Thunderbird Trash 0660 jogot hogyan?

 ( locsemege | 2015. október 7., szerda - 11:57 )

Gondom az alábbi. Két különböző felhasználói profil alól szeretném ugyanazt a mailboxot elérni és használni thunderbird-ben. Van user1, itt a profil eredetileg. Van user2, itt a profil másolata néhány dolog módosításával, az érintett mailbox alkönyvtára viszont egy symlink user1-ben található mailbox alkönyvtárára.

Természetesen user1 és user2 egy közös csoportban vannak, az umask pedig 0002. Mind user1-nek, mind pedig user2-nek a default csoportja ezen közös, mondjuk csop nevű csoport.

A probléma az, hogy a thunderbird a Trash file-t user1:csop 0600-ra állítja, így természetesen user2 nem tudja írni, éppen ezért user2 alól nem tudok levelet törölni.

Próbálkoztam azzal, hogy a Trash legyen root:csop 0660 jogú, de hogy, s hogy nem, azt vettem észre, amikor nem sikerült a levél törlése, hogy már megint user1:csop 0600 a Trash joga.

Nem igazán értem, egy chmod és chown parancsokkal root:csop jogait például user1 által nem tudom megváltoztatni, mert nincs rá jogom.

A thunderbird sima felhasználóként hogyan tudta saját tulajdonba venni a Trash file-t, vagy mi történhetett? Továbbá hogyan tudom elérni, hogy 0660 maradjon a Trash joga, ne pedig 0600, ahogyan ezen a thunderbird izmozik?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mégsem, törölve.

A file-t kellene tudni írni, csak a jogai ne változzanak. OK, közben Te is kiszúrtad. Azért köszi.

Amúgy magát a jelenséget sem értem, lehet, hogy valamit benéztem. Valaki, aki nagyon alapos ismeretekkel rendelkezik, írhatna arról, pontosan ki, milyen körülmények, jogosultságok esetén változtathat a file jogain.

Azon gondolkodtam, lehet-e olyan, hogy futott a thunderbird, nyitva volt a Trash file, módosítottam a file jogait, de mivel ő nyitva tartotta, a close() esetleg visszaírta a tulajdonost, a jogokat pedig 0600-ra állította, vagy ez teljesen független rendszerhívásokban manifesztálódik?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az open(2) es close(2) rendszerhivas nem modosithat a fajl jogain, azt csak a chmod(2) es a chown(2) rendszerhivasok tehetik meg. Tehat akar nyitva, akar csukva van egy fajl, explicit rendszerhivas kell hozza, hogy a joga modosulhasson.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

OK, köszi, időközben kiderült, hogy a Thunderbird törölte, majd létrehozta a Trash file-t.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Siman torolheti, es ujra letrehozza. Nem igazan ertem, miert a lokalis filerendszer szintjen akarod megoldani a dolgot. Ha a tuloldalon IMAP szerver van, akkor tartsd azon a kozos dolgokat.

Ó, a fenébe! Triviális amit írtál, ez tényleg lehetett. Köszönöm! Nem láttam az orrom hegyénél tovább, arra fókuszáltam, hogy módosítja a jogokat, pedig dehogy.

POP3, nem IMAP, és lokálisan tárolom a leveleket. Ezek szerint a tartalmazó alkönyvtárra meg kell vonnom tőle az írási jogot, illetve root lesz a könyvtár tulajdonosa.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hat, ettol siman megzakkanhat a TB, foleg, ha 'compact' tortenik, mert ekkor letrejon egy uj file, abba atmasolodik a szukseges cucc, aztan ezzel lecserelodik az eredeti file. Lehet a konyvtar default ACL-jevel katszani, de akkor ez minden uj dolgot erint, nem csak a Trash-t.

Igaz, jogos. Azt hiszem, a problémámra megoldás lehetne egy localhost-on futtatott imap szerver is, de ez a dolgok elbonyolítása lenne. Az ACL viszont elgondolgodtató, az ext4 tudja, de erősen töprengős a dolog.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt hiszem, megtaláltam a megoldást. A leveleket tartalmazó alkönyvtár legyen root:csop tulajdonban, és legyen rajta a sticky bit.

A Trash legyen root:csop 0660 jogú. Így a Thunderbird tudja írni, olvasni a Trash-t, de nem tudja módosítni a jogosultságát, tulajdonosát. Ugyanakkor törölni sem tudja, mert a sticky bit miatt a tartalmazó alkönyvtár tulajdonosa, a file tulajdonosa, illetve a root törölhetné, de jelenleg mindhárom a root, a Thunderbird viszont vagy user1, vagy user2 nevében fut.

Mindezek mellett a Thunderbird számára írható marad a többi file is, új file-t létrehozni, törölni is tud.

Persze, lehet még baj a compact-nál. Az átnevezés környékén, ha a másik felhasználó csinálja a tömörítést.

Szerk.: Igen, úgy látom, mégsem lesz megfelelő. :(


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Törölve.