Ubunutu hangfelvétel zajszűrés

Fórumok

Felvételt készítenék Ubunu 16.04 alatt mikrofonról (kisszutyok headset, jackdugó, Asus laptop). Nem várok csodákat, de:

windows alatt az én ócska fülem nem hall nagyobb zajt: https://dl.dropboxusercontent.com/u/2809995/win.wav
linux alatt meg nagyon van: https://dl.dropboxusercontent.com/u/2809995/lin.wav

A zajszűrés megoldása végett ezt tettem:

cp /etc/pulse/default.pa .pulse/default.pa

a végére beírtam, hogy:
load-module module-echo-cancel source_name=echosource aec_method=webrtc
set-default-source echosource

majd:
pulseaudio -k

Megjelenik a szép új eszköz a hangerőszabályzóban, tényleg ő a default, de az az igazság, hogy én nem hallok különbséget a zajban echo cancellationnal és anélkül.

Mit tegyek?

Hozzászólások

A lin.wav-od valójávan valami alfuserált mono mp3 formátum. Mivel vetted fel? Mondjuk ez még ekkora zajt nem indokol, de ez olyan zajos, hogy szerintem csak 8 biten lett kvantálva...

Hát, hogy a ragya rohassza az egészre rája magát.
Köszönöm!

Kazam-mal vettem tegnap, este, dögfáradtan. Észrevettem a zajt. Ellenőriztem Win alól, ott ugye nem volt. Fél évet *szakodtam az alsamixer csúszkáival, nincs eredmény, Audacity-ben is zaj. Nekiálltam "megtanulni" a zajszűrés módját - eddigi életemben nem nyúltam a pulseaudióhoz. És nem tesztelem újra Audacityben, a kazam meg tesz arra - mint két perce rájöttem, a posztod adta ötletből - , hogy mi a default input. Ő röhögve használja az alap mikrofont. Ha kézzel átáttlítom az új pulseaudiós cuccra, akkor már elérjük a nekem-már-jó szintet:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/2809995/lin2.wav
(ugye jól hallom, hogy ez igy kábé ok? a szomszédban beindult valami csodahangos gép, nekem meg rohannom kell dolgozni)

Köszönöm!

Ez már hangra jó, de még mindig mono és nem wav.
Próbálj meg az audacity-vel felvenni.
Szerkesztés > Beállítások.
Devices fülön a channels 2 (Sztereó) legyen. Itt akár a mikrofont is beállíthatod alapértelmezett felvételi forrásnak, de azt bármikor átállíthatod a kezelő felületen.
A minőség fülön pedig a Default Sample Rate 44100 Hz, A sample format pedig 16 legyen (vagy 24, ha tudja a kártyád bár beszédhez bőven elég a 16 is).
Ha kilépsz a programból, majd újra elindítod, akkor a bal alsó sarokban a Projekt Ráta (Hz) az általad beállított 44100-at fogja mutatni. A jobb felső saroknál pedig 2 (Stereo input).
Így próbálj felvenni. Még mentés előtt visszahallgathatod a felvételt és ha jó, akkor elmented, akár más formátumot is kiválaszthatsz, pl mp3, vagy flac. Ha a helytakarékos mentés a cél, akkor a 128kbit/s-os mp3 bőven jó lesz neked a beszédhez.