Windows 10 kinézet Win7-esítése

Adott egy ügyfél, aki pár gépét Win7 Win10-re upgradelte. A Win10 új kinézete, megjelenítése különféle, eddig ismeretlen problémákat generált, pl. az ikonok mérete és a közöttük lévő térköz nem lőhető be úgy, mint ahogy a Win7-ben volt, rdp-n keresztül a távoli gép nagyobb felbontása miatt óriási méretűek az ikonok és a feliratok. Classic Shell-lel sikerült a startmenüt használhatóvá alakítani, de a grafikus megjelenítés eltérő működése (és a megfelelő beállítások elérhetetlensége) miatt a teljes testreszabás nem sikerül. Van erre valami 3rd party megoldás?

Hozzászólások

köszönöm, sajnos ezeket már próbáltam, de ettől nem változik meg a képernyő megjelenés viselkedése. Az ikonméret pl. a legkisebb állásban is nagyobb mint ami kellene.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Download Desktop X

DesktopX is no longer available for purchase. Registered users can download it from their accounts page at https://store.stardock.com/myaccount/products."

de nem feltétlenül akarok én magamnak desktopot faragni, csupán pár bakit szeretnék kijavítani! :)
--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Desktopot megjelenítve (Win+D) próbáltad már a Ctrl+(egérgörgő lefelé scroll) kombinációt?
Ezzel ekvivalens a multitouch touchpad-en a kétujjas "kicsinyítés" gesture.

Üdv,
Marci

igen, sajnos a keresett dolgokra teljesen hatástalan, viszont minden mást elállít, amit nem kéne :/
(tehát, az ikonméret és a térköz csökken, de nem csökkenti a betűméretet, így kézzel lehet csak a kívánt ikon-betűméretet beállítani, ami viszont nem csak arra, hanem egyéb szövegmezők, feliratok betűméretére is kihatással van.)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

most keresem, közben látom hogy rosszul mondtam, mert a térköz nem is változik, így nem arányaiban csökkenti a méretet, csak kizárólag az ikonok mérete csökken, így kicsit bumfordi a defaulttól eltérő méretezés.
--
valami miatt 9-es lett a betűméret, de a 6-os lenne a megfelelő.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hopp... elvesztettem a fonalat. Segítene egy ilyen volt-ilyen lett képpár és csodálkozom, hogy ennyi beállítási lehetőségből nem akad egy nagyjából jó.
Miért ilyen fontos ennek a megjlelenítésnek a pixelpontos azonossága?
Hiszen, ha jól értem, lehet csinálni nagyjából akkora ikonokat, mint a Win7-ben, lehet az ikonok betűméretét is állítgatni: én még nem látom, ezek után miért lőnek ezzel nyulat?

Üdv,
Marci

most nem találom hogy pontosan mit állított el az ikon-betűméret állítása még, de pl. a menü betűméretének 9-ről 6-ra állítása azt eredményezte, hogy a start menüben jó lett a betűméret, ellenben a thunderbird-ben szinte olvashatatlanul kicsi. rdp-n keresztül pl. olyan ormótlan nagy ikonok vannak, mintha diák lennének kirakva sorban. Szeretné a tulaj visszakapni a Win7-éményt (bármit is jelentsen ez), anélkül hogy vissza kellene csinálni az egész mizériát. Linux alatt szokott ennyi nyűg lenni a kinézettel egy egy upgrade után.

--
közben megtaláltam, ha az ikon-feliratok méretét elállítom, akkor a vezérlőpult/programok hozzáadása, eltávolítása ablak felirat mérete is megváltozik, és szerintem még más is.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"ha az ikon-feliratok méretét elállítom, akkor a vezérlőpult/programok hozzáadása, eltávolítása ablak felirat mérete is megváltozik"

Érdekes, nálam abban az ablakban ikonok vannak, feliratokkal, alapértelmezetten "Details" nézetben. A jobb felső sarokban sima ikon-nézetre is átállítható a megjelenítés, ha valaki azt szereti.
Szóval itt véleményem szerint pont azt csinálja a Windows, amit kell neki.

Üdv,
Marci

úgy néz ki, hogy akkor kócolódnak össze az arányok, ha a win10-es gépre rdp-n keresztül két különböző monitorfelbontást használó gépről is bejelentkeznek, és mivel az rdp hozzáigazítja a felbontást a kliensen beállítotthoz, ez okozza a zavart. Win7 esetében nem volt ilyen probléma.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

adott egy win10-es gép 1920x1080 monitorfelbontás, rdp-szerver. Ha erre először konnektál egy másik gép, akkor láthatóan másodpercekig méretezgeti a távoli asztal felületét, majd ha ismét ezzel a géppel csatlakozom, akkor már nem állítgat, hanem egyből a beállítgatott asztallal indul el a kapcsolat. Ha egy 1280x1024-es monitorfelbontású gép konnektál, akkor ahhoz is állítgatja a megjelenítést, viszont ha utána egy nagyobb felbontású klienssel kapcsolódom, akkor (ismét állítgatás) és a végeredményben ott marad az előző, 1280x1024-es háttérkép (le van vágva a képernyő kb. 2/3-ától a háttérkép, nem ér ki a szélére), és jönnek az anomáliák: elmásznak a karakterméretek, ormótlan ikonok, picuri karakterek, szinte olvashatatlan weboldalak, stbstb...
Az eddig ismert egyetlen működő megoldás a problémára az rdp-szerveres gép újraindítása. (csak az explorer-t még nem próbáltam újraindítani, ha majd eszembe jut, kipróbálom azt is.)
Win7-nél nem volt ez az állítgatás-átméretezgetés (vagy nem így működött), nem is jelentkezett ez a gond.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A felbontás beállításainál állíthatod a skálázás mértékét is (amitől minden óriási lesz felbontástól függetlenül). Nézd meg, hogy nem-e ment 100% fölé (ugyanez rdp alatt is.

100%-on van. A probléma inkább abból adódhat, hogy a Win10 már másként viselkedik a GUI frissítésekor és ez az rdp használatakor csúcsosodik ki, rdp-t használva a megnyíló ablak hosszas másodpercekig villódzik, újraméreteződik és ha ugyanarra a gépre egy másik felbontású monitort használó gépről jelentkezek be, akkor előfordul hogy ilyet csinál (a szervergépen látszik háttérképen látszik a kisebbik felbontás méretezése, az ikonok, feliratok méretezése nem áll vissza defaultba, összekeverednek a betűméretek, stb). Win7 alatt nem volt ilyen probléma, a Win10 képernyőkezelése eleve nehézkesebbnek tűnik, ezek az aszottnagy ablakvezérlő gombok a jobb-felső sarokban sem tetszenek, ormótlan a kinézet, szögletes, randa.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség