Rakoncátlankodó hang

 ( szaty | 2004. október 9., szombat - 17:26 )

Rakoncátlankodó hang

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Van egy sanda gyanum hogy a glibc nem enged egyszerre 2 folyamatnak írásra megnyitni egy fájlt.
De ha van aki tudja hogy mit kell csinálni a fenti probléma elhárítására továbra is várom az ötletét.
Előre is kösz.

Hangkartya fuggo. Alaplapi izek sosem engednek ket programot hozzaferni a hangkartyahoz. Ilyen esetekben a JACK nevu cuccot szoktak emlegetni, amit viszont nem ismerek, de alsas sracok csinaljak, ha jol tudom. Ez szoftveresen meg tudja csinalni, amit akarsz. (elvileg)
Nekem sblive van, az fejbol tudja, szoval szerintem ez tenyleg hw fuggo dolog.

[quote:52c1d20ff9="onyx"]Ilyen esetekben a JACK nevu cuccot szoktak emlegetni, amit viszont nem ismerek, de alsas sracok csinaljak, ha jol tudom. Ez szoftveresen meg tudja csinalni, amit akarsz. (elvileg)
[/quote:52c1d20ff9]
Vagy esd, tobb disztribben van benne szerintem, tobben tamogatjak. Gyakorlatilag is mukodik.

[quote:52c1d20ff9="onyx"]Nekem sblive van, az fejbol tudja, szoval szerintem ez tenyleg hw fuggo dolog.[/quote:52c1d20ff9]
Egyertelmuen hardver fuggo.

Tehát ha jól értem akkor az esd és a JACK egy progi a felhasználói rétegben. Uganaz marad az eszközfájl ha fölteszem valameiket?

valahogy úgy. ezek a "mixer" programok mögötti logika az, hogy az alkalmazások nem közvetlenül a hangártyára küldik az adatot hanem egy mixer programnak, ami összekevri a különböző hangcsatornákat és csak aztán küldi ki.

tehát nem a /dev/dsp-re kell küldeni, hanem például a /dev/mixer-re. sajnos a régebbi kártyák nem tudják ezt hardveresen és így nagyon meg tudják terhelni a procit.

Ha jol sejtem, az alsas dmix is erre valo. Sajnos se a JACKet se ezt nem probaltam, nem tudok segiteni benne.
Guglizz ra esetleg, vagy kiindulasnak nezd meg ezt az oldalt, ezt is ott talalatam: [url]http://alsa.opensrc.org/index.php?page=DmixPlugin[/url]
Erdemes meg vegignyalazni alsa levlistajat is (csak ha nagyon unatkozol:)

Sok sikert hozza

Onyx: jól sejted!
A lényeg a ~/.asoundrc-ben lakozik:

pcm.!default {
type plug
slave.pcm "dmixer"
}

#Normál két csatornás mixer
pcm.dmixer {
type dmix
ipc_key 1024
slave {
pcm "hw:0,0"
period_time 0
period_size 1024
buffer_size 4096
}
bindings {
0 0
1 1
}

Ez a legegyszerűbb mód, legalábbis nekem ezt sikerült belőnöm vagy két hét guglizás után... (igen, nem volt alsa előképzettségem :P)

Az ESD-vel spec. nekem az volt a bajom, hogy ha pl. xmms-ben pause-ra nyomtam még kb. 1s-ig ment a hang. Véleményem szerint nem éri meg vele foglalkozni.
Sok szerencsét!

Elég sokan emlegettek mindenféle alsa dolgot. A gond csak az hogy én sem vagyok tisztában a hangok mikéntjében és az sem biztos alsa alrendszert használok. A Kernelem a debianhoz adott 2.6.7-1. Ezek után melyiket válasszam?

[quote:26f6348c21="szaty"]Elég sokan emlegettek mindenféle alsa dolgot. A gond csak az hogy én sem vagyok tisztában a hangok mikéntjében és az sem biztos alsa alrendszert használok. A Kernelem a debianhoz adott 2.6.7-1. Ezek után melyiket válasszam?[/quote:26f6348c21]

ALSA-t egyértelmüen, OSS emulációval

Helló mindenkinek!

Volna egy érdekes kérdésem. Hogy lehet azt 2.6-os kernelnél beállítani hogy egyszerre több program is tudja használni a hangkártyát?

[quote:21b0a3ba7d="szaty"]Helló mindenkinek!

Volna egy érdekes kérdésem. Hogy lehet azt 2.6-os kernelnél beállítani hogy egyszerre több program is tudja használni a hangkártyát?[/quote:21b0a3ba7d]

Szerintem ez hangkartya kerdese. Amelyik tobb csatornas, az tud, amelyik nem az nem. Nekem elbol, mindenfele allitgatas nelkul mukodik.

Egy integrált AC'97 -es ről van szó. WIn2K és WinXP alatt is eltudja érni egyszerre több program. PL.: Ha linux alatt elkezdek zenét halgatni és közben beindítom a DOOM3-at akkor a DOOM hangjai nem hallatszódnak.

[quote:68e30ffcc2="szaty"]Egy integrált AC'97 -es ről van szó. WIn2K és WinXP alatt is eltudja érni egyszerre több program. PL.: Ha linux alatt elkezdek zenét halgatni és közben beindítom a DOOM3-at akkor a DOOM hangjai nem hallatszódnak.[/quote:68e30ffcc2]
Itt is ugyanez a helyzet, s már próbáltam több féle megoldást, sikertelenül. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy ezt, amit leírtál Windows alatt a driver software-esen oldja meg, mert mást én se tudok elképzelni... :(