Telepítés 386SX-re problémával

 ( asinus | 2004. december 28., kedd - 19:06 )

Telepítés 386SX-re problémával

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A téma címébe a "386 SX" erősen elvitte a válaszokat abba az irányba, hogy ki milyen hőstettet hajtott végre mennyire régi gépen :)

Az alapkérdéshez nincs senkinek ötlete?

Most single módban a naplófile-okat fogom átnézni, mert a syslogd meg a klogd elindul a hiba előtt.

Nem lehetseges, hogy atlapolodnak a lemezen a particiok? Win98/linux parositasban, igaz 30Gigas lemezen szivtam ilyennel. Az adot particio, adott szektora a ket rendszernek a fizikai diszken ket kulonbozo szektort jelentett, belefirkalva a masik particiojaba. Telepites utan minden OK, amig a masik rendszer nem ir a lemezre, utana jonnek a bajok .....

Van egy Intel 387SL-em, amit eredetileg 25 MHz-ig garantaltak, ha kell valakinek :) A csatlakozasat nem tudom, minek nevezik, negyzet alaku csati, egy szintbe kerul vele a chip teteje :) S ket luk van, ahol ki lehet piszkalni :)

Örömmel jelentem, hogy azóta már fenn van a Debian a gépen, 6.22-s MsDOS mellett LILO-val. Loadlinnel DOS-ból bootolva telepítettem végül, így nem kellett boot- meg rootfloppy stb. csak a CD.
Viszont, hogy mi okozta a bajt eredetileg, azt azóta sem tudom :)

Ohh, látom régi a topic.
Nekem akkor írt ki ilyeneket ("respawning too fast" vagy mi), amikor az inittab-ban vc-nek nem létező device-ot adtam meg. Ki tudja, nem tolt-e be valami devfs-t, és a ttyxy device-ok emiatt eltűntek?

Na akkor megkérdezem, nekem egy 486-133 (AMD 5x86) os 40 mega RAM-os gépemnél képtelen vagyok Ubuntu-t, vagy akár FreeDOS-t rakni.
Az Ubuntu kevesellte a swap memóriát, pedig összehoztam, hogy teleptíéskor használja. FreeDOS meg nem hajlandó se az 5 Gigás vinyón, se a 13 Gigás vinyón bebootloni. VMware alatt megy jól... (Igen, próbáltam CD-ről bootolva felrakni, meg Floppy-ról is, bár floppy-nál lehal ott, hogy nem találja a CD-t. Kicsit bugos ez a FreeDOS.)
Érdekes, hogy SysRescueCD például lehal, ha egy Framebufferes alkalmazást indítok (lásd QTParted), de az ACPI megy nagyjából jól. (talán ki kéne nyomnom?) A kártya amúgy 4 megás PCI SiS6326.
Szóval most ott járok, hogy bár egyszer volt rajta egy 1.0-ás UHU, de szerettem volna valami komolyabbat, legalább Windws 98 szintű rendszert ráerőszakolni, de egyelőre a Damn Small Linux pörög rajt, pedig nekem még kellene egy pár más dologra is. FreeDOS örülnék, ha összejönne, de egyelőre halott ügy, akár a disztró.
Valakinek ha van ötlete, megköszönném, én már kezdem feladni, s gyüjteni egy erősebb vasra, vagy más vasra, vagy nem tudom még mi lesz...

Azért sok mindent nem tudok még. Arra is most jöttem rá, hogy ha "debug" opcióval indítom a telepítést a F3-as konzolon tudom követni, mikor mit csinál a rendszer. Nem tudja valaki, hogy hogyan tudnám file-ba irányítani mindezt későbbi tanulmányozás céljából? A sima átirányító parancs működhet boot-promptnál megadva? Van egy olyan érzésem, hogy nem.

[quote:74d0303049="eddie303"]Van egy Intel 387SL-em, amit eredetileg 25 MHz-ig garantaltak, ha kell valakinek :) A csatlakozasat nem tudom, minek nevezik, negyzet alaku csati, egy szintbe kerul vele a chip teteje :) S ket luk van, ahol ki lehet piszkalni :)[/quote:74d0303049]

[img:74d0303049]http://www.meditronik.com.pl/doc/mini/27w201-80k6-plcc.jpg[/img:74d0303049]

Ilyesmi? :) (tobb labbal, ofkorsz) Ha igen, akkor kell:)

Szerintem próbálkozz woodyval. Nemrég egy hasonló gépből (PI, 2 GB HDD, 24 MB RAM) kellett böngészésre alkalmas gépet fabrikálnom. Több Linux-szal is próbálkoztam, de azok a telepítés elején lehaltak, mert kevés volt a RAM nekik. A woody csont nélkül települt. Grafikus felületnek xfce-t használtam.

[quote:a1d1c9ea55="asinus"]Azért sok mindent nem tudok még. Arra is most jöttem rá, hogy ha "debug" opcióval indítom a telepítést a F3-as konzolon tudom követni, mikor mit csinál a rendszer. Nem tudja valaki, hogy hogyan tudnám file-ba irányítani mindezt későbbi tanulmányozás céljából? A sima átirányító parancs működhet boot-promptnál megadva? Van egy olyan érzésem, hogy nem.[/quote:a1d1c9ea55]

Nem valószínũ, de ez nem csak Debian-nál van, pl. Ubuntu is ezt csinálja, és a disztrótelepítõk nagyja. Esetleg feltúrod az installert, s amit /dev/tty3-ra irányít, azt átírod, hogy fájlba nyomja.

Ja, egyrészt a woody-t javasolnám én is, másrészt kerüld az olyan pkg-eket, amiknek a neve 'k'-val vagy 'g'-vel kezdődik és függ az 'xserver-common'-tól :)...
Egyébként meg érdemes elmenni bontókba, állítólag 1-2 eFt-ért már az emberhez vágnak P-II-szerű alaplap+proci-t.

Tehát adott egy 386SX ISA pc, erre telepítek Debiant. Már csináltam rajta egy sikeres telepítést, tehát hardwergondoknak kicsi az esélyük.
Most teljesen új rendszer készül, újra particionált HDD stb., tehát az előző telepítés maradványai sem játszanak.

A telepítés sikeresen lefut egészen addig, amíg rebootolnia kell. Ekkor az init a következőt üzeni:
Starting deferred execution scheduler: atd. (lefut)
Starting periodic command scheduler: cron. (lefut)
/usr/sbin/base-config: cat:: command not found
és ezt még 9-szer, aztán
INIT: Id "1" respawning too fast: disabled for 5 minutes"
és így is tesz. Öt percig vár, aztán kezdi az egészet előről.

Hozzá tartozik, hogy az előző telepítésnél egyedül volt a linux a gépen, most meg van egy MsDOS 6.22 is. A LILO tökéletesen kezeli mindkét rendszer indítását nem ott akad el a reboot.
A hibaüzenetből adódna, hogy a fent említett könyvtárban nincs meg a fent említett file, DE a félig települt linuxot is el tudom indítani LILO-promptnál
"boot: Linux single" módon, és látom, hogy az /usr/sbin tartalmazza a base-config file-t. "cat base-config | more" paranccsal ki is tudom íratni a tartalmát, itt mosolyog mellettem a 386-os monitorán.
Akkor meg...?

Jogok rendben?

Amúgy mire használod a gépet? Nem mai gyerek már!

"Jogok rendben?"

Ez nekem is eszembe jutott. Hacsak nem valaki más nevében fut a telepítő akkor igen:

debian:/usr/sbin/# ls -la base*
-rwxr-xr-x 1 root root 3061 May 1 2002 base-config

"Amúgy mire használod a gépet? Nem mai gyerek már!"

T.képpen csak mókából csinálnám. Lehetne vele internetezni (lynx, ftp), meg babrálni a Debianban.

A gép 94-es noname, 540 megás HDD-vel, két floppymeghajtó.
Amiről bootol az 1.20-as !! floppyt fogad. A mostani gépemből kikerült CD-olvasót vidáman viszi, DOS-ból is a megfelelő driverekkel.
ISA sín. Egy taiwani realtek 8019 clón ethernet kártya computerbontóból fillérekért.
33 MHz-es a processzor sebessége, de van rajta egy turbo-gomb, amivel lehet ezt felezni, ha valamelyik programnak túl gyors lenne :)

Regebben en is szopattam magam ilyesmivel:)
Egy Tandon Dragon geppel jatszadoztam (386SX-20, FPU nyista, 8megz RAM (9bit:), interganyolt VGA (WD xxC11), interganyolt SCSI, CMOS akku behalt (nem is csoda, '87-es gyartmany:)).
Bitang nagy alaplap (nem normal AT, nem is az a 'nagy' AT (286-osok kozott akadt par lap, ami kb. 30x35cm-es volt (E-ATX feeling), de ez meg annal is nagyobb), meg egy 15x15cm-es procikartya CPU-val, FPU foglalattal (nincs valakinek PLCC-s 387-e? adok erte egy PGA-sat:) ULSI-t:), L2 cache-sel, meg egyebekkel.
Flokirol tokjol ment vmi egyfloppys disztrib (uLinux talan), de a SCSI vezerlo masszivan nem latott semmit, ugyhogy hagytam a fenebe.

Most MicroVAX-ra akarok NetBSD-t csiholni (meg kene egy jo es emesztheto VMS doksi, mert egy VAXstation-on vanik VMS 5.5, csak nem nagyon tudok mit kezdeni vele), az evjarat kb. stimmel:D

En a napokban egy 40MHz-es 486-ost telepiettem.
Nagyszeru grafikus konzol lett a kicsikebol. :)
Mar initbol X -query szerver indul :)

[quote:c517c50c18="miq"]En a napokban egy 40MHz-es 486-ost telepiettem.
Nagyszeru grafikus konzol lett a kicsikebol. :)
Mar initbol X -query szerver indul :)[/quote:c517c50c18]

Errol nincs egy jo magyarnyelvo howto linked vagy leirasod?

En egy dell 486slc notebookbol csinaltam terminalt.
A 4 mega ram miatt csak 2.0-s debian ment fel.
PCMCIA modul, sajat fontkeszlet, 4 telnet mellett meg nem swap-pel :-)
Forditottam hozza jofajta 2.0.40-es kernelt.