email kezelése?

Szoktál levelezésre külön klienst használni (Pl. Claws-Mail, Thunderbird, etc.)
vagy megelégszel a szolgáltatók által biztosítottal?

- Ha használsz külön kliens, melyiket és miért pont azt választottad? -

Hozzászólások

Részemről a '90-es évek közepétől PINE-t (később ALPINE-t) használtam, de mostmár pár éve elsősorban Thunderbird-ön élek. Céges (Windows) környezetben eleinte a Netscape Communicator levelezője volt, majd az evolúcióval 2004-ben Thunderbird lett belőle.

A Thunderbird melletti legfőbb érvek az alábbiak voltak:
- Cross platform Windows (elsődleges) / Linux (néhányunknak, akik azt használunk desktopon is)
- IMAP name space-ek támogatása (van egy talicskányi megosztott mappánk)
- CalDAV támogatás (Lightning)
- CardDAV támogatás (jelenleg SoGO connectorral, bár nem az igazi)

A szolgáltató (= mi) szabványos IMAP/SMTP/CalDAV/CardDAV felületet ad kifelé. Túléléshez feltettünk webes levelezőt (régebben SquirrelMail, később RoundCube, de próbálkoztunk Horde-val is) de azokkal mindig csak a szívás volt.

A Thunderbird nagyon nem hibátlan (főként az a bosszantó, hogy évtizedes bugok köszönnek néha vissza) de még soha nem találtunk olyan alternatívát, ami egyáltalán felvetette volna a váltás gondolatát.

Rengeteget kerestünk, de a Thunderbirdnek nem nagyon találtunk ellenfelét. A HTML-ben történő küldés sajnos az Outlookhoz szokott felhasználók miatt alapfeltétel volt. A TB profilja azonos windows és linux alatt, simán másolható egyikből a másikba.

Egy ideig használtunk Zimbrát is, kellemes emlékeim fűződnek hozzá.

Claws Mailt használok. Egyrészt volt néhány idegesítő bug Thunderbird-ben. Másrészt alapértelmezetten maildir-t használ, ez tetszik nekem. Aztán volt egy jogosultsági nyűgöm, ezt meg tudtam oldani vele. Tudja az imap4-et, pop3-at. Fogadni tud html-t. Egyedüli hátránya, hogy html küldésére alkalmatlan, de igazából ez nélkülözhető a legtöbb esetben.

A webes felület sok mailbox esetén határozottan kellemetlen. Az is, ha az megváltozik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Evolution, mert van egy Exchange, amit el kell érni, de csak ezért nem fogok Windows-t és Outlook-ot telepíteni. Az IMAP fiókokat is szépen kezeli, bár a KDE környezetben hülyén fest (és néhol hülyén működik) egy Gnome-os app, de eddig minden kényelmetlenséget/bugot sikerült javítani/workaround-olni.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

+1 davmail

Ket kulon ceg outlook365 fiokjat kezelem vele (ehhez ket peladanyt kell futtani a kulonbozo konfokkal) Thunderbird alatt. Levelek, naptarak, cimtar, minden mukodik. Egyedul a szavazas nem megy, de akkor belepek a bongeszobe es megcsinalom ott.

Gondolom kmail is siman megy vele

Amit eddig hosszabban használtam: Freemail.hu, Pine, Mutt, Kmail, Gmail.com, Thunderbird (időrendi sorrend). A Thunderbirdöt a gyenge imap keresési lehetőségek miatt már dobnám, most a Trojitában látok fantáziát. Még nem álltam át rá, csak gyártom hozzá a patcheket.

Ha úgy vesszük akkor a "szolgáltató" is egy böngészőben futó kliens, csak nem támogat más szervert mint a sajátjukat. :) No meg a mai napig van olyan kis kábeles szolgáltató ahol nincs webmail csak SMTP/POP3 jár az előfizetéshez.

(És bocs, kimaradt a lista elejéről az Eudora és a The Bat!, illetve a KMail elől az Evolution.)