Debian 8.1 fagyás shutdown, halt, reboot, hibernate esetén

 ( gammadeus | 2015. június 13., szombat - 12:17 )

Üdv !

Másodjára telepítem Intel Celeron-os laptopomra a Jessie-t.
Az előzőt ugyanazért szedtem le (hosszas megoldás-keresés után). A frissített systemd-vel kiadott 8.1-es verziót újratelepítettem (net-installal, xfce-környezettel) azt remélve, hogy az immár bug-mentes lesz.

A jelenség ugyanaz: ha menüben a kijelentkezésre kattintok a, majd felugró menüben a hibernálás, a leállítás, az újraindítás gombok bármelyikére, lefagy a rendszer. (Terminálba beírva a megfelelő parancsot, ugyanúgy lefagy.)

CapsLock-ra nem reagál (a LED-je).
Alt + SysRq + REISUB -ra azért újraindul.

Ha kijelentkezek, és onnan próbálok újraindítást vagy leállítást kezdeményezni a megfelelő gombokra kattintással, akkor is kifagy.

A telepítés friss (semmit sem buheráltam), így a hiba a Jessie-ből ered.

A másik partíción egy LMDE-2 Bettsy dolgozik (sysv és 586-os CPU-hoz való kernel mellett), így a systemd-re és/vagy a 686-PAE-kernelre gyanakszom.

A laptop (Acer TravelMate 2413 NLC):
CPU: Intel Celeron M 370 1,5GHz 32bit (pae, mmx, nx, sse, sse2, acpi, . . . .)
RAM: 2x1GB elpida (ebből a bios 32MB-ot a VGA-nak foglal)
VGA: Intel Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller
HDD: 40GB IDE (ebből 2GB swap)
DVD-ROM (CD-RW)
Wifi, bluetooth: NINCS.

Kernel: linux-image-3.16.0-4-686-pae

Előre is köszönök minden segítséget!

----------------------------------------------------------------------------------

Frissítés

(ÁTMENETI) MEGOLDÁS: a "686-pae" kernel lecserélése az 586-ra (non-pae).

A Debian 8.0-nál azért jelentkezhetett a kernelcsere után is a probléma, mert leszedtem a firmware-linux-free csomagot (meg még pár fölösleges, egyéb csomagot is), mivel ezekben olyan hardverek driverei voltak, amik a gépemben nincsenek, azonban maga a firmware csomag a linux-image-3.16.0-4-586 csomagnak a függősége, legalábbis a Debianban.
(Furcsa, de az LMDE-2-ben ennek az 586-os kernelnek a firmware-linux-free már nem a függősége. . . . :-o . . . )

Nagyon érdekelne, hogy a 686-pae kernel (ami pont az P3-as, azaz i686-os CPU-k családjához lett megírva) hogy a fenében nem tud együttműködni ezzel a processzorral ?!

Vajon fogom-e tudásban/funkciókban vagy sebességben hiányát látni annak, hogy egy P1 / P2 processzorhoz szabott 586-os kernelt használok ?
(És most itt nem a PAE érdekes, hiszen csak 2GB RAM-om van).
Itt arra vagyok kíváncsi, hogy a P3-as prociban (a P2-hez képest) meglevő plusz utasítás-készlet kihasználtsága terén kevesebb lesz-e így a rendszerem, mintha egy 686-as kernelt használnék ? A logikus válasz az, hogy: persze. . . .
Na, de mivel/mennyivel ?

Illetve, ha ezekkel kis pluszokkal élni szeretnék, akkor hogyan lehetne egy olyan "686-PAE"-kernelt fordítani erre a laptopra, hogy az már a teljes P3-as utasítás-készletet kezelje, de a fentebbi bugtól mentes legyen ?