SuSE 13.2-től kezdve HP 620-as notebookon KDE nem indul

 ( tlovaszk | 2015. április 16., csütörtök - 11:13 )

Sziasztok!

Nem mostani probléma, hanem az openSuSE 13.2 megjelenése óta küldök vele. A HP 620 Notebook elvileg a 11-es Enterprise Desktop-ra lett optimalizálva, de a Skype és az Adobe Flash miatt fokozatosan áttértem openSuSE 11.x-12.x-13.1 verzókra.

(http://www.notebookcheck.net/Review-HP-620-Notebook.41832.0.html)

Elég fura felbontása van a gépnek: WXGA 1366x768, amit egy Intel chipkészlet szolgál ki (GL 40). Néha kicsit faragni kellett a bootoláskori felbontásnál a kernel-paraméterekkel, de a 12-13-as verziókban már automatikusan felsimerte, működött, és a 13.1-esen most is működik.

Az openSuSE 13.2-re frissítéssel valami elromlott, mert gép elindul, de a boot már nem tud grafikus képernyővel menni, visszaesik karakteresre, majd a KDM elindul még szépen, de bárkivel próbálok bejelentkezni a KDE-be, az első ikon villog (kb. egy winchester) a folyamatjelző ablakban, majd visszakapom a bejelentkezési promptot, és ez megy végtelen ciklusban.

- új felhasználót hozok létre - a helyzet ugyanaz
- teljesen újratelepítettem a rendszert 0-ról - a helyzet ugyanaz
- kernelparaméterekkel próbálok operálni (vga=valami, stb.) - a helyzet vagy ugyanaz, vagy borzasztó grafikus kinézetet kapok (800x600-ast pl.)
- amennyiben a 13.2-re (3.16.x) frissített rendszeren a korábbi 13.1 alatti kernelt indítom el (3.11.x), megint minden rendbenlévőnek tűnik, csak természetesen bizonyos alkalmazások nem működnek rendesen (pl. a Chrome)

Ami érdekes, hogy a 13.2-es live rendszer sem megy rendesen. De most jön az, amit nem értek. Leszedtem a március közepén kiadott Tumbeleweed rendszert LIVE és telepítős verzióban is. A LIVE tökélesen működik, de ha telepítem (bármelyik médiáról) a hiba ugyanaz.

Mit tud a LIVE, amit a telepített rendszer nem?
Milyen kernel-paraméter lehet a dolog mögött?
A dmesg-ben/syslog-ban nem igazán látok jól kezelhető hibaüzenetet, egyszerűen nem indul el a X, és kész.

Ha valaki látott már ilyent, és megoldotta, kérem jelezze, csak akkor kezdek megint neki piszkálni, ha jó eséllyel tudok nekifogni, egy darabig 13.1-en is megfelel MÉG.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nomodeset?

Igen, így elindul, de az ikonok helyett csak színes négyszögek jelennek meg, bizonyos beviteli mezők nem látszanak, vagy fekete háttérrel tűnnek elő (pl. LibreOffice beállítóablakai), minden olyan elmosódott, mintha csak 256 szín lenne, vagy egy másik felbontás lenne széthúzva XWGA-ra.

TiLK

A nomodeset kikapcsolja a KMS-es drivereket (az intelt is beleertve), es max. VESA lesz helyette, ne hasznald, ha nem nvidia vagy fglrx felhasznalo vagy. ~/.xsession-errors nezegetese ajanlott, abban jo esellyel ott lesz, mi nem sikerult az X session indulasakor.

Nem néztem annyira utána, de emlékeim szerint az intel meghajtóban módosítások folynak éppen a gyorsítás terén. Az új meghajtóban az SNA (Sandybridge's New Acceleration) az alapértelmezett, de ez okozhat hibákat. Érdemes kipróbálni a régi UXA móddal (Unified Acceleration Architecture).

Próbáld meg ezt:

/etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf

Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "AccelMethod" "uxa"
EndSection

Mindemellett egy Xorg.log-ot feldobhatnál pastebin-re.

*szerk.: úgy látom azóta van valami GLAMOR is.

A most működő config GLAMOR alapú:

/etc/X11/xorg.conf.d/05-glamor.conf

Section "Module"
Load "dri2"
Load "glamoregl"
EndSection

viszont a nem működő rendszerben sem ilyen, sem intel alapú konfigurációt nem látok. Lehet, hogy ezzel kicsit kísérletezek még. Köszönöm.

Na akkor lehet ezzel lesz a probléma, GLAMOR-ról először válts SNA-ra, ha az sem jó, akkor UXA.

Hali!

Éppen a minap jött Novelléktől ZEN patch.
Itt írtak HP DriveGuard kompatibilitási problémáról -igaz 6540b típusnál- (talán a DriveGuard-hoz van köze, hogy most a notebook nem úgy működik, ahogyan kéne).
TID 7016205 , TID 7006958


Nem csak az M$ számol furán... A Zinternet lenne ilyen gyors?
65% [62 Sources 1528 kB/6239 kB 24%] 3062 PB/s 0s