ZigBee

 ( fejesjoco | 2016. december 20., kedd - 23:22 )

Beruháztam egy Philips Hue-ba. Egyelőre csak világítani kell, erre bőven jó a gyári hub. Habár az appot szidják, de legalább LAN-on megy, és tök olcsó volt szettben.

(Ellenben nagyon dicsérik a SmartThings hubot, viszont el vagyok képedve azon, hogy az az üzleti modelljük, hogy a felhőn át megy minden. A saját lakásomban nem tudom felkapcsolni a saját égőmet, ha épp nem megy az internet, WTF? Jó, tudom, mostanában dolgoznak valami kezdetleges offline működésen, de ez akkor is csak a felhős modell lebutítása bizonyos esetekre.)

Hosszabb távon két dolgot szeretnék ezen fejleszteni, és ebben keresek némi támpontot.

Egyrészt szeretnék hobbi barkács módszerekkel becsatlakozni ebbe a ZigBee hálózatba. Vagy mikrokontrollerrel, vagy sima PC-be való USB stickkel, de mindenképpen nyers ZigBee kommunikációt szeretnék az égőkkel. Itt az érdekel, hogy ki milyen eszközt javasol. Mikrokontrollerekhez láttam az XBee-t, USB stickből is láttam néhányat. Van-e tapasztalata bárkinek ezekkel? Melyik esetben milyen fejlesztőeszközök vannak? Tudok akár saját hubot is építeni valamelyik esetben, vagy ahhoz valami trükk kell? (A ZLL master key már kiszivárgott :).)

Másrészt további eszközöket szeretnék becsatlakoztatni, pl. szenzorokat. Már eléggé utánaolvastam a SmartThings fórumán, hogy a Philips ZLL profilt alkalmaz, és az csak égőkkel megy, viszont ezek az égők tudnak ZHA profilt is, és pl. a SmartThings is avval megy. A ZHA pedig azért jó, mert akkor az égők egy hálózatban lesznek a többi cuccal. Viszont boltban nem igazán találok ilyen eszközöket. Van pár, drágán, még elemes is, de attól tartok, hogy pl. az elemes cucc nem fog repeaterként működni. Tud valaki ajánlani eszközöket? Vagy azt is nekem kell építeni?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

<troll>
Hát... én csak belépek a lakásba, felbillentem a kapcsolót, s lőn világosság! :) Olcsó, gyors, üzembiztos, továbbá akkor is működik, ha nincs internet elérés, valamint a standby fogyasztása nulla. Ja, és eléggé érzéketlen a hálózati tranziensekre. :P
</troll>


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Evvel részben egyetértek, ezért is érthetetlen a SmartThings működése még számomra is. A standby fogyasztás Hue esetén <1W állítólag, ami nekem belefér. Amúgy meg tudom, hogy kritikus dolgot (pl. ajtózár, riasztó) nem szabad rábízni (bezzeg ezekkel tele a piac).

Internet szünetet már láttam, a LAN viszont nem döglik be jellemzően. Illetve mondjuk egy áramszünet még a buta égőt is megbénítja, arra az esetre van zseblámpa. (Nem bejelentett áramszünetet már vagy 10 éve nem láttam, emlékszek rá, hogy gyerekkoromban párszor gyertya mellett fürödtünk :).)

Most két konkrét élethelyzetben kellene nekem az okos égő. Egyrészt van nekem az ajtón kívül egy lámpám, de kapcsoló nincs kint, pedig pont az lenne a lényeg, hogy ne sötétben kelljen a kulcsot keresni. Eléggé agyhalott megoldás, de itt Londonban úgy néz ki, hogy ez a divat. Mekkora királyság lesz, hogy a lámpa felkapcsol pont akkor, amikor odaérek. Másrészt kellene egy nagyon szép RGB égő, egyrészt szórakozási célra, másrészt kényelmi szempontból baba altatáshoz. Egyelőre nem is tervezek ettől több égőt venni.

Majd egyszer jön még a hőmérő, termosztát, stb. Amúgy meg ahogy fentebb is írtam, barkácsolásra is jó ez a dolog.

--

Persze, nem akarom a kedved elvenni, de tűnődtem ezen az okos otthon dolgon, s egyelőre azt érzem, sok hűhó semmiért. Nem arról van szó, hogy az ember ki van éhezve valamire, amit végre feltaláltak, hanem meg tudjuk csinálni, teljesen felesleges ugyan, de próbálunk igényt generálni rá, mert abból lesz az üzlet.

Amúgy az első esetre egy mozgásérzékelő és egy lámpa nem épp megfelelő? Azt viszont nem tudom, hogy az RGB komponensek megfelelő variálásától hamarabb vagy gyorsabban alszik-e a baba. Mondjuk én baromi csalódott lennék, ha anyamell helyett színes lámpák nézegetésének lehetőségét kapnám. :D


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A mozgásérzékelőhöz több barkács kell, mint az okos égőhöz, és még villanyszerelő is :). Ja, és ez albérlet.

Az altatáshoz inkább a dimmelés a fontos, és a csendes működtethetőség. Amire szintén van "simogatható" fali kapcsoló, de ugyancsak a fentebbi korlátokkal.

Amúgy a fények jellege erősen kihat a hangulatra is, és lehet jókat kihozni belőle pl. mozizás közben is. Mellesleg Androidra ajánlom ezt az appot.

--

Nem kell mozgásérzékelő, nem kell villanyszerelő, csak egy mozgásérzékelővel és alkonykapcsolóval egybeépített LED-es fényforrás (ha úgy tetszik, "izzó"). A LIDL-ben vettem valamikor nyáron, olcsó volt, működik, mint az álom. Nappal nem kapcsol be, csak alkonyat után lehet rábírni, ha néhány méteren belülre érsz. Ha megszűnik a mozgás, 1 perc múlva kikapcsol (ez az időtartam van, aki szerint kevés, nekem bőven elég). Gyanítom, hogy ennél praktikusabb dolgot nem találsz.
(Ha érdekel, megnézem a pontos típust.)

LIVARNO LUX LED bulb with motion sensor
E27
6W
410lm
Cool white

A magyar oldalon nem találtam meg, csak itt:
https://www.lidl.de/de/livarno-lux-led-lampe-mit-bewegungsmelder/p229228

Az Amazonon is árulják:
https://www.amazon.co.uk/d/Light-Bulbs/Livarno-Lux-lux-LED-motion-sensor/B01BC1SCQE

Szuper, szinte biztos, hogy ezt már láttam itthon.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Ez is egy megoldás lehet a villanyszerelő nélküli kivitelezéshez, talán a legegyszerűbb, és még univerzális is :)

http://v-tac.hu/led-lampak-menu/mozgas-erzekelos/szenzor-e27-tarto-detail.html

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Szerintem vannak jo dolgok az okos otthon megoldasokban, csak mint csomo minden mast, ezt sem erdemes tultolni :)
Lasd pl az Evohome radiatorszelepeket, amik a kozponti egyseggel kommunikalva zonakat alkotnak, vagy akar a Hue izzok/lampatestek ha egy helyisegben nem fix homersekletu fenyt szeretnel (pl mert a haloszobad a dolgozoszobad napkozben).

up!

En Hue Color Ambient es White kortekkel pakoltam tele minden fellelheto foglalatot. A falon pedig Hue Dimmer Switchek szolgalnak kapcsolokent/taviranyitokent. Az egesz rendszer mukodik internet nelkul is (nem kotelezo hasznalni a Philips szolgaltatasait, ezekre csak akkor van/lesz szukseged, ha tavolrol is szeretned piszkalni a dolgokat) A kapcsolokra a gyari appon kivul, a http API-val sokkal tobb funkcionalitast tudsz felpakolni (pl nalam sok kapcsolonal be van love, hogy ha sokaig nyomom, akkor mas-mas lampakat is lekapcsol, pl.: bejarati ajto melletti kapcsoloval mindent le tudok kapcsolni, a furdoszoba kapcsoloval meg le tudom kapcsolni a furdoszoba es a bejarati ajto kozotti lampakat, de nem valtoztatja meg a nappali es a haloszoba lampainak allapotat), valamint ha kezzel huzod fel ra a ruleokat, akkor tobb kapcsolod lehet, mint 7-9. (Minden kapcsolohoz 13 rulet hoz most letre a Hue app, es korabban 100, jelenleg pedig 200 rule lehet eltarolva a bridgen).

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű