Debian szerver + Windows 7 kliens

Fórumok

Üdv!

Egy egyetemi feladathoz kérnék segítséget. Nem teljes megoldást szeretnék, csak egy útvonalat, amin el tudnék indulni, esetleg létező guide/tutorial is jó lenne, ha létezik ilyen.

Debian szervert kell létrehoznunk (web szerver+ levelező szerver+adatbázis), ehhez kapcsolódna egy Win 7 kliens.
megj: virtuális gépeken dolgozunk

Ezeket a programokat használom:
Webmin
Samba server
MySQL

Azt kéne megoldani, hogy a win 7 bejelentkezése után lehetőség nyílik arra, hogy válasszunk a szerveren létrehozott felhasználók közül, majd belépés után a szerveren kiosztott jogok érvényesek legyenek a az aktuális felhasználóra. A levelező szerver konfigurálásával kapcsolatban is szívesen fogadok tanácsokat.

Hozzászólások

Czakó Krisztián tart ingyenes előadást hasonló témában.
Kisvállalati szerver egyszerűen én gyorsan online képzés.

http://linuxakademia.hu/

"Debian szervert kell létrehoznunk (web szerver+ levelező szerver+adatbázis), ehhez kapcsolódna egy Win 7 kliens."

Aztán a samba az most micsoda is? Webserver vagy a levelező szerver? :)

De komolyra fordítva:
https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-linux-a…
https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-configure-a-mai…

Illetve gyakorlatilag mindenre találsz step by step tutorial-t a neten, csak szerintem az alapokat is meg kellene ismerned előtte, mert gondolom nem csak annyi a feladat, hogy ctrl-c ctrl-v megcsinálj valamit a netről.

Muszáj ezeket a programokat használni? :) [Webmin afaik egyelőre nem igazán ismeri a Samba AD fogalmát]

Ha elfogadsz egy tippet: ha a Win nem valami Home izé, akkor fogsz egy Debian Jessie-t, felteszed a samba csomagot, csinálsz egy új Active Directory tartományt, belépteted a Win-t és kb. a probléma megoldva.

Utána hogy ezekre mit és hogyan kötsz rá (Postfix-hez pl. az arch wikin vannak gyakorlatilag copy-pastelhető konfig fájlok, így nem kell az LDAP-ban turkálnod, van egy-két WTF? az AD sémákban :) ), web szerveren mit akarsz használni (ha pl. autholt WebDAV-ot, akkor apache, mod_dav és mod_auth_kerb környékén keresgélj), azt már majd te tudod.

Szerk.: ArchWiki link: https://wiki.archlinux.org/index.php/OpenChange_server [ez tovább megy, teljes OpenChange szervert konfigol és kellenek is hozzá az OpenChange LDAP sémák, de nem nagy varázslat, Debianra is van SOGo csomag]

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Azt kéne megoldani, hogy a win 7 bejelentkezése után lehetőség nyílik arra, hogy válasszunk a szerveren létrehozott felhasználók közül, majd belépés után a szerveren kiosztott jogok érvényesek legyenek a az aktuális felhasználóra. "

Ezt csak én nem értem?

Igen, erről lenne szó, köszönöm. Elnézést a tudatlanságom miatt.

Ezt találtam hozzá, csak ez CentOS,de megpróbálom megkeresni a megfelelő parancsokat Debianhoz : /watch?v=CJrKkMCnXP0, /watch?v=FFf_aDU63Mg .

A Webmint meg hagyom, a Samba a webszerver, a mail-t meg megpróbálom a 2. hozzászóló linkjével.