ZigBee

 ( fejesjoco | 2016. december 21., szerda - 0:22 )

Beruháztam egy Philips Hue-ba. Egyelőre csak világítani kell, erre bőven jó a gyári hub. Habár az appot szidják, de legalább LAN-on megy, és tök olcsó volt szettben.

(Ellenben nagyon dicsérik a SmartThings hubot, viszont el vagyok képedve azon, hogy az az üzleti modelljük, hogy a felhőn át megy minden. A saját lakásomban nem tudom felkapcsolni a saját égőmet, ha épp nem megy az internet, WTF? Jó, tudom, mostanában dolgoznak valami kezdetleges offline működésen, de ez akkor is csak a felhős modell lebutítása bizonyos esetekre.)

Hosszabb távon két dolgot szeretnék ezen fejleszteni, és ebben keresek némi támpontot.

Egyrészt szeretnék hobbi barkács módszerekkel becsatlakozni ebbe a ZigBee hálózatba. Vagy mikrokontrollerrel, vagy sima PC-be való USB stickkel, de mindenképpen nyers ZigBee kommunikációt szeretnék az égőkkel. Itt az érdekel, hogy ki milyen eszközt javasol. Mikrokontrollerekhez láttam az XBee-t, USB stickből is láttam néhányat. Van-e tapasztalata bárkinek ezekkel? Melyik esetben milyen fejlesztőeszközök vannak? Tudok akár saját hubot is építeni valamelyik esetben, vagy ahhoz valami trükk kell? (A ZLL master key már kiszivárgott :).)

Másrészt további eszközöket szeretnék becsatlakoztatni, pl. szenzorokat. Már eléggé utánaolvastam a SmartThings fórumán, hogy a Philips ZLL profilt alkalmaz, és az csak égőkkel megy, viszont ezek az égők tudnak ZHA profilt is, és pl. a SmartThings is avval megy. A ZHA pedig azért jó, mert akkor az égők egy hálózatban lesznek a többi cuccal. Viszont boltban nem igazán találok ilyen eszközöket. Van pár, drágán, még elemes is, de attól tartok, hogy pl. az elemes cucc nem fog repeaterként működni. Tud valaki ajánlani eszközöket? Vagy azt is nekem kell építeni?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

<troll>
Hát... én csak belépek a lakásba, felbillentem a kapcsolót, s lőn világosság! :) Olcsó, gyors, üzembiztos, továbbá akkor is működik, ha nincs internet elérés, valamint a standby fogyasztása nulla. Ja, és eléggé érzéketlen a hálózati tranziensekre. :P
</troll>


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Evvel részben egyetértek, ezért is érthetetlen a SmartThings működése még számomra is. A standby fogyasztás Hue esetén <1W állítólag, ami nekem belefér. Amúgy meg tudom, hogy kritikus dolgot (pl. ajtózár, riasztó) nem szabad rábízni (bezzeg ezekkel tele a piac).

Internet szünetet már láttam, a LAN viszont nem döglik be jellemzően. Illetve mondjuk egy áramszünet még a buta égőt is megbénítja, arra az esetre van zseblámpa. (Nem bejelentett áramszünetet már vagy 10 éve nem láttam, emlékszek rá, hogy gyerekkoromban párszor gyertya mellett fürödtünk :).)

Most két konkrét élethelyzetben kellene nekem az okos égő. Egyrészt van nekem az ajtón kívül egy lámpám, de kapcsoló nincs kint, pedig pont az lenne a lényeg, hogy ne sötétben kelljen a kulcsot keresni. Eléggé agyhalott megoldás, de itt Londonban úgy néz ki, hogy ez a divat. Mekkora királyság lesz, hogy a lámpa felkapcsol pont akkor, amikor odaérek. Másrészt kellene egy nagyon szép RGB égő, egyrészt szórakozási célra, másrészt kényelmi szempontból baba altatáshoz. Egyelőre nem is tervezek ettől több égőt venni.

Majd egyszer jön még a hőmérő, termosztát, stb. Amúgy meg ahogy fentebb is írtam, barkácsolásra is jó ez a dolog.

--

Persze, nem akarom a kedved elvenni, de tűnődtem ezen az okos otthon dolgon, s egyelőre azt érzem, sok hűhó semmiért. Nem arról van szó, hogy az ember ki van éhezve valamire, amit végre feltaláltak, hanem meg tudjuk csinálni, teljesen felesleges ugyan, de próbálunk igényt generálni rá, mert abból lesz az üzlet.

Amúgy az első esetre egy mozgásérzékelő és egy lámpa nem épp megfelelő? Azt viszont nem tudom, hogy az RGB komponensek megfelelő variálásától hamarabb vagy gyorsabban alszik-e a baba. Mondjuk én baromi csalódott lennék, ha anyamell helyett színes lámpák nézegetésének lehetőségét kapnám. :D


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A mozgásérzékelőhöz több barkács kell, mint az okos égőhöz, és még villanyszerelő is :). Ja, és ez albérlet.

Az altatáshoz inkább a dimmelés a fontos, és a csendes működtethetőség. Amire szintén van "simogatható" fali kapcsoló, de ugyancsak a fentebbi korlátokkal.

Amúgy a fények jellege erősen kihat a hangulatra is, és lehet jókat kihozni belőle pl. mozizás közben is. Mellesleg Androidra ajánlom ezt az appot.

--

Nem kell mozgásérzékelő, nem kell villanyszerelő, csak egy mozgásérzékelővel és alkonykapcsolóval egybeépített LED-es fényforrás (ha úgy tetszik, "izzó"). A LIDL-ben vettem valamikor nyáron, olcsó volt, működik, mint az álom. Nappal nem kapcsol be, csak alkonyat után lehet rábírni, ha néhány méteren belülre érsz. Ha megszűnik a mozgás, 1 perc múlva kikapcsol (ez az időtartam van, aki szerint kevés, nekem bőven elég). Gyanítom, hogy ennél praktikusabb dolgot nem találsz.
(Ha érdekel, megnézem a pontos típust.)

LIVARNO LUX LED bulb with motion sensor
E27
6W
410lm
Cool white

A magyar oldalon nem találtam meg, csak itt:
https://www.lidl.de/de/livarno-lux-led-lampe-mit-bewegungsmelder/p229228

Az Amazonon is árulják:
https://www.amazon.co.uk/d/Light-Bulbs/Livarno-Lux-lux-LED-motion-sensor/B01BC1SCQE

Szuper, szinte biztos, hogy ezt már láttam itthon.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Ez is egy megoldás lehet a villanyszerelő nélküli kivitelezéshez, talán a legegyszerűbb, és még univerzális is :)

http://v-tac.hu/led-lampak-menu/mozgas-erzekelos/szenzor-e27-tarto-detail.html

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Szerintem vannak jo dolgok az okos otthon megoldasokban, csak mint csomo minden mast, ezt sem erdemes tultolni :)
Lasd pl az Evohome radiatorszelepeket, amik a kozponti egyseggel kommunikalva zonakat alkotnak, vagy akar a Hue izzok/lampatestek ha egy helyisegben nem fix homersekletu fenyt szeretnel (pl mert a haloszobad a dolgozoszobad napkozben).

up!

En Hue Color Ambient es White kortekkel pakoltam tele minden fellelheto foglalatot. A falon pedig Hue Dimmer Switchek szolgalnak kapcsolokent/taviranyitokent. Az egesz rendszer mukodik internet nelkul is (nem kotelezo hasznalni a Philips szolgaltatasait, ezekre csak akkor van/lesz szukseged, ha tavolrol is szeretned piszkalni a dolgokat) A kapcsolokra a gyari appon kivul, a http API-val sokkal tobb funkcionalitast tudsz felpakolni (pl nalam sok kapcsolonal be van love, hogy ha sokaig nyomom, akkor mas-mas lampakat is lekapcsol, pl.: bejarati ajto melletti kapcsoloval mindent le tudok kapcsolni, a furdoszoba kapcsoloval meg le tudom kapcsolni a furdoszoba es a bejarati ajto kozotti lampakat, de nem valtoztatja meg a nappali es a haloszoba lampainak allapotat), valamint ha kezzel huzod fel ra a ruleokat, akkor tobb kapcsolod lehet, mint 7-9. (Minden kapcsolohoz 13 rulet hoz most letre a Hue app, es korabban 100, jelenleg pedig 200 rule lehet eltarolva a bridgen).

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Kicsit feleleveníteném a topicot, mert a minap találkoztam csak a Zigbeevel, szívesen játszadoznék vele, de van pár nyitott kérdés.

A tervem az, hogy tanulás és ismerkedés gyanánt első körben csak pár érzékelőt vennék, úgy mint: hő/páratartalom mérő kintre/bentre, ajtónyitás érzékelő, és ezek mellé esetleg egy infra controller a plafonra (klíma vezérléshez). Ezek jellemzően Xiaomi dolgok lennének, de láttam szimpatikus áron pl. Trust eszközöket is itthon, illetve minden érdekel ami szembe jön Aliexpressen és Zigbee alapú :)

Viszont nem szeretném magam nagyon gyártóhoz kötni a HUB (kontroller?) kapcsán, illetve nem teljesen tiszta ez a része, ezért itt mindjárt jön is az első kérdés: jól gondolom, hogy ezek a "konyhakész" hubok (Mi Home, Philips Smart hub, Vera, Orvibo, Amazon Echo, stb stb...) mindegyike egy olyan ökoszisztémát ad, ami bezár a gyártó kontroller alkalmazásába és ezzel együtt a cloudjába? Sejtésem szerint én ezekhez nem fogok tudni pl. saját infrastruktúrán működő webes dashboardot hegeszteni, vagy éppen bekötni az adatokat a kedvenc Zabbixomba. Vagy rosszul gondolom?

Egyáltalán a Zigbee (mint szabvány) csak az eszközök közötti rádióprotokollt és funkciókat definiálja, vagy van valamiféle nyitott interfésze a HUB túloldalán az IP alapú dolgokhoz is? Máshogy fogalmazva: létezik olyan HUB, ami a wifi/ethernet interfészén kínál egy "Zigbee API"-t, amit kedvemre piszkálhatok akár egy távoli szerveren futó saját alkalmazásból?

Ha csak zárt megoldás van, akkor kézenfekvő lenne nekem valamilyen saját kontroller hub barkácsolása. Ez gondolom lehetne egy vm, vagy RPI, vagy akár a NAS-om. A kérdés csak az, hogy létezik e ehhez pl. USB dongle formátumú megoldás. Az Xbee boardjait már megtaláltam, de mivel még nem egészen látom át, hogy mit is akarok pontosan, így jó lenne egy általánosan használható USB alapú eszköz. Létezik ilyen? Illetve ha igen akkor mi az ajánlott?

Na, én meg azóta már jól meggondoltam magam.

A ZigBee több okból nem jött be:
1. Nagyon kevés eszköz létezik hozzá. Gyakorlatilag szinte lehetetlen küldetés, hogy na akkor vegyünk pár ZigBee szenzort.
2. Egy igazi mesh networkhöz az kell, hogy minden node folyamatosan menjen. Az viszont gombelemről nem fog menni sokáig. Tehát konnektorhoz leszel kötve. (Erre javasolják sokan a ZigBee-vel ki/bekapcsolható konnektor adaptert, mint workaround, még ha nincs is szükséged távolról ki/bekapcsolható konnektorra, az legalább kap ingyen áramot.)
3. Gázos a szoftver stack. Eleve ott van a ZigBee mellett/fölött a ZHA és ZLL. A gyártói hubokat még ki is lehetne kerülni, ha veszel pl. egy USB-s ZigBee adóvevőt, de kiforrott dobozos szoftver nem igazán lesz hozzá.

A Philips Hue égőimmel plusz gond volt kettő is. Az egyik, hogy a fő feature az lett volna, hogy ha hazaérek, kapcsoljon fel a kinti villany. Na a gyári szoftver akkora bughalom, hogy ez egyáltalán nem működött. (Amúgy meg már el is költöztem, nem aktuális a kiindulási probléma.) Abszolút szégyen, nézd meg a Play Store-ban, mennyi 1-es értékelést kaptak... És végül kiderült, hogy habár az RGB szín állítgatása jó móka, de egyszerű lámpa fel/lekapcsolásra az app túl lassú, sokkal egyszerűbb a villanykapcsoló. Tehát most nyomott áron árulom a Hue-t.

A mesh networkingről lejöttem, van attól jobb hobbi is. Viszont szenzorok kellettek továbbra is. Úgyhogy vettem Ruuvi tag-eket. Na ez igazán fasza. Elemről elmegy 3-5 évig! És sima Bluetooth. Abszolút semmi szívás nincs vele. Ha RGB égőt veszek megint, az is Bluetooth LE lesz (vagy esetleg wifi). De ZigBee kösz nem.

Hát ez szomorúan hangzik :(

"3. Gázos a szoftver stack. Eleve ott van a ZigBee mellett/fölött a ZHA és ZLL. A gyártói hubokat még ki is lehetne kerülni, ha veszel pl. egy USB-s ZigBee adóvevőt, de kiforrott dobozos szoftver nem igazán lesz hozzá."

Pont ezért gondolkodtam saját, nem dobozos megoldásban. Nem akarok spanyolviaszt kutatni, tényleg faék dolgok kellenének, úgy mint:

- ha kinyílik a bejárati ajtó, kapjak Pushover üzentet (erre van kész megoldásom már, amibe bele szeretném drótozni)
- külső/belső hőmérséklet, pára, nyomás szenzorok adatainak megjelenítése Zabbixban
- IR blaster modulhoz (Xiaominak van Zigbees) egyszerű webgui, egy on/off buttonnal a klímámhoz + esetleg hozzá scheduler

Ebből egyedül az utolsó pont nincs kész, a többi pedig adott, csak ugye inputja nincs. Ezen input kapcsán vagyok elakadva. Úgy képzelem, hogy kéne valamilyen device, amit rádugok mondjuk egy RPI-re (vagy bármire ami itthon always-on, és linux fut rajta). A devicre csatlakoznak a szenzorok, IR modul, az RPI-n meg futna valamiféle Zigbee daemon (?) + Zabbix agent, meg néhány script.

A fentiek fényében is felejtsem el inkább? Szoftvereknek nem néztem utána még, bevallom. Már a rádiómodul (usb dongle) kapcsán elakadtam.

Esetleg Z-Wave? Ahhoz találtam usb eszközt a saját HUB építéshez, de nagyon kevés a szenzor (és egyebek) a piacon, azok is három-négyszeres áron vannak a Zigbeehez képest.

Evvel lehet próbálkozni, open source: https://home-assistant.io/

Létezik USB ZigBee dongle is tudtommal.

Láttam már ZigBee doksit és SDK-t, az viszont eléggé túl volt bonyolítva. De lehet, hogy szerencséd lesz, és nem kell annyira mélyre túrni.

Ebben a témában én most az IKEA Tradfri + Wemos D1 mini (ESP8266) + Homeassistant.io(hass.io) vonalon indultam el.

Az IKEA-s LED-es izzók a saját távirányítójukkal kapcsolhatók offline és az IKEA "hub" csak LAN-on keresztül érhető el, felhő nem kell hozzá (bár a saját homeassistant-on keresztül akár kapcsolható kívülről is). az IKEA-s mobil app teljesen jól működik, rendszeresen frissül.

A hass.io-n futó MQTT broker-el kommunikálnak a saját kóddal ellátott Wemos eszközök. Építettem két hőmérséklet és páratartalom mérőt, mozgásérzékelőt, tervbe van még a klímatávirányító is.

A homeassistant nálam most az itthoni Ubuntu szerveren fut, de rPI-re is simán telepíthető. Ezen keresztül mennek a szenzorok és a világítás is. A hass.io amúgy tud kb. 1000 dologgal kommunikálni, van hozzá csomó plugin és automation dolgokat is meg lehet benne oldani. Ha jól tudom kezeli a zigbee/zwave usb stickeket is bár ennek részletesen nem néztem utána.

Nekem a Home & Away funkció hibátlanul működik, nem lehet, hogy a telefonoddal lesz probléma? Pl. a fiaim LG Leon telefonjai eléggé véletlenszerűen képesek a pozíciót a futó alkalmazásoknak átadni. Ezért például a követésük az Owntracks programmal használhatatlan volt.
Ami miatt most színes lámpákon gondolkozom, az az Ambilightos tévével való együttműködés. Mert a mostani fehérek is vezérelhetőek, de leginkább csak annyit teszek, ha bekapcsolom a tévét, akkor lekapcsol az előszobában a világítás.

Ave, Saabi.Ave, Saabi.

Ez egy ~1 éves sztori, és hónapokon át fennállt. Lehet, hogy azóta javították, de engem már örökre elvesztettek.

Az volt, hogy odamentem a hazaérkezés menübe, kiválasztottam a pozíciót a térképen, mentés, minden oké, de ezután nem csinált semmit, ha hazaértem, és ha visszamentem a hazaérkezés menübe, ismét alaphelyzetben volt minden, nem mentette el a beállítást.

Az értékelések is mindent elmondanak.

Hát én jópár hónapot (és egy már használható kocsi árát) beleöltem már ebbe a zigbee dologba, mondom mire jutottam:

tl;dr:

Szép dolog a szabvány (ZHA, ZLL) - ha betartják. A gond, hogy nem szokták.
Más szóval: vadász, vadász...

Tehát. Mivel mindenki szereti "rugalmasan" kezelni a szabványokat (nyilván vendor lock-in megfontolásból), nem minden esetben interoperábilisek (pföejj, leírva még rondább, mint kimondva) a cuccok. Sőt, többnyire nem. Egyáltalán. Tisztelet a kivételnek, a smartthings, az ikea tradfri cuccok ahogy néztem eddig eléggé tartották magukat a leírtakhoz, a Philips elég nagy ahhoz, hogy mindenki támogatja, de a kínaiak kevésbé finnyásak, azok sokszor még joinolni sem tudnak a hálóra (ZHA felirat bezzeg van rajtuk mindenhol).

Ennél fogva 2 irányba lehet elmenni:
- fogsz egy gyártót, akinek a cuccai kb lefedik az igényeidet, és nem trükközöl, mindent egy gyártótól szerzel be. Ez az egyszerűbb (ha találsz ilyet), de ebben nincs sok izgalom. :)

Vagy:

- fogsz egy, a szabványhoz a lehető legközelebb álló HUB-ot, és próbálsz hozzá eszközöket keresni. Itt megint 2 lehetőséged van, egy zárt, mondjuk smartthings - ez mondjuk zárt, de nem ÚGY zárt... na mindegy, ez másik téma -, és bízol a szakemberekben (azért egy ilyen eszköz fejlesztése nem kimondottan webshop php-ben kategória, főleg ha tényleg a szabvány lehető legnagyobb részét akarják implementálni), vagy egy open, mondjuk home-assistant, aztán hekkelgeted. Saját HUB-ot írni értelmetlen, nagyon jók vannak, ráadásul interface-elni minden irányba... irgalmatlan meló, és tök felesleges.

Nnnna... Szóval miután anno jó 80%-ig eljutottam egy ZHA stack lefejlesztésébe arduino+XBee alapon - az xbee ugye a Network layerig oldja meg a gondodat -, majd sikerült megállapítanom, hogy ehhez az arduino kevés, az XBee meg néhányféle csomagot egyszerűen nem ad ki a UART-ján (ez jó másfél éve volt, azóta javíthatták, de hogy én ki nem próbálom ki újra az rohadtélet), arra jutottam, hogy ha már az XBee megoldja a zigbee-t, ott van benne egy (az arduinonál ráadásul lényegesebb erősebb) MCU, miért nem az csinál mindent, és akkor nem kell az ardiuno?

Tehát ott tartunk, hogy van valami kész HUB, és a node-okat csinálod magadnak.

Itt arra jutottam, hogy kb. egy gyártó van, ami tökéletes lehet, és az nem a Digi (XBee). A többinél vagy egy 3000$-os fejlesztőrendszer kell, vagy nem open az SDK, mindegyikkel volt valami szívásom.

A megoldás: NXP. JN5168-001-M00Z vagy társai. Olcsó kütyü, az ingyenes fejlesztőrendszerbe belebuzerálod az ingyenes reference-ből a Zigbee 3.0 (!!!) firmware-t, feltöltöd egy filléres FTDI kütyüvel, és működik! Jó minőségű a kód, stabil, frissítik-javítják, van létező-működő fórum, meg olyanok, hogy egy flag és router lesz az endpointból, minden elképzelhető dologra van reference, és mondjuk 1 hét esténkénti idétlenkedéssel eljutottam addig, hogy multi-endpoint eszközöm volt, ami működött a smartthings hubbal (jó, még bugos, az attribute reportingnál valami még mellémegy, de akkor is).
Bónusz: ezt az MCU-t használják a legtöbb mai Zigbee eszközben pl. a Tradfriban is ez van, de a Xiaomi wireless switcheiben is (ami ugye nem tartja a szabványt, úgyhogy most az lesz a következő, hogy gyártok rá normális firmware-t, elméletileg nem write lockos a flash, és akkor jók lesznek azok, ha már vettem egy csomót)...

Szóval az egész Zigbee egy zseniális dolog, elképesztően jól van kitalálva a rádiós rétegtől az endpointokig (tudom, az architektúra-fetisizmus nem egy gyakori betegség, de én sajnos elkaptam), van hozzá jó hardver, csak a gyártók patkánykodnak.

Ha viszont úgy döntesz, hogy saját dolgokat fejlesztesz (minél komplexebb a rendszered, annál valószínűbb, hogy lesz valami amit még nem találtak fel, vagy brutáldrága), akkor kezdd azzal, hogy MEGÉRTED a szabvány logikáját, aztán allokálsz magadnak rá végtelen mennyiségű időt, és majdnem ugyanannyi pénzt. :) Én azzal kezdeném, hogy először mondjuk elolvasnám (és főleg megérteném) a part I-et mondjuk ebben, aztán egy tetszőleges HUB manualját, hogy ez az egész hogy képeződik le funkciókra meg interface-ekre, aztán lehet fejlesztgetni...

...vagyugye: "fogsz egy gyártót, akinek a cuccai kb lefedik az igényeidet..."

Nekem csak egyetlen egy kérdésem van: mi az a valós igény, amit csak ilyen rádiós cuccokkal lehet kielégíteni (ha eltekintünk attól, hogy egy meglevő lakásban esetleg nem egyszerű a kábelezés)? Azaz: megéri-e egy 400 Ft-os random mikrokontroller + rs485 atomstabil vezetékes megoldást egy ilyen nyilvánvalóan drágább, és a leírtak szerint kb. max. egyetlen gyártóval értelmesen megvalósítható, cserébe viszont nagyon szexi technológiára cserélni?

Ezért váltottam én BTLE-re. Nagyon jól szabványosított, és mint írtam, a Ruuvi szenzor elmegy 3-5 évig, szívás szintje 0.

De miért tekintünk el attól hogy nem egyszerű a kábelezés? :) Pont ez a lényege. Akarok egy nyavalyás adatot a lakás másik végéből. Nyilván nem tudok/akarok ehhez kábeleket áthuzigálni a szobákon.

>nyilvánvalóan drágább

Hát ha guyee a skála A vége, akkor én vagyok a ZS. Szóval nem hinném hogy drága dolog ez, de ha Zigbee fanatikus vagy, hw/sw-t fejlesztesz hozzá, mindent kipróbálsz ami szembe jön, belevered egy autó árát (amire írhatnám én is hogy de hát ettől tekintsünk el! :D), nos igen, úgy drága :)

Esetemben egyébként 60 USD-nél tartok (mar ha megvenném amiről az eddigi infók alapján úgy gondolom hogy jó nekem), és abban minden benne van amit szeretnék, de persze még sokat kell olvasnom.

Ha egy szál szenzort akarsz, akkor teljesen nyilvánvaló, hogy a belefektetett idő/energia lesz a legdrágább a történetben. Ha viszont az egész lakásodat be akarod hálózni, akkor az eszközök már számottevő tétel lesznek, hiszen kell belőlük egy valag. A belefektetett idő viszont nem fog arányosan nőni (sőt, alig).

A kábelezéstől azért tekintek el (szintén nem az egy szál szenzoros esetet tipikusnak feltételezve), mert az esetek igen nagy százalékában mást is szeretne az ember, nem csak egy szál dumb szenzort, tehát igen nagy eséllyel fog kelleni pl. tápellátás is arrafelé, és akkor ott vagyunk, hogy ígyis-úgyis kell kábel. Zöldmezős projektnél meg aztán pláne kábelezünk, vagy minimum előre csövezünk, még akkor is, ha nem is tudjuk, hogy pontosan mi lesz ott, mert utólag baromi drága játék lesz, ha végig kell vésni a falat.

Miért csak egy szál szenzort akarnék? Miért akarnám az egész lakást behálózni? Szerintem párszor leírtam már. Elég végletes ez a mindent vagy semmit..., így már az ajánlott megoldást is kezdem érteni :) Van ám a "belerakom egy autó" árát, és az "egy szál szenzor" között pár variáció. Itt van mindjárt pl. a 4db szenzor!

Kábel nem kell.

.

Ha kiépített RS485-öd van, akkor talán csak a rugalmasságot-bővíthetőséget (ami zigbeenél adja magát), meg a gyártófüggetlenséget tudnám felhozni (maga az RS485 tudtommal csak network layer, nem része HA specifikáció).
Utóbbi, mint fent is írtam, a gyakorlatban nem annyira működik, talán majd ha elterjed a 3.0... viszont nagyon szépen le van benne képezve - és ami a legfőbb: SPECIFIKÁLVA - hogy milyen képességek ("cluster"-ek! ugye milyen szépen van megfogalmazva? tud ilyet az RS485? :) ) mi módon kommunikálnak, iszonyat dinamikus az egész, minden jelenti magáról mit tud, a másik oldal ehhez tud alkalmazkodni; ennek megfelelően komplex is egy rendes implementációja.

Ha most épülne a házam, és gyorsan kéne választanom, nem biztos, hogy belevágnék, max. az előkészítésbe. A ház viszont kész, én ráérek (na jó, rohadtul nem, de majd egyszer biztos megint rá fogok), a szakmámhoz-hobbimhoz közel áll, és itt jön a végső, de számomra jelentős érv, amit te is mondtál: nagyon szexi! :D

Ja, meg baromi sokat lehet tanulni közben, ami nem hátrány, főleg ebben a mi szakmánkban...

Huh, köszi a rengeteg hasznos infót :) Nem akarok amúgy saját HUB-ot fejleszteni, szerintem ez félreérthető volt. Saját HUB alatt arra gondoltam, hogy valamilyen eszközbe dugok egy Xbee modult, illetve telepítek rá valamilyen sw-t (legyen pl. az többetek által is ajánlott Home-assistant), aztán használom a funkciót, illetve azt a minimális interfacelni valót gondolom megoldom vele könnyen amit szeretnék (pl. Zabbixba küldjön hőmérséklet adatokat, ahogy említettem). Szóval szó szerint az általad említett 2-es pontra gondoltam.

Illetve saját szenzort, vagy smart devicet se szeretnék építeni. Wemos-al, ESP-vel, Arduinoval, STM32-vel foglalkozok eleget más projektekben, a "smarthome" nekem inkább arról szólna, hogy működjön, és egy kicsit tudjak belenyúlni, szóval nem akarok se saját hw-t fejleszteni hozzá, se sw stacket.

Szerintem elindulok úgy ahogy tanácsoltad, átnézem szabványt, illetve lehet hogy veszek egy IKEA hubot, meg egy izzót, aztán játszadozok vele kicsit :)

"egy zárt, mondjuk smartthings - ez mondjuk zárt, de nem ÚGY zárt... na mindegy, ez másik téma -, és bízol a szakemberekben"

Erre azért még rákérdezek, mert ez is egy izgalmas téma: szóval hogy "nem úgy" zárt? :) Rugalmasabb mint a többi, vagy van valami jól hackelhető API? Ha mondjuk dobom az RPI+Xbee+Hass HUB ötletét, akkor milyen kész HUB-ot javasolnál? Az utalásból úgy tippelem, hogy szerinted a Smartthings, de érdekelne bővebben az indok :) Előre is köszi!

Nézd át a szabványt, mert érdekes olvasmány... már aki szereti az ilyet. igazán mazochisták próbálkozhatnak a zigbee alliance-félével is (az én időmben csak az volt, esetleg a Digi féle, de az kicsit összevissza volt), az az igazi specifikációpornó.

Szal igen, én a smartthingset választottam. Ezt a részt el akartam kerülni, de mivel a kérdésedre válaszolok, már talán kevésbé tűnik reklámnak, de ezúton nyilatkozom, hogy egy fillért nem kapok a Samsungtól (sőt... na mindegy).

Szóval az okok:
- HW: Jelenleg a 2. generációnál tartunk hardverben, és nem nagyon találtam rá panaszt a neten. Zigbee és ZWave is támogatott. És főleg... szóval ha nekem ezen keresztül buzerálódik a házban a fűtéstől a klotyóvilágításig minden, akkor azt azért nemigen egy raspival oldanám meg... van nekem is raspim, működik, tök jól lehet filmeket nézni vele - ha meg baja van, akkor na bumm, tolunk a családdal egy kör Cartagenat, vagy bóvlingozunk az Xboxon, de nem fogok a hideg budi mellé *-ni a sötétben. Szerintem a HA HUB inkább egy embedded feladatkör, nem annyira erre vannak az SBC-k kitalálva. Szerintem.
- OS (tágabban értelmezve, clouddal, mindennel): tök zárt. Nyilván ebbe nem lehet belenyúlni, viszont akik csinálják, eddigi tapasztalataim szerint tudják mit csinálnak, nagyon nem nyúltak még mellé, még a HUB firmware update-je is az ő managementjük alatt áll (pár nappal előbb kapsz egy emailt, hogy ebben a 4 órás ablakban lehet egy max 1 órás kiesésed, bocs, aztán lefrissül magától). Vagyis a rendszer legkomplexebb részével nincs gondod, ha meg mégis nyűg van, megoldja más.
- Háttér: amióta megvette a Samsung, szerintem annyira nem para. Folyamatosan fejlesztik (mondjuk ha majd nem, az se baj, nekem jó ez így), van support... Meg vannak saját DIY zigbees cuccaik is, nemrég jöttek ki, csak nem fejlesztenének ha ki akarják dobni az egészet...
- Baromi sok eszköz alapból támogatott. A jobbak (pl. IKEÁs sima dimmelhető bulb) nyilván úgy, hogy ZLL dimmable bulb, azt' helló... ez lenne ugye a cél. :D
- A kütyü árán túl nem fizetős. Van app, jól is működik, sokat tud, és a cloud-os része...

...na szal hogy hogy is megy ezeknél ez a cloud dolog (végtelenül leegyszerűsítve, akit részletesebben érdekel, annak itt van a bővebb):
- tudsz csinálni device handlert magadnak ha nem találsz beépítettet. Ez az, ami az (esetünkben) zigbee parancsokat és a ST eventjeit összekapcsolja, illetve mindenféle felületeket tudsz magadnak csinálni benne ami a mobilos appban működik (!!! jóság ez is!). Érdekes játék, de jó eséllyel ha nem valami idióta eszköz és megvalósítható, valaki már csinált rá DH-t, érdemesebb azt használni. Főleg, hogy van github integráció is, aztán one-click frissítheted magadnak amikor a szerző úr bugfixel, laza...
- tudsz csinálni smartappnak nevezett... ilyen izéket, amivel meg tudod oldani hogy milyen események hatására mi történjen. Akárcsak annyi, hogy mondjuk scene-eket állíthatsz össze (mondjuk ezt alapból is tudja), de egészen idióta konstellációkat is le tudsz programozni.
- és ez mind a cloud-ban, vagy a cloud-ban IS fut. Tök transzparens számodra, számottevő delay-t meg nem vettem észre amit a cloudos kialakítás okozna.
- viszont a cloud miatt tudsz interface-elni mindenfele, akár más gyártók cloud-os HA cuccaihoz is, illetve tudsz saját API-t (webservice-t) is csinálni... ezt is kérdezted, hát ebben baromi dinamikus tud lenni.
- ja, és még LAN-ra is tudsz akasztani mindenféle SSDP meg mDNS túrókat (pl. kodi), azokat is meg tudod hajtani egy megfelelő device handlerrel.
- és még egy csomó minden ami most nem jut eszembe, meg megyek is haza...:)

Szóval nekem az volt benne szimpatikus, hogy a legszopóbb részével ők foglalkoznak, a látványosabb ("szexibb", ugye) feladatok meg megmaradnak nekem.

Aztán persze vannak ennek is nyűgjei, ezért - és mert nem tetszik a multi-hub topológia - lesz a következő lépésem a custom fw a xiaomi kapcsolókra, mert azok úgy bírnak nem szabványosak lenni, hogy a _ST_ egyik baromsága miatt még workarounddal sem lehet őket összeidomítani...

_Összességében_ nekem ez tűnt az ideális választásnak az _én_ igényeimhez. De nálam nyilván sok sokkal normálisabb ember is van, lehet hogy nekik nem ez a tuti...

Köszönöm a választ, nagyon jól hangzik a dolog, de ez tényleg túllövés lenne nekem.

Közben rájöttem, hogy amit én akarok, az nem a klasszikus értelemben vett "smarthome", mert annál jóval egyszerűbb dolog. Szóval csupán csak kényelem és lustaság miatt "lopnék" erről a területről megoldásokat. Aztán persze ha bejön, akkor tök jó, mert lehet "valódi" smarthome irányba is bővíteni, illetve legalább érteni is fogok hozzá valamennyire :)

Hát igen, a nagy része egyelőre nekem is overkill, de jó, ha a lehetőség adott. A webservice pl. majd jól jön, amikor tableteket akasztok a falra, és csinálok színesszagos UI-t hozzá. Mert arra már nekem is jó a raspi, és mert ugye kell a kihívás. :)

Nálam úgy indult, hogy a jelenleg meglévő, csak a nappaliban meg a teraszon lévő, PLCBus nevű (ez valami nemtommi, kínai csoda, valami olyan, mint az X10 volt, csak sokkal jobban működik) csodát akartam lecserélni valami... "szexibbre" (ez tetszik ez a jelző, lopom). Mert csak, mert nem bírok ülni a seggemen. Na ez már egy ilyen éveken átívelő projekt lett, mert amint elértem valami milestone-t, kidobtam az addigi produktumot, és emeltem a célon... legutóbb addig, amit leírtam, hogy oké, valami off-the-shelf hub, viszont saját HW-en saját SW a végpontokon, és ~100% compliance a szabványhoz, így a hub cserélhető lesz. Meg nem utolsó sorban innen már nem nagyon tudok felfele lőni...

Elméletben ezzel kellett volna kezdenem, gyakorlatban nyilván bele se vágtam volna. :)

sub

sub

sub

1-2 eve, mikor kerestem home automation-hoz radiot, nezegettem ezeket, de a zigbee nagyon draga volt.
Akkor arduino + rfm69-re esett a valasztas, ami igencsak powerful kombo. Szo szerint is.
Egy arduino mini pro manapsag 1-2 euro, egy rfm69 lapka 3-4. Persze kell meg forrasztgatni, de belefer.

Azota kicsit tokoresztem az esp8266/8255-el is, ez ma mar 2-3 euroert kaphato, es ugye igen eros arduinohoz kepest, meg beepitett wifije van.

Az rfm69 persze sokkal megbizhatobb (433/915MHz), de egyszerubb dolgokra jo ez is.

Ha erdekel, itt van egy platformio alapu mesh-alap, csak izelitokent:
https://github.com/agoston/ucontroller/tree/master/mesh_rfm69

Köszi a tippet. Az RFM69-et amúgy jól ismerem (bár teljesen más célra használom, és ugye a 868Mhz-s verziót, mert a 915-ös nem használható itthon, gondolom te is csak elírtad). Kicsit alma vs. körte esete nekem amit írsz, mármint hogy a Zigbee-hez és a HA-hoz hasonlítod az általad írt dolgot. Egy ilyen megoldásnál rengeteg kész dolgot kapsz, főleg ha nem a mikorvezérlőtől és a rádiómodultól akarsz indulni. Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani a dolgot, mintha szeretnél megadnak egy weboldalt készíteni, de saját IP stack és webszerver fejlesztéssel kezded. Egyébként jó buli az is, de én ebben a (hobbi) projektben most inkább csak weboldalt csinálnék :)

spec 433-ast hasznalok, de amugy nem hinnem, hogy barkit is zavarna napi 3 packet egy 500-1000m hatosugaru radiobol.

A legtobb usernek nem kell sokkal tobb, mint hogy par fajta uzenet atmenjen. Ehhez persze lehet http-t meg json-t meg is hasznalni, de:

1. sokkal olcsobb egy arduino/esp, es ha 5-10 kell, akkor bizony 10 euro kulonbseg is 50-100 eurora jon ki a vegen. A gyakorlatban pl. pont a fenti philips hue mennyibe is kerul? valami 50-60 euro lampankent, plusz valami 100 a kontrollere? rohej kategoria. Ha jatszottal mar arduino-val, tudod, hogy a philips-nek az 50 euros lampat kb. 5 euroert adja at a kinai gyarto.

2. korantsem olyan bonyi egy ilyet csinalni, mint hinned, lasd forras fentebb. Kreativitas es eroforrasok optimalis kihasznalasa igy is-ugy is kell. IMHO sokkal nagyobb fun magadnak osszerakni, nem is szolva, mi mindent megtanul az ember (pl. akar enclosure keszites hazilag).

3. az elore lefektetett rendszerek rakfeneje, hogy _mindig_ tul absztrakt ahhoz, amire te akarod hasznalni (ergo neked mindig feleslegesen bonyolult lesz), de azert mindig lesz par problema, ami nem fer bele es hekkelni kell. en nagyon elszoktam ezektol, csak a gond van veluk a gyakorlatban.

30db RFM69 áll a fiókomban konkrétan, sejtem mennyire bonyolult vele bármit is csinálni. Én egyszerűen csak nem akarom megcsinálni (ezt), és ennyi :) Hue-t se akarok venni amúgy, de itt van pl. ez: link

Nem látszik a képen, de gyufásdoboznál kisebb méretű, és 10 USD. Mikor fogok én ehhez ilyen enclosuret készíteni házilag? Meg úgy egyáltalán... :) Nem vagyok a saját szabadidőm ellensége, amit pedig tanulásban, munkában, és egyéb dolgokban ki tudok hozni az általad is említett eszközökből (mikrovezérlők, esp, rfm69, stb...), azt sokkal értelmesebb projektekbe fektetem inkább.

De értem én amúgy hogy mire gondolsz, és igazad is van, csak nem nekem szól.