Laptop egér gombok barkácsolása

 ( valek | 2016. május 1., vasárnap - 20:51 )

Szervusztok!
Túlzott hevületem áldozatául estek a Dell Insipron 3520-3229 laptopom érintőtábla, tapipad alatti egér gombjai. Kitisztításhoz kiszedvén a kis panelt, amin vannak, a kis tapipad érzékelőn (nem tudom a rendes nevét) levő billenőkapcsolót kényszerítettem, hogy ne billenjen, hanem klasszikus irányban kihúztam belőle a szalagkábelt… Jellegzetes koca laptopszerelő hiba, úgy gondolom. Persze vissza nem tudtam dugni, a billenő fekete kicsi műanyag izé is letört, majd a közepe ívesen lerepedt a reménytelen próbálkozásaim során.
Új alaplap, vagy érintőtábla érzékelő kell ennek a javításához, vagy létezik valamilyen barkács módszer. A szalagkábel simán bedugva persze nem működik. Tapipad érzékelő cseréje sem tűnik olyan egyszerűnek. Már csak azért sem, mert nehéz a pótalkatrészt beszerezni. Garanciális javítás gondolom nem játszik. Kihívásnak érzem magam megcsinálni, ha van rá mód, nem vinném szervizbe, csak hogy még nagyobb kárt csináljak, ami miatt már megéri. :)
Köszönettel várom esetleges tapasztalataitokat!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Vehetsz e-bayről újat. Komplett palmrest touchpadostól 10eft körül van például innen
http://www.ebay.com/itm/NEW-DELL-Inspiron-3520-N5040-N5050-Touchpad-Mouse-Buttons-PALMREST-0GG3K9-GG3K9-/111899570977
Persze ellenőrizni kell a típuskódokat, hogy hozzá való legyen.

Ha az alaplapról tépted le, akkor még drágább játék. Esetleg hozzáértő szakember új csatlakozót tudhat rá forrasztani. (A fogalmazásodból úgy tűnik, hogy a problémát sem tudod pontosan megfogalmazni. Tegyél fel valahová képet róla.)

Javaslom, te ne szerelj többé. Amit kihívásnak írsz utólag, az valójában spórolás a szervizdíjon, ha tovább keresed a kihávásokat, akkor még a végén teljesen tönkreteszed.

Annak idején nem tudtam szétszerelni az eeepc-met.
Rövid keresgélés után olyan fényképes, szájbarágós manualokat találtam a klaviatúra eltávolításáról is, hogy az beszarás.

Ha valaki barkácsol, mert tényleg spórolni akar, akkor is fizet, csak az idejével. A megtanulás ilyenkor autodidakta, ami ha megfelelő a kitartás, sikerrel jár.

Szerintem a szalagkábel-kiszedésekről is lehet találni sokféle leírást. Általában azok csinálnak leírásokat, akik már beszopták, vagy akik eleve hekkelnek hobbiból és az a mániájuk, hogy közszemlére kirakják. Hála nekik!

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

egy képet mellékelhetnél. elég sok minden menthető

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Fényképezd már le, elég sok roncs meg alkatrész van körülöttem melóban, még találhatok valami hasonlót is akár
--
God bless you, Captain Hindsight..

Köszönöm szépen a hozzászólásokat. Valami ilyesmi a gondom. Felülről a 2 – 5. kép. A méretek is hasonlóak. Itt valami műanyaggal oldja meg a szaki. No. Milyen vastag lehet az… Ki kell próbálni… Képet is küldök.

A gond ugyanaz, mint az előző levelemben írt cikk felül írt képein.
Talán sikerült egy időre megoldanom. Egy Corsair CMSO4GX3M1A1600C11 nevezetű RAM csomagolásaként hozzám került vastagabb – pontosan nem tudom mily vastag – műanyag lapból metszettem ki svájci bicskám ollójával a megoldásnak látszó lapocskát, majd a konzervnyitón található csavarhúzó segítségével toltam a szalagkábel fölött a fém pöckök alatt a csatlakozóba. (Elnézést kérek, ha valakit megbotránkoztattam a művelet részletezésével. A csavarhúzóról még nem is írtam, amivel a gép csavarjait kínoztam. Veszek szerszámot, jó.)
Az eredmény. A ’B’ jelű kapcsolóról van szó, vele szemben egy még sértetlen ugyanolyan összeköttetés (’M’).
Működik. Remélem. Elég erősnek érzem a szorítását. Meg hogy nem olyan a műanyag, hogy több kárt okoz, mint hasznot az elektronikában. Egyébként mi a neve szaknyelven az ilyen típusú csatlakozóknak?
Köszönöm szépen a biztató, segítőkész írásaitokat!

https://en.wikipedia.org/wiki/Flexible_flat_cable

Amúgy ez a "megoldás" leginkább a gányolás szakszóval illethető :D

A Farnell/FDH választéka amúgy elég jó ilyen csatlakozókból, de népszerűbb fajtákat a Chipcadnél is be lehet szerezni.

http://hu.farnell.com/ffc-fpc-board-connectors

Jaj, persze. A barkácsolás azért „kicsit” más. Elnézést a félrevezető címért.
De ha veszek egy ilyesféle csatlakozót, azt gondolom forrasztani kell oda, vagy valami. Értek hozzá, ugye? Akkor egy újabb dolog, amit életem végéig tanulhatok. Feltételezem, nem ez a kezdő szint.
A farnell oldala most éppen pihen, de majd megnézem.

A csatlakozót forrasztani kell. Nem ördöngősség, de azért egy rendes páka meg nullánál picit több tapasztalat kell hozzá. Igazából talán a régit eltüntetni nagyobb kihívás, hogy a panel is biztosan túlélje.

Ragaszd le, hogy ne csússzon ki!

Takonypisztolyal egy pöttyöt a műanyag lap tetejére. Meg egy terrorista ragasztó csík a szalagkábelre keresztbe.
Mert ha hurcolod a laptopot kicsúszhat a csatiból és zárlatot okozhat.

Vegyél szerszámokat: bithegyes csavarhúzó, amiben van lapos,kereszt,secure torx, hexagon, esetleg ami csak oldalt sliccelt |__| alakú (az most egy csomó "ne szedd szét" eszközben van. (2500) Plusz "Órás" csavarhúzó készlet. (1000)
Miért? mert elbaszod a csavarfejeket, több erővel tolod hogy elforduljon -> ki fog törni a műanyagba ágyazott réz anya. Nem elsőre, másodikra.

Kapton szalagra gondoltam. Ha mar igy szeret szerelni, maskor is jol johet :D A "terrorista ragasztó csík" a "szurke exrta eros ragasztocsikra" kell gondolni?? Szerintem ho hatasara elengedi.

Kapton-szalaggal baromira nem fogsz egy flexkábelt odaragasztani a csatlakozójához.

Elnézést az értetlenkedésért, de kezdőként még a zsargont nem vágom. Takonypisztoly alatt kicsit egyértelműbben mit értesz? Így ugye nem nagyon árulják.

http://www.argep.hu/main.aspx?suche=Melegragaszt%C3%B3

Egy rúd alakú izét kell "beletölteni", a készülék megmelegíti, és a hegyén kijön a meleg, folyékony ragasztó. Kihűlés után már nem folyékony. A folyékony "cucc" állaga és kinézete alapján kapta a takony becenevet... Igazi, rendes "a cél szentesíti az eszközt" (=gányolós) megoldás amúgy ez is :D

Szakadtáig eltart :D

tökéletesen csináltad, bevett szokás. egy csepp nem felhősen száradó rugalmas ragasztót még tegyél a lap széleire, hogy ne tudjon kicsúszni - de ha szükséges, akkor azért át tudd vágni szikével.

egyébként ha szerszámot veszel, ez elég olcsó + kezdésnek tökéletesen megfelel: http://lix.in/-19377b0

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Köszönöm a szerszámajánlókat!
Milyen ragasztót is? Milyen az, amelyik nem felhősen szárad? Kerestem magyarul a legnépszerűbb világhálós keresőprogrammal, és ezt a beszélgetést adta, ami nem túl meggyőző magyarázat egy ekkora rendszertől, mint az internet.
Most lennének jók az általános iskola nem létező technikaóráinak a nem elfelejtett tapasztalatai.

olyan, ahol a cianoakrilát alapú cucc a száradási folyamatban nem hagy undorító fehér foltot maga körül. valami nagy viszkozitású, jó minőségű és rugalmas pillanatragasztó lenne szerencsés, mondjuk a Loctite kínálatában bruttó ezres körül már vannak elég jó zselés ragasztók. elég sok helyen, például a Praktikerben van több típus.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nekem most ilyen van háznál. Van benne a szép nevű cianoacrilátból. De érzésem szerint nem a könnyen elvágható, eltávolítható fajta. Vagy ezzel majd csak akkor foglalkozzak, ha el szeretném távolítani. Tudom, mindent nem lehet. Picit nehezíti a dolgom, hogy az NSZK-ban vagyok mostanság. Talán ez való nekem, mert flexibilis. Vagy ez, jóllehet nem flexibilis. Túl nagy a kínálat.

"NSZK-ban vagyok mostanság"

Újra bevezetik a márkát! Kéne venni, nem.?
--
God bless you, Captain Hindsight..

Ja. Nem, úgy az NDK-ban vagyok. De a hivatalos nevük együttesen most NSZK. Már az egyesített Németország „becenevű” konglomerátumnak. Vagy mi. Persze senki sem használja. Akkor én minek is?
Márkaügyileg: hát nem tudom. Előbb szerintem vezessék be.

Kérlek használd hátha elterjed. :) Fáj a szemem vagy fülem a Németbe Angolba megyünk voltunk kezdetű mondatoktól. :)