menetrendek hu mirror

 ( bAndie9100 | 2016. április 23., szombat - 22:23 )

Közösségi projektet kezdeményezek azzal a céllal, hogy a menetrendek hu új, kezelhetetlen és vállalhatatlanul sok outage-dzsel járó portáljára épülően legyen egy mirror site proxy-zott lekérésekkel, elérhetetlenség esetére cache-elt resultok kiszolgálásával és reszponzív UX-szel (mobil, smart tv, desktop, wap, vakbarát, lynx-barát, curl-barát).

Én azzal kezdem, hogy megnézem, mennyire érthető a lekérések formátuma, megpróbálok egy egységes API felületet ráépíteni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kezdd azzal, hogy jogi oldalról mennyire oké ilyet csinálnod :)

nagyban teszek a jogi bizbaszukra. szolgáltassanak tisztességesen, aztán követeljenek jogokat.
más részről meg aszondom, hogy magamnak csinálom - azt nem tilthatják meg, a cache adatokat meg p2p alapon osztom meg a "családtagjaimmal". vagy bánom is én kivel, biztos van valamilyen jogi kategória rá. csak unom már a kapzsi vállalatok, emberek mindig a jog mögé bújnak a globális fejlődés visszafogása érdekében.
bocsánat a kirohanásért, szó ami szó, legfeljebb csak egyéni szinten fognám használni a cuccot.

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Azt leírod, hogy mi vele a baj?
Az általam használt eszközökön jól működik, összehasonlítva egy egyéb weboldallal, nem lóg ki a tömegből.

+1
BTW, Androidra van egy MenetrendDroid* nevű app (ami szerintem évek óta nem frissült, s bugos is kicsit) - de az működött a régi keresővel, meg az ujjal is. Eddig mindig pontos találatot adott (szerintem 3+ éve használom), s azóta tippre valami tuti változott.
Szóval API változtatás nem volt mögötte, valami csak van.

GTFS meg nincs, legalábbis a MÁV-nál biztosan nincs. 1-2 (kierestem, tessék: 7/7/14) éve rákérdeztem, akkor azt mondták, hogy:

Köszönettel vettük a Társaságunk részére megküldött észrevételét, amellyel kapcsolatban az alábbiakról szeretnénk tájékoztatni. A menetrendi adatok Google Transit rendszerben történő megjelenítése Társaságunk tervei között szerepel. Az ezzel kapcsolatos (tesztelési) munkák folyamatban vannak, azonban jelentős fejlesztésekre is szükség van – például a Google Transit rendszernél alkalmazott adatfrissítési technika miatt, az ott megjelenő adatok naprakészsége nehezen biztosítható, illetve számos, kifejezetten vasúti funkciót (pl. közvetlen kocsik) nem tud megfelelően kezelni – így ennek megoldása csak hosszútávon várható.

Mindazonáltal a fejlesztések megvalósulásáig szíves türelmét kérve, megkeresését köszönjük.

halkan jegyzem meg, azóta a Google is tud real-time adatokat fogadni, (nem tudom, akkor tudott-e), lásd a BKK esetét: http://www.bkk.hu/2014/11/mostantol-a-google-terkepen-is-megjelennek-a-futar-valos-ideju-informacioi/

*: mintha régen így hívták volna... Mindenesetre ez az, s néhány éve nem frissült. Bár a CDATA fejleszti ezt is. Lehet, valami privát API-t használ - mindenesetre én ezt vizsgálnám meg első körben. link: https://play.google.com/store/apps/details?id=app.mav.menetrend

**: de szép az a package név. :-)
--
blogom

- település kiválasztóba már rég beírtam mindkettőbe amit akarok, de ő még az elsőnek tekeri az autocompletion-jét és amíg rá nem kattintok, nem fogadja el azt amit én írtam be, holott karakterről karakterre ugyanaz
- dátum kiválasztó szétcsúszik, nem lehet dátumot kiválasztani
- vakbaráton olyan mintha oldalak lennének, de nem lehet visszanavigálni
- "időponttól" a default choice
- reszeteli az input mezőket
- reklám

ennyi még tán nem is lenne gond, de azzal együtt hogy 5 alkalomból 2x nem volt elérhető, 1x pedig épp keresgélés közben ment el, én szükségét érzem valamit tenni.

abban egyetértek, hogy nem lóg ki a legtöbb hasonló korú weboldal közül.

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Tegnap vagy tegnapelőtt volt egy döccenet benne, de ettől még az "állandóan áll és szar" messze nem igaz. Az update-elt változat komoly előrelépés volt az évekig működőtől. Rögtön hozzáteszem, hogy a korábbi verzió ha nem is volt egy csúcs app, egész használható volt. Az új nagyon sokat fejlődött, szerintem kár mérgesnek lenni rájuk. Ez egy extra szolgáltatás, amiben ráadásul már redundancia van, hiszen már a MÁV-os adatokban is keres és a vasúti menetrend függetlenül is kereshető. Szerintem sokkal hasznosabb fejlesztésekre fordítsd az energiáid. :)

Azért azt hogy fogod magyarázni, hogy 7x24-ben utazást tervezel "magadnak", nagyjából random pontok között?

ha nincs benne a felhaszn. feltételekben, hogy nem lehet, akkor nem magyarázkodok, ha benne van, akkor sem.

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Hint: "fair use"... Én mindenképp az oldal gazdájával egyeztetnék első körben...

ha azt a tényt figyelmen kívül hagyjuk, hogy a reklámokkal is terve van a szolgáltatás gazdájának, nem lehet különösebb kifogása az ellen, hogy egy reverse proxy-n keresztül vezessem a kereséseket, hisz még a forgalmi terhelése is kevesebb a proxy cache miatt.
persze így nem tud látogatói adatokat gyűjteni, de a jellege alapján nem is lehet rá szüksége.

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Érdeklődd meg elérhető-e a menetrend GTFS formátumban (mint a BKK-nál), az lenne a legtisztább megoldás és egyben jogilag is tisztázná a kérdést (mivel önként szolgáltatják ki az adatot).

Btw nem tudtam hogy van új (újabb :)) felület, nekem használhatóbbnak tűnik, mint a régi, pláne mobilon.

1,5 éves információm szerint nem érhetőek el a társaságok menetrendjei GTFS-ben.

Egyébként a fenti hozzászólás (#comment-1982839) írása közben belefutottam egy-két dologba.

Egy menetrendek.hu mirror annyira nem érdekel, mert nekem nincs bajom azzal az utazástervezővel. De egy rendes, háztól-házig tervező, ami esetleg a real-time adatokat is figyelembe veszi, az egész országra kiterjedve (BKK-Futár az egész országon), még akár érdekelne is.

A teljes BKK-Futár API-t itt próbálja meg megszerezni valaki: http://kimittud.atlatszo.hu/request/futar_gtfs_realtime_api_elerheto
Igen, az apiary-n van valamilyen API doksi, de ezek szerint nem a teljes.

Hasonlóval megpróbálkozhatnánk a MÁV-nál is, nekik is van real-time oldaluk: annak van-e, s ha igen, milyen API-ja. Egy próbát lehet megérne, hogy mind a GTFS-t (vagy bármilyen struktúrált adatot a menetrendről), mind az API-t kiszedjük belőlük közérdekű adatigénylésre hivatkozva.

Real-Time tudtommal nincs a Volánnál, de onnan legrosszabb esetben a menetrendek.hu-n keresztül elcacheljük. De egy közérdekű adatigénylést, lehet, ott is megér.

Esetleg ez jött szembe: https://github.com/flaktack/hu-gtfs

S egy olyan keresőt összeütni, ami itthonról megtervezi az utamat vidékre, szüleimhez, úgy, hogy idő közben be akarok ugrani a munkahelyemre egy-két cuccért. Ez még akár érdekelne is.

Egy a'la natúr, menetrendek.hu front-end nem annyira, nekem nincs vele bajom - sőt, szerintem jobb lett, mint a régi.
--
blogom

A google maps tervez a BKK API-val szerintem, illetve van sajátjuk. Nekem nem egyszer adott percre pontos leírást a gugli map, kb. lépés szinten hogy merre menjek... :)

A BKK-val igen (lásd a linkelt, fentebbi hozzászólásom, s onnan a BKK-s hírt!), azzal nagyon meg vagyok elégedve.

De olyat már nem tud, ma, itthon semmi, hogy (tudtommal):
* pesten vagyok, otthon
* elmennék a munkahelyemre, s ott felvennék egy csomagot (pl.: 10 perc)
* majd vonatra, vagy buszra szállnék (mindegy melyik, csak vigyen le Mucsaröcsögére)

Ez hogy lesz a legjobb, leggyorsabb? Mikor induljak itthonról? Van esélyem:
* elérni a buszt a Népligetnél,
* esetleg azt már nincs, de ha tovább megyek metróval, elérhetem a vonatot Kökin (vagy menjek a busz elé 1-2 megállóval, mert ott még kényelmesen elérem)
* full esélytelen, s a leggyorsabb a következő vonat lesz, a Nyugatiból

És ha Mucsaröcsögén van helyi tömegközlekedés, akkor mivel menjek? Busszal, vagy vonattal, hogy a Mucsaröcsögei tömegközlekedést beleszámolva tényleg a lehető leghamarabb (legkevesebb gyaloglás, legkevesebb átszállás) legyek otthon?

Ez utóbbit még nem akarom feltétlenül, de az integrált, egész országos menetrend-tervezés nem lenne utolsó.

pl.: néhány éve, Orfűről, fesztiválról akaratam úgy elindulni, hogy kettőre beérjek dolgozni. Ott volán-máv-bkk utastervező nagyon hasznos lett volna, s nem egyesével kellett volna összevadásznom, hogy ha ezzel a busszal megyek, akkor elérem ezt a vonatot (jó esetben, mert mennyit kell sétálni Pécsett?), s azzal BKK-val majd így tudok utazni 'pesten belül.

Elismerem, nem mindennapi igény, de nem lehetetlen, s kurva menő lenne. Vitézy is emlegetett ilyet (egy ~1 éves index interjúban), de a mai napig nincs kész, s hírét se nagyon hallani. Pedig a MÁV-nak van menetrendje, meg online, real-time vonatkövetője. A BKK-nak is (sőt, ez még valamennyire el is érhető, gigalájk!) A Volánnak menetrendje tuti van, real-time nem biztos. Technikailag tehát nem megoldhatatlan (a Volán, s a MÁV menetrend nem hozzáférhető GTFS-ben, de tuti össze lehet szedni; a BKK menetrend elérhető GTFS-ben, gigalájk!), csak meg kéne csinálni.

Na, ebben szívesen részt vennék. De lehet, nekifogok hobbi-projektként. Hm, még gondolkozom rajta...
--
blogom

Ennek a minden tömegközlekedést (+oszkár, stb) magába foglaló menetrend oldalnak lenne értelme, csak nem hobbiként tudom elképzelni. Helyette rendesen utána kéne járni, beszélni a MÁV-val, a Volán társaságokkal.

Lásd a MÁV válaszát, amit mint utas tettem fel nekik egy ideje.
Itt legfeljebb, abban bízhatsz, hogy valamelyiknek megtetszel, s felvásárol. De én abban sem bíznék.

Sőt, már annak örülnék, ha lenne rendes GTFS mindtől, de (így elsőre) ez is szenvedésnek tűnik a MÁV-nál, Volánnál.

Legfeljebb szakmai referenciának jó lesz.

Az oszkáros ötlet nem rossz, kössz.
--
blogom

Az ötlet tetszik, csatlakoznék.

Foglalkoztam is már vele (mondjuk csak keveset), van is egy minimalista, működő tervező, ahol inkább az volt a cél, hogy a régi, használhatatlan felület helyett legyen valami egyszerűbb.

Az "API"-ja szörnyű egyébként, de használható. Érdemesebb a mobilapp (MenetrendDroid) elé egy proxyt tenni és azzal játszadozni a weboldal helyett, nálam az vezetett sikerre.
Én megállókkal nem szórakoztam, csak városra keresek, ott KSH településkódokat kell küldeni, az meg letölthető xls-ben és onnantól használható saját DB-ből, úgy gyorsabb pl. az autocomplete is.

nekem már kész van egy rögtönzött webszerver konfig.
a static tartalom mirror-ozva (nginx proxy_store), az ajax endpoint-ok meg $request_body alapján proxy_cache-elve vannak. kiszedtem pár keresési feltételt az interface.js-ből, hogy könnyebben kesselhető legyen.
pl. honnan_site_code, honnan_zoom és a dátumot - szerencsére van "bármely napon" klauza is. ez mondjuk magával vonja azt, hogy vagy ne lehessen kiválasztani napot, vagy figyelmeztessen ez az átmókolt felület arra, hogy nem minden keresési feltételt vett figyelembe.
illetve általában is, azért szóljon ha cache-ből jön a zadat.
magamnak egyelőre jó így is.

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

A hetem kicsit zsúfolt, de hétvégén lehet írok egy PM-et.

Hátha leszünk itt többen is, addig. :-)

Üdv,
--
blogom