Videokártya hiba?

Fórumok

Üdv,

Van egy HD 7770 1GB OC videokártyám. Tegnap BF3 közben csonttá fagyott a gép, a kép "szétesett", a Windowst csak hard reset élesztette fel.

Tegnap már nem is volt gond vele, viszont most amikor bekapcsoltam már a Windows-ban szétesett a kép (lásd képek). Reset után már a töltőkép is szar volt. Kivettem a kártyát, kipucoltam a bordákat és a ventit rajta, újrapasztáztam.

http://postimg.org/gallery/e7ravddm/7fe1d6eb/

Windows 7 x64
Driver: 15.20.1062-150715a-187142C
Catalyst: 15.7.1

Az alaplap lehet ludas vagy ez egyértelmű kártyahiba?

Hozzászólások

ezek alapján kártya hiba lesz nagy valószínűséggel. Két dolog lehet: memória hiba, de mivel terhelés alatt kezdődött (ergo melege volt), a bga forrasztás is elengedhette magát itt-ott

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Tuningnál szokott lenni egy vékony határ, ahol még bebootol a gép, de szétesik a bios, és ez a sima ramtól van. Én se azt mondom, hogy gyakori, de létezni létezik. Ami szerintem gyakorlatilag lehetetlen, az hogy hibás CPU-val a táp, lap párosból mindkettő ép legyen, sőt a táp biztos rossz.

Probald ki a gepet mas vidkarival es a vidkarit mas gepben. Ha budapesti vagy, tudok segiteni, hasonlo problemam van, ha erdekel, irj privit!

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Sütőbe vele.... :-) ....de most komolyan.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

+1
Lehet hogy viccnek hangzik, de tényleg.
Sütőbe vele, 25-30 percre. Mindezt úgy, hogy kb félúton érje el a 350-400 fok környékét (vagyis ha 30 percre berakod, 15 percig fokozatosan emeled a hőt 400 fokig, majd a maradék 15 percben szép lassan engeded kihülni.
Amivel még lehet segíteni a sütőbe rakás sikerességét, az a flux. Lehet kapni fecskendőben, köszörült injekciós tűvel 2-300 magyar forintért. Finoman be kell folyatni a szert a bga tokozásu cuccok alá, ez meggátolja hogy az érintkezők "összesüljenek" ha egy picit el van csúszva.

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

350-400 fok nem lesz a sütőben, de nem is kell annyi. A módszer:
-szét kell szedni
-elkókat becsomagolni alufóliába
-170℃-ra a sütőt, hagyni felmelegedni
-250℃-ra amikor eléri akkor 1 percet várni kell és utána lekacsolni
(Ez nagyjából hasonlít a szokásos reflow hőprofilra)
Egy GTS8800-at vagy 4-5-ször sütöttem mire végleg feladta :)

A mi sütőnk lazán elmegy 300 fokig, fölötte nem próbáltam, de 350 van ráírva.
Valóban nem kellene 250 fok felé menni, viszont tapasztalat alapján ha a sütőben 300 fok "van", a tok közelében akkor van 200-250 fok között. Sajnos nálam a felületi hőmérséklet közel sem volt a sütő léghőmérsékletéhez, pedig légkeveréses. 250 fok környékén mértem felületinél 180-230 között, ami már jó lett volna, viszont a tok alatt valószínűleg kevesebb lehetett és sikertelen lett a művelet.

Bár egyébként, így hogy otthon csinálja az ember "barkács" megoldásban, a tapasztalat többet dob a tiszta tudománynál, így inkább kezdje alacsonyabb hőmérsékleten, max nekifut mégegyszer. Az elkók letakarása viszont helyes gondolat, erről megfeledkeztem az írásban

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

A helyzet az, hogy épeszű ember olyan sütőbe nem rak be elektronikai alkatrészt reflow céljából, amiben utána még kaját is szeretne sütni. Én legalábbis nem szeretném, hogy ami kigőzölög belőle >200 fokon, majd lecsapódik a sütő falán, az a következő alkalommal a kajámba megtalálja az utat...

Memória hibára utal, vedd vissza a memory clock-ot kezdésként 10%-al. Ha úgy jó égesd bele..... 2D simán lehet szépen használni, utána ne nagyon hajtsd :)

Nem lett 2db belőle? Maradt az egy és azt túlhajtottad?

Maradt a végén 1 darab. De azért egy BF 3-at nem nevezném gépzabálónak. A kártyám már 3 éves, úgy látszik itt a vége. Ma reggel már semmiylen képet nem ad. Még kipróbálom másik gépben is, aztán ha ott se, akkor kuka.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Én is jártam így, VGA hiba, pontosabban VGA memória. Ha garis akkor vidd vissza, vagy ha nem akarsz újat venni akkor keresel valakit aki kicseréli neked a hibás memoria chipet, persze ez sem olcsó. Nekem lapitopiban volt ez, ott nem lehetett VGA-t cserélni... :(

Amúgy a sütő helyett szerintem jobb a hőlégfúvó, az is 300 fokon küldi a levegőt

Na szóval, a kártya szar volt másik gépben is, szóval ha már igy alakult akkor kipróbáltam a sütős okosságot, úgyis mindegy.

-Leszedtem a hűtőt, takarólemezt
-konyhai törlőkendővel ("Szilvia") vastagon betekertem a kártya mindkét végét, ezzel védve a kondikat és a műanyag alkatrészeket (DVI, táp)
-alufólia a papirra 2 rétegben
-200 fokra előmelegített sütőbe tettem 8 percig (a neten 5-15 perc közti időket irnak, igy maradtam a középúton

Kivettem, kicsomagoltam (a kondik jól bírák) és hagytam kihűlni.

Összeszerelés után pöccre indult, meghajtottam 1 óra 3DMark-al, szóval egy ideig jó lesz.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Jamie Oliver rakott volna rá még egy kis extra szűz olívaolajat meg chilit. Kézzel jól össze kell forgatni! ;-)

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ennek a finomabb változatát csináltam meg két hete egy Inspiron M5010 laptopon.

Becsomagoltam az alaplapot alufóliába, amin csak a "gyanús" IC-nek vágtam egy kis ablakot. Az ic mellé tettem egy darabka ónt az alufóliára, aztán óvatosan, a lehető legkisebb fokozaton jó messziről elkezdtem melegíteni hőlégfúvóval. Az ón kb. 45 másodperc után olvadt meg, innentől kezdve még kb. 10 másodpercig melegítettem.

Kihűlés után összeszereltem, indult, azóta is működik.

Hány éves kártya? VGA-kra valami rejtélyes okból kifolyólag 3 év szokott lenni a standard 1 év helyett.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™