Lebegőpontos matekra milyen CPU-t?

 ( ruczati | 2016. április 15., péntek - 15:16 )

Szokásos atiféle pénteki elméleti kérdés: lebegőpontos matekot milyen CPU-n fogok jól futtatni? GPU-t egyelőre hagyjuk.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem ezen jól futhatnak:

Intel® Xeon® Processor E7-8890 v3

Fedora 23, Thinkpad x220

Minnél erősebben amire pénzed van. :)

Intel legújabb 22 magos xeon prociját javaslom, egészen potom ára lehet. :)

Hali!

Itt: http://pcworld.hu/hardver/hivatalos-a-22-magos-intel-xeon-e5-2699-processzor.html azt írják ~1,44 Milla... nem pénz érte...

Üdv:
Feri

POWER?

Kérdés, mennyire jól párhuzamosítható a feladat, mert attól, hogy még matematikai, nem biztos, hogy jól skálázódik sok magon. Kérdés még, hogy a fejlesztőeszköz, amivel a lebegőpontos matekot használó progit készíted, micsoda, Linux és más prociarchitektúrák alatt mennyire támogatott, ha már a Power szóbakerült.
Az is kérdés, mennyire kell megbízhatónak lennie és mennyi zsé van rá, mert, ha nem nagy tragédia, ha nem halálbiztos az eredmény, én valami olcsóbb, de legalább 4 memóriafoglalatos lapba pakolnék minél több kommersz ddr4-es memóriát, meg mellé egy Core i7-6700K-s procit, 4,2 GHz-s órajellel, nem tudom, van-e magasabb most intelben, de ez se rosz már.

$$$ nincs rá, art projekt. Amúgy FFT-t kéne csinálnom, nemtudom hány órányi anyagon. Valami kész megoldás kéne, minimális egyedi fejlesztéssel. Igazából a fő kérdés az lett volna, hogy i7-en érdemes-e ezt nyomatni, vagy xeon .

Az FFT-hez nem feltétlenül kell lebegőpontos aritmetika. megy az egész aritmetikával is (pontosabban fix pontos). Én pályám kezdetén (még nem volt 32 bites processzor se nagyon, nemhogy 64 bites) csináltam ilyet assembler-ben. Valós időben nem sikerült megcsinálnom, de nem hiányzott túl sok.
Szerintem 64 bites egész (fix pontos) aritmetikával a pontosság sem lesz rossz, a mai procikkal meg biztos elég gyors lehet, ha nincs túl rosszul megírva.

"i7-en érdemes-e ezt nyomatni, vagy xeon"

Hacsak nem fog 7x24-ben menni egy éven át a számítás, valószínűleg Azure-ral jobban jársz.

Üdv,
Marci
A Microsoftnál dolgozom.

+1

> i7-en érdemes-e ezt nyomatni, vagy xeon

Tok mindegy... ugyanaz a teljesitmeny. A Xeon E3 leginkabb a ECC memoriaban kulonbozik es egyeb aprosagokban amik neked ugysem szamitanak. Ha meg nincs penz ra, akkor az E5, E7 Xeon-ok es a Xeon Phi ugyis kiesik.

+1

Ha nincs zsé akkor szénné húzott i5 :D, a HyperThreading ilyen feladatnál szerintem úgy se segít és az i5 is 4 magos és AVX képes. Vannak tuningos lapok az Asrock-tól Skylake-hez.
http://overclocking.guide/overclocking-non-k-intel-skylake-cpus-performance-tests/

http://ark.intel.com/products/88171 +http://www.tyan.com/Motherboards_S5542-UHE_S5542G2NR-UHE-M2