az IPv6 desktop éve?

Internet előfizetést váltottam és az újjal van IPv6 is (talán a régin is lehetett volna, de ott nem szórakoztam vele, az újnál meg tudtam, hogy menni fog), meg a cégnél is van egy IPv6-os projekt, úgyhogy kicsit foglalkoztam IPv6-tal mostanában.

Azt gondoltam, hogy az IPv6 még mindig csak a geek-ek játszótere, ehhez képest meglepődtem, hogy a világ egy jelentős része használ már IPv6-ot. Több statisztikát is lehet erről találni, én itt most a Google Search-re vonatkozót fogom idézni, vagyis azt, hogy hányan használják a Google-t IPv6-on. Miután a Google Search a világ egyik (a?) legnépszerűbb oldala, így ez a statisztika elég jól mutatja, hogy a végfelhasználók mekkora része használ már IPv6-ot. Ez a szám jelenleg 15% körül van és amilyen meredeken emelkedik alighanem jövőre átlépi a 20%-ot:

https://www.google.com/intl/en/ipv6/statistics.html

Ez volt nekem az egyik meglepetés, én arra számítottam, hogy 1% körül lesz. A másik akkor ért amikor a "per country" tabra kattintottam. Jól ismert tény, hogy Kínának jóval kevesebb IPv4 cím jutott mint pl az USA-nak, ennek érthető történelmi oka van. Ebből arra gondoltam, hogy Kína és a hasonló "IP szegény" országok ennek a növekedésnek a motorjai, hiszen a (korábban is) fejlett országok kevésbé motiváltak. De ez nem így van. Legalábbis a Google statisztikájából az látszik, hogy Kínában 1% alatti az IPv6 penetráció még az USA-ban vagy Németországban karcolja a 30%-ot. (Magyarország 5% körül jár...)

Kerestem statisztikát a BIX-ről is, de hiába. Mármint BIX forgalmi statisztika az van, sok is, de olyat nem találtam sehol ami az IPv4/IPv6 arányát mutatná. Tud valaki ilyet?

Hozzászólások