IP kamera és családi ház, van értelme?

Van egy családi házam, ahol adott egy alap infrastruktúra is POE-s Ethernet hálózattal, valamint egy Synology NAS-sal. Szóval adná magát a dolog, hogy kültérre felszereljek IP kamerákat. Viszont ezzel kapcsolatban merültek fel bennem kétségek, hogy van-e bármi értelme a dolognak. Szóval, ha egy esetleges betörésnél rögzítem is a betörőt, aki mondjuk annyira hülye, hogy nem takarja el az arcát, akkor azzal mire mehetek? Ha átadom a rendőrségnek, és elkapják a jómadarat, akkor ilyen esetben gondolom, a biztosító sem fizet. Ha csak simán az elrettentés a cél a kamerarendszerrel, akkor ennyi erővel kirakhatok dummy kamerákat is. Normális lakásbiztosítással, és kivonuló szolgálatos riasztóval rendelkezem.
Szóval kinek mi a véleménye a dologról?

Hozzászólások

Van értelme, mert elkapják, de ha nem elég gyorsan akkor se érték se biztosítói kártérítés nem lesz.

Fontos, hogy hova és hogyan helyezed el, mert a klasszikus elhelyezés az amire semmire senem jó, vagyis sarkakra magasra mert akkor nem ismerhető fel senki csak azt fogod nézni ahogy egy árnyék lelép a zsével.
Figyelni kell az utcát, a bejáratokat fejmagasságban, stb, és persze infravetővel megvilágítani a környéket vagy a kamerába beépítettet használni, és persze el kell rejteni a kamerákat amennyire lehet.

A betörések többnyire már csak olyasmire mennek ami zsebbe elfér, kp, ékszer, stb.

Ha az anyagiaktól elvonatkoztatunk, akkor a "pótolhatatlan" értékekre gondolva csak érdekünk, hogy meglegyen az elkövető... Azok általában csak nekünk értékesek, egyébként eladhatatlanok. (nekem elvitték egy betörés során a kerti faházból azt a ládát, amiben volt kb. 100 méternyi hosszabbító, és pont abban voltak a kislányom rajzai is - oké, megvagyunk nélkülük, csak a példa kedvéért...)

...vagy egy komolyabb játékállás az xbox helyi storage-on? :)

Arról nem beszélve, hogy ha meglesz a figura, azért akkor van esély az elvitt értékekre is...

jAzz

"Arról nem beszélve, hogy ha meglesz a figura, azért akkor van esély az elvitt értékekre is..."

Tolunk jelentos erteket vittek el kb. 10 eve. Elkaptak oket (szazharminciksz rendbeli (!!!) betores, egyreszuk meg mindig ul, volt aki mar a bunteteset toltotte amikor kiderult, hogy ebben is benne volt, paran felfuggesztettet kaptak).

Tiz ev eltelt, tudod mit kaptam? Pontosan. Semmit. Es ez valoszinuleg igy is marad... Eleg, ha azt mondjak, eladtak, a penzt meg mar elkoltottek.

Szemely szerint jobban jarsz, ha nem kapjak el oket - igaz akkor meg tovabb fosztogatnak. Sz@r ugy...

/sza2

A biztosító a nyomozás lezárultakor fizet, de sosem annyit mint a károd.
Amikor már folyik a büntetőper, bejelentheted a bíróságon, hogy igényt tartasz kártérítésre, ekkor a tettesnek kiadnak névvel címmel, és az áldozatok közt felosztják a tettes vagyonát. Tök király amikor apuci a börtönbe vonul, a család (genetikai vagy maffia alapú egyre megy) elveszti a fedelet a fejük fölül, és pontosan tudják hogy miattad, és azt is hogy hol laksz. Ez volt az a pont amikor kösz nem kértem belőle.

Nana, ne nézd le a nem "komoly" bűnözőket!!! Ha az agyhalott IQ 3-as családtag beléd nyomja a bicskát, akkor neked tökmindegy, hogy komoly, vagy komolytalan bűnöző, egyszerűen meghalsz!
Őt pedig rohadtul nem érdekli, hogy lesittelik, max lesz neki biztos meleg szállás és élelem!

Jelentsen. Egyébként is, mindenki jó fej a környéken és max belemosolyognak, de a gyanús naplementében lámpakapcsolást kukkoló ismeretlen parkoló autósokra rákérdezünk, hogy kit is keres.

El kell rejteni. Egyébként is, saját területről nem láthatok ki az utcára? LOL. de mindegy.

Olvass utána, komolyan mondom. Kilátni kiláthatsz, de rögzíteni nem rögzítheted. Még egy társasház belső terében sem kezelheted/üzemeltetheted saját magad (vagy a lakóközösség) a kamerarendszert.
A közterületen történő dolgokat figyelő és rögzítő rejtett kamera meg a "ne tetézd a bajt" kategória - titkos adatgyűjtésre pláne nincs jogod.

Nem a szomszédod, hanem a rendőrség fog feljelenteni hivatalból ha átadod azt a fényképet ami kinéz az utcára. Egyébként pedig a rögzítő szoftverében van maszkolási lehetőség, ha nem lehet felszerelni a kamerát, hogy ne lásson rá az utcára. És valóban jelezned kell a bejáratnál, mert a óra leolvasók bemennek a területedre és tudniuk kell róla, hogy felveszik őket.

Ne parázz, használhatod, belelóghat.
Látszódia kell a kamera beállításán hogy elsősorban a saját területed figyeled, és a lehetőségekhez mérten nem a szomszéd vagy az utca felé van fordítva. Az enyém is kilát, a szomszéd be is ment feljelenteni, ki sem jöttek miatta, mert messziről látszik hogy nem az ő oldalára raktam és nagyjából a telek felé van fordítva.

Nagyon egyszerű a dolog: nem adsz át képet, hanem megadod a rendszámot. Azt mondod hogy felhívott egy ismeretlen és tippet adott hogy kik voltak. Ha a szomszéddal jóban vagy, akkor azt mondja látott egy gyanús autót és megjegyezte a rendszámát. Ennyire egyszerű.

Tőlünk egyébként 2x kértek ki olyan felvételt, ami nem magánterületen készült. Egyszer sem volt belőle semmi baj, a rendőrök örültek neki. Egy bandát is ezek alapján kaptak el a Nyugati-pu környékén (még a hírekben is volt). Egy ügyvéd ismerőssel konzultáltam, aki azt mondta hogy a bírón múlik milyen bizonyítékot fogad el, a tapasztalat pedig az hogy komoly bűncselekmények esetén elfogadnak bármilyen bizonyítékot, legyen az illegálisan szerzett is (például titokban felvett beszélgetést zsarolás esetén). Persze ha biztosan nem akarsz bajba kerülni, akkor ilyenkor is véletlenül kikerül az internetre és te is ott találtad, onnan szedted le, nem tudod ki készíthette..

A politikusok vagyonnyilatkozatáról is ordít, hogy nem valós, de amíg nem bizonyítod az ellenkezőjét addig az úgy van. Egyébként nagyon sok múlik az optika látószögén, előfordulhat hogy még én sem tudnám megmondani honnan készült pontosan a felvétel (például belvárosban néhány fokos látószöggel).

De mint mondtam nem adod át a felvételt, csak a rendszámot (text only).

A betörések többnyire már csak olyasmire mennek ami zsebbe elfér, kp, ékszer, stb.

Nah ja, csak mondjuk nem mindegy, hogy mennyi kárt okoznak magával a betöréssel. Legutóbb a szétfeszített teraszajtóból és a szétolvasztott műanyag ablakból volt 100.000 Ft károm. És egyébként nem vittek el semmit sem a lakásból. Leközelebb kiírom, a lábtörlő alatt van 10.000 Ft vigyék el csak ne b**szák szét a bejárati ajtót. Biztosító fizetett, de akkor is tiszta ideg az ember napokig.

Azon kívül, hogy kültéren jogszabályok figyelembe vételével rakhatsz csak ki kamerát, szerintem nem sok értelme, ha csak nem akarsz valamit célzottan figyelni vele. Ezen kívül a figyelem felkeltő, hogy van mit féltened, így biztos lehetsz benne, aki beakar menni, be is fog. Erre igazán a kutya sem megoldás, de egy bátrabb nagyhangúnak van riasztó hatása. Ez tapasztalat.

Már csak amiatt is lehet értelme, hogy ha a betöréskor azonnal küld email értesítést a rendszer, a szomszédok/zsernyákok riasztása révén esetleg elejét lehet venni a nagyobb bajnak. Nekem eddig szerencsére csak egy muslica miatt küldött vészriasztást a beltérim :)

ebből az a tanulság, hogy olyan dolgok elzárására (ill. megfelelő rögzítésére - pl Kensington lock) kell figyelni, amik kicsik, értésekek, feltűnőek.
Pl: bemegy a házba, megszólal a riasztó (nálad és a központban). Körülnéz, mit visz el 3-5 perc alatt? TV-t nem, mert nagy, és ki kell szabadítani a kábelekből. NAS-t, STB-t, medialejátszót szintén nem.
Drága vázát, festményt talán. (ha TV-nek nekiáll, akkor mire kilépne az ablakon elkapja a kivonulószolgálat)

Apróságokat, zsebben elférő dolgokat visznek el általában. Ékszer, telefon, pénz. Nagyobbakat, tv-t, ilyesmit nem.
A másik opció, mikor odamennek teherautóval, hogy ők a költöztető cég, és visznek mindent, ők a tutira mennek. Sajnos ilyen is van.

Haveromhoz törtek be fél éve, nekem az a tanulság, hogy ne tartson otthon az ember értékes holmit.

Ezekből a védő cégekből a matrica a legjobb. Riasztó doboza jó, ha kinnt van, de maga a riasztó előnye is kérdéses, én is csak anyázok, mikor szól a szomszédé, kb hetente elfelejti, és beriaszt. Erre már nem figyelnek az emberek. Az a tiszta sor, ha esetnél van az embernek biztosítása, és kfizetik a kárt.

Nálam kinnt van a riasztó doboz, van pár matrica körberakva, mozgásérzékelős lámpák vannak körbe, és van biztosítás. Kis lábon élek, érték nem sok van, amit elvihetnek, bankban tartom a zsetont.

Nem vitatkozni akarok, de a kivonuló szolgálattal elégedett vagyok. Gyorsabban odaérnek, mint én a munkahelyről (azonos városban!), továbbá én max elköszönni tudok a betörőtől, ők meg ottfogják.
Amikor csörög a mobilom, h riasztás van, téves-e, már szállnak a kocsiba.

Ha távol vagyok, akkor sem esz a fene, h mi van, ha riaszt. (évente van pár fals kiszállás ingyen)

Nem utolsó sorban van CO-ra is riasztás/kiszállás, valamint pánikriasztás, ami lemondhatatlan kiszállással jár.

Lakhelytől függően 3-5e/hó, amibe benne van a GSM modul és SIM előfizetése is.

Matricát meg pont nem tartok kint. Ne tudják, h milyen technológiával működik a bejelzés és ne tudják blokkolni :-)

Jo esellyel gondoltak arra a gyartok es a tavfelugyeletet uzemeltetok is, hogy ne lehessen megtippelni az ellenorzesek idopontjat. A vezetekes telefon is szabotalhato, ezert is ajanljak a telefon+GPRS kombinaciojat. Ennel tobbet nem nagyon lehet tenni, a helyszini orszolgalat kicsit koltseges.

...rákészülnek a zavarásra...
Amennyiben megrendelésre megy egy betörés/rablás profikkal, ezt el tudom képzelni. De mindannyian tudjuk, hogy a betörések DÖNTŐ többségét piti besurranó tolvajok, "olcsó" rablók követik el, akik nem rendelnek GSM zavaró készüléket sehonnan.

Szerintem ha egy piti betörő választhat egy bekötött- és egy nem bekötött objektum közül, akkor a nem bekötöttet fogja választani. Szerintem van értelme a matricának. (Akár másik cégé is, nem is rossz ötlet.)

Nincs köztünk egy rendes betörő, aki elmondaná a tutit? :)

Anno volt erről egy eszmecserém egy kollégámmal, aki fegyvert akart otthonra.
Először is, lakásban a (könny)gázfegyver nem túl szerencsés - szerintem.
Aztán ha gumilövedékes fegyvert is akar, vagy pláne, ha "rendes" tűzfegyvert, akkor ott a gond, hogy van két gyerkőce. Ha ésszel és pláne az előírásoknak megfelelően tárolja a fegyvereket, akkor mire használható állapotba hozza, már ki is rabolták. Rosszabb esetben elveszik tőle és őt lövik le vele.
Lebeszéltem a baseball ütőről is, mert marha nagy ember, ha csak kicsit is nem gyengén suhint oda, akkor bizony ott nyuvad ki a betörő, és aztán meg járhat a bíróságra.

Az igazság kissé árnyaltabb: http://www.ormester.hu/blogbejegyzeseink/jogos-onvedelem/

Az egyik fura dolog: "...nekem egy másodperc alatt kell döntenem... A jogászoknak, ügyészeknek és bíróknak meg több hónap és szakértői stábok állnak rendelkezésükre..."

Persze a törvény alapvetően védi a magántulajdont, és mindenkinek joga van azt megvédeni.

FYI: van olyan zár, amit az elsütőbillentyűre (aka ravasz) teszel, kulcsos és számzáras biztosan, ujjlenyomatos is talán.
A fegyverszekrénynek/kazettának az a szerepe, h otthoniak ellen el tudd zárni. Aki akarja, úgyis elviszi, szekrényestől.
Ha éjszaka a párnád alatt/fiókodban van, nappal meg elzárva, a gyereknél nem sok vizet zavar, szerintem.
Amennyiben van oka van a fegyvernek otthon, idővel a család is megtanul együtt élni ezzel. (pl vadászol, a gyereket elviszed vadászni, remélhetőleg rájön h veszélyes üzem, és több esze lesz annál, h megpróbálja a fegyverszekrényt "saját kontóra" nyitogatni)

Először is, a kolléga pont nem az az ember, akinél oka lenne a fegyvernek.
És igen, azért pártolom a fegyverszekrényt, hogy az otthoniak ne piszkálják, nem az ellopás miatt. Aki meg töltött fegyverrel a párnája alatt kénytelen aludni, az majd megoldja, de remélhetőleg nem HUP olvasó.

Jham, és amit anno olvastam ezekről, az alapján nem lettem végtelenül boldog:

http://www.slate.com/blogs/crime/2013/07/18/trigger_locks_the_dubiously…

Persze én abban is kételkedem, hogy van egyáltalán jó megoldás (pl. költözés, stb.) ha ilyen problémákkal szembesül az ember.

Az első, hogy minden fegyverhez úgy állunk hozzá, mintha töltött lenne.

Ha otthonra akar valaki lőfegyvert, akkor szerintem tanuljon meg íjjal bánni. Azt a pár(?) napot
amíg megtanul egy 15 (majd 30-50) méterrel lévő céltáblán megfelelően sebezni érdemes rászánni,
ha a támadó mégis megszerezné, sokkal kisebb eséllyel tudja ellene fordítani.

Pont a gyerek miatt érdemes lehet a fegyverszekérnyt/kazettát bekötni a riasztórendszerbe külön zónára, csendes riasztással. így kiderül, ha kinyitották a szekrényt a tudtod nélkül.

ps: mint írtam, a fegyver akkor van melletted (kitárazva), ha otthon vagy (mondjuk alszol). Ha nem vagy otthon, akkor el van zárva.
FYI: kézi lőfegyverhez nehezebb jutni, mint vadász/sportfegyverhez. De már ott is az a helyzet, hogy a szekrény csak a tied! Azaz, ha Te és Asszony is vadásztok, külön szekrény, a másikhoz nincs bejárásod (hivatalosan).

Erre mondták kedves alabamai kollégáim hogy az unloaded gun is useless.
Na mindeg, szerintem nincs alapvető ellentét a véleményeink között. Bár én az íjjal-nyíllal vagyok úgy, hogy ahhoz tényleg érteni kell, egy (marok)lőfegyver ahhoz képest kismiska - feltéve ha ésszel választ kalibert/modellt az ember.

Egyetértek.
Pont ez a lényege az íjnak, h érteni kell hozzá. Ha megtanulod használni, simán ismételsz olyan gyorsan, mint golyós v sörétes puska esetén. Ha kicsavarják a kezedből a pisztolyt, lehet, h lelőnek. íj esetén kevésbé valószínű szerintem. A számszeríjjal meg inkább ütnek közelharcban mint lőnek :-)

Itthon átlagember golyós kézifegyvert nem nagyon tarthat otthon, max gáz/riasztót.
Mondjuk utóbbi esetén van olyan trükk, h veszel forgótáras riasztót, majd elölről betöltöd a forgótárba a gumilövedéket. Mivel elöltöltős, használhatod, Mivel riasztó, használhatod. :-)

Ami viszont a tuti szerintem: sörétesnél a sörétet kicseréled tömör gumira. Arra azért vigyázz, h ne közelről küldd meg, mert simán lehet, hogy képes a centis tömör gumi beépülni a bőr alá...
(persze, a betörő nem fog csengetni, h legyen időd elővenni a fegyverszekrényből)
Akkor már inkább legyen egy örzővédő kutya a házban, ha tényleg nyugodtan akarsz aludni :-)

Azért szerintem hosszadalmasabb eljárásnak nézne elébe mint hogy "Itt írja alá, viszlát, visszük a hullát, kösz". Bár annyi előnye ennek meg megvan, hogy nem kell számolgatnom, hogy így a sípcsontját töröm el, úgy a térdét emígy meg behorpad tarkóig a koponyája, ami azért némi kockázatot jelent a settenkedő számára is.

Teljesen mindegy, h hamarabb kiérnek, mint Te a melóhelyről, mert már nem találnak ott senkit jó eséllyel. Betörő nem fog leülni 10-15 percet kávézni. :)

És pont ugyanúgy itt tudom fogni a betörőt, mint ők. Majd 110 kiló vagyok, nem zsírból. Önvédelem, szegény betörő elcsúszott. :)

Jo, de azert ez kb. olyan tanacs mint az, hogy ne vegyel levegot.

Hogy keszpenzt ne tarts otthon, azzal egyet tudok erteni, de mit csinalsz a notebookkal, tablettel, ekszerrel (esetleg TV-vel, BD lejatszoval - bar ahogy volt is szo rola a nyagyobb dolgokra kevesbbe mennek ra)? Nyilvan nem viheted magaddal az osszes ilyen cuccot mindig, ha kilepsz a hazbol, meg trezorban sem tarthatod es bankba se viheted.

Az meg szinten nem opcio, hogy akkor ne legyenek ilyen dolgaid - legalabbis nem tul eletszeru, hogy van egy kis sporolt penzed, gyujtogeted eleted vegeig, hogy sok legyen amikor itt kell hagyni az arnyekvilagot, addig meg lemondasz mindenrol es aszketa modon elsz. Annal az sem rosszabb ha betorok viszik el :-)

/sza2

Egy fokkal jobb. Amikor betörnek egy lépcsőházba, akkor mindig a legkisebb ellenállás felé mozdulnak. Ha van két ajtó, akkor a gyengébbiket törik fel, nem a tizedikről fognak leliftezni, hanem a földszinten, alsóbb emeleteken néznek körbe, stb. stb.

A kollégám a második (harmadik?) betörés után szerelt be lakószimulátort, ami kapcsolgatja a lámpákat, rádiót, miegyebet. Nyilván oda törnek be, ahol nincsenek otthon.

És igen, percek alatt végeznek, max tíz-tizenöt perc egy lépcsőház (igen, nem ketten), tehát egy faliszéf(*), ami ugyan szinte mutatja, hogy itt az érték, de mégis védelem, mert ha nincs ráragasztva a kombináció, akkor azt oly hamar azért nem nyitják ki. Ha meg célzottan azért jönnek, akkor úgyis elviszik, de szerintem itt nem sok olyan ember van, akinek erre szüksége lenne.

És ami olyan, abból ne vegyen olyat, amit ha ellopnak, akkor kampeca. Pl. ne vegyen ötmilliós BD lejátszót, vagy ha olyat vesz, akkor ne csodálkozzon. Bár azok piaca meg viszonylag apró, de ennyire azért nem bízom a rendőrségben.

Ha notebook, vigye magával, mert ha nem viszi, akkor minek neki? Vagy ha mégis muszáj, akkor zárja el rendesen, ha olyan környéken/lakásban lakik (az adatokról meg mentés, természetesen).

Szóval ha nagy érték van otthon, akkor azt védeni kell, ha tetszik, ha nem, és az értékének megfelelően, hogy ne legyen kedvük ellopni. Ha a lopásból várható haszon megéri a kockázatot, akkor meg is fogják kockáztatni.

*) nem gipszkartonba építve, természetesen.

Nem tudom, kétlem, bár nem nagy történet megtanítani rá. Akit érint, annak el lehet mondani, hogy ne lepődjön meg hogy nem nyit ajtót, csak ismételgeti hogy "Pillanat!", akit meg nem, annak meg épp jó.

Már persze ha az ajtónál van a csengő, és nem a folyosón (is), mint nálunk.

Tud valaki olyan eszközt ajánlani, ami ha elmegy az áram, akkor elkezd sípolni. Mondjuk jó hangosan mint egy riasztó. Jó lenne valami konnektorba dugható verzió, valami beépített akksival. Tudom egy közönséges UPS is képes erre, de kicsit túlzásnak tartom a méretét, illetve annak túlságosan jellegzetes hangja van. (Még a kis 300VA-es kivitelűt is )

Amit találtam eddig, az ez:
http://www.conrad.com/ce/en/product/624418/Power-failure-alarm-Protecto…

Nem akarok semmit sem beledugni, és nem is a 12 órás sípolás a célom. 1 órát sípolna, bőven elég lenne.

de nem hiszem el, hogy nincs ennél olcsóbban. Tud valaki hasonlót olcsóbban.

Haaaat, a specifikacio szerint 220V-os (10 volt ide vagy oda, ugysem szamit :-) viszont az igaz, hogy ezek az amerikai / japan / mittudomen tipusu dugok inkabb a 100-110-120 voltos kornyekeken divatosak.

De egy ilyen segithet rajta: http://www.ebay.com/itm/US-to-EU-AC-Power-Plug-Travel-Converter-AV-Adap… (nekem van par ilyenem, alapvetoen nem gaz, de az egyikben pl. el vol torve a rez csuszoerintkezo...)

Nyilvan meg kell fontolni es maganak eldonteni, hogy ki mennyire tartja biztonsagosnak ezeket a kinai cuccokat.

Viszont kapni lehet :-)

/sza2

Azt hiszem mar nem ugyanarro vitatkozunk. Egyertelmu, hogy azt viszik ami a legkonnyebb, a legkisebb kockazattal jar, a legnehezebb lebukni vele.

De az, hogy ezert ne tartson otthon az ember konnyen mozdithato dolgokat az nonszensz.

"Ha notebook, vigye magával, mert ha nem viszi, akkor minek neki?" - mint ahogy ez a mondatod is. Te ha elugrasz a boltba egy orara, viszed magaddal a notebookod? Be a boltba? Persze hagyhatod az autoban is ha adrenalinfuggo vagy, az csak egy nagysagrenddel rosszabb min a lakasban hagyni :-)

/sza2

Én azt mondom, hogy ha értékes dolgot tartasz otthon, akkor ahhoz megfelelő lakás vagy ház dukál. Ne tartson az ember nagyobb értéket földszinti panel padlóján.

A betörni meg nem akkor fognak, amikor egy órára elugrasz - hacsak nem véletlenül vagy épp kiszemelték a kecót, de akkor meg már úgyis mindegy -, hanem valamikor nappal, délután, amikor az emberek dolgoznak és nincsenek otthon.

Ha meg nem nagy érték pl. a notebook, akkor ígyjárás(*) van. A biztosító majd fizet valamennyit, és esetleg érdemes megkérdezni szakembereket, hogy a lakás mekkora költséggel tehető betörésellenesebbé.

*) Személy szerint nekem is van pár ígyjárásom, még ha nem is betörések, de tanulságos volt. A rendőrök személyesen is jól ismerik az elkövetőt, de bizonyítani semmit se tudtak.

azt viszik el, ami megéri a kockázatot (értsd, pár perc alatt batyuban van).
Ami (fali)széfben van, ill. le van zárva, sok kábel lóg belőle, etc - az maradni fog, hacsak nem célirányosan mennek. Utóbbi ellen nincs védelem.

Ps: fali széf pártízezer forint. Az iratokat, ékszereket pénz egy részét célszerű ott tárolni.
A pénzt célszerű több helyre szétosztani, ha mégis muszáj odaadni valami pénzt akkor ne az összeset.
(tudom, túl sok amerikai filmet nézek - de ha valaki betör hozzád, és rádfogja a fegyvert, csak jobb, ha valamit adsz neki, és elégedetten távozik. Jut is, marad is)

A Nutella tipikusan illik egy bizonyos betörő csoportra. Visznek magukkal mindig egy gyereket, hogy beférjen például WC ablakon, kutyaajtón vagy egyéb szűk helyeken, majd bentről kinyitja például a teraszajtót. Biztos ritkán vesznek a szülei neki, mivel kocsmára, drogra, 1kg-os aranyláncokra és prostituáltakra költik az így szerzett pénzt.

Mikor hozzánk törtek be és vittek el aranyékszereket, akkor azt mondták a rendőrök hogy örüljünk hogy nem sz*rtak a szoba közepére vagy a kertbe, mert azt is szokták csinálni.

Persze nincsenek véletlenek. Nálunk pár napra nem működött csak a riasztó és a kamerák, mert belső felújítás volt. Persze pont akkor törtek be, súgott gondolom az egyik munkás. Ezért is ha lehet semmilyen segédmunkást a ház közelébe sem szabad engedni, ha lehet csinálj mindent magad!

Szó szerint:
http://hup.hu/node/129058

Tusfürdőt (szintén bontott), dezodort, hűtőből ételt... A rendőr erősen rasszista volt, nyilván minden alap nélkül: azt mondta, hogy fekete kutyát vegyünk, mert attól tartanak a cigányok.

Közben megfigyeltem, hogy egy kivételével az összes kutya fekete az utcában. Az az egy meg egy kuvasz. :)

"Körülnéz, mit visz el 3-5 perc alatt? TV-t nem, mert nagy, és ki kell szabadítani a kábelekből."

Ez sem mindig igaz.
A szomszédunkhoz pár hónapja törtek be (már sötét volt, du. fél7 körül).
4-5 perc lehetett az esemény. Nem találtak kp-t, ékszert, vitték a TV-t (lapos, 105cm) a nappaliból. Ezen kívül még egy noti esett áldozatul.
Ja, van 2 kutyájuk (egy jack russel-terrier és egy labi). A lakásban voltak ekkor. Nem bántották a kutyákat, a hűtőből megetették őket sonkával.

Persze, nem azok. Nem is ezért tartják őket. :)
Nem is e célból (hogy nem őrizték a házat) említettem meg, hanem arra próbáltam volna inkább utalni, hogy mondhatni "humánusak" voltak a gazemberek, mert nem bántalmazták a kutyákat.
Ugatni egyébként ugattak, ami egyébként is sűrűn előfordul a terriernél. Ezért is nem tűnt fel nekünk sem akkor a betörés (ez van, ha valaki sűrűn "farkast kiált").

Szerintem egy tisztességes tévében van 1 marék kábel, amit kirángatni is percek kérdése - továbbá (emlékeim szerint) a lapos TVn is van Kensington lock.

A kutyának meg lehet tanítani (ha ez neked fontos), hogy kitől fogadjon el kaját. (mondjuk egy beles labinak nem biztos)

Ha azt akarod, hogy a kutya vigyázzon az értékeidre, ne vadászkutyát válassz erre a célra, mert náluk a tenyésztés ellenkezik az agresszióval (legalábbis a személlyel szembeni agresszióval).
Egy retriever NEM LEHET agresszív, szóval hogy védeni nem fog, az biztos - rosszabb esetben lehet, hogy a kulcsot is kiviszi, szóval erre nem kéne betanítani :-)

Hát, nálam 1db HDMI-t, (azon van ARC is) meg a 220 (jó, 230) és néha be van dugva az RJ45-is, de a tévé szoftvere annyira szemsértő, hogy csak ritkán. Szóval kettő, néha három kábel.

Ha időre csinálom, a bejárati ajtótól indulva, akkor kb. 10 másodperc után már a kezemben van a berendezés és vígan kocogok vele.

A legmacerásabb ha van rajta analóg VGA _és_ be is van csavarva. A TOSLINK könnyen bontható, banándugók szintén, az RCA-t is csak összedugni nehéz. Hidd el, aki ezzel foglalkozik, annak van gyakorlata a gyors szerelésben :D Még a VESA mountról is hamar lekapják, pedig az esetleg trükkösebb lehet.

+1, És a Kensington zár ebben az esetben nagyjából semmit sem jelent - komolyabb fogóval elcsapja a kábelét, aztán majd otthon ráér kiműteni a zárat a készülékből: ha gagyibb a lakat, akkor van elég hely a készülékház és a a zártest között arra, hogy simán elfűrészelje a készülékbe dugott pöcköt - kellően óvatosan csinálva a készüléken fellelhető nyom nélkül, ha meg komolyabb, szorosabban illeszkedő verzió, akkor is szét lehet fúrni/marni, csak szerszám kérdése, bár tippelem, hogy ezeket lockpickerek secperc kinyitják.

Nem rossz az, ha haza tudsz nézni akkor is, ha nincs baj. Ha meg baj van, a kiérkező járőrnek meg tudod mondani, hogy hol láttad utoljára a betörőt. Annyira nem drágák a kínai kamerák, hogy ne érje meg (ugyan PoE-s nincs olcsón, de az olcsó 40 dollároshoz is van PoE adapter 7-8 dollárért), felszerelni meg bárki fel tudja.
---
;-(

Egyetértek, anyagi BC negatív, de az analóg olcsó, és lelket nyugtat. Szomszéd felhívott a nyaraláson hogy szól a riasztóm. Belémállt a para. Mivel volt kamerám, körbenéztem hogy érzett-e mozgást abban az időben, és mivel nem, vsz volt pók a mozgásérzékelőben. Megúsztam egy hazamenetelt vagy egy hét gyomorgörcsöt hogy mire megyek haza.

Nekem a kedvencem az, hogy ismeroshoz betortek, mellettuk egy mol benzinkut, ami *felvette* a betorok autojat.

A rendorseg nem kerte el hivatalbol a felvetelt. Neked maganszemelykent nem adhatjak oda. A belso adatkezelesi szabalyuknak megfeleloen "toroltek".
Sakk-matt.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem adhatják oda, ellenben ott helyben felvetethetsz velük egy jegyzőkönyvet (ha tagadják hogy ilyenük lenne, akkor a panaszkönyvbe, azt kötelesek kivizsgálni, és el sem tudják tűntetni), hogy te ott voltál és szóltál hogy ne töröljék a felvételt, mert szükség lesz rá a nyomozáshoz. Ha törlik, és véletlen a rendőrség tojik rá, akkor magánszemélyként feljelented bűnpártolásért, plusz bepereled, mert nem tett meg minden elvárhatót azért hogy csökkenteni tudd a téged ért kárt, és innentől már egy kártérítés is kinézhet. Sajnos itthon ebből sok lóvéd nem lesz, de legközelebb talán másképp álnak hozzá.

Vagyon elleni bűncselekmény ritkán izgatja fel annyira a rendőrség fantáziáját hogy nyakába vegye azt a sok idővel papírmunkával járó melót, hogy a környékbeli kamerával rendelkezőktől begyűjtse a felvételeket. Sajnos saját tapasztalat.

Ehhez képest nálunk két órát pepecseltek ujjlenyomatok levételével. Állampolgárként azt gondolom az alap az lenne, hogy megnézik a nyilvántartást, plusz ha esetleg útlevelet csináltatna az illető akármikor (vagy bármit, amihez ujjlenyomat kell), ott helyben fejbelövik, és útlevél helyett halotti kivonatot adnak a szomorú rokonoknak.

Az ujjlenyomatvétellel nálunk is sokat játszottak, de utólag átértékeltem hogy ez csak valami rituálé lehet náluk. Ugyanis összeporoztak, összedzsuváztak mindent, majd közölték hogy ezek profik voltak, nem hagytak ujjlenyomatot. Úgy jöttek be a betörők, hogy kiolvasztották a műanyag "biztonsági" ajtót. Amikor elmúlt az adrenalin hatása, találtam egy az olvadt műanyagba hűlt ujjlenyomatot. Szerinted érdekelte őket? Ahogy az sem hogy az ellopott kocsiban nem volt üzemanyag, de nagyon nem, így csak a 2 közeli benzinkút kameráit kellett volna megnézni. Sőt, amikor a szabály szerinti lezárási határidőből kicsúsztak(30 nap ha nincs bizonyíték, 60 ha van), a végén engem kezdtek gyanusítani hogy mit ugrálok, vajon miért ilyen sürgős nekem hogy lezárják. Persze ugye addig a biztosító nem fizet...

Úgyhogy őszintén nem érdekel hogy hova látnak a kameráim, kit zavarnak, engem megnyugtat a létük. És aki szándékosan bűncselekményt követ el, úgy veszem hogy ezzel automatikusan lemondott a személyiségi jogairól. Én is felvállalom a szakmámat névvel, arccal, tegye ő is ezt.

Ha ez így lenne, akkor:
- figyelnék, hogy indexel-e kanyarodáskor a delikvens (szuper, amikor nekem kell kitalálnom, merre akar menni)
- figyelnék, hogy lassít-e zebránál (pedig határozottan le is lépek)
- figyelnék, hogy ráparkol-e az utcasarokra (néha nem lehet tőlük rendesen átkelni)
- figyelnék, hogy ráparkol-e a zebrára

De sajnos nem. (VI. kerület)

Ezek mind bonyolultak adatgyűjtési és bizonyítási szempontból is (a 3. szakértő szerint az adott útviszonyok igenis lehetővé tették, hogy a féléves Pirelli gumiabronccsal az Audi megállhasson, amennyiben a gyalogos el mert volna indulni, de hát kérem, el sem indult, miről beszélünk?!). Sokkal egyszerűbb egy céleszközzel ülni a fűtött autóban, amelyik automatikusan gyűjti az adatokat, fényképez, bizonyít, aztán majd Szombathelyről mehet a levél is automatikusan. Ne már még, hogy jegyzőkönyvet kelljen írogatni, mint valami kisiskolásnak! No meg nem is nagyon indexelenek-lassítanak-parkolnak szabályosan ők maguk sem, ezért idővel elveszítik azt az érzéküket, hogy egyáltalán felismerjék az ilyen szabálytalanságokat...

ugye már előre paráztatják az embereket, hogy jön a csodakütyü, amivel a telefonálást és bizt.övet is
büntetik, nomeg a szabálytalan sávváltást, parkolást etc etc.

Ha csak a közlekedők 5%-a szereli fel a saját kocsiját belső videorögzítővel, és postolja a rendőrségi szabálytalanságokat, rövid úton őket is hasonlóan hivatalból meg kell (kéne) büntetni, így nem lesz aki kimenjen közterületre, uis nincs olyan ember aki 100% szabályosan közlekedne...

nyilván a szándékosság tahó dolog, azt büntessék is. mindkét oldalon.

Szerintem egyértelműen érdemes, az én szomszédom kamerája pl. tavaly felvett egy alakot, aki inzultálta az otthon lévő idős édesanyját (be akart menni a házba, de végül elmenekült), a felvétel alapján sikerült elkapni. Még egy távolabbi felvételről is látszik a támadó mozgása, hogy merről jött (pl. kertvárosban gyakori, hogy kertek között közlekednek), segítheti a nyomozást. Igen fontos megtervezni a kamerák helyét és látószögét. Nekem van távoli képet adó (a tipikus háztető közeli sarkon lévő), de a bejárati ajtón belépőkről közelit készítő is. Ha más nem is látszik rajta, azt biztosan tudom bizonyítani, hogy nem önbetörés történt. Kínai rendelős IP-kamerák teljesen megfelelnek a célra, ha van surveillance station, ami gyűjti az anyagot - az ilyenek tudnak mozgás esetén azonnal ftp-re vagy felhőbe menteni.
---
;-(

kicsit más, de sokan írtak itt mindenféle kamerákról.

Két dolgot szeretnék:

1, beltérbe sima webkamerát, olyasmit, ami WiFi-n kapcsolódik a routerhez és a képét a neten át lehet nézni valami azonosítás után. Ez valószínű egyszerűen megoldható, viszont esetleg konkrét eszközt javasolhatnátok.

Cél: gyerek figyelés távoli rokonok számára. Szóval felrakok egyet a gyerekszobába, egyet a nappaliba ami mondjuk a járókát figyeli, és szólok a nagyiknak, hogy itt lehet nézni.

2, nannycam. Lesz olyan, hogy egy vadidegen vigyáz a gyerekre nap közben. A feleségem retteg, hogy majd biztos rossz lesz. Ezért szeretne titkos megfigyelést végezni, mozgás esetén mentsen valahová (belső sd kártya vagy nas (WiFi-n át). Erre nem találtam gyors kereséssel nekem tetsző megoldást. Voltak nagy ormótlan vackok, lámpába meg órába épített vackok, meg sok igen drágán.
Erre is ha valami jó eszközt tudna valaki ajánlani, az klassz lenne.
Lehet kész cucc is, mint mondjuk egy dísz vagy egy játékmaci vagy ilyesmi, meg lehet csak egy kis kamera, amit majd én jól beépítek valamibe.

A 2-es ponthoz:
Mi a célod vele? Meg szeretnéd tudni, hogy „rosszul” bánt a gyerekkel? Vagy esetleg el akarod kerülni, hogy rosszul bánjon a gyerekkel?

A második esetben be kell kamerázni az egész lakást, és erre fel is kell hívni a figyelmét. Ez jóval egyszerűbb, nem kell vadászni kisméretű/elrejthető kamerákra. Esetleg a kamerák némelyike lehet fake is.

Egyébként így az egyes pontot is megoldottad.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Azt mondjak, ha valaki tudja, hogy kamera van itt-ott, akkor a kamera elott jol viselkedik, de attol meg lehet, hogy valahol, ahol nincs kamera, jol elfenekeli, megrazza, megcsipi stb. a gyereket.

A nannycam-ot olyasmire szoktak hasznalni, hogy ha gyanu van, akkor ellenorzik, illetve bizonyitekot keresnek vele.

Termeszetesen en azt szeretnem, ha a gyereket nem bantana, nem pedig elkapni akarom, hogy bantotta. Viszont nem bizom abban, hogy telirakok mindent kamerakkal (ha valaki nagyon akarja, meg tudja oldani. Majd elmennek setalni, es a lepcsohazban gonoszkodik. Vagy akarmi). Arrol nem is beszelve, hogy mindenhova egy csomo kamerat tenni az azert eleg draga lehet valoszinuleg. Meg akkor szerelni, vezetekezni... Raadasul berlakas, nem sajat, nem furkalhatom teli az osszes falat/plafont.

Nem nagyon tetszik a megoldas, bar ertem es ertekelem az otletet. Biztos van, akinek ez tok jol megfelel.

Koszi

Rejthető cuccal rogyásig van az internet.
Példa (semmi közöm hozzájuk): http://netdigi.hu/spl/126576/MINI-KAMERA

Wifi kamera nem a te barátod, leszakad a netről és boot kell neki az újrakapcsolódáshoz. Ez valami típusfüggetlen bug lehet, több különböző eszközön is láttam.

gondolkodtam en is kinai kamerakon, amikor meglattam ezt:
https://www.youtube.com/watch?v=fZrm_WAEqh0

9:43-nal. Raspberry pi + kameramodul.

13:13-nal van egy baromi jo demo, szerintem impressziv.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Sokan írtak sok félét így énsem tartom vissza magam. Én kb 10hónap, egy év -et szántam erre az életemből és ezeket a konzekvenciákat vontam le (többnyire saját tapasztalat és forgalmazók tanácsai alapján).

0. Számold össze, hogy ha az értékeidet ellopnák, egytől-egyig mekkora összegből tudnád újra beszerezni azokat (az esküvői fotóalbum, vagy a nagymamádtól kapott hímzett terítő, felbecsülhetetlen érték ...). Ha megvan a szám akkor annak 10 - 20% -át érdemes/kell biztonságra elkölteni.

1. Kell egy jó lakás riasztó távfelügyelettel, valamint, hogy a felügyeleti járőr 4-8 perc alatt kiérjen.
1.1 Jó ha nem csak a ház belsejét véded, hanem gondoskodsz arról is, hogy a kertbe történő behatolás is kiváltson riasztást, erre létezik technológia
1.2 Tudni érdemes, hogy nem csak az ingatlan tulajdonosa, de annak megbízottja (biztonsági cég, szomszéd Józsibá, stb) is jogosult megvédeni a tulajdonos értékeit, de csak az ingatlan területén belül.
1.3 Az utcáról is jól látszódjon, hogy van riasztó és az távfelügyelettel is rendelkezik!

2. Kell egy jó biztosítás, ami kiterjed nem csak a lopásból de a rongálásból eredő kárra is (megszólal a riasztó a betörő ijedtében elejti a TV-t, vagy bosszúból még összetör amit tud)
2.2 A biztosítónak tudnia kell mi van kockázatban! Pontos listát kell összeállítanod, gyári számmal fotóval. Ne felejtsd el bele írni nem csak a 47" LCD TV -t de a szemben lévő bőrfotelt is. Ne felejtsd el update-elni a listát ha lecserélsz valamit, vagy új dolgot veszel.
2.3 A biztosító elő fogja írni, hogy hogyan védd meg az értékeidet, ha ezek nem teljesülnek megtagadhatja a biztosító a kártalanítást. Nagyobb biztosítási értéknél ez jelenthet biztonsági redőnyt, törésgátló fóliát, biztonsági ajtót, stb.

3. Annyira le kell lassítani a behatolót amennyire lehet (mivel nem Fort Nox -ban laksz úgysem tudod megakadályozni a bejutást)

4. Na ha eddig eljutottál akkor kezdj el azon gondolkodni, hogy kamera rendszer... Már ha a fentebb megállapított költségvetésbe is bele fér.
4.1 Döntsd el, hogy a kamera rendszerrel magad akarod megnyugtatni, vagy azt szeretnéd, hogy egy nyomozáshoz szeretnél érdemi nyomot, bizonyítékot szolgáltatni (előbbi a 640x480 -as felbontás, az utóbbi a 3+MPixel felbontás)
4.2 Készülj fel arra, hogy a ház körüli udvar felügyeletére is simán kellhet 6-8 kamera (a holttér támadási vektor lehet)
4.3 Gyárilag a kamerákhoz készült konzolok általában műanyag öntvények, ritkán jó minőségűek ne is foglalkozz azokkal, inkább a megfelelő viszonyokhoz gyártasd le egy lakatossal korrózió álló anyagból.
4.4 A kamerák helyeit úgy válaszd ki, hogy leellenőrzöd egy digitális fényképezőgép segítségével mit látnak
4.5 Az éjjel látó kameránál sokkal jobb ötlet a mozgásérzékelős lámpa.
4.6 Rögzíteni kell! A gyári rögzítők elég borsos árúak és általában finnyásak is arra milyen kamerát kapcsolsz rájuk, tehát érdemes komolyan meggondolni a saját rögzítés építését.
4.7 A kamera rendszer, akár milyen jó is nem megy villany lékül, tehát kell szünetmentes táp is: a rögzítőnek, switch -nek, kameráknak.

5. Csak kis lépésekben haladj, jegyzetelj sokat és kérdezz meg minél több szakembert.
5.1 Készülj fel rá, hogy van aki pénzért vállal szaktanácsadást, (ami jó mert így van jogalapod a legapróbb dolgokra is rákérdezni, neki meg muszáj válaszolni)

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/