Régi APC UPS felhasználása?

 ( KaTT | 2016. október 15., szombat - 10:28 )

Sziasztok!

Adott egy 400 VA teljesítményű, faék egyszerű APC Back-UPS szünetmentes, amiben rossz az akku, de működik az elektronikája (ahogy láttam). Lehet venni hozza utángyártottat 8000 Ft-tól.

Nincs rajta semmilyen PC-s kapcsolat, sem soros, sem USB. Csak egy bekapcsoló gomb.

Ilyesmi:

http://img0129.psstatic.com/180653082_apc-back-ups-400-backup-battery-and-surge-protector.jpg

Hátul:

http://img1.hyperinzerce.cz/x-cz/inz/5642/5642803-zalozni-zdroj-apc-back-ups-400-4.jpg

Kérdéseim:

1. Én kamerás biztonsági rendszer elé raknám (ha vennék bele új akkut). Erre mennyire alkalmas? Mert annak tűnik.

2. Hogy kell karban tartani az ilyen UPS-t, ha nincs semmi visszajelzése, csak egy teszt gomb talán, vagy az sem, hogy mennyire van tele az akku, milyen állapotban van? Kell X időnként lemeríteni, feltölteni?

3. Mennyi ideig várható, hogy bírni fogja az akku része? Mitől függ?

4. Ez természetesen "négyszöges", nem szabályos szinuszos. Nem próbáltam ki, de még CD-s zenelejátszót (A CD-ROM motorja miatt) / hálózatról működő ébresztő órát kötnétek rá, ezeknek nem árthat?

5. Költenetek erre, vagy dupla, tripla áron vennetek USB-set, modernebbet, akár szabályos szinuszosat?

6. Kb mennyit fogyaszthat egy ilyen UPS, ha van rajta kb 20 w-ot fogyasztó eszköz?

Köszönöm előre is a válaszokat.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nekem egy ugyanilyen csak az 300-as volt, vagyis van de már rég nincs használatban. Az kb 2 percet bírt egy 60-80W közt fogyasztó géppel
Akksi majd feltűnik, hogy mikor rossz. :D Ezek nem arra hivatottak h eltartsák a gépet, leginkább arra jók, ha szar a hálózat és ingadozik akkor a táp ne dögöljön bele. + a villany pillanatnyi szakadása ellen jó kb.
Akksi? 2-3 évet lehúzott egy-egy darab, mostmár nyugdíjas éveit éli, nincs használva de azért legyen ott ha ki kell támasztani az ajtót :D
Nekem erre volt már minden kötve, gyerekként nem kíméltem egy picit sem. C14-es véggel csináltam hozzá egy 6os elosztót amibe minden szart beledugtam, nem lett baja, legalábbis nemtudok róla. Kb 2ó hónapja nincs használva.

Köszönöm az infót. Új állapotában bírt 2 percet, vagy amikor hozzád került, már használtan?

Sakk-matt,
KaTT :)

Új akksit kapott amikor hozzámkerült, úgy bírt kb 2 percet, utána visított, hogy ÁRAMOT MERT MEGHALOK!! :D

Szerk: esetleg úgy tudsz kicsit "barkácsolni", hogy mellé raksz egy jó nagy akksit vagy esetleg egy autóakksit és azt kötöd rá :D Gondolkoztam ilyenen, de végül szereztem egy 3000VA-s szünetmentest

Az a gond, hogy senki nem számol a szünetmentes öregedésével. Az, hogy 2-3 évente cserélsz benne aksit ami nem 8 eFt hanem 3-4 az nem jelenti azt, hogy az elektronikája is "hibátlan" állapotban van. Minden öregszik és az öregedéssel arányosan növekszik az aksik cserélésének az ideje is pluszban az áthidalási idő is.

Ugyan azt a konfigot ugyan úgy 2 percig tudta eltartani (: Ezesetben nem látok túl sok öregedést ilyen téren. Pedig feljebb irtam, hogy volt kínozva mindennel :D

Igazabol csokken. Gondolom a kondik szaradasa miatt irod..

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Nem, alig van benne kondi 2 x cséréltem régi APC ben, abban valami ökör méretű volt ~ 470 u 63 V ???. Általában áramszünet után szokták megadni magukat, de jártam már úgy is , hogy normál működés közben ált le a bementi része. Öregszenek ezek is mint bármi.

"Minden öregszik és az öregedéssel arányosan növekszik az aksik cserélésének az ideje is pluszban az áthidalási idő is."
Ez ugye azt jelentene, hogy ahogy az elektronika oregszik, egyre ritkabban kell cserelned az akkut, raadasul egyre tovabb el tudja latni arammal a rabizott kutyuket. Ezert irtam, hogy csokken.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Nálam az öregedéssel egyre gyakrabban kell cserélni az aksikat, Jelenleg a 6-10 éves szünetmentesekben már 2 évente cserélem igaz nem gyárira hanem "utángyártottra". Mondjuk itt is igaz, hogy ezek az utángyártottak sem tudnak annyit mint egy gyári de nem is kerülnek annyiba :)

Nekem erről a projektor dolog jut eszembe, amikor X ezer óra után sokkal kevésbé világít a lámpája olyan jól, már napközben sem akar túl fényesen teljesíteni.. :D De az egy 80-120ezres kategória, ezek pedig párezer vagy 10-30ezer forint kürüli cuccok :)
Itt azért az öregedés nem olyan jelentős, mintha produktív környezetből származna. Új korában adott 15 percet, most tud 10 percet új akksival, tökéletes lesz még további 5 évig aztán kézcsók, annyi idő alatt belefér egy másik lowcost szünetmentes

Szerk: Szünetmentest pedig feladatára kell akkor választani ha már az öregedés is szempont, nem mindegy, hogy csak az ingadozást védje ki, vagy éppenséggel 5-10 perces kimaradásokat, vagy akár egy egész napot zongorázzon le gond nélkül.

Tehát akkor azt javaslod, hogy csak frissen gyártott szünetmentest (maximum 2-3 éveset) használjak, aztán vegyek újat, ne vegyek bele új akkut, mert hiába lenne új akku, akkor is rosszabb teljesítményű lesz?

Sakk-matt,
KaTT :)

12 éves APC UPS-be kellett idén cserélni, ez még 5 csatis(3 hajtott, plusz 2 zajvédett). Havernak vettünk egyet 8 éve a 8 csatis verzióból(4 hajtott, plusz 4 zajvédett), úgy tudom az se kapott még új akkut. Persze lehet csak szerencsések vagyunk. A UPS elöregedése nekem azt jelenti, hogy nem hidal már át elég hosszan(akku hiba), vagy hogy nem működik(elektronika meghibásodott). Amíg ez nem következik be, addig értelmetlen a csere. Production környezetben természetesen nálunk is akkucsere van 3 évente, de az akkuk nagy része hibátlanul megy cserére. Onnan tudjuk, hogy terheléses méréssel kitesztelik őket, majd a teljesen jókat elteszik raktárra spare-nek.

1. Alkalmas.

2. Időnként csinálhatsz vele egy merítési tesztet, ha akarod. Egyébként, kb. 3-5 évente cseréld ki benne az akkut, és kész. (Egyszerű eszközhöz egyszerű karbantartás dukál.)

3. Az akkuk 3-5 évig szokták kibírni, ez erősen függ attól, hány merítés/töltés ciklusuk volt, és persze az akku minősége is számít. Ha szinte sosincs nálad áramszünet, magyarul évi 0-1 merítési ciklusod van, akkor valószínűleg röhögve elmegy 5 évig. Ha heti-havi rendszerességgel lemeríted, akkor lehet, hogy csak 1-2 évet fog kibírni.

4. Bármit nyugodtan rádughatsz. A konzumer használatra szánt szünetmentesek mind négyszögjelesek. Vannak olyan aktív PFC-s tápok, amik nem szeretik, de ott sem megy tönkre semmi, hanem esetleg leveri a túlterhelés-védelem a szünetmentest. (egy próbát megér)

Ezeket a sorokat egy olyan gépről írom, ahol kb. 15 éve egy ugyanilyen kategóriás, BackUPS 650 van. Az íróasztal környékén minden rá van dugva, mostmár még a LED-es íróasztal lámpám is. Teljesen frankó, eszem ágában sincs lecserélni.

5. Egyszerű felhasználásra ez tökéletes. Ha monitorozni akarod, akkor nyilván kénytelen leszel helyette egy másikat venni. A modernség miatt ne aggódj, a 220/230V AC már 50 éve is pont ugyanolyan volt, mint ma. Az elektronikájában leginkább a kondik hajlamosak öregedésre, de ha üzemszerű működést tapasztalsz, akkor ne foglalkozz vele. Ritkán romlanak el ezek, és akkor megérheti kicserélni rajta pár kondit párszáz Ft-ért.

6. Ezt nehéz pontosan lemérni, mert a szakaszos töltés miatt csak hosszútávon lehetne kimutatni. Én pár Watt pluszra tippelek a ráakasztott fogyasztókon felül. Ne aggódj miatta.

Az áthidalási időről:

a 400 VA-s modell 240 Wattal terhelhető maximum, ezzel a terheléssel kb. 5 perc áthidalási idő várható. Ha tizedannyi (24 W) terhelést teszel rá, akkor az áthidalási idő közel tízszeres (50 perc) lesz. A "közel"-t nem véletlenül írtam - az akkumulátor és az elektronika hatásfoka nem konstans a különböző terhelések mellett, tehát a tized annyi terhelés lehet, hogy csak hatszor-nyolcszor akkora áthidalási időt ad, például.

Vannak olyan aktív PFC-s tápok, amik nem szeretik, de ott sem megy tönkre semmi, hanem esetleg leveri a túlterhelés-védelem a szünetmentest. (egy próbát megér)

Én úgy tudom az aktív pfc-s tápok áramkörét jelentősen terheli (melegszik tőle) h. folyamatosan korrigálnia kell a rossz hullámalakot, szóval egyértelműen nem tesz neki jót.
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Ha van AC betáp, akkor a BackUPS nem csinál semmit, a bejövő AC-t látod a relézett kimenetén. A PFC-nek csak akkor kellhet "rádolgoznia" a lépcsős közelítésű színuszra, amikor az UPS áthidal.

1. Alkalmas rá. Tulajdonképpen csak az áramfelvétel szab határt. Porszívót meg fűtőventilátort ne köss rá. :)
2. Ahogy minden más akkumulátort és műszaki eszközt karbantartasz. Amikor már nem megy az akksi, kicseréled. Ha nem megy mint szünetmentes, felújíttatod egy erre szakosodott cégnél. Ilyen eszközöknél 5000 ft alatt megvan a felújítás.
3. Az én APC backUPS-em akkuja múlt hónapban adta meg magát. Előtte 12 évig ment. Utolsó hónapban is 6 perces áthidalást tudott rákötött PC-vel. Tudja ugyanazt amit 12 éve, akkor minek cseréljem? Kap új akksit és hagy menjen. Mióta a laptopra kötött monitort és a routert hajtja meg asztali PC helyett, azóta majdnem háromnegyed órás áthidalást tud. Csak ne csipogna őrületbe áramszüneteknél. Ez az egyetlen ami miatt talán cserélném.
4. Nagy valószínűséggel elmegy róla. Nekem az asztalom minden elektromos dolga rá van dugva és még nem volt gond.
5. Nem költenék. Ha vennék valamit ami a hálózattól függetlenít, akkor az egy színuszos Honda aggregáror lenne. De annyi áramszünetünk nincs, általában csak pillanatnyi vagy párperces kimaradásunk van. Arra meg elég a backUPS is.
6. Egyszer le akartam mérni, hogy betápnál hány watt mérhető, meg hogy közben a mögötte lévő eszközök kilépő oldalán mennyit mutat. A különbözetből így meglenne a UPS fogyasztása. Még nem vettem hozzá második fogyasztásmérőt. Pedig fúrja az oldalamat nekem is.

Nekem hasonló cájg - csak én egy 175 Ah autóban már gyengélkedő akkuval használtam - üresen 60 - 70 wattot kajált... csepptöltve...? :)

Btw., a cuccot most isten háta mögé kitelepülve, az autóra kötve inverterként használjuk fotós, videós akkuk töltésére... :]

Már többen leírták pontokba szedve, hogy ELVBEN alkalmas a feladatra, DE
Én évekig hajtottam a lakás összes elektronikáját egy hasonló korú, de Smart 1000VA-s APC-ről, amire 200Ah-nyi külső akksi volt kötve. Így simán ~6-7 órán át elvitte az Atom-os NAS, TV, HiFi, STB, időszakosan + asztali gép kombót. Pontos teljesítményeket sosem mértem, DE mióta leszereltem, fele alá esett vissza a villanyszámlám. Eleinte még "szabvány" belső akksikkal hajtva, azok 2-3 évente forrtak púposra - öröm volt cserélgetni őket.
Persze, egy 1000-es szünetmentes nagyobb tétel, abból "jó játék" volt olcsón a régi, de egy ilyen korú 400-assal én ezek után nem szórakoznék. Ha szünetmentesíteni kell, akkor 350-400-as modern APC-t ~20e-ért kapsz vadi újat. Modernebb elektronikával, kisebb overhead-el, garanciával.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"