Egy új nas születése

Bevezetés
A történet ott kezdődik, hogy volt nekem már egy home serverem. Meg voltam vele elégedve, de szerettem volna egy kisebb házat hozzá, mert az előző sok helyet foglalt.
Ez a beruházás borította az eddigi konfigot, és pár dolgon mindenképp változtatnom kellett.

Ház/táp
A ház egy SILVERSTONE SST-DS380B itx ház lett. 8 merevlemezt lehet belerakni (hot-swap) és elfér benne egy hosszabb raid kártya is. Főként ezért tetszett meg.
Elkezdtem nézelődni a neten, hogy hol lehet kapni. (Kezdődött a mizéria.) Megrendeltem a bluechip webshopban, erre szólnak, hogy nem tudják szállítani, mer már náluk nem kapható. Elkezdtem nézni másik boltot. Rátaláltam rá a merlinhardver boltjára, de tanulva az előző esetből, először felhívtam őket. Azt a választ kaptam, hogy ők nem a nagykertől szerzik be a házat, hanem közvetlenül a gyártótól. Tökjó, megrendeltem, megjött, ajánlom mindenkinek. :)
Az ár egyébként 60 ezer forint volt. Ez nem kevés. Ennyiből microservert lehet venni és ebben nincs benne még a táp sem. Én úgy éreztem mégis ez a nekem való út. Hogy miért? Ne kérdezzétek. :D Mert magam sem tudom igazán. Talán úgy éreztem akkor, hogy a kis serverem megér ennyit.

A házvásárlás hozta magával a tápegység vásárlását. Az ok nem más mint a kis méret, ugyanis a ház csak sfx tápegységet fogad. Egy Chieftec 350W SFX 8cm 85+ tápegységre esett a választás, kb. 15 ezer forint.

ház szemből

ház szemből ismét

ház szemből ismét saját kép

ház belülről noctua ventilátorokkal

ház oldalról noctua ventilátorokkal

Raid kártya

Volt egy régi de már pci-e csatlakozós raid kártyám, aminek meghalt az akkuja. Rémlett nekem régről egy bolt, ahol akkukat újítanak fel. Egyszer már vittem hozzájuk ezt a kártyát, akkor azt mondták nem tuják megcsinálni. Gondoltam azért teszek még egy próbát. Elvittem hozzájuk megint a kártyámat, és zöld utat kaptam, pár nap alatt kicserélték a régi cellákat újakra. Igaz picivel kisebb lett a végeredmény, de legalább működött. :) Rákérdeztem a boltban, hogy mi változott az előző megkeresés óta, azt mondták hogy már többféle javítást tudnak bevállalni mint régebben.
A felújítás kb. 5 ezer forintba került.

http://www.akku-elem.hu/Akkufelujitas/

Ilyen volt

Ilyen lett

Alaplap

A régi alaplappal az volt a probléma, hogy az új házba nem fért bele a kivezetett hálókártyával együtt. Pedig fontos lett volna, hogy beleférjen, mert így volt megoldva a két db rj45 csatoló a képben. Próbálkoztam másik riserrel, de végül úgy döntöttem veszek egy másik alaplapot. Kemény fába vágtam a fejszém.v Itx méretben, wifis, dual lanos deszka, amin még van olyan pci-e csatoló, amibe 1x nél nagyobb kártyát is bele lehet tenni ritka (vagy arany árban van). Ezért lemondtam a wifiről és folytattam a keresést. A választás a Supermicro MBD-X7SPA-H-D525-O alaplapra esett, szállítással együtt 35 ezer forint volt.
Kellett még bele ram amit használtan 5 ezer forintért vettem.

régi alaplap

új alaplap

Szoftver
Ez a legviccesebb. konkrétan semmi dolgom nem volt vele. :D kivettem a régi lapot, betettem az újat, gép indít (kíváncsi voltam milyen errorokat dobál) és láss csodát! Megy!
Hiba nélkül! :-O

Jó ez azért túlzás, mivel az openwrtvel szenvedtem kicsit. A probléma az, hogy a xenes openwrt nem támogatja az alaplapi rj45 interface-t. Konkrétan nincs hozzá driver. Bezzeg a natív-hoz van és persze az a driver nem működik az én rendszeremmel. :(
Bővebben: Hiába adom át PCI passtrough-val az egyik interfacet nem látja az openwrt.

Amíg a fenti problémára nem találok megoldást kénytelen vagyok külső routert használni.

Végszó

Ha összeadjuk az árakat 60 + 15 + 35 + 5 + 5, 120 ezer forint jön ki. Ebből sok sört lehet venni, vagy valami szépet az asszonynak. De mivel én nem iszom és asszonyom sincs, mire költsem a pénzt? Mondjuk a serveremre. \o/ Persze ez biztos változni fog idővel. ;)

Hozzászólások

Te aztán jól kirúgtál a hámból :)

Nézegettem pár hete én is a témát, de ritka madár a sok SATA-s lap, RAID vezérlo meg nincs kéznél.
Node 304-re sajnáltam akkor a pénzt, pedig az "csak" 100 euró. Igaz, hogy csak 6 lemezes.

Nem értek hozzá, meg minden, de ezzel az alaplappal hogy sikerült neked PCI passtrough -t csinálni?

Ez az alaplapod:
http://www.supermicro.com/products/motherboard/ATOM/ICH9/X7SPA-H-D525.c…

ebben ilyen proci van:
http://ark.intel.com/products/49490/Intel-Atom-Processor-D525-1M-Cache-…

Mondom, hogy szerintem miért nem fog ezzel sohasem működni a PCI passtrough:
Intel® Virtualization Technology (VT-x) ‡ No
Intel® Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d) ‡ No

De majd a hozzáértők kijavítanak, viszont ha igazam van, akkor világos, hogy miért nem látja a virtuális géped a "passtrough" kártyát....
Tegyél az openwrt helyére pfsense -t, az ismeri a paravirtualizált hálókártyákat is.

Igen, ismerem a problémát. Nem írtam le, de én is féltem ettől, sőt lehet ezért nem jelenik meg az lspci parancsra a fizikai eszköz openwrt alatt.

Viszont, egy dolog engem nagyon megkavart. Közvetlenül az alaplap csere után bekapcsoltam a gépet. (Kíváncsi votlam hogy milyen errort dob a linux :) ) És azt láttam, hogy minden megy! Még a passtrough is! Vagyis láttam a fizikai interfészt openwrt alatt!
Az is igaz, hogy azóta újraraktam az openwrt-t és most nem tudom előcsalni.
Viszont ezt akkor sem tudom hova tenni.

Két dolgon gondolkodom:
- Lehet hogy paravirtualizált környezetben (ez az, mert nagyon egyszerűen fogalmazva a linux alatt csak linuxok futnak) nem kell a processzor támogatása? (VT-x, VT-d)

- Hogy tudom átadni xen alatt az interface-t passtrough nélkül?

" Lehet hogy paravirtualizált környezetben (ez az, mert nagyon egyszerűen fogalmazva a linux alatt csak linuxok futnak)"
Nem azt jelenti a paravirtualizálás.
Olvasni ajánlom:
https://en.wikipedia.org/wiki/Paravirtualization
http://architekturak.elte.hu/html/anyagok/06072/virtulazacio_erdelyi_ja…

" nem kell a processzor támogatása? (VT-x, VT-d)"

Biztos, hogy kell, hiszen a hypervisor nem tudja láttatni a fizikai eszközt, kell hozzá a hardware támogatás is, hogy passtrough legyen valami.
Hogy te rebbot után láttad a fizikai hálókártyát, nem tudom, mitől lehet, lehet, csak valami cache -ban ott maradt a linuxon, mint létező eszköz, viszont valójában már akkor sem látta....
Csak ezt tudom elképzelin.
Működött is?? Meg lennék lepődve...

"Hogy tudom átadni xen alatt az interface-t passtrough nélkül?"

Ha jól értem, akkor van két fizikai hálókártyád. Előrebocsájtom, hogy vmware -hez "értek" kicsit, illetve proxmox -szal vannak tapasztalataim, de xen -nel nem annyira, viszont az elv közös, tehát remélem érthető. És megpróbálom egyszerűen magyarázni.

Az egyik hálókártyába van dugva az "internet" ha jól értem, a másikba meg a "LAN".

Szóval hypervisoron hozz létre két vswitch -et(vmware alatt így hívják, proxmox alatt bridge vagy openvswitch, xen alatt is gondolom valami hasonlo), mindkettőbe legyen "bedugva" az egyik-egyik fizikai hálókártya.
Nevezzük azt a vswitchet, amelyikbe az "internet"-es hálókártya van bedugva vswitch_inet -nek, a másikat, amelyikbe a "LAN"-os hálókártya van bedugva, vswitch_lan -nak.

A router VM -nek legyen két virtualizált hálókártyája, egyik a a vswitch_inet -be legyen kötve, a másik meg a vswitch_lan -ba legyen kötve.
Az összes többi VM -et csak egy hálókártyával hozd létre, és azok a vswitch_lan -ba legyenek bekötve.

Így ha a router VM -eden (javasloma pfsense-t továbbra is!) beálíltod, hogy az a hálókártya, ami a vswitch_inet -be lóg legyen a WAN interface, míg amelyik a vswitch_lan -ba lóg, legyen a "LAN" interface, és beállítod a routolást meg minden, teljesen jól fog működni, mindneki kilát az internetre, stb.

Nem szükséges passtrough eszközökkel vacakolni.
FYI: hálózatkezelést ilyne formán szokás a hypervisoron megoldani, a passtrough -ot inkább olyasmire szokták használni, hogy egy dedikált SAS vezérlőt, RAID kártyát, SAN HBA-t, stb. adnak oda fizikailag egy vm -nek, mert annak kell valamire. Vagy egy-két combos videokártyát akarnak fizikailag odaadni egy vm-nek, akkor azt is passtrougholják, és megkapja a valódi, fizikai eszközt a vm. A passtrough inkább iylesmire való, nem pedig hálózati interface -k elosztására..

No, ígértem, hogy megírom mire jutottam:

Öröm bódottá működik! Be tudtam üzemelni az openwrt-t xen alatt. Úgy sikerült ahogy leírtad, csináltam neki bridge-t amibe csak az az egy interface van benne. Azért kár, hogy a passtrough nem támogatott ezen a CPU-n. :( Bár tény, hogy már nincs rá szükség. :)

Van rengeteg finomhangolás amit még meg akarok csinálni a szerveremen. (vpn, cloud, munin, raid management) De majd szépen sorjában.

A pfsense milyen a gyakorlatban? Miben ad többet mint az openwrt? Nem olvastam hosszan a manual-t, de ha tényleg van értelme akkor átnézem.

Örülök, hogy sikerült! :)

"A pfsense milyen a gyakorlatban? Miben ad többet mint az openwrt? Nem olvastam hosszan a manual-t, de ha tényleg van értelme akkor átnézem."
Nagyon jó és stabil, és nagyon sok mindent tud!
Az az igazság, hogy én már 1,5 éve csak azt rakok minden rendszerünkre. Előtte clearOS volt a "favoritom", az openwrt -t soha nem szerettem.
A pfsense elég professzionális, tényleg szinte mindent tud és még annál is többet!
Aki először áll neki konfigurálni esetleg "megijed" hogy menyi mindent lehet álíltani, ezért javaslom, hogy (mivel úgyis könnyedén virtualizálsz :) ) tegyél fel egy próba pfsense telepítést (5 perc alatt települ), s próbálgasd. Egy hét játék után ráérzel, hogy hm, hát tényleg ez az ami kell! :)
Ha elbaxod a konfigurálását,a kkor legfeljebb törlöd a vm -et, vagy visszaállsz korábbi snapshot -ra. :)

"Miben ad többet mint az openwrt?"
Hát, össze se lehet hasonlítani. :)

ha openvpn kell akkor en mar nem is szivatom magam mással, csak pfsense -t rakok, openvpn packaget es openvpn client export packaget telepitem a webes menurendszerbol, beállítom a szervert, hozzáadom a szükséges usereket, és egy kattintással beállított, tesztreszabott .ovpn .viscosity konfigokat töltök le róla amit odaaadok a kliensnek és tudja haszálni, SŐT egy kattintással tud generálni olyan openvpn_windows insaller .exe -t, amit a klins gépen telepítve totálisan testreszabott openvpn települ fel!
https://doc.pfsense.org/index.php/OpenVPN_Client_Export_Package

És ez csak egy apró része a pfsense -nek... (viszont az én egyik kedvenc feature -m :) )