Diginet akadozik linux alatt

Fórumok

Debian Wheezy

Látszólag nem történt semmi különös, még csak csomagok se frissültek. Ma reggeltől olyan 30-50% csomagvesztés lett az internetkapcsolat irányába. Megpróbáltam a linux két hálókártyáját felcserélni, hogy a másikkal menjen a net és a lan, de ez se segített. Próbálkoztam más más MTU értékkel (1412-1492 közt), switch közbe iktatásával, teljes áramtalanítás és újraindítás. De semmi nem segített, maradt a 30-50% közötti csomagvesztés. Ha fogom a közvetlen bejövő kábelt, és a laptopomba csatlakoztatom és Win7 alól indítok egy pppoe kapcsolódást, a csomagvesztés megszűnik.

Mi lehet a gond? Kernel? Hálókártya (de akkor mindkettő?) vagy mivel ez ilyen "hibrid" kábel, ezen jön a telefon és a net, ez hirtelen bekavar a linuxnak?

Volt már valaki hasonló helyzetben?

Hozzászólások

Ilyen csomagvesztést egyes gigabites Realtek hálózati eszközökkel tapasztaltak Linux alatt. Vedd le fixen 100 Mbit/s-ra a kártya sebességét és nézd meg, hogy megszűnik-e a probléma.

Egyszer egy kollégám lehülyézett ugyanilyen miatt, amikor, még pre-virtualzációs világban lekapcsolta az egyik szervert és kicserélte a tápot és nem javult meg. Aztán egy hét múlva értesítették, hogy a link másik végén leállás lesz tápcsere miatt. Egy esélyt azért adhatsz a dolognak, bár ezzel az információval már nem vagyok annyira atombiztos a dolgomban, de még mindig ezzel próbálkoznék elsőnek.

ethtool -s eth0 speed 100 autoneg off

Most 1-2% a veszteség.

Ha pedig visszadugom a régi "eredeti" telefon+ethernet szétválasztót ami max 100 Mbit-et enged akkor 0% a hiba (Win7 kliens alól is 1700 db csomagra nézve).

Persze a Digi hagyott itt egy routert a sávszélesség emeléskor ami szintén szétválasztja a telefon+ethernetet csak szerettem volna, ha a régi linux routeren csatlakozik és nem ez a router.

1. Ellenőrizd a linket, hogy van-e fizikai hiba.

netstat -in

2. Konkrétan mikor van csomagvesztés? Meddig jutnak el a csomagok? Javaslom, hogy az mtr tool-lal nézzél traceroute-ot különböző csomagméretekkel.

3. Ha van lehetőség, akkor bootolj be egy live rendszert, hogy a sw hibákat kizárd.

A régi 100 Mbit-es telefon+ethernet szétválasztóval (bemenet egy 8 eres ethernet aljzat, másik oldalon pedig egy 4 eres ethernet és egy 2 eres telefon aljzat) 45000 pingre nézve 0% a hiba.
Szerintem nem tetszik a linuxnak ez az ethernet kábel amin a telefon is jön, de nincs sajnos gigabithez telefon+ethernet szétválasztóm.

Nem csinált valaki esetleg ilyen splittert? A kapott router gondolom tudja ezt, mert van egy WAN port oda jön a "betáp" és egy telefon + 4 portos ethernet switch.

Diginet, ahogy a címben is írtam, és nem ADSL hanem sima ethernet kábelen keresztüli net, csak pppoe-vel kell csatlakozni.

Jelenleg a linux kártyájába van dugva a kábel és most jó, megy a 200/100 net, viszont így nincs telefon.
Ha fogom a rég splittert és abba dugom a kábelt, majd az ethernet kimentet a linxba és telefonos kimentet a telefonba akkor megy mindkettő, viszont a net max 100mbit lesz, mert az a splitter csak a 1-2-3-6 ereket küldi az ethernet irányba. A kapott router viszont tudna mindent, csak nem szerettem volna a linuxot kiváltani egy soho routerre.

Router pontos tipusara rakeresve lehet hogy talalsz infot, hogy milyen elven is mukodik a dolog, es azzal mar legalabb otleted lesz, hogy hogyan tudod linuxon replikalni a megoldast.

(avagy raultetnek a kabelre valami extra vivojelet, vagy siman ethernet keretben vlanolva megy a dolog? )

Disclaimer: nem ismerem, hogy hogy oldja most ezt meg a digi.