Startup projekt - lézeres égetés - működhet?

Fórumok

Sziasztok,

egy startup projekten dolgozom ahol az alábbi ötletem támadt:

Manapság nagyon nagy divat hogy minden hagyományos eszközt "felokosítanak" legyen az vízforraló vagy kávéfőző... Én arra gondoltam, csinálni kellene egy olyan kenyérpirítót amivel bármilyen mintát rá lehet sütni a toast kenyérre. Tehát okostelefonon keresztül kiválasztod a mintát és azt rásüt/ráégeti.

Én ezt valahogy úgy képzelem el hogy egyik oldalon megsüti a kenyeret a fűtőszál míg a másik oldalon egy lézer beleégeti a mintát. (Mondjuk azt nem találtam ki hogy a minta oldala hogy fog utána megsülni...).

Mi a véleményetek erről? Megvalósíthatóság és gazdaságosság (ár) tekintetében. Esetleg van valami más ötletetek a minta beleégetésre?

Hozzászólások

Nem tudom megmondani, hogy hol, de ilyen mintátégetünk a pirítósba cuccal már találkoztam a neten. Mondjuk ott lehet, hogy csak fix mintát/mintákat tudott beleégetni és gondolom nem lézerrel.

Nem hiszem hogy annyira erős kellene hogy legyen. Ebből indulok ki: https://www.kickstarter.com/projects/1008225922/the-microslice-a-mini-a…

Ebben egy 100mw-s lézer van és azért elég szépen gravíroz mindent, bár gondolom ha gyorsan szeretnék "égetni" akkor erősebb lézer kell.

A kenyérpirító az szeletenként kb. 450W körül fogyaszt és akkor 90-120 másodperc alatt kapsz egy meleg és pirított kenyeret... ez alatti lézer teljesítménnyel nem nagyon fogod megúszni, mert vagy nagyon lassú lesz és mire végigér, kihűl a pirítós vagy eleve fel se melegíti a kenyeret csak megpörköli a felületét: egy hideg, száraz és mintás kenyérre nem biztos, hogy lesznek vevők...

--
https://portal.gacivs.info

Ha jól látom lecserélik ők is 200 mW-ra. Amúgy ötletes, tetszik a cucc.

Egyébként annak is érdemes lenne utánanézni, hogy milyen jogi követelményeknek kell eleget tenni, ha laser-t tartalmazó terméket akarsz előállítani (kereskedelmi célra, nem otthoni DIY). És persze ennek a költségeinek is.

csak videón láttál ilyet, ugye?

itt jól fókuszált lézer gravíroz olyan anyagba, amit könnyen "meg tud égetni".

a kenyeredhez msot látatlanban mondom, hogy 1-2W lézer LEGALÁBB kéne, hogy egyáltalán nyomot hagyjon rajta!
és ha ezt még gyorsan is akarod csinálni, tehát hogy egy-egy ponton ne kelljen másodperceket a kenyéren hagyni a lézert, akkor még combosabb lézer kéne...

azért már az 1-2W lézer is 100 dolláros nagyságrendi áron van, kenyérpirítónak ez drága lenne.... (amúgy az 1W lézer az, ami pár másodperc alatt kipukkaszt egy lufit... vagy meggyújt egy gyufát... kenyérbe minta égetéshez szerintem ez még mindig nagyon karcsú, hacsak nincs fél-egy órád beleégetni a mintát, pontról-pontra. :) )

Feltételezzük a következőt:

Ha sikerülne valahogy megoldani hogy elsőre mint egy rendes kenyérpirító működne tehát valamennyire megsütné a kenyeret. Így kapna egy kicsit barnább szint egyenletesen + kiszáradna a kenyér. Ezek után jönne a lézeres mintarajzolás. Így sokkal könnyebb dolga lenne. Így már gondolom egy gyengébb lézer is elég lenne.

Tehát fontos kihangsúlyozni hogy én nem az egész felületet szeretném a lézerrel megsütni, csak a mintát rajzolnám bele lézerrel és azoknak is csak a körvonalát.

Ahogy néztem a lézer diódákat alibabán olcsón be lehet szerezni. Az ilyen lézerekhez valami brutál hűtés is kell ilyenkor ha az ember égetni/vágni akar vele vagy nem feltétlenül? Minek a függfénye?

"Ahogy néztem a lézer diódákat alibabán olcsón be lehet szerezni."

Szerintem lézerdiódával ez bajosan fog menni... a monokróm látható fény nem fogja megégetni a kenyeredet, pláne a mW teljesítmény...

Van sok videó a témában, a közös bennük, hogy 100-1000W nagyságrend körüli infravörös CO2 lézereket használnak, például: https://www.youtube.com/watch?v=7DvjEB6EjQY

Valószínűleg azért nincs még ilyen, mert túl drága lenne otthoni felhasználásra, nem azért, mert Te vagy az első, akinek ez eszébe jutott... :)

Én nem feltétlenül ragaszkodom a lézeres megoldáshoz. Azért kezd látszani hogy nem nagyon kivitelezhető a dolog. Persze azért fogunk csinálni 1-2 tesztet.

Más megoldásokra is nyitott vagyok. Ma az ételfestékes lézernyomtató jellegű dolgon kezdtem gondolkodni, de van ez a mátrixos megoldás is amit már több helyről hallottam, de mivel nem vagyok mérnök nekem eléggé összetett és nem teljesen értem még.

En elsokent azt neznem meg, h ki az aki mennyit fizetne a mintas piritosert.

Rengeteg gyerek van aki nehezen eszik, nem hiába vannak ezek a dínó formájú csirkefalatok, meg egyebek. Ezzel meg lehetne hozni a kedvüket a reggeli étkezéshez mert tegyük fel éppen a Star Warsért rajong. Anyuka meg rásüti neki Yoda-t :) No meg persze azért van egy geek faktora is talán. Az hogy ezért mennyit fizetnének az más kérdés, validálni kell.

Es ha nem lezeres megoldas lenne hanem egy racshalos ahol az egyes pontokat a racson tudod ki be kapcsolni hogy susson vagy ne susson?

Vagy

Gyartsal olyan piritot ahol a minta lemezek cserelhetoek es lenne webes felulet ahol leadhatod a sajat mintadat elkeszitesre.

A második részére válaszolok előbb: Ilyen már van, csak ezt nem nevezném egy modern megoldásnak :)

Az ötleted egyébként nem rossz, de ez így nagyon ront a felbontáson nem? Ezzel max ilyen minőség hozható ki, legalábbis ahogy én elképzelem:

http://www.shinyshiny.tv/zuseinseq.jpg

Hát, pláne ha azt is hozzáveszed, hogy mennyit kell izmozni, hogy értelmes élettartama legyen a készüléknek... egyszer nézz bele a kenyérpirítóba egy-két év használat után, hogy milyen dzsuva van ott bent. És akkor ezt most ezt hasonlítsd a lézer mozgatásához szükséges finommechanika portűrő képességéhez :D

A lézer finom eltérítő vezérléséhez valóban túl "dzsuvás" a környezet, de én a kapcsolható mátrixot kombinálnám egy robosztusabb mozgató mechanizmussal:
A mátrixpontok kapcsolhatóan sugároznak (vagy nem) hőt, de ez nem koncentrálódik, hanem a középponttól kifelé gyengülve terjed, tehát a kenyér is így pirul, a mátrixpontok között viszont szünetek lesznek. Ezért az egész hálót megmozgatnám a ponttávolság mértékével, így az aktuális pozíció és mátrixminta megfelelő vezérlésével egész jó felbontású, akár árnyalatos kép hozható létre (leszámítva a kenyér, mint alapanyag pirulási egyenetlenségét)

(kb. a v.melyik első hozzászólásban szereplő videón a CNC-s, hőlégfúvós megoldás, csak sok kisebb sugárzó ponttal, így kisebb mozgással)

ui.: Bámulatos, hogy kockák mekkora hülyeségekbe tudnak teljes komolysággal belemerülni! :) Amúgy, elérhető áron biztos vennék egy ilyet! (Igaz, sima pirítóm sincs)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Brutál ötlet, sok sikert! Felröhögtem, mikor olvastam, mit akarsz, de végülis vennék egy ilyet. Meg tudnám enni Zahy napi kommentjeit!

Ha nem kell tudni valtoztatni a helyszinen a mintat, akkor arulhatsz lezer vagott fem lapokat. Az abrat kivagod a lapbol, a maradek reszen pedig nagyon apro lyukakat vagsz. Igy bele fog sulni az abra a piritosba es a tobbi helyen is azert atsul.

Akar szurkearnyalatos mintat is csinalhatsz, ha valtozo meretu apro lyukakat vagsz.

Ezeket a lapokat barmelyik piritosba be lehet tenni es neked is jobb, mert olcso a lap, konnyebben megveszik (nem luxus cikk). Aztan szamolhatsz felarat is, ha egyedit akarnak.

Egyetlen problemat latok: eleg gaz kenyerpiritok vannak, amelyek egyenletlenul sutnek, ennek a minta is karat fogja latni.

Ezt találtam, rákeresve arra hogy "toaster custom image": https://www.burntimpressions.com/

Ez annyiban más, hogy előre meg kell mondani, milyen képet süssön rá a pirítósra, majd legyártja neked a cég azt a kenyérpirítót, ami utána csak azt az egy képet tudja rásütni a pirítósra.

Ha rákeresel a cég nevére, nagyjából látod majd, mennyi érdeklődés van iránta.

Amúgy szerintem ehhez a dologhoz a magyar piac kevés lenne, ezt világszinten kéne árulni. Úgy tudom, hogy az Amazon, Ebay stb. oldalakon tudsz árulni terméket, amit a cégek saját logisztikáját használva ki is szállítanak neked bárhová, persze jutalékot kell fizetni az eladások után.

....
meg vetőmagüzemet az egyenletes vetőmagért. (az elsőfokú vetőmag termesztéséhez meg külön fajtanemesítő-állomást, a másodfokú vetőmagot, amit elvetsz a búzaföldön, meg majd egy másik földön termelheted az elsőfokúból.)
meg műtrágya-gyárat a mindig azonos műtrágya miatt. ehhez fog kelleni egy gázlelőhely is, merthogy a műtrágya fő alapanyaga a földgáz, s annak is egyenletes minőségűnek kellene lennie.
egy vegyi-üzem sem ártana, hogy a gyomírtók, növényvédőszerek, stb., is mindig egyenletesek legyenek.
és végül: befolyásold a természetet, mert mindez szart sem ér, hiszen a napfényes órák száma, a csapadék mennyisége, a szél, a levegő szárazsága, stb.stb. kb 90%-ban befolyásolja a búzád minőségét, ami meghatározza a lisztedet, ami meg a kenyeret, ugye... :)

Igen ezt ismerem. Ez így nagyon kényelmetlen és gagyi megoldás ráadásul nem igazán 21. századi :D Gondolom ezért sincs rá nagy kereslet.

Természetesen nem magyar piacban gondolkodom és egy kickstarter kampányt indítanék rá. Ott rögtön kiderülne hogy érdekli-e az embereket. Szóval igazából csak egy prototípust kell legyártani... Akikkel beszéltem eddig startup gurukkal azt mondták, hogy ne legyen kétségem afelől hogy ezt külföldön megvennék, de lehet még nem tart ott a technika hogy ezt gazdaságosan ki lehessen hozni.

Egy biztos, netbsd-t rá, mert az egy kenyérpirítón is elfut.

Kicsit nagy lesz az a kenyérpiritó, ha megfelelően el akarod téríteni a lézert, hogy a kenyér teljes felületét be tudja rajzolni :)

Nekem annyira nem jön be az itt-ott, sőt nagyobb mintát adó területen szénné égetett kenyér, legyen inkább egyenletes. Inkább ételfestékkel működő nyomtatóban gondolkodnék :).

--

Néhány észrevétel:
- Vélhetőleg 230 V-ról fog működni a berendezés, így nem árt ha a csapatodba beveszel egy olyan embert, akinek van némi tapasztalata, vagy legalább ismerete, az ilyen berendezések tervezésében. (A szabványoknak illik megfelelni, ha sokáig akarod árusítani.)
- A kenyérpirító a működése során jelentős hőt termel, így az sem baj, ha maga a lézer, illetve a vezérlő elektronika és a mechanika is megbízhatóan üzemel a magas hőmérsékleten.*
- Az előző szempont, illetve a plusz „hardware” miatt készülék mérete akár 2-3 szorosa is lehet a hagyományos kenyérpirító méretének. -> Biztos, hogy lesz igény egy hormonzavaros kenyérpirítóra? Esetlege kisebb méretben tervezed meg, de emiatt sokkal drágább szigetelő anyagot kell használni. -> Lesz rá fizetőképes kereslet?

Javaslatom:
1. Építs egy „deszkamodellt”, ami nem pirít, csak rajzol a lézerrel. Amíg ezt nem tudod működőképesre megcsinálni, addig a többi dologgal nem érdemes foglalkozni.
2. Keríts társakat, akik azokhoz a dolgokhoz értenek, amihez te nem. Pl.: szabványoknak megfelelés, pofás külső megjelenés,…
3. Közben már lehet tárgyalásokat folytatni a gyártókkal, akik a részegységeket és a dobozt legyártják, esetleg az összeszerelést is elvégzik.
4. A tárgyalások alapján ki kell számolni, hogy mi az a legkisebb darabszám, amivel érdemes foglalkozni. Ennek ismeretében meg lehet tervezni a Kickstarter (vagy hasonló) kampányt.

Sokszor előfordul a Kickstarter/Indiegogo kampányoknál, hogy a legolcsóbb beszállítók ajánlatát választják. Általában ennek a következménye, hogy nagyon sok egyébként sikeres kampány heteket, hónapokat csúszik, vagy esetleg befuccsol. Nagyon sok USA-ban indított kampány kínai beszállítókkal dolgozik, mert azok sokkal olcsóbbak, mintha otthoni cégekkel dolgoztatnának. Volt már olyan kampány, amely azért csúszott, mert heteket vártak az alkatrészek elvámolására. Az sem árt, ha már most túrod az internetet a lehetséges kínai/tajvani partnerek felkutatása érdekében.

Tippem szerint a sikeres kampányok jelentős része legjobb esetben nullszaldós, tehát nyereség csak akkor képződik, ha a kampány lefutása után, a hagyományos online csatornákon is el tudják adni a terméket.

*: A hőmérséklet megállapítása egyszerű. Megfelelő hőmérővel megmérsz egy működő kenyérpirítót. Ha nincs ilyened, akkor legyen ez a projekt első beruházása.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Eddig összesen három megoldás került szóba:

-Lézer
-Hőlégfúvó
-Mátrixos megoldás

Mivel nem vagyok mérnök ez lenne az elsődleges feladatom, hogy találjak egy mérnök társalapítót akinek tetszik ez a projekt annyira hogy szabadidejében foglalkozzon ezzel és esetleg később komolyabban ha oda eljut a projekt.

Ezeket a megoldásokat kellene tesztelni, hogy mennyire lehet őket minimalizálni úgy hogy relatív tartós is legyen + olcsó is. - Mert nem szeretnék egy hatalmas gépet. Ez lenne a max méret: https://vimeo.com/57392144 - Ez amúgy olyasmi amit én szeretnék csak még nagyon régi és hát...eléggé pixeles :)

Grafikus illetve aki a gyártáshoz szükséges terveket meg tudja csinálni/le tudja gyártani már megvan. Sajnos az egésznek a lelkéhez a égető/rajzoló mechanizmushoz nincs még ember :/

Gyártással kapcsolatosan szerintem megkérdezem a Brewie gyártóit. Ugye ők magyarok, és többen ajánlották őket, hogy beszéljek velük, mert rengeteg nehézség volt a gyártás során, sok tanáccsal szolgálhatnak.

Már korábban is írtam, szerintem a fő probléma a laser, és nem a 220, mert ahhoz még csak-csak találsz embert.
Viszont egy sima kenyérpirítóba simán belenézhetsz, ott max. látod az izzószálat. De a laser esetében csak zárt és nem átlátszó doboz jöhet szóba, és itt is meg kell felelned a megfelelő szabványoknak. Szerintem az lesz a csücskösebb része, már ha technikailag és gazdaságilag egyébként működik a termék. (És persze a laser előtt/után pedig kell a szellőzés, mert a kenyér víztartalmát el kell párologtatnod.)

Én első lépésben egyébként vennék egy (több) bivaly laser-t (ebay, ali, asiacenter, még ha nem is legális az EU-ban), és megpróbálnék valami mintát alkotni egy kenyérre. Vagy legalább megpörkölni egy ponton, hogy kiderüljön ez mennyi idő. Ez a 0. lépés, mert ha ez nem megy, akkor az egész ötlet kuka.

Okés, a tanácsod mindenképp megfogadom.

Mi a véleményed a többi megoldásról amik itt még felmerültek?

Ételfesték spriccelős megoldás (mint egyfajta tintasugaras nyomtató) vagy a mátrixos megoldás. A hőlégfúvós dolog is érdekes, de ennyire gondolom nem lehet lekicsinyíteni + elég érdekes hangja lenne a dolognak.

Lézer esetén mondom az lesz a bukkanó, hogy nagoyn combos lézer fog kelleni ahhoz, hogy megpörköld a kenyeret, belátható időn belül.
Valahol az 500W-1kW tartományban fogsz kenyérpirításre alkalmas lézert találni.
Nézd meg, hogy a 150mW-1W-2" tartományban levő lézerek mit csnálnak: hártyavékony lufikat ki tudnak pukkantani, pár másodperc rátartással egy gyufafejet meggyújtani, stb. Kenyérpirításhoz ennél jóóóval több kell! NAgyon sokkal több kell! Próbálj venni valami pár wattos lézert, próbálj vele kenyeret megpörkölni, s látni fogod, hogy mennyire nem elég az a pár watt!

A jövőben a kenyérpirító nemcsak agyoncsap, ha késsel nyúlkálsz bele, hanem a szemedet is kiégetheti.

Vagy egyszerűen kettévág, mint egy lézerkard.

Egyértelműen óriási ötlet, megéri a belefektetett innovatív energiát. :-)

---
Science for fun...

Hát ilyenben max. szeletelt macskát.

Viszont féloff: a régi, klasszikus "szocialista" melegszendvicssütőre szerintem lenne igény. Az a klasszikus hajtogatott aludoboz, benne egy fűtőszál és alatta egy kihúzható rács. Na ilyenből még leharcolt használtat is 10k környékén láttam mostanában. Ennek a töredékéből ki lehet hozni szerintem iparilag.

es ezzel milyen problemat is oldanatok meg?

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Hogyha az egész ötletre vonatkozott a kérdés akkor: Tudom jól hogy egy startup megoldást ad egy problémára, de azért lássuk be ez nem mindig van így :) Pl. ez a projekt ami most felkapott, ez sem megoldás semmire, de jópofa: https://www.kickstarter.com/projects/1280002828/air-bonsai-create-your-…

Az emberiség általános igényét egy újabb ketyerére :-)

Az ötlethez: esetleg a minta részen megkenni a kenyeret valami olyannal (pl. olaj/margarin/tojás/whatever), amitől másképp (jobban) barnul?

Vagy a mátrixos megoldás: forró tűkkel közelíteni a megfelelő pontokhoz.

Ha ezekből indulok ki, akkor valóban az lesz, mint amit fentebb is írtam, hogy neked 500-1000W -os lézerre lesz szükséged, ha nem fél óra alatt akarsz egy szelet kenyérrel végezni...

https://www.youtube.com/watch?v=7DvjEB6EjQY
https://www.youtube.com/watch?v=rrE4fxAHHwk

Esetleg ezen is elgondolkozhatnál, ennek több értelmét látom, mint a lézeresen égetett kenyérnek. :)
Ez hasznos, mert nagoyn gyorsan kész a pirítós...
https://www.youtube.com/watch?v=kcjGRXTpHGI

Ha ezekből indulok ki, akkor valóban az lesz, mint amit fentebb is írtam, hogy neked 500-1000W -os lézerre lesz szükséged, ha nem fél óra alatt akarsz egy szelet kenyérrel végezni...

https://www.youtube.com/watch?v=7DvjEB6EjQY
https://www.youtube.com/watch?v=rrE4fxAHHwk

Esetleg ezen is elgondolkozhatnál, ennek több értelmét látom, mint a lézeresen égetett kenyérnek. :)
Ez hasznos, mert nagoyn gyorsan kész a pirítós...
https://www.youtube.com/watch?v=kcjGRXTpHGI

Egyedileg vezérelhető pontmátrixba rakott fűtőszál nem játszik?

UI: látom másnak is eszébe jutott. :)