Az oktatás tehet az informatikus hiányról

 ( zotya62 | 2016. október 22., szombat - 17:14 )

http://www.origo.hu/techbazis/20161014-eu-code-week-informatika-oktatas-munkaerohiany.html

Mi a véleményetek erről? Az informatikus kizárólag csak programozó? Az IVSZ szerint fontos lenne a középiskolákban programozást tanítani. A felsőoktatásban csak eszközhiány kérdése az egész?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Tavaly a magyar informatikai munkaerőpiacon 22 ezer állás volt betöltetlen, derül ki az Informatikai- Elektronikai és Távközlési Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) tanulmányából, ez a szám 2016-ra minden valószínűség szerint nagyobb lett, az IVSZ szerint a munkaerőhiány exponenciálisan nő."

Én kb. itt döntöttem úgy, hogy a cikkírónak fogalma sincs semmiről.

(Informatikushiány: jelöltelen szerkezet, egybeírandó. Erről is az oktatás tehet.)

Korábbi hozzászólásomat idézem:

Én az alkalmazott informatikát szaktárgyi keretbe tenném, az infotanárok segíthetnék a szaktanárokat, amíg szükséges. (Digitális térképek és prezentációkészítés földrajzon, szövegszerkesztés magyaron, táblázatkezelés matekon, közösségi hálózatok és biztonságos internet-használat erkölcstanon s.í.t.)
Informatika tantárgy helyett programozást tanítanék, de úgy ám, hogy ne egy kötelező n+1. töltelék tárgy legyen jeggyel meg dolgozattal, hanem valami, ami miatt érdemes a suliba bemenni.

A szál eleje itt: http://hup.hu/szavazasok/20160425/melyik_programnyelvet_javasolnad_tanitani_a_kozepiskolaban#comment-1983006

Üdv,
Marci

A mimoxosok kb. leirtak, hogy ok hogy latjak. Foleg fejlesztobol van hiany.
http://www.mimox.com/gyongyhalaszat/blog/536/Arrol-a-bizonyos-IT-munkaerohianyrol-meg-a-penzrol.html
(nasik 22k-s topicban mar linkeltek)

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Sajnos az oktatási rendszerünk még mindig az évszázadokkal ezelőtti kihívásokra készíti fel a diákokat évszázadokkal ezelőtti módszerekkel és lassan eszközökkel. Ez ellen próbálnak sokan küzdeni és tenni csak a felsőoktatásban lehet, de az már sajnos nagyon késő. A korábbiak alkalmatlanok mindenre, kivéve arra hogy gyűlölni tudjon a gyerek.

Az informatika olyan gondolkodásmódot és tanulási módszereket igényel amit a mai magyar oktási rendszer fenntartó tűzzel vassal írt de annak okát sem tudja. Igaz az eredménye durva lesz.

"a 2011 óta tartó eszközbeszerzési tilalom ellehetetleníti a fejlesztést."

Ennek a betegagyú bandának csak üres agyú csatlósok és focisták kellenek, mert mivel ez is KISZ/MSZMP utódpárt, pontosan azt teszik mint Moszkvában tesznek és amit ott tanultak, teljesen mindegy, hogy min, de uralkodni akarnak bármi áron és a lehető legtöbbet akarják megtartani. Semmi más nem számít, sem az informatika, sem a jövő, semmi.