Bluetooth headset hang+mikrofon

Fórumok

Van egy Ubuntu 14.04, egy Sony MDR-ZX770BN, meg valami Bluetooth 4.0-s USB kütyü. Nagyon simán párosodtak, szól a zene, már majdnem azt hittem, hogy ez már a Linux desktop éve, de...

Ez egy headset, van rajta mikrofon, és szeretnék telefonálgatni rajta, de nem igazán megy.

A sound settingsben output alatt ki van választva a headset, és kétféle mód van: Telephony Duplex (HSP/HFP) és High Fidelity Placback (A2DP). A2DP-vel szól a zene, de a mikrofonon nem jön be hang. HSP/HFP-vel a zene megáll, a mikrofon megy és visszajátssza a környezeti zajokat a fülembe, mint valami hallásjavító készülék, elég érdekes érzés. Az input fülön csak a headset van, nincs rajta mit állítani.

Google keresés nem igazán ment, sok évvel ezelőtti bugokat láttam, meg alapvető howto-kat. Én azt gondoltam, hogy ennek alapból mennie kellene. Nem megy? Vagy valami configot kell reszelni hozzá?

Hogy őszinte legyek, ezt most először akarom így használni gépen, Windowson és Macen még nem próbáltam, de este teszek egy próbát.

Hozzászólások

Mac-en működik magától. Azt észrevettem, hogy amint egy alkalmazás használni akarja a mikrofont, a hang kimenet is sistergőssé válik. Tehát ezek szerint két módot tud: A2DP jó minőségű, de csak kimenet, HSP/HFP s̶z̶a̶r̶ telefon minőségű, de ki- és bemenet egyben, és egyszerre egy profil lehet aktív. De legalább magától kezeli, és pont úgy, ahogy vártam. Még kísérletezek, hogy Linuxon ugyanez megy-e.

Ha tényleg ezt tudja a bluetooth technológia, az gáz, már értem, hogy miért USB-sek inkább a számítógépes headsetek. Ettől egy bármilyen laptop beépített hangszórója/mikrofonja is jobb. Azért ez a minőség se a világ vége, csak jobbhoz vagyok szokva.

--