sid vagy woody

 ( efpe | 2004. szeptember 25., szombat - 12:16 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

[quote:7d4281758b="Madman"]minden serveremen woody az alap, es arra vannak teve plusz forgatott cuccok, teljsen jol mukodik minden.[/quote:7d4281758b]

Nos, azért, mert a sofőr nem autószerelő. Egy dolog egy alkalmazást telepíteni és beállítani, és egy teljesen más dolog azt az alkalmazást úgy lefordítani, hogy az illeszkedjen a rendszered többi részéhez, ne legyen sechole-os, és optimálisan működjön.

Nem kétlem, hogy képes vagy ezt jól megtenni, valahogy bárki képes megtenni, de ezek más felelősségi körök és más szakterületek. Csak egy pár példa: átveszi más a szervered. Ő vajon a fordítások minden részletéről tájékoztatva lesz? Bevállalja egy rendszergazda által forgatott rendszer karbantartását? És ha becsókolnak a szerverre, kit vesznek elő? Hogy fogja frissíteni a rendszert, amikor a konfig esetleg egy egyedileg forgatott cucchoz van igazítva.

És te? Minden egyes sechole után újra forgatsz? Hány szervert is felügyelsz? És teljesen biztos vagy benne, hogy az új forrás is pont olyan megfelelően van előkészítve?

Ez megfelelő körültekintéssel bizonyára megoldható, de kétségtelenül egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb a debian saját csomagjait használni. Nem?

Hat az engem mar mennyiben erdekel ha vki elvesz tolem egy servert, hogy micsinal vele? Akkor meg eleve orulok szopjon csak vele, vagy csinaljon ujat, nem is engednek at rendszert ugy hogy az en cuccaim vannak rajta... (plane mivel csomo cuccot en irtam hozza, foleg adminisztraciot segito dolgokat)
Ha gunyosan akarnam kifejezni magam akkor azt mondanam pont ugy van csinalva hogy szukseg legyen ram hozza :))

Es igen, napi rendszeresseggel olvasok security oldalakat, es ha talalok vmivel gazt akkor forgatok ujat. Ami azt illeti ez is csak elsore tart hosszu ideig, mert csak egyszer kell tuzetesebben atnezni mit hogy forgat bele az ember. Kesobb mar akar egysoros (igaz halmozott:) ) parancsban is be lehet neki adni az egeszet (azert ez picit tulzas, de egy uj verzio forgatasa, kicsivel tobb mint copy paste ha egyszer elmenti az ember hogy forgatta ezelott) Ugyanez a helyzet minden mas cuccal igazabol, egyszer kell kitapasztalni rajonni utanna mar nem egy nagy idoveszteseg (hacsak maga a forgatas nem.. az tuti hosszabb mint lehuzni egy csomagot ez teny)
Hogy hany server? hat annyira nem sok, es valtozo, jelenleg ha jol szamolom 5.

[quote:13710421ad="zsirfeka"]
es? akkor ne is legyen tamogatva mas? (es ebben a megkozelitesben intel == minden, ami nem x86-kompatibilis?) en peldaul uvoltve toporzekolnek, ha nem lenne sparcos debian, mert az otthoni netramra mast aligha tudnek rakni - gentoot barmennyire is kedvelem, eszembe nem jutna.
fejleszteni pedig sok mindent azon szoktam, azonkivul szeretem azt az architekturat.
[/quote:13710421ad]
De legyen, mert kell.
Én ezt is olyan értelemben irtam, hogy ez sem igazán szempont az esetek többségében.
Amugy azzal amit irtál teljesen egyetértek.
[quote:13710421ad="zsirfeka"]
az ingyenesseg szerintem (legalabbis NAGYvallalati kornyezetben) inkabb hatrany, mint elony (ld. support esatobbi).[/quote:13710421ad]
Szerintem is hátrány.. leginkább meg az, hogy a köztudatban az van, hogy a linux és a linuxos programok ingyenesek. Ezzel csak az a baj, hogy rohadt nehéz megmagyarázni utána a séfnek, hogy miért kell(ene) linux-ra venni speci megoldásokat (például backup programot), ha igazán "integrált" rendszert akarunk megvalósítani (persze az, ha valami pénzbe kerül, sem biztos, hogy jó).
No mindegy.
Fri

[quote:8a2726971a="zsirfeka"]woodyval pont az a bajom (es szerintem sokunknak itt), hogy nincs official STABLE (ugyebar) apache2, php 4.3.x (netalan 5.x, es ketlem, hogy az uj techologiak hasznalata az minden esetben verziob_u_z_izast jelentene), 7.4-es postgres, 4-es mysql - a sor vegtelen.[/quote:8a2726971a]
mindamellett, hogy aterzem a vilagfajdalmad ezzel kapcsolatban, nem erzem teljesen korrektnek szoftverek olyan major verzioit szamon kerni a woodyn, amik annak kiadasa utan valtak mainstreamme (a disztribucio-stabilitas meg ugye ilyesmirol kene hogy szoljon, hogy nem piszkalunk, nem breakelunk lehetoseg szerint semmit; hidd el, ez sokaknak tobbet szamit, mint a feeling, hogy az 'uj technologiakat' hasznalhatja egy mar meglevo kiszolgalojan).

(off)php5-ot sikitva pucoltam le, koppintas java/.net-rol jeles, megvalositas rohejes--; apache2 nem feltetlenul ertem minek php melle, hiszen a php nem mas mint egy glue, ami osszefog otvar, ozonviz elotti, multithread-unaware libeket (felreertes ne essek, mindannyian szeretjuk ot)(/off)

termeszetesen tobbnyire hasznalhatod a hon ahitott szoftvereket official debian forrasbol, de az nem a woody lesz. az a teny, hogy egy unstable disztribbol pakolsz fel dolgokat nem azt jelenti, hogy a szoftverek nem fognak stabilan mukodni, remelem ebben egyetertunk

Sok erdekes dolgot hallottam, sok informaciot szereztem, de nem tudom eldonteni, hogy melyik a jobb... Kene kis segitseg... :)

[quote:c90313fb34="efpe"]sid vagy woody[/quote:c90313fb34]

[url=http://www.hup.hu/wiki/wiki.phtml?title=Debian_kiad%C3%A1sok]Sarge [/url] :-D

A sarge jobb, újabb és átgondoltabb. Beállítani is egyszerűbb. Ugyan még nincs stabil kiadás de eddig nekem minden hiba nélkül működött desktop gépen. Serveren nem próbáltam. A woody-ban régiek a csomagok és a kernel is, a sarge alatt 2.6-os kernel van. Tényleg sokkal jobb. :!: :!: :!:

Szerintem ha van interneted akkor sid, ha nincs, akkor várd meg a sarge-t. Stabil lesz nemsokára, nem kötelező frissíteni ha nem akarod csak lesz egy zsák CD-d :)

[quote:f7ba757f33="snq-"]mindamellett, hogy aterzem a vilagfajdalmad ezzel kapcsolatban, nem erzem teljesen korrektnek szoftverek olyan major verzioit szamon kerni a woodyn, amik annak kiadasa utan valtak mainstreamme (a disztribucio-stabilitas meg ugye ilyesmirol kene hogy szoljon, hogy nem piszkalunk, nem breakelunk lehetoseg szerint semmit; hidd el, ez sokaknak tobbet szamit, mint a feeling, hogy az 'uj technologiakat' hasznalhatja egy mar meglevo kiszolgalojan).
[/quote:f7ba757f33]
viszont ha nem x evente jelenne meg un. stable release, akkor lehet, hogy nem kene ezen vitazni, nem? a hangsuly ugyanis ezen van, ellenkezo esetben a kutyat nem erdekelne a tema. azert vannak ezereves szoftverek a woodyban, mert ezer eve jelent meg. a 'nem piszkalunk, nem breakelunk lehetoseg szerint semmit'-dolog persze, hogy fontos, de ez lenne szerinted az, ami az aktualis stable release-t azza teszi? nem piszkalunk semmit == bythebook csinalunk kernel package-et 2.4.18-bol (aztan a haverunk haverjaval hekkeltetunk hozza grsec2-t, majd elegedetten hatradolunk, hogy 'huhh, vegre van ez is', kozben meg nem veszunk tudomast arrol, hogy 2.6 szaz eve megjelent - nem rolad beszelek, nyilvan tudod), mert az stable? nem breakelunk semmit == nem frissitunk php-t 4.1.2-rol (vagy mi a stable a woody-ban) folfele, nehogy elrontsunk valamit? (az, hogy csomo uj funkcio kimarad, a kutyat nem erdekli, de hulla stabil lesz legalabb).

[quote:f7ba757f33="snq-"]
termeszetesen tobbnyire hasznalhatod a hon ahitott szoftvereket official debian forrasbol, de az nem a woody lesz. az a teny, hogy egy unstable disztribbol pakolsz fel dolgokat nem azt jelenti, hogy a szoftverek nem fognak stabilan mukodni, remelem ebben egyetertunk
[/quote:f7ba757f33]
de akkor megis mit jelent a debian-fele stabilitas szerinted? akkor mi ertelme van hangoztatni a nagyonnagybetus stabilitast, hogyha a nagyonnagybetus unstable-bol rakod a dolgokat? attol stabil egy szoftver, hogy harom eves, max. security fixeket backportoltak hozza? ha a disztribucio-stabilitas azon mulik, hogy nem csinalunk nagy valtoztatasokat a rendszerben es nem azt, hogy nem hasznalunk benne uj szoftvereket (ezt vettem ki a szavaidbol), akkor mi ertelme az egesznek? en nem azt hianyolom a debian stable release-ekbol, hogy nem jelenik meg naponta egy-egy fejlesztoi preview glibc verzio, hanem azt, hogy azok a szoftverek, amiket en vagy pedig a fejlesztok (vannak sokan) hasznalnanak, mar reg idejtmultak, tulhaladottak. az a baj, hogy az ilyen vitakban mindig ugy ertelmezitek a stabilitast, ahogy az a legjobban megfelel az adott helyzetben - en legalabbis igy erzem. es az jo, hogy juzer tolja a woody-t x evig, megjon sarge, boldogan nyom egy upgrade-et, majd fel napot tolt azzal, hog az x ev alatt bekovetkezett valtozasokhoz igazitsa a konfigjait (v.o. exim3 -> exim4, apache 1.3.26 -> apache 1.3.31 esatobbi).

[quote:4c227e5f9a="zsirfeka"]attol stabil egy szoftver, hogy harom eves, max. security fixeket backportoltak hozza?[/quote:4c227e5f9a]
semmikeppen. ettol (es meg sokminden mastol, pl DFSG) a disztribucio stabil. a szoftver hasznalat kozbeni stabilitasa a kodminosegtol es a teszteles alapossagatol fugg imo.

[quote:4c227e5f9a="zsirfeka"]ha a disztribucio-stabilitas azon mulik, hogy nem csinalunk nagy valtoztatasokat a rendszerben es nem azt, hogy nem hasznalunk benne uj szoftvereket (ezt vettem ki a szavaidbol), akkor mi ertelme az egesznek?[/quote:4c227e5f9a]
pl supportalhatosag; user projectjeinek/scriptjeinek nem-breakelese

[quote:4c227e5f9a="zsirfeka"]az a baj, hogy az ilyen vitakban mindig ugy ertelmezitek a stabilitast, ahogy az a legjobban megfelel az adott helyzetben - en legalabbis igy erzem.[/quote:4c227e5f9a]
disztribucio-stablititast velemenyem szerint csak egyfelekeppen lehet ertelmezni; s/w stabilitasrol pedig balgasag lenne vitazni - az oss projektek minosege hullamzo, es a debian is ugyanabbol a kutfobol epitkezik, mint a tobbi disztro

[quote:4c227e5f9a="zsirfeka"]es az jo, hogy juzer tolja a woody-t x evig, megjon sarge, boldogan nyom egy upgrade-et, majd fel napot tolt azzal, hog az x ev alatt bekovetkezett valtozasokhoz igazitsa a konfigjait (v.o. exim3 -> exim4, apache 1.3.26 -> apache 1.3.31 esatobbi).[/quote:4c227e5f9a]
ha ez a user megfogad tolem egy tanacsot: amennyiben bejaratott, jol mukodo projektje fut az evekig tolt woody-n, akkor ne nyomjon upgradet; amennyiben most indul valami fejlesztese, akkor toljon egy sarge snapshotot, es stickeljen hozza

[quote:ffbc665122="snq-"]
mindamellett, hogy aterzem a vilagfajdalmad ezzel kapcsolatban, nem erzem teljesen korrektnek szoftverek olyan major verzioit szamon kerni a woodyn, amik annak kiadasa utan valtak mainstreamme (a disztribucio-stabilitas meg ugye ilyesmirol kene hogy szoljon, hogy nem piszkalunk, nem breakelunk lehetoseg szerint semmit;
[/quote:ffbc665122]
Ebben tok igazad van, a debian woodyba tenyleg nem kellenek ezek, de baj pont azzal van hogy woody-rol beszelgetunk, es nem sargerol 1 eve.

[quote:ffbc665122="snq-"]
hidd el, ez sokaknak tobbet szamit, mint a feeling, hogy az 'uj technologiakat' hasznalhatja egy mar meglevo kiszolgalojan).
[/quote:ffbc665122]
Vannak ilyenek is. Sajnos a tobbsegnek nem sajat maga miatt kell az 'uj technologia'. Fejlesztok miatt akik hasznaljak a szervert, es nem csak verziob*zizasbol, hanem azert mert pl. php4.1 es 4.3 kozott elegge nagy kulonbsegek vannak, a mysql3-4 kozott megintcsak. Szerintem egy olyan fejleszto aki normalisan meg tudja indokolni miert kell neki uj php, uj mysql stb, es valoban tobbletmunkat okoz ha regebbivel dolgozik, az jogosan keri az uj(?) verziot. (persze en sem rakok fel 2hetes cuccot eles szerverre, de egy 3-4honapos dolog azert mehet)

[quote:ffbc665122="snq-"]
(off)php5-ot sikitva pucoltam le, koppintas java/.net-rol jeles, megvalositas rohejes--; apache2 nem feltetlenul ertem minek php melle, hiszen a php nem mas mint egy glue, ami osszefog otvar, ozonviz elotti, multithread-unaware libeket (felreertes ne essek, mindannyian szeretjuk ot)(/off)
[/quote:ffbc665122]

Elhiheted hogy skull- nem valami php megszallott, es nagyivbe lesz@rna hogy hanyas php van fent. Viszont a fejlesztoknek meg kell. Nem 5-os, mert az valoban ne legyen meg stable-ban, de egy 4.3 az jol jonne elegge. Apache valoban nem eletszukseglet altalaban.

[quote:ffbc665122="snq-"]
termeszetesen tobbnyire hasznalhatod a hon ahitott szoftvereket official debian forrasbol, de az nem a woody lesz. az a teny, hogy egy unstable disztribbol pakolsz fel dolgokat nem azt jelenti, hogy a szoftverek nem fognak stabilan mukodni, remelem ebben egyetertunk[/quote:ffbc665122]

Igen ez az amit mi is eroltettunk evekig. Ez sokszor viszont eleg nagy kinlodas. Kesz backportoktol a fentebb megtargyalt dolgok miatt probalok tartozkodni, keverni stablet es nemstablet meg szerintem eleg rossz dolog. Legalabbis en nem aludtam nyugodtan, arrol nem beszelve hogy kaosz lesz. Mar nem az az erzes mint tiszta woody-t hasznalni, aminel nem kell csukott szemmel upgradelni csomagot nagyon fontos szerveren, mert mi lesz ha a stable-unstable kombo most eppen rosszul sul el?

Akkor szamomra maradt az egyetlen jarhato ut: tisztan sarge-ot szerverre. De akkor miert ne lehetne valami mas? A sarge szinvonalat szerintebb tobb distrib is eleri, van valasztasi lehetoseg.

Persze en lennek a legboldogabb a vilagon, ha nem kene mast hasznalnom, hogy kenyelmesen tudjak karbantartani tobb szervert.
Sokkal jobb lenne mindenhol debiant futtatni, es nem keverni ossze-vissza. Semmi mas nem kene hozza, csak egyetlen dolog: 1evente 1 stable release, es imho mindenki elegedett lenne. A debian osszes egyeb apro nyugjet elviselnem, ha ez a dolog mukodne.

Megoregedtem biztossss... Regen jo vicc volt debiant hegesztenem, ma nem
mert masok az igenyeim, es tudom hogy van mas amivel egy-egy feladatot jobban el tudok latni. Na megyek es klikkelek, mert ezt is vindozbol irtam ide.

Bocs a meginthosszu valaszert :oops:

[quote:882b68c4e6="wolphie"]Akkor szamomra maradt az egyetlen jarhato ut: tisztan sarge-ot szerverre. De akkor miert ne lehetne valami mas? A sarge szinvonalat szerintebb tobb distrib is eleri[/quote:882b68c4e6]
valszeg ez a legnagyobb elteres a velemenyunk kozott, ebbol fakad minden mas

[quote:882b68c4e6="wolphie"]Semmi mas nem kene hozza, csak egyetlen dolog: 1evente 1 stable release, es imho mindenki elegedett lenne.[/quote:882b68c4e6]
DWN szerint a jovoben komoly erofeszitesek lesznek ezugyben

[quote:882b68c4e6="wolphie"]A debian osszes egyeb apro nyugjet elviselnem, ha ez a dolog mukodne.[/quote:882b68c4e6]
a '386-ra optimalizalt' ls-t is? :) najo, ez ovon aluli volt

[quote:882b68c4e6="wolphie"]Na megyek es klikkelek, mert ezt is vindozbol irtam ide.[/quote:882b68c4e6]
udv a klubban, 96+%-unk hasonlokeppen tesz :)

[quote:a92151079b="snq-"]
DWN szerint a jovoben komoly erofeszitesek lesznek ezugyben
[/quote:a92151079b]
Akkor az ugy lesz biztossss
De most latom am, hogy hozza a mikulas a sarge-ot. Budos zokni es csizma helyett ki is rakom az irhato lemezeket mar most az ablakba.
[quote:a92151079b="snq-"]a '386-ra optimalizalt' ls-t is? :) najo, ez ovon aluli volt
[/quote:a92151079b]
A sarge mar i486 lesz? Vegulis tokmindegy mert 2% a sebessegkulonbseg a p4-re es az i386-ra optimalizalt kozott (valami ilyesmi teszteredmenyekre emlekszem itt nemregiben) Toltok is mingyan i386-ra optimalizalt mplayert, mert attol lesz stable a rendszerem 8)

[quote:a92151079b="snq-"]udv a klubban, 96+%-unk hasonlokeppen tesz :)[/quote:a92151079b]
a portal stat szerint a hupon csak 32.79 % :o

hat rendben, akkor megnezem a sarge-t ;)

sid;
a lapomon talalsz hozza irast;

nagyon elegem van hogy csomó progi kifagy/kilép sid-ben aztán meg kiírja hogy szegmens hiba. néhány példa: firefox, gtodo, d4x, evolution csak ritkán, gkrellm mostanában már nem.
a firefox-ban egyébként a flash sem megy, mindig csak az első pár framet csinálja meg. amikormegaztán elszált jpeghibával na akkor lett elegem.
ha sargeot raknék fel akkoris fenállnának ezek a problémák?
gondoltam áttérek de nem akarom újrarakni a rendszert. szal átírtam a sources.list-et netről ellesett sources.list-re.
aztán apt-get update és apt-get upgrade de az utóbbinál nem történt semmi.
utánanéztem: jó hogy nem hu.debian.org/debian/pool-ra hivatkozik az összes debian verzió nem?
akkor hogy van benne a sargeban pl az 1.0-s firefox? vagy mivel stabilabb és újjabb mint sid ha semmimnem frissült?

[quote:8fb264c0a5="Tsab"]nagyon elegem van hogy csomó progi kifagy/kilép sid-ben aztán meg kiírja hogy szegmens hiba. néhány példa: firefox, gtodo, d4x, evolution csak ritkán, gkrellm mostanában már nem.
a firefox-ban egyébként a flash sem megy, mindig csak az első pár framet csinálja meg. amikormegaztán elszált jpeghibával na akkor lett elegem.
ha sargeot raknék fel akkoris fenállnának ezek a problémák?
gondoltam áttérek de nem akarom újrarakni a rendszert. szal átírtam a sources.list-et netről ellesett sources.list-re.
aztán apt-get update és apt-get upgrade de az utóbbinál nem történt semmi.
utánanéztem: jó hogy nem hu.debian.org/debian/pool-ra hivatkozik az összes debian verzió nem?
akkor hogy van benne a sargeban pl az 1.0-s firefox? vagy mivel stabilabb és újjabb mint sid ha semmimnem frissült?[/quote:8fb264c0a5]

1.) Nekem Sarge van, semmilyen problemam nincs. Minden program tokeletesen mukodik
2.) a Sid-rol Sargre frissites az nem upgrade, hanem downgrade lenne. ez igy nem megy, kar is probalni (nagy ganyolassal lehet downgradelni, de szerintem inkabb fresh install)

[quote:bb1d7ceb70="Tsab"]nagyon elegem van hogy csomó progi kifagy/kilép sid-ben aztán meg kiírja hogy szegmens hiba. néhány példa: firefox, gtodo, d4x, evolution csak ritkán, gkrellm mostanában már nem.
a firefox-ban egyébként a flash sem megy, mindig csak az első pár framet csinálja meg. amikormegaztán elszált jpeghibával na akkor lett elegem.
ha sargeot raknék fel akkoris fenállnának ezek a problémák?
gondoltam áttérek de nem akarom újrarakni a rendszert. szal átírtam a sources.list-et netről ellesett sources.list-re.
aztán apt-get update és apt-get upgrade de az utóbbinál nem történt semmi.
utánanéztem: jó hogy nem hu.debian.org/debian/pool-ra hivatkozik az összes debian verzió nem?
akkor hogy van benne a sargeban pl az 1.0-s firefox? vagy mivel stabilabb és újjabb mint sid ha semmimnem frissült?[/quote:bb1d7ceb70]

1)
Eleged van? Miert hasznalsz sidet? Egyaltalan megnezted, hogy vajon debianeknal mit jelent a sid? Szerintem nem, de ha igen, akkor no comment.
Azert nagyvonalakban, bar paran mar ezt leirtak elottem is, mas topicban:
-sid (ezt hasznalod te) : still in development, azaz kb annyibol all, hogy debianek fogjak a frissen megjelent program forrasat, megpatcheltek esetleg valami hazi (majdnem azt irtam palinka:) patch-csel, majd csinaltak belole deb csomit. Es ezt eleg hamar.
Ez azert nem teljesen jo, mert szinte teszt nelkul kerul be a csomaglistaba, sokszor
tele van hibaval, de a sidet hasznalok leginkabb erre hajtanak, hogy minnel hamarabb hasznaljak a legfrissebb progikat kedvenc debianjukon. Nem hiaba _unstable_.
-testing(perpill sarge) : ez is unstable, de mar valamennyi teszt utan kerul ide a sidbol a csomag. Ez kb felut a a sid es stable (woody) kozott, bar inkabb a sidhez van kozel.
-stable (perpill woody): a stable kiadas rengeteg tesztet, bugfix munkat rejt magaban, tobbek kozott. Elonye, hogy szinte bolondbiztos csomik alkotjak es a rendszer maga is stabil. Hatrany, hogy debianek 2002 ota csak biztonsagi updateket adtak ki hozza, de ez is a lenyege valahol.

Persze ez jo nagy vonalak, itt van tobb info: www.debian.org

2)
Az apt mindig a legujabb csomikat rakja fel, nyilvan nem fogja a sidhez kepest regi sarge csomagokat felrakni. Egyreszt. Masreszt nem nagy ar ujrahuzni az elkutyult rendszered, cserebe talan kapsz egy jobbat. Ugyis eleg az alaprendszert felhuzni, feltetelezhetoen pl /home kulon particion van, jo szokas szerint.

3)
sargeban is benne lesz minden, ha leszeded a friss forrast vagy binarist, mint pl 1.0 firefox. :) De akkor meg minek hasznalsz debiant, hasznalj gentoot.

4) Frissul... bar most neha van hogy 1-2 napig semmi aztan beindulnak, de ez az eppen zajlo tesztelesek es bug keresesek miatt vannak, ujra: www.debian.org

Tovabbi szep reggelt. :)

deta

[quote:ede9410a5f="trey"]
2.) a Sid-rol Sargre frissites az nem upgrade, hanem downgrade lenne. ez igy nem megy, kar is probalni (nagy ganyolassal lehet downgradelni, de szerintem inkabb fresh install)[/quote:ede9410a5f]

En egyszer megcsinaltam (sarge -> stable), de tenyleg valami hihetetlen gany munka es az eredmeny sem lett tokeletes -> reinstall :D

deta

[quote:e240d89813="deta"][quote:e240d89813="Tsab"]nagyon elegem van hogy csomó progi kifagy/kilép sid-ben aztán meg kiírja hogy szegmens hiba. néhány példa: firefox, gtodo, d4x, evolution csak ritkán, gkrellm mostanában már nem.
a firefox-ban egyébként a flash sem megy, mindig csak az első pár framet csinálja meg. amikormegaztán elszált jpeghibával na akkor lett elegem.[/quote:e240d89813]

1)
Eleged van? Miert hasznalsz sidet? Egyaltalan megnezted, hogy vajon debianeknal mit jelent a sid? Szerintem nem, de ha igen, akkor no comment.
[/quote:e240d89813]

Na igen először nem árt tájékozódni, de ennek ellenére ha "csomó progi kifagy/kilép sid-ben aztán szegmens hiba" nem feltétlen a programokban van a hiba, inkább megnézném a memtest-el a gépet...
nálam is sid van már jó ideje és a fenti programok közül talán 1 kivételével mindegyiket használtam/használom, és semmi ilyen jellegű probléma nem jött elő, de szerintem ezzel nem vagyok egyedül.

a downgrade-l kapcsolatban: valóban szép kis mutatvány lenne tele gányolással, talán a legegyszerűbb sid->sarge ha megvárja az ember míg sarge-ba ér a csomag, bár ez kissé időigényes a teljes rendszert tekintve ;)

//jah most látom h sarge->woody volt a téma, hát az tényleg kivitelezhetetlennek tűnő feladat - reinstall valóban 1xübb :D

Ilyen kifagyások szegmenshibák nálam is voltak mind WIN2K mind Woody alatt. Elösször én is memória hibára gyanakodtam de végülis kiderült hogy a videókártya nem teljes mértékben kopatibilis az alaplappal. Elsőre a jelenség úgy tűnik mintha memóriahiba lenne. A szervizes 20 év szervíztatasztalattal a hátamögött 1 hét után jött rá a bibire miután a fél gépet kicserélta. Szóval tényleg hasonló a kettő. Egyébként a memtest kiindulásnak nem rossz. Ha a kernel sem fordul le akkor már lehet komojabb baj.

Egy kérdésem is volna. Hogylehet olyat hogy a 2.6-os gnome helyére visszateszem a 2.2-es gnome-ot Sarge alatt?

[quote:664855c1d7="efpe"]Sok erdekes dolgot hallottam, sok informaciot szereztem, de nem tudom eldonteni, hogy melyik a jobb... Kene kis segitseg... :)[/quote:664855c1d7]

Hali.
A kérdést inkább abból a szemszögből vizsgáld, hogy mire akarod használni.
Ha desktopra.. nem biztos a debian jó megoldás, csak ha mazoista vagy, vagy szereted
magad buherálni a rendszert (fordítások stb).
Szerverre.. nos ha viszonylag "kevés" szervert/solgáltatást/felhasználót üzemeltetsz
akkor jó választás lehet a debian.. amugy nem biztos, mivel ugye vagy 1-2 évvel le
van maradva a debian, ami mondjuk kritikus lehet egy adatbázis-szervernél, vagy egy nagyobb hálózatban (amiben windows-ok is vannak).
Persze ez csak szubjektív vélemény..
Fri

[quote:c7cdab2f3a="Frimen"]érdést inkább abból a szemszögből vizsgáld, hogy mire akarod használni.
Ha desktopra.. nem biztos a debian jó megoldás, csak ha mazoista vagy, vagy szereted
magad buherálni a rendszert (fordítások stb).
Szerverre.. nos ha viszonylag "kevés" szervert/solgáltatást/felhasználót üzemeltetsz
akkor jó választás lehet a debian.. amugy nem biztos, mivel ugye vagy 1-2 évvel le
van maradva a debian[/quote:c7cdab2f3a]

feltételezem a woody-ról beszélsz...
ez az 1-2 éves dolog kissé idejét múltnak tűnik nekem, úgy hogy sarge közeleg és úgy hogy a szervereken amit adminisztrálok woody-t nem lehet találni vagy csak elvétve, de gondolom másoknál is hasonlóképp van.

őszintén szólva kiváncsi lennék hogy hasonló jellegű megnyilvánulásokban miért nem azt írja mindenki hogy 4-5évvel és akkor beszélhetünk potato-ról is...
t'od halottról vagy jó vagy semmit... ;)

mazohista dolog: nemtom másképp megfogalmazva ezt a mondatot kb úgy hangzana, hogy ha csak 2 kattintással akarsz telepíteni desktopot akkor ne ezt válaszd, de gyakorlatilag ugyanazok a problémák jelentkeznek majd csak a kérdéseid úgy fognak hangzani hogy: ezt miért nem lehet xy distribben, mikor máshol megy, és nem úgy hogy: ezt hogy állítsam be.

[quote:8ad2f49b54="deta"]
1)
Eleged van? Miert hasznalsz sidet? Egyaltalan megnezted, hogy vajon debianeknal mit jelent a sid? Szerintem nem, de ha igen, akkor no comment.
[/quote:8ad2f49b54]

hát de rohadt okos vagy te deta. szerinted miért kérdeztem hogyan lehet sarge-ra váltani? (ha nem azért hogy váltsak?)

a legnagyobb vicc h trey után semmi újat nem mondtál, de így legalább elhisszük h penge egy gyerek vagy.
ezeket az arcokat nem bírom a linuxos társadalomban. az ember kérdez valamit és ha valami olyan van benne hogy nincs megelégedve a linux egy apró részletvel is akkor aztán hőő hőő...

egyébként 3 éve használok sid-et (olvastam már debia.orgot) és sarge-al még nem volt tapasztalatom ezért kérdeztem

thx annak aki normálisan válaszolt

[quote:8ad2f49b54="deta"]
Tovabbi szep reggelt. :)
[/quote:8ad2f49b54]
azt, deta menteset...

[quote:1be0d5b096="Tsab"]nagyon elegem van hogy csomó progi kifagy/kilép sid-ben aztán meg kiírja hogy szegmens hiba. néhány példa: firefox, gtodo, d4x, evolution csak ritkán, gkrellm mostanában már nem.
a firefox-ban egyébként a flash sem megy, mindig csak az első pár framet csinálja meg.[/quote:1be0d5b096]

En is csak azt tudom megerositeni, hogy itt valami mas gond lesz. Sid-et hasznalok a laptopon mar nagyon reg, firefox-ot kb fel eve. Talan egyszer szallt el, flash is megy.

A kerdeshez is hozzaszolva, az nem eleg, ha atirod a source listet, mert ezutan csak azt erzi, hogy a fentlevo csomagok joval frisebbek, mint a sargeban, es ezert nem fogja oket regebbire lecserelni. Van valami opcio sorozat, amivel ra lehet venni az apt-get-et, hogy reinstallalja az osszes fentlevo csomagot. Ilyenkor ugye mar csak az aktualis elerhetot rakna vissza, tehat a sarge-t. Haaat..., de lehet ezzel nagy kavaras lenne. Es mint az elozoben irtam, en mas helyen keresnem a hibat..

[quote:e00b03d191="tso"]
feltételezem a woody-ról beszélsz...
ez az 1-2 éves dolog kissé idejét múltnak tűnik nekem, úgy hogy sarge közeleg és úgy hogy a szervereken amit adminisztrálok woody-t nem lehet találni vagy csak elvétve, de gondolom másoknál is hasonlóképp van.
[/quote:e00b03d191]
Igen Woody-ról.
Idejét múlt? Hmm.. látod ezt meg én találom furának, mert tudtommal a stable jelenleg
még a Woody, és ha megnézed benne csomagokat, bizony ott van az a bizonyos 1-2 év. Lásd: Postgresql, apache stb. Fura, hogy Te aki állítólag debianos szervereket tartsz karban ezzel nem vagy tisztában.
[quote:e00b03d191="tso"]
mazohista dolog: nemtom másképp megfogalmazva ezt a mondatot kb úgy hangzana, hogy ha csak 2 kattintással akarsz telepíteni desktopot akkor ne ezt válaszd, de gyakorlatilag ugyanazok a problémák jelentkeznek majd csak a kérdéseid úgy fognak hangzani hogy: ezt miért nem lehet xy distribben, mikor máshol megy, és nem úgy hogy: ezt hogy állítsam be.[/quote:e00b03d191]
Nem erről van szó. Ha forrásból rak fel az ember valamit, akkor annak a függőségeit is forrsából kell telepiteni a legtöbb esetben. Ezzel nincs semmi baj, ha specifikusan használsz valamit, de ha egy komlexebb rendszerben.. akkor már jócskán léphetnek fel problémák.
[quote:e00b03d191="tso"]úgy hogy sarge közeleg [/quote:e00b03d191]
Na ne röhögtess. Annó a Woody is "közelgett".. aztán csúsztak, csúsztak, csúsztak a kiadással.

[quote:6e29252da3="Frimen"]Igen Woody-ról.
Idejét múlt? Hmm.. látod ezt meg én találom furának, mert tudtommal a stable jelenleg még a Woody, és ha megnézed benne csomagokat, bizony ott van az a bizonyos 1-2 év. Lásd: Postgresql, apache stb. Fura, hogy Te aki állítólag debianos szervereket tartsz karban ezzel nem vagy tisztában.
[/quote:6e29252da3]
apt-get.org, backports.org...

mint említettem nem woody-t használok hogy mást ne említsek: libnss-mysql-bg + dependecies, viszont a topic nem csak a woody-ról szól bármily meglepő - furcsa hogy te aki ide írsz ezzel nem vagy tisztában :P
az "1-2 év idejét múlt" pontosan erre vonatkozott, Debian != woody, és nem azt mondtam hogy a woody-ban új csomagok vannak.

ha nem lennék vele tisztában valószínüleg woody-t használnék és ugyanazt irogatnám mint te.

[quote:6e29252da3="Frimen"]Nem erről van szó. Ha forrásból rak fel az ember valamit, akkor annak a függőségeit is forrsából kell telepiteni a legtöbb esetben. Ezzel nincs semmi baj, ha specifikusan használsz valamit, de ha egy komlexebb rendszerben.. akkor már jócskán léphetnek fel problémák.[/quote:6e29252da3]
Ki beszélt forrásról? pusztán a két kattintás és kész a linux desktop típusú disztribekre/telepítésre irányult a megjegyzésem, melyekben aztán 1 tucat - fórumokban fellelhető - gondba ütközik általában az a user aki veszi a fáradságot vagy pusztán kiváncsi egy-egy program telepítésére vagy beállítására, vagyis a "két kattintásért" kompromisszumot köt a bizonyos dolgokban. úgyhogy igazából nem értem most hogy jön ez ide.
Ha valakinek új kde meg minden egyéb kell desktop debian gépre nyilván választhat a forrásból pakolgatás és a dist-upgrade közt...

[quote:6e29252da3="Frimen"]Na ne röhögtess. Annó a Woody is "közelgett".. aztán csúsztak, csúsztak, csúsztak a kiadással.[/quote:6e29252da3]

Inkább csússzanak a release-l, mint hogy 1 héttel rá jöjjön a 3.1.1 bugfix release mint már láttuk több esetben...

[quote:f787d9bf05="tso"]
apt-get.org, backports.org...
[/quote:f787d9bf05]
Desktopra rendben, de szerverre??? Hmm.. látod ezt neveztem buherálásnak..
Akkor már inkább az 1-2 éves verziók, vagy forrásból..:)
Ezért irtam, hogy többek közt aszerint érdemes választani, hogy ki mire akarja használni a os-t.
[quote:f787d9bf05="tso"]
mint említettem nem woody-t használok hogy mást ne említsek: libnss-mysql-bg + dependecies, viszont a topic nem csak a woody-ról szól bármily meglepő - furcsa hogy te aki ide írsz ezzel nem vagy tisztában :P
az "1-2 év idejét múlt" pontosan erre vonatkozott, Debian != woody, és nem azt mondtam hogy a woody-ban új csomagok vannak.
[/quote:f787d9bf05]
Olvasd el a főcímet: "sid vagy woody".
Valóban nem csak Woody-ról, de ahhoz, hogy valaki ilyen kérdést el tudjon dönteni, ahhoz vélemények kellenek.. amelyeket többek közt most itt megfogalmazunk a Woody-ról.
[/quote="tso"]
ha nem lennék vele tisztában valószínüleg woody-t használnék és ugyanazt irogatnám mint te.
[/quote]
Én beismerem, hogy sok mindennel nem vagyok tisztában, de azt már megtanultam, hogy legjobban az olyanoktól kell óvakodni, akik azt hiszik, hogy sok mindent tudnak, mert általában mindig kiderül, hogy orbitális hülyeségeket tudnak beszélni, legtöbbször még a téma közelébe sem szagolnak és mindezt egy 1 szerveres 1 user-es környezetben művelik vagy hobbysták.. a mondvacsinált gurukról már nem is beszélve.

Jó pár éve használok Debiant ugy, hogy nem vagyok tisztában vele mi is az, de mostanában érik bennem, hogy váltani kellene.
Nem szeretem, de sok okból a Suse a legesélyesebb.

De itt lezárva:
ma elég nagy divat linuxos körökben a Debian (mondván az profi dolog, a profik használják (elnézést a BSD-sektől:-)), ami részben igaz is, de azt, hogy kinek mit a jobb használni, az alapján kell eldönteni ki mire akarja használni és miképp és milyen környezetben.

Fri

[quote:c3139967ea="tso"]
apt-get.org, backports.org...
[/quote:c3139967ea]
Szeretnem megkerdezni a debian szakerto urakat, hogy ha szerveren valaki woody-t hasznal (tobb topicban szo volt arrol hogy miert szivas serverre sarge) es melle backports.org es apt-get.org-os nemhivatalos csomagokat rak fel, az meg mindig debianfele atom S.T.A.B.L.E rendszer? Ha nem talalja meg az atlagember a neki valo csomagot es (28milliard devcsomag felrakasaval) sajat maga kepes kesziteni backportot akkor, akkor is S.T.A.B.L.E meg az bizonyos debian?

4-es mysql, php4.3.x, apache2 ezek ma imho elegge altalanos dolgok, de ez meg debian STABLE-ban nincs.

A sarge elmeletileg mar 30.000-300.000 napja megjelent, de legutoljara ha jol tudom akkor szept. 15-en. A DWN-ben sem volt semmifele megjegyzes ezzel kapcsolatban. Meg freeze sem volt?

Nem akarok flamelni, csak ez imho komolytalan

[quote:e9922d23e1="wolphie"]...es melle backports.org es apt-get.org-os nemhivatalos csomagokat rak fel, az meg mindig debianfele atom S.T.A.B.L.E rendszer?[/quote:e9922d23e1]
a kérdés az hogy szerinted mi teszi - ahogy írtad - 'S.T.A.B.L.E' -é a woody-t, ha a securtiy update akkor nem, ha a hivatalos csomagok akkor nem, ha a tesztelés akkor nem, ha stabilitás akkor elképzelhető nyilván az adott csomag és persze a dependecyk verziójától + minőségétől függ.

[quote:e9922d23e1="wolphie"]Ha nem talalja meg az atlagember a neki valo csomagot es (28milliard devcsomag felrakasaval) sajat maga kepes kesziteni backportot akkor, akkor is S.T.A.B.L.E meg az bizonyos debian?[/quote:e9922d23e1]
ha képes vagy készíteni megfelelő backportot akkor igen, a fent említett nézőpont mellett.

[quote:e9922d23e1="wolphie"]A sarge elmeletileg mar 30.000-300.000 napja megjelent, de legutoljara ha jol tudom akkor szept. 15-en. A DWN-ben sem volt semmifele megjegyzes ezzel kapcsolatban. Meg freeze sem volt?[/quote:e9922d23e1]
Tévedés még nem jelent meg, DWN-ben pedig volt rá utalás lásd hup.hu->keresés vagy debian.org.

A post aljára biggyesztett megjegyzésed ellenére nyithattál volna még 1 topicot a flame-ben imho annak is több értelme lett volna.

jah és melőtt felhördülnél hogy *szakértő úrnak* tartom magamat: nem.

[quote:a7964f33a4="wolphie"]
Nem akarok flamelni, csak ez imho komolytalan[/quote:a7964f33a4]
Valóban az.:)
Egyébként ebből is látszik mennyivel fejlettebb a Windows.. ott nincs,
stable, testing, szexing, woodo, sid.. és csak egy-két klikk a
rendszerfrissítés.:))
Fri

[quote:baaa06e851="Frimen"]ma elég nagy divat linuxos körökben a Debian (mondván az profi dolog, a profik használják (elnézést a BSD-sektől:-)), ami részben igaz is, de azt, hogy kinek mit a jobb használni, az alapján kell eldönteni ki mire akarja használni és miképp és milyen környezetben.[/quote:baaa06e851]

a végével természetesen egyetértek, de nem vettem észre hogy kifejezetten divat lenne a Debian, amúgy sajnálni tudom azokat akik azért használnak bármit is mert divat, vagy mert valamire rámondják mások hogy "a profik használják", hiszen nem véletlenül számtalan disztribúció: valakinek ez jön be valakinek az, nem csak disztrib hanem pl konfigurálhatóság terén, de ua package vs forrás stb.

//részemről off-nak szintén vége, azt hiszem az első 2 hozzászólásunknál kicsit félreértettük egymást (legalábbis részemről biztos)

[quote:7c83fade0c="tso"]
//részemről off-nak szintén vége, azt hiszem az első 2 hozzászólásunknál kicsit félreértettük egymást (legalábbis részemről biztos)[/quote:7c83fade0c]
Valószinű én is félreértettelek.. ugyhogy jövök egy korsó sörrel!:-)
Amugy ez már csak sajnos igy megy offline, látatlanban..
Egyébként, hogy tényleg off és tropikus legyek, szokott a hup-os banda valahol időként leguritani egy-sok korsót?:-)
Fri

[quote:f61da8b132="tso"]
a kérdés az hogy szerinted mi teszi - ahogy írtad - 'S.T.A.B.L.E' -é
[/quote:f61da8b132]

Na igen, ez a remek kerdes. Hogy szerintem mi teszi stable-ve az egy dolog, de egyesek szerint csak a woody a nagybetus stable rendszer, mert semmibol nincs uj verzio csak security update, de backport akkor alapvetoen mar nem illik a kepbe, mert az uj csomag nem stable rendszerbol.

[quote:f61da8b132="tso"]
ha képes vagy készíteni megfelelő backportot akkor igen, a fent említett nézőpont mellett.
[/quote:f61da8b132]

Igen, amig nmap-et meg eximet backportolsz addig minden szep es jo, egy komolyabb csomagnal sajnos hajtepes es uvoltozes lesz.

[quote:f61da8b132="tso"]
Tévedés még nem jelent meg, DWN-ben pedig volt rá utalás lásd hup.hu->keresés vagy debian.org.
[/quote:f61da8b132]
Tudom hogy nem jelent, meg, es tudom hogy megint arrebb lett csusztatva, (az hogy a dwn-ben nem lattam az mondjuk mar az en kinom), de erre mondtam hogy komolytalan.

[quote:f61da8b132="tso"]
A post aljára biggyesztett megjegyzésed ellenére nyithattál volna még 1 topicot a flame-ben imho annak is több értelme lett volna.
[/quote:f61da8b132]

Igazad van teljesen, csak tudod mindig megmagyarazza neked a sok szakerto, hogy hasznalj woody-t mert STABLE, hasznalj sarge-t mert stable es van benne ujabb csomag, es desktopra meg hasznalj sidet mert igaz hogy nemstable de megis az, es desktopra nincs is jobb. Ha mindez nem tetszik akkor meg idetlen luzer vagy es menjel klikkelni.

A woody szerinted is idejetmult, es melysegesen fel vagy haborodva hogy miert jon barki 1-2 eves csomagokkal.
2klikkes juzernek nyilvanitod aki celozni mer ra hogy nem biztos hogy a debian mindenreteljesenmegfelelo disztrib? (ez is flameba valo pl "idiota userek hulyeseget beszelnek debianrol")

Nem mintha letezne egyaltalan mindenrehudejo disztrib, de olvasd el barmelyik debian vs XXX topicot, minden debianos megmagyarazza hogy a debian mindenre jo, akinek nem az szimplan szerencsetlen. :?

[quote:f61da8b132="tso"]
jah és melőtt felhördülnél hogy *szakértő úrnak* tartom magamat: nem.[/quote:f61da8b132]

Nem hordulok ezert mert nem ismerlek. En csak a cso"la'ta'son szoktam debiannal kapcsolatban felhordulni. Egyebkent en is nagy debian fanatik voltam, es talan pontosan igy viselkedtem regebben mint a mai megszallottak. Nembaj, majd elmegyek valami reklamba es elmondom hogy amiota a gepeim 95%-an debianrol XXXCENSOREDXXX :P disztribuciora valtottam, azota boldog vagyok ;)

A feltett kerdes viszont tovabbra is marad, a maradek gepeken (szerver) akkor mi legyen a regi csomagokkal woodyn? Woody + backport, vagy az egesz sarge?

[quote:f65a58b7f2="wolphie"]Igen, amig nmap-et meg eximet backportolsz addig minden szep es jo, egy komolyabb csomagnal sajnos hajtepes es uvoltozes lesz.[/quote:f65a58b7f2]
hát igen ahol sok dep van ott sok meló így csak akkor éri meg ha effektíve sok helyen is használnád saját magad/mások is...

[quote:f65a58b7f2="wolphie"]Igazad van teljesen, csak tudod mindig megmagyarazza neked a sok szakerto, hogy hasznalj woody-t mert STABLE, hasznalj sarge-t mert stable es van benne ujabb csomag, es desktopra meg hasznalj sidet mert igaz hogy nemstable de megis az, es desktopra nincs is jobb. Ha mindez nem tetszik akkor meg idetlen luzer vagy es menjel klikkelni.[/quote:f65a58b7f2]
hm a klikkelést nem ilyen értelemben írtam, lsd előző postok...

[quote:f65a58b7f2="wolphie"]A woody szerinted is idejetmult, es melysegesen fel vagy haborodva hogy miert jon barki 1-2 eves csomagokkal.
2klikkes juzernek nyilvanitod aki celozni mer ra hogy nem biztos hogy a debian mindenreteljesenmegfelelo disztrib? (ez is flameba valo pl "idiota userek hulyeseget beszelnek debianrol")[/quote:f65a58b7f2]
tévedés, 1-2 éves csomagokkal kapcsolatban kifejtettem a véleményemet lsd előző hozzászólásom:"az "1-2 év idejét múlt" pontosan erre vonatkozott, Debian != woody, és nem azt mondtam hogy a woody-ban új csomagok vannak. " mivel a topic nem csak a woody-ról szól.
klikkelés lsd fent ;)

[quote:f65a58b7f2="wolphie"]Nem mintha letezne egyaltalan mindenrehudejo disztrib, de olvasd el barmelyik debian vs XXX topicot, minden debianos megmagyarazza hogy a debian mindenre jo, akinek nem az szimplan szerencsetlen. :?[/quote:f65a58b7f2]
nem állítottam, nem tudom honnan veszed, hogy ezt mondtam, egyéb topicokban pl mikor disztrib választással kapcsolatosan kérdezett valaki akkor se állítottam ilyesmit, mert minden disztribben lehet találni hiányosságokat vagy olyan dolgokat ami más embereknek nemtetszik, ezért úgy gondolom mindenki döntse el maga.

[quote:f65a58b7f2="wolphie"]En csak a cso"la'ta'son szoktam debiannal kapcsolatban felhordulni.Egyebkent en is nagy debian fanatik voltam, es talan pontosan igy viselkedtem regebben mint a mai megszallottak. Nembaj, majd elmegyek valami reklamba es elmondom hogy amiota a gepeim 95%-an debianrol XXXCENSOREDXXX :P disztribuciora valtottam, azota boldog vagyok ;)[/quote:f65a58b7f2]
nekem semmi problémám a debian-nal így nem látom értelmét hogy váltsak bármire is, azt hiszem eléggé kifejetettem és megindokoltam a véleményemet és nem csak azt írtam h "csak", amúgy meg csőlátással szerintem mindenki így van.

[quote:f65a58b7f2="wolphie"]A feltett kerdes viszont tovabbra is marad, a maradek gepeken (szerver) akkor mi legyen a regi csomagokkal woodyn? Woody + backport, vagy az egesz sarge?[/quote:f65a58b7f2]
sarge-t használnék, azt hiszem erre is utaltam.

[quote:d320a6d024="wolphie"][quote:d320a6d024="tso"]
apt-get.org, backports.org...
[/quote:d320a6d024]
Szeretnem megkerdezni a debian szakerto urakat, hogy ha szerveren valaki woody-t hasznal (tobb topicban szo volt arrol hogy miert szivas serverre sarge) es melle backports.org es apt-get.org-os nemhivatalos csomagokat rak fel, az meg mindig debianfele atom S.T.A.B.L.E rendszer? Ha nem talalja meg az atlagember a neki valo csomagot es (28milliard devcsomag felrakasaval) sajat maga kepes kesziteni backportot akkor, akkor is S.T.A.B.L.E meg az bizonyos debian?

4-es mysql, php4.3.x, apache2 ezek ma imho elegge altalanos dolgok, de ez meg debian STABLE-ban nincs.

A sarge elmeletileg mar 30.000-300.000 napja megjelent, de legutoljara ha jol tudom akkor szept. 15-en. A DWN-ben sem volt semmifele megjegyzes ezzel kapcsolatban. Meg freeze sem volt?

Nem akarok flamelni, csak ez imho komolytalan[/quote:d320a6d024][/quote]

Szeretném megkérdezni a tisztelt wolphie szakértő urakat, hogy amikor egyéb disztribúciók 3 hét tesztelés után beraknak 30000-300000 új csomagot egy (nem Debian) disztróba, nem írják rá hogy S.T.A.B.L.E vagy ráírják, majd elkezdik kinyomni (vagy nem) zsákszám a javításokat akkor az micsoda? Egyébként kockázata minden szolgáltatásnak van és légyszíves ne sugalld itt az embereknek hogy ha egy háromhetes csomagra az van írva hogy stable akkor az a fain. Egyébként szidni csak a stable rendszert lehet mert a többi NEM AZ. Úgyhogy sargeról, sidről le lehet kopni. Egyébként az átlagember megtalálja a neki való csomagot....

[quote:10ae3f4e3c="Tsab"][quote:10ae3f4e3c="deta"]
1)
Eleged van? Miert hasznalsz sidet? Egyaltalan megnezted, hogy vajon debianeknal mit jelent a sid? Szerintem nem, de ha igen, akkor no comment.
[/quote:10ae3f4e3c]

hát de rohadt okos vagy te deta. szerinted miért kérdeztem hogyan lehet sarge-ra váltani? (ha nem azért hogy váltsak?)

a legnagyobb vicc h trey után semmi újat nem mondtál, de így legalább elhisszük h penge egy gyerek vagy.
ezeket az arcokat nem bírom a linuxos társadalomban. az ember kérdez valamit és ha valami olyan van benne hogy nincs megelégedve a linux egy apró részletvel is akkor aztán hőő hőő...

egyébként 3 éve használok sid-et (olvastam már debia.orgot) és sarge-al még nem volt tapasztalatom ezért kérdeztem

thx annak aki normálisan válaszolt

[quote:10ae3f4e3c="deta"]
Tovabbi szep reggelt. :)
[/quote:10ae3f4e3c]
azt, deta menteset...[/quote:10ae3f4e3c]

Igen, bevallom, penge gyerek akartam lenni, bar az, hogy nem lattam trey irasat, amikor irtam reggel a replyt, ne zavarjon. ;)
Problemat talaltal a linuxban? A linux csak egy kernel (RMS utan szabadon), mi koze a sidhez, amit te 3 eve hasznalsz(?) ? :)

Remelem estere visszagurultak a reggel elgurult tabik. ;)

Na vegre, most aztan igazan penge gyereknek erzem magam.

deta

[quote:411bf88a36="wolphie"][quote:411bf88a36="tso"]
apt-get.org, backports.org...
[/quote:411bf88a36]
Szeretnem megkerdezni a debian szakerto urakat, hogy ha szerveren valaki woody-t hasznal (tobb topicban szo volt arrol hogy miert szivas serverre sarge) es melle backports.org es apt-get.org-os nemhivatalos csomagokat rak fel, az meg mindig debianfele atom S.T.A.B.L.E rendszer? Ha nem talalja meg az atlagember a neki valo csomagot es (28milliard devcsomag felrakasaval) sajat maga kepes kesziteni backportot akkor, akkor is S.T.A.B.L.E meg az bizonyos debian?

4-es mysql, php4.3.x, apache2 ezek ma imho elegge altalanos dolgok, de ez meg debian STABLE-ban nincs.

A sarge elmeletileg mar 30.000-300.000 napja megjelent, de legutoljara ha jol tudom akkor szept. 15-en. A DWN-ben sem volt semmifele megjegyzes ezzel kapcsolatban. Meg freeze sem volt?

Nem akarok flamelni, csak ez imho komolytalan[/quote:411bf88a36][/quote]
Szerintem annyira nem veszes serveren a sarge. Neha megtrefalja az embert, de ha odafigyel az ember (backup, stb), akkor minimalis lehet a szolgaltatas kieses, ami a sarge szamlajara irhato. Sok serveremen meg mindig woody fut, de ezek altalaban olyanok, ahol nem a friss programok, hanem tenyleg az szamit, hogy 1 mp kieses sem lehet. Gondolok itt tuzfalra, dhcp, dns, nfs, samba, stb.
Minden egyeb mas esetben sarge nyugodtan mehet, desktopra alapbol, serverre is, ha nem szamit, hogy felevente 1 perc kieses van. (atlag:)
Sidet szemely szerint nem raknek serverre, de sokan nem igy gondoljak, ez is egy allaspont.

Nekem az alapveto gondom az ilyen apt-get.org cimu jatekokkal az a csomagok megbizhatosaga avagy inkabb a nem megbizhatosaga. Hisz mennyi ideig tart egy forrast megpatchelni egy kiskapuval, debian csomagot csinalni belole es felrakni az apt-get.org adatbazisba? Szoval nem tul secure megoldas, es akkor a csomaghibakrol nem is beszeltunk... Backports.org mas teszta, ha jol tudom, megbizhato forrasnak tekintheto,
de a csomagutkozesek, stb szivasok ekkor is elofordulhatnak.
Ennel jarhatobb ut, hogy fogod a forrast, es csinalsz belole deb csomit magadnak, abban
biztos az van amit te szeretnel.
Vagy hasznalsz sargeot, es odafigyelsz mikor frissitesz, apt-get dist-upgrade -u rulez.

deta

[quote:ab9a91de88="szgabor"]

Szeretném megkérdezni a tisztelt wolphie szakértő urakat, hogy amikor egyéb disztribúciók 3 hét tesztelés után beraknak 30000-300000 új csomagot egy (nem Debian) disztróba, nem írják rá hogy S.T.A.B.L.E vagy ráírják, majd elkezdik kinyomni (vagy nem) zsákszám a javításokat akkor az micsoda? Egyébként kockázata minden szolgáltatásnak van és légyszíves ne sugalld itt az embereknek hogy ha egy háromhetes csomagra az van írva hogy stable akkor az a fain. Egyébként szidni csak a stable rendszert lehet mert a többi NEM AZ. Úgyhogy sargeról, sidről le lehet kopni. Egyébként az átlagember megtalálja a neki való csomagot....[/quote:ab9a91de88]

szgabor kollega nagyon jol eltalalta ezt a hozzaszolast, suru bologatassal olvastam vegig.
<lol>Bar lehet csak penge gyerek akarok lenni. ;)</lol>

Komolyra forditva a szot: pl vegyuk Fedora <-> Debian Sarge.
Talan jo osszehasonlitas, hisz mindkettot kozosseg fejleszti, tamogatas nelkul.
(bar azt hiszem RH nemi tamogatast ad azert...)
Eg es fold a kulonbseg. Mielott valaki lelangolna a nem letezo hajam:
Mindkettot jol ismerem. Fedoraval olyan hihetetlen szivasok vannak a sok elbaxott
megoldas miatt, hogy szinte hasznalhatatlan, hozza kepest a sid egy kezelheto, aranyos rendszer. Kb. 200 fedoras gepet kell adminolnom, ugyhogy sajnos van tapasztalat. :)
Nem mintha az elodje jobb lett volna. Sot, visszasirom az RH9cet.

deta

deta

[quote:63cd6089f7="szgabor"]
wolphie szakértő urakat
[/quote:63cd6089f7]
Nem allitottam hogy szakertek (szakertunk?), de a kerdesre valojaban olyan valaszt nem lehet adni ami ne sertene verig egy stableszakertourat, sorry a provokalasert.

[quote:63cd6089f7="szgabor"]
egyéb disztribúciók 3 hét tesztelés után beraknak 30000-300000 új csomagot egy (nem Debian) disztróba, nem írják rá hogy S.T.A.B.L.E vagy ráírják, majd elkezdik kinyomni (vagy nem) zsákszám a javításokat akkor az micsoda?
[/quote:63cd6089f7]

Egyebkent igazad van, minden mas szar a debian stablen kivul. Minden mast hozzanemerto verziobuz*k csinalnak, igy azok sosem lesznek igazi stabilak.
Az MS-DOS 6.0 az mar eleg STABLENAK szamit? Esetleg meg CP/M? Gondolom arra mar Ian Murdock nagyfaterjanak baratai is azt mondjak hogy az mar annyira tesztelt hogy 2072pixeles helveticaval lehet rairni nagybetuvel hogy stable ;)

[quote:63cd6089f7="szgabor"]
Egyébként kockázata minden szolgáltatásnak van és légyszíves ne sugalld itt az embereknek hogy ha egy háromhetes csomagra az van írva hogy stable akkor az a fain. Egyébként szidni csak a stable rendszert lehet mert a többi NEM AZ. Úgyhogy sargeról, sidről le lehet kopni.
[/quote:63cd6089f7]

Nem tudom hol es mit sugalmaztam, de a valaszod egyertelmuen nem sugalmazas volt, csak egy atlagosan elvakult debianos hozzaallas ;)
Kockazata a 10millioeves csomagoknak is van. (az hogy bugtraqen nem publikaljak meg nem jelenti hogy nincs bennuk hiba).
Nem kell 3hetes csomagra rairni hogy stable, de nem is attol lesz stable hogy tobbeves.

[quote:63cd6089f7="szgabor"]
Egyébként az átlagember megtalálja a neki való csomagot....
[/quote:63cd6089f7]

Vagy nem. Ha megis, akkor mar csak felig lesz stable a rendszer a backportokkal (hiszen azok joresze testingbol van)?

Egyebkent meg folosleges ezen felhuzni magad, mert hasznalok debiant is es mast is, szerveren es desktopon egyarant, es tisztaban vagyok vele hogy mi mennyire "stable".

[quote:99ed397fa7="wolphie"]
Nem mintha letezne egyaltalan mindenrehudejo disztrib, de olvasd el barmelyik debian vs XXX topicot, minden debianos megmagyarazza hogy a debian mindenre jo, akinek nem az szimplan szerencsetlen. :?

[/quote:99ed397fa7]
Ha nem is szerencsetlen, de azert gyanus.
Debian mindenre jo? Igen. Ahol linux rendszerrel kell dolgozni, ott a legcelszerubb a debian hasznalata. Soroljam? 15 cd csomag, rengeteg architekturat tamogat (mert igen, van elet a PC-n tul;), egyszeru telepites, atgondolt feleiptes. Letezik NetBSD es HURD verzio is belole. Jah... es ingyenes...
Persze a debian se tokeletes, es ezt nem en mondom, hanem maga a debian, aki jol megfigyelo az talalkozhatott mar azzal az msgvel, hogy valamit nem sikerult megcsinalni es "sorry, debian is not perfect".
Debian mellett gentoot tudnam megemliteni, mint lehetseges alternativa. De ez sem tokeletes, hisz a debiant is lehet forrasbol telepiteni, mert ezt is tudja.
Hmm, lehet nem veletlenul tartjak ezt a legjobb disztribnek?

[quote:99ed397fa7="wolphie"]
Nem hordulok ezert mert nem ismerlek. En csak a cso"la'ta'son szoktam debiannal kapcsolatban felhordulni. Egyebkent en is nagy debian fanatik voltam, es talan pontosan igy viselkedtem regebben mint a mai megszallottak. Nembaj, majd elmegyek valami reklamba es elmondom hogy amiota a gepeim 95%-an debianrol XXXCENSOREDXXX :P disztribuciora valtottam, azota boldog vagyok ;)
[/quote:99ed397fa7]

Errol annyit, hogy amig a debian segiti a munkam, addig ezt fogom hasznalni es ha fanatiknak tart azert valaki, mert egyszeruen megbizom egy rendszerben, akkor legyen.
Jo par disztribet kiprobaltam es ha valahol linuxot kell telepiteni es en valasztom meg, hogy milyen disztribet egyertelmu a valasztas.

deta

[quote:05ce631167="wolphie"]Hogy szerintem mi teszi stable-ve az egy dolog[/quote:05ce631167]
masok neveben ugan nem tudok nyilatkozni, de en szemely szerint kivancsi vagyok ra

[quote:05ce631167="wolphie"]de egyesek szerint csak a woody a nagybetus stable rendszer, mert semmibol nincs uj verzio csak security update, de backport akkor alapvetoen mar nem illik a kepbe[/quote:05ce631167]
konnyekig hatodtam, hogy olyan klasszikusokat is ideztek, mint jomagam :)

[quote:05ce631167="wolphie"]desktopra nincs is jobb[/quote:05ce631167]
linux+desktop :) tudtam, hogy vicc is lesz a dologban

maradok tisztelettel

[quote:86868c0a0c="deta"]
Ha nem is szerencsetlen, de azert gyanus.
Debian mindenre jo? Igen. Ahol linux rendszerrel kell dolgozni, ott a legcelszerubb a debian hasznalata.
[/quote:86868c0a0c]

- webszerver ahol uj php/apache/mysql/postgresql kell normalisan kovetketo security updatekkel, es nem fog "megtrefalni" (mert az altalatok leirtak alapjan erre sem a woody+ sem a sarge nem lesz optimalis)
- iroda ahol magyarul akarnak mindent, termeszetesen ekezetes filenevek mindenhol stb...

Ez ket elegge nepszeru dolog (legalabbis en igy gondolom)
Imho egyikre sem optimalis, legalabbis az nem igaz, hogy nincs jobb.

[quote:86868c0a0c="deta"]
Errol annyit, hogy amig a debian segiti a munkam, addig ezt fogom hasznalni es ha fanatiknak tart azert valaki, mert egyszeruen megbizom egy rendszerben, akkor legyen.
[/quote:86868c0a0c]

Ez tok rendben is van, de aki meg meri kerdezni/kerdojelezni hogy ez igy valoban jo-e, arra nem kell furcsan nezni.

Gentoo-t egyebkent probaltam/hasznalom, es bizonyos dolgokra remek alternativa, persze nem mindenre.

[quote:86868c0a0c="deta"]
De ez sem tokeletes, hisz a debiant is lehet forrasbol telepiteni, mert ezt is tudja.
[/quote:86868c0a0c]

LOL.

(hosszu leszek es politikailag-offtopic-inkorrekt.

[quote:52fa32a73d="szgabor"]
Egyébként az átlagember megtalálja a neki való csomagot....
[/quote:52fa32a73d]
jah. peldaul 7.4-es postgres sparc64-re? igen, probaltam a backportolast. kb. 1 ora utan uvoltve hagytam abba (backportoltam mar eletemben azelott is, nem egyszer)

[quote:52fa32a73d="deta"]
Debian mindenre jo? Igen. Ahol linux rendszerrel kell dolgozni, ott a legcelszerubb a debian hasznalata.[/quote:52fa32a73d]
ugyan miert? tegyuk fel, hogy valamilyen (kereskedelmi) szoftver tamogatott OS-ei kozott nincs ott a debian-mindenrejo gnu/linux (van ilyen, ha hiszed, ha nem). tegyuk fel, hogy problemad van a szoftverrel. ha felhivod a supportot, es megkerdezik, hogy min futtatod a rendszert, es erre te azt valaszolod, hogy "jahat ize, debiant", akkor szerinted mit fognak mondani?

[quote:52fa32a73d="deta"]Soroljam? 15 cd csomag, [/quote:52fa32a73d]
mind stable, de peldaul exim postgres supporttal mernemvan woodyba? ja igaz, woody tan meg csak 7 cd-s volt. jade a hetzenes karcora is divat volt regen.

[quote:52fa32a73d="deta"]rengeteg architekturat tamogat (mert igen, van elet a PC-n tul;)[/quote:52fa32a73d]
valoban? korbenezek itthon a szobamban, latok egy sun netrat, egy ibm rs6000-et meg egy sgi indigot, a pc-ken kivul. tenyleg, mintha lenne elet odaat...

[quote:52fa32a73d="deta"], egyszeru telepites, atgondolt feleiptes. [/quote:52fa32a73d]
...es 5evenkent kijonnek egy stable release-zel, de haromhavonta toljak a megjelenest. miert? hogy stable legyen?

[quote:52fa32a73d="deta"]
Hmm, lehet nem veletlenul tartjak ezt a legjobb disztribnek?
[/quote:52fa32a73d]
wolphie baratom es jomagam is annak tartottuk hosszu evekig. mar nem tartjuk annak. luzerek vagyunk, tessekmondani?

[quote:52fa32a73d="deta"]
Errol annyit, hogy amig a debian segiti a munkam, addig ezt fogom hasznalni es ha fanatiknak tart azert valaki, mert egyszeruen megbizom egy rendszerben, akkor legyen.
[/quote:52fa32a73d]
en is addig tartottam a legjobbnak, amig _segitette_ a munkam. egy ido utan (~woody eloregedett + jelentosen megnovekedett a kezem alatt levo gepek szama) azonban inkabb szopas (nekem legalabbis).

a fanatiksagrol pedig annyit (ezt most nem szemely szerint rolad szol, hanem egy jelensegrol): nem vagom, miert van az, hogy amint felvetodik egy hasonlo tema (vagy urambocsa' valaki meg meri kerdezni, hogy "sracok, szerintetek melyik az idealis disztrib x feladatra", vagy jujjmitmondok "debian vagy gentoo?"), akkor egybol megjelenik egy csapat debianfreak, akik kotelezonek erzik, hogy

1) szejjelfikazzanak mindenkit, aki szerint nem a debian az idealis barmire (v.o. "mennyel klikkelni" / "jamer sidet kell hasznalni" / "backportoljal vaze" / stb.)
2) bizonygassak (uton-utfelen), hogy csak az aktualis debian stable release a STABLE , minden mas szar-fos-hugy.

megvalami, bar tudom, hogy hosszu vagyok igy is: sarge sparc netinst iso nem hasznalhato, legalabbis sun blade 100-on nem (woody annak idejen poccre ment, de tobb okbol nem volt most alkalmazhato). kisebb szopasok aran eljutottam odaig, hogy elkezdodjon a telepites, de sajnos a CD drive nem elerheto. guglizas fel oraig, majd talaltam egy bugreportot, amire a valasz "ja igen, ez a hiba MAJUS ota ismert, sid-ben javitottak is, de sajnos nem kerult vissza a sarge-ba". most mi van?

[quote:c71d08ac46="snq-"]
konnyekig hatodtam, hogy olyan klasszikusokat is ideztek, mint jomagam :)
[/quote:c71d08ac46]
majdnem ideztem toled en is, megpedig azt, hogy "mer csak egyedul te hasznalsz sparcon debiant a vilagon", de inkabb nem :D

[quote:7eb5a2f728="zsirfeka"]majdnem ideztem toled en is, megpedig azt, hogy "mer csak egyedul te hasznalsz sparcon debiant a vilagon", de inkabb nem :D[/quote:7eb5a2f728]

klasszikusokat csak pontosan, szepen:

[code:1:7eb5a2f728]
22:41 <NICKCENSORED> ha valaki _esszeruen_ megindokolja, hogy mi a retkes, otvaros geciert nincs sparc64-en legalabb zImage target kernelforditask
22:42 @<NICKCENSORED> azert, mert olyan ertelmes vagy, mint en
22:43 <snq|fxc> lehet bebaszott a gnú amikor irta a makefilet, es ecceruen khagyta
22:44 <snq|fxc> es mivel veled egyutt 1 ember hasznal a vilagon sparc64-en linukkot, ezer mas nem vette eszre:)
[/code:1:7eb5a2f728]
[/code]

[quote:337fe8b98b="snq-"]
klasszikusokat csak pontosan, szepen:
[/quote:337fe8b98b]

hehe. valoban igy volt 8)

[quote:a5dba7ba1d="zsirfeka"]
ugyan miert? tegyuk fel, hogy valamilyen (kereskedelmi) szoftver tamogatott OS-ei kozott nincs ott a debian-mindenrejo gnu/linux (van ilyen, ha hiszed, ha nem). tegyuk fel, hogy problemad van a szoftverrel. ha felhivod a supportot, es megkerdezik, hogy min futtatod a rendszert, es erre te azt valaszolod, hogy "jahat ize, debiant", akkor szerinted mit fognak mondani?
[/quote:a5dba7ba1d]
Teljes mertekben igazad van. De ez nem a debian hibaja, hanem a sok sok $ hibaja.
Amugy ezek a supportalt linuxok annyiban allnak, hogy RH-n kiprobaltak, mert az volt a legkonnyebb felrakni, osszetakoltak valahogy, aztan utana lexarjak, az nem erdekli oket, hogy mason nem fog menni, RH-n megy aztan hali. Szomoru sajna. :(

[quote:a5dba7ba1d="zsirfeka"]
[quote:a5dba7ba1d="deta"]Soroljam? 15 cd csomag, [/quote:a5dba7ba1d]
mind stable, de peldaul exim postgres supporttal mernemvan woodyba? ja igaz, woody tan meg csak 7 cd-s volt. jade a hetzenes karcora is divat volt regen.
[/quote:a5dba7ba1d]
^^^ sargera gondoltam, az 15 cd. btw, ha valamit hianyolsz, hat raksz bele, senki sem mondta, hogy minden van es minden jo, meg szep. Megegyszer: "Debian is not perfect"

[quote:a5dba7ba1d="zsirfeka"]
[quote:a5dba7ba1d="deta"]rengeteg architekturat tamogat (mert igen, van elet a PC-n tul;)[/quote:a5dba7ba1d]
valoban? korbenezek itthon a szobamban, latok egy sun netrat, egy ibm rs6000-et meg egy sgi indigot, a pc-ken kivul. tenyleg, mintha lenne elet odaat...
[/quote:a5dba7ba1d]
Kollega. :) ibm rs6000 + debian remek paros, egyik kedvenc gepem.

[quote:a5dba7ba1d="zsirfeka"]
[quote:a5dba7ba1d="deta"], egyszeru telepites, atgondolt feleiptes. [/quote:a5dba7ba1d]
...es 5evenkent kijonnek egy stable release-zel, de haromhavonta toljak a megjelenest. miert? hogy stable legyen?
[/quote:a5dba7ba1d]
5 ev? Lemaradtal volna a potatonal? :)
Amugy tenyleg kicsit kellemetlen az ido tolasa, de en ugy gondolom megeri. Kinek mi.

[quote:a5dba7ba1d="zsirfeka"]
[quote:a5dba7ba1d="deta"]
Hmm, lehet nem veletlenul tartjak ezt a legjobb disztribnek?
[/quote:a5dba7ba1d]
wolphie baratom es jomagam is annak tartottuk hosszu evekig. mar nem tartjuk annak. luzerek vagyunk, tessekmondani?
[/quote:a5dba7ba1d]
Mondtam volna ilyet? Nem tudok rola. Azert mert valaki mast hasznal, az az o dolga, engem nem zavar.

[quote:a5dba7ba1d="zsirfeka"]
[quote:a5dba7ba1d="deta"]
Errol annyit, hogy amig a debian segiti a munkam, addig ezt fogom hasznalni es ha fanatiknak tart azert valaki, mert egyszeruen megbizom egy rendszerben, akkor legyen.
[/quote:a5dba7ba1d]
en is addig tartottam a legjobbnak, amig _segitette_ a munkam. egy ido utan (~woody eloregedett + jelentosen megnovekedett a kezem alatt levo gepek szama) azonban inkabb szopas (nekem legalabbis).
[/quote:a5dba7ba1d]
Ugyebar kinek mi.
Szopas van ezzel, azzal is, nem uszod meg, ha attersz X Y Z oprendszerre.

[quote:a5dba7ba1d="zsirfeka"]
a fanatiksagrol pedig annyit (ezt most nem szemely szerint rolad szol, hanem egy jelensegrol): nem vagom, miert van az, hogy amint felvetodik egy hasonlo tema (vagy urambocsa' valaki meg meri kerdezni, hogy "sracok, szerintetek melyik az idealis disztrib x feladatra", vagy jujjmitmondok "debian vagy gentoo?"), akkor egybol megjelenik egy csapat debianfreak, akik kotelezonek erzik, hogy

1) szejjelfikazzanak mindenkit, aki szerint nem a debian az idealis barmire (v.o. "mennyel klikkelni" / "jamer sidet kell hasznalni" / "backportoljal vaze" / stb.)
2) bizonygassak (uton-utfelen), hogy csak az aktualis debian stable release a STABLE , minden mas *****-fos-hugy.
[/quote:a5dba7ba1d]
:)

[quote:a5dba7ba1d="zsirfeka"]
megvalami, bar tudom, hogy hosszu vagyok igy is: sarge sparc netinst iso nem hasznalhato, legalabbis sun blade 100-on nem (woody annak idejen poccre ment, de tobb okbol nem volt most alkalmazhato). kisebb szopasok aran eljutottam odaig, hogy elkezdodjon a telepites, de sajnos a CD drive nem elerheto. guglizas fel oraig, majd talaltam egy bugreportot, amire a valasz "ja igen, ez a hiba MAJUS ota ismert, sid-ben javitottak is, de sajnos nem kerult vissza a sarge-ba". most mi van?[/quote:a5dba7ba1d]
[/quote]
Akkor bizony hackelni kell, mint ahogy rs6000on se leanyalom a debian install, legalabbis ha nem veszel igenybe helpet.

deta

[quote:f914b911eb="deta"] ^^^ sargera gondoltam, az 15 cd. btw, ha valamit hianyolsz, hat raksz bele, senki sem mondta, hogy minden van es minden jo, meg szep. Megegyszer: "Debian is not perfect"
[/quote:f914b911eb]
pedig:
[quote:f914b911eb="deta"]
Debian mindenre jo? Igen. Ahol linux rendszerrel kell dolgozni, ott a legcelszerubb a debian hasznalata.
[/quote:f914b911eb]

egyebkent a "ha valamit hianyolsz, hat raksz bele" dolog igazan szorakoztato hobbizaskor. maskor mar nemigazan (ezt mar kifejtettem hosszabban valamelyik veget nem ero debian vs. gentoo flame-ben, nem ismetlem meg, mer' hosszu)

[quote:f914b911eb="deta"]
Ugyebar kinek mi.
Szopas van ezzel, azzal is, nem uszod meg, ha attersz X Y Z oprendszerre.
[/quote:f914b911eb]
nem feltetlenul kell OS-t valtani, sokszor eleg disztribuciot - teny persze, hogy masnal massal kell/lehet szivni. kerdes, hogy mivel es mennyit.

[quote:f914b911eb="deta"]
Akkor bizony hackelni kell
[/quote:f914b911eb]
ld. feljebb.

[quote:991b6d1643="zsirfeka"]
nem feltetlenul kell OS-t valtani, sokszor eleg disztribuciot - teny persze, hogy masnal massal kell/lehet szivni. kerdes, hogy mivel es mennyit.
[/quote:991b6d1643]

Teljes mertekben tiszteletben tartva a dontesed, had kerdezzem meg, hogy melyik linux disztribben talaltad meg a nagy "Ot"?

deta

[quote:de96757493="deta"][quote:de96757493="zsirfeka"]
nem feltetlenul kell OS-t valtani, sokszor eleg disztribuciot - teny persze, hogy masnal massal kell/lehet szivni. kerdes, hogy mivel es mennyit.
[/quote:de96757493]

Teljes mertekben tiszteletben tartva a dontesed, had kerdezzem meg, hogy melyik linux disztribben talaltad meg a nagy "Ot"?

deta[/quote:de96757493]
tulajdonkeppen nincs "nagy O", mert mar leszoktam arrol, hogy egy disztribuciot (debiant) eroltessek mindenhova (sajnos ez volt sokaig, sokszor fogat szivkalva, de "csak azert is, mert az a jo"). gentoo fele megyunk (nem csak en) debianrol, persze nem minden teren. debiant tovabbra is rakok kis gepekre, esetleg tuzfalnak, vagy ha gyorsan kell felhuzni valamit (woody-t + backportokat). az iment emlegetett, kereskedlmi supportos tema miatt pedig kepbe jott a suse is (1.5 eve nem hittem volna, hogy valaha suse-t telepitek). soha nem lesz kedvenc, de van, ahova celszeru/muszaj.

[quote:637893abe1="zsirfeka"][quote:637893abe1="deta"][quote:637893abe1="zsirfeka"]
nem feltetlenul kell OS-t valtani, sokszor eleg disztribuciot - teny persze, hogy masnal massal kell/lehet szivni. kerdes, hogy mivel es mennyit.
[/quote:637893abe1]

Teljes mertekben tiszteletben tartva a dontesed, had kerdezzem meg, hogy melyik linux disztribben talaltad meg a nagy "Ot"?

deta[/quote:637893abe1]
tulajdonkeppen nincs "nagy O", mert mar leszoktam arrol, hogy egy disztribuciot (debiant) eroltessek mindenhova (sajnos ez volt sokaig, sokszor fogat szivkalva, de "csak azert is, mert az a jo"). gentoo fele megyunk (nem csak en) debianrol, persze nem minden teren. debiant tovabbra is rakok kis gepekre, esetleg tuzfalnak, vagy ha gyorsan kell felhuzni valamit (woody-t + backportokat). az iment emlegetett, kereskedlmi supportos tema miatt pedig kepbe jott a suse is (1.5 eve nem hittem volna, hogy valaha suse-t telepitek). soha nem lesz kedvenc, de van, ahova celszeru/muszaj.[/quote:637893abe1]

Nahat, ez hatarozottan erdekes. En is kezdek elmenni gentoo fele, laptopomon azt hasznalok, debian mellett persze. Nagyon remek rendszernek tartom, a nagy elonye egyben a legnagyobb hatranya is, amiert csak minimalis esetben telepitem valahova:
- a frissitesetol kiraz a hideg, foleg ha gcc is frissul. :) Gondolom nem kell magyarazni.
De servernek, desktop gepre, debian... jelenlegi allaspontom szerint...

SuSE, SoSE. :) Supportrol annyit, hogy ahol dolgozom, lett vasarolva ilyen meg olyan support RH-hoz, aztan hirtelen a voros kalapos fogta a nagykest es a hataba vagta az RH usereknek, megszuntette a supportot, meg a kliensekre szant RH-t is. (Az mas kerdes hogy, lett Fedora, de arrol vagy jot vagy semmit, ugyhogy nem mondok rola semmit)

deta

[quote:e8879e1424="deta"]
SuSE, SoSE. :) Supportrol annyit, hogy ahol dolgozom, lett vasarolva ilyen meg olyan support RH-hoz, aztan hirtelen a voros kalapos fogta a nagykest es a hataba vagta az RH usereknek, megszuntette a supportot, meg a kliensekre szant RH-t is. (Az mas kerdes hogy, lett Fedora, de arrol vagy jot vagy semmit, ugyhogy nem mondok rola semmit)
[/quote:e8879e1424]
novell most eleg biztatoan all a dolgokhoz (openXchane GPL-esse tetele stb.), azonkivul sok helyen eleg a tudat, hogy VAN support. masreszt vannak fejlesztok (bar nem szivesen nevezem annak oket), akik le se szarjak, hogy mi van az altaluk fejlesztett (osszetakolt) rendszerel, ha peldaul a db backendje mondjuk nem SUSE-n fut (annak idejen toltam 8-as oracle-t is debianon, 9-es is fut legalabb egy, gond nelkul, igaz, a DBA nem en vagyok :-))

nade ez mostmar nagyon off, szetzuznak minket.

No. Wolphie.
1: Ne csúsztass. Én NEM állítottam sehol, hogy a woody a legjobb.
2: Én nem beszéltem más oprendszerekről..
3: a S.T.A.B.L.E már csak mint idézet szerepelt bocs hogy kihagytam az aposztrófokat..
4: a baj csak az, hogy sokan (gyakorlatilag majdnem mindenki) úgy adja ki a csomagjait, hogy _sok hiba_van bennük. Hogy valaki(k) inkább 2hetet/hónapot csúsznak és nem adnak ki sz@rt, hát szerintem is tiszta hülyék. Inkább egy két ismert, de nem javított hibával adják ki és aki nem linux atom szakértő az köpdöshet. És azt sem mondhatod, hogyha egy többéves csomagot most adnak ki az nem stabilabb mint egy háromhetes. Ezt ugye te sem gondoltad komolyan. Az lehet hogy semmire sem lehet használni de csak többet tesztelik kiadás előtt nem?
Node mindegy... A témaindító az volt hogy woody vagy sid... Hát sid. Ha nem szerverre kell.

[quote:51aa8c8b4e="zsirfeka"]
valoban? korbenezek itthon a szobamban, latok egy sun netrat, egy ibm rs6000-et meg egy sgi indigot, a pc-ken kivul. tenyleg, mintha lenne elet odaat...
[/quote:51aa8c8b4e]

Most nagyon off leszek:
Az rs6000-et eredeti monitorral hasznalod vagy sikerult illeszteni valami pc-s monitort? (MDA/HERC./...)
Nekem is van 1 de a monitorat sajnos nem sikerult kimenteni, es igy nem tudom hasznalni... :(

Upo

[quote:91984ac86c="upo"][quote:91984ac86c="zsirfeka"]
valoban? korbenezek itthon a szobamban, latok egy sun netrat, egy ibm rs6000-et meg egy sgi indigot, a pc-ken kivul. tenyleg, mintha lenne elet odaat...
[/quote:91984ac86c]

Most nagyon off leszek:
Az rs6000-et eredeti monitorral hasznalod vagy sikerult illeszteni valami pc-s monitort? (MDA/HERC./...)
Nekem is van 1 de a monitorat sajnos nem sikerult kimenteni, es igy nem tudom hasznalni... :(

Upo[/quote:91984ac86c]
az eredeti monitora nincs meg, elvileg az indigo-e jo, gyakorlatilag nem (pedig tud sync-on-greent, valahol azt olvastam, hogy megy vele).. PC-s monitort lehet illeszteni hozza 13W3-VGA atalakito kabellel.

[quote:db1f84a91c="szgabor"]
No. Wolphie.
1: Ne csúsztass. Én NEM állítottam sehol, hogy a woody a legjobb.
[/quote:db1f84a91c]
beraknak 30000-300000 új csomagot egy (nem Debian) disztróba, nem írják rá hogy S.T.A.B.L.E vagy ráírják, majd elkezdik kinyomni (vagy nem) zsákszám a javításokat akkor az micsoda?
Lehet felreertelmeztem, de ez nalam azt jelenti minden mas sz@r.
[quote:db1f84a91c="szgabor"]
2: Én nem beszéltem más oprendszerekről..
[/quote:db1f84a91c]
Ezt nem is allitotta senki, amennyiben mas distribre gondoltal, akkor lasd 1. pontra a valaszt, amennyiben arra hogy en DOS-t es CP/M-et emlegettem, akkor bocs, mondhattam volna potato-t mert valoszinuleg 2x annyi eltelt ido 2x akkora stabilitast jelent.
[quote:db1f84a91c="szgabor"]
3: a S.T.A.B.L.E már csak mint idézet szerepelt bocs hogy kihagytam az aposztrófokat..
[/quote:db1f84a91c]
ezt nemertem, bar ez a lenyegen nem hiszem hogy valtoztat[quote:db1f84a91c="szgabor"]
4: a baj csak az, hogy sokan (gyakorlatilag majdnem mindenki) úgy adja ki a csomagjait, hogy _sok hiba_van bennük. Hogy valaki(k) inkább 2hetet/hónapot csúsznak és nem adnak ki sz@rt, hát szerintem is tiszta hülyék. Inkább egy két ismert, de nem javított hibával adják ki és aki nem linux atom szakértő az köpdöshet.
[/quote:db1f84a91c]
Barcsak a sarge is csak 2honapot kesett volna... :roll:

[quote:db1f84a91c="szgabor"]
És azt sem mondhatod, hogyha egy többéves csomagot most adnak ki az nem stabilabb mint egy háromhetes. Ezt ugye te sem gondoltad komolyan. Az lehet hogy semmire sem lehet használni de csak többet tesztelik kiadás előtt nem?
Node mindegy... A témaindító az volt hogy woody vagy sid... Hát sid. Ha nem szerverre kell.
Pá[/quote:db1f84a91c]
Imho amikor mar olyan regi a csomag, hogy nem igazan supportaljak a fejlesztok a regi verziokat, hanem a debian maintainerek haxolnak bugfixet/security fixet egy csomagba akkor nem feltetlenul stabilabb (debianul stabilabb vagy micsoda)

No es ennek oromere most megyek megnezem van-e valami frissiteni valo a maradek par stable gepen.

nah megint írt ez a szerencsétlen...
[quote:33853d6e6d="deta"]
Igen, bevallom, penge gyerek akartam lenni, bar az, hogy nem lattam trey irasat, amikor irtam reggel a replyt, ne zavarjon. ;)
Problemat talaltal a linuxban? A linux csak egy kernel (RMS utan szabadon), mi koze a sidhez, amit te 3 eve hasznalsz(?) ? :)

Remelem estere visszagurultak a reggel elgurult tabik. ;)

Na vegre, most aztan igazan penge gyereknek erzem magam.

deta[/quote:33853d6e6d]
a linux egy operációs rendszer. lásd: http://www.linux.org/ "What is linux" alatt
aminek van kernele www.kernel.org
az RMS-t nem tudom mi és azt sem hogy hogy jön a kérdésemhez. sebaj

a tabiknak ott a fórum flame része

a penge érzésed pedig kevés ide főleg egy ilyen "a linux csak egy kernel " beszólás után :D :D :D

jah amúgy nem azzal volt bajom h trey után írtál, írtak mások is...

[quote:18298d87a6="Tsab"]az RMS-t nem tudom mi és azt sem hogy hogy jön a kérdésemhez.[/quote:18298d87a6]

root-mean-square :)

[quote:2069388374="snq-"][quote:2069388374="Tsab"]az RMS-t nem tudom mi és azt sem hogy hogy jön a kérdésemhez.[/quote:2069388374]

root-mean-square :)[/quote:2069388374]

:)

http://www.google.com/search?q=rms

Ehh bazz itt fikaztok hogy woody regi cosmagok jajj most mi lesz?? ki mondta hogy mindent csomagbol kell felrakni????? Stable alap, es amibol uj kell azt felrakod forrasbol. Kesz. Meg jobban is jarsz mivel a csomagok szar i386 -ra vannak optimalizalva... nem feltetlenul a legoptimalisabb egy p4esre... Meg hogy "regi a kernel woodyban" miaz hogy regi a kernel bakker?? a kernel oylan amilyet forgatsz.

Tulajdonkeppen az egesz lenyege hogy milyen celra akarja vki hasznalni.
Desktop gepnek hasznaljon sarge-t mer az ilyen X meg hasonlo cuccoknak tenyleg ugy jobb lesz, de ha vki servernek akarja hasznalni akkor a stabil alap sztem fontosabb. A sid-et meg senkinek se ajanlom szemely szerint :)

[quote:62688550d7]a penge érzésed pedig kevés ide főleg egy ilyen "a linux csak egy kernel " beszólás után[/quote:62688550d7]

Tsab ez most nem jott be. (Ajanlom meg a [url]http://gnu.org[/url] -ot is.)

[quote:b9478602f6="deta"]
Debian mindenre jo? Igen. Ahol linux rendszerrel kell dolgozni, ott a legcelszerubb a debian hasznalata. Soroljam? 15 cd csomag, rengeteg architekturat tamogat (mert igen, van elet a PC-n tul;), egyszeru telepites, atgondolt feleiptes. Letezik NetBSD es HURD verzio is belole. Jah... es ingyenes...
Hmm, lehet nem veletlenul tartjak ezt a legjobb disztribnek?
[/quote:b9478602f6]
Bár nem akartam már hozzászolni, de ekkora orbitális baromság mellett nem lehet elmenni.
A legcélszerűbb diszribet nem az alapján kell eldönteni, hogy hány cd-n jelenik meg és mennyi architectúrát támogat.. az ingyenességről nem is beszélve.
Ezek nem szempontok Deta, ha igy gondolod menj el és kalibráltasd be a pozitronpályáid meg gondok vannak vele.
A csomagok száma lényegtelen, mert összeségében abból ha 2-10 éles szolgáltatást futtat az ember. Az architektura.. ne röhögtess: manapság már 90 százalék intelen ügyködik.
Igyenesség: a legtöbb distrib "ingyenes", de ha meg is veszed 20.000 Ft körül van
A Debian, a linux, a BSD, a Windows nem csodaszer.. nem való mindenre és sokszor érdemesebb más distribet választani, vagy akár BSD-t, vagy Windows-t.. minden a "környezettől" függ.
Fri

Ui.: Deta nem akarlak megsérteni, mert nem Te vagy itt az egyetlen okoska, de legalább mielőtt irsz, gondold már át a dolgokat.

[quote:52caee0664="Madman"]Ehh bazz itt fikaztok hogy woody regi cosmagok jajj most mi lesz?? ki mondta hogy mindent csomagbol kell felrakni????? Stable alap, es amibol uj kell azt felrakod forrasbol. Kesz. Meg jobban is jarsz mivel a csomagok ***** i386 -ra vannak optimalizalva... nem feltetlenul a legoptimalisabb egy p4esre... Meg hogy "regi a kernel woodyban" miaz hogy regi a kernel bakker?? a kernel oylan amilyet forgatsz.

Tulajdonkeppen az egesz lenyege hogy milyen celra akarja vki hasznalni.
Desktop gepnek hasznaljon sarge-t mer az ilyen X meg hasonlo cuccoknak tenyleg ugy jobb lesz, de ha vki servernek akarja hasznalni akkor a stabil alap sztem fontosabb. A sid-et meg senkinek se ajanlom szemely szerint :)[/quote:52caee0664]

Nem olvastam el a teljes topicot (de ezek után megteszem ;), viszont könnyen félrevihetsz vkit, ezért leírnám a saját szempontjaimat:

Én debiant használok desktopon (sid) és szerveren (sarge) egyaránt.

Szerveren az alap woody már szinte használhatatlan. Pakolj rá egy postfixet pl. Fordítgatni persze öröm, szerverre meg különösen, de ezzel épp a debian lényegét veszíted el. Én szerverre nem igazán szórakoznék ilyesmivel. Igen nagy gáz bír kerekedni belőle, ha kiderül, hogy még sem klappol minden tökéletesen. A debian csomag megbízható és biztonságos.

Rááadásul most beüzemelsz egy szervert woody-val, pompás. Belegondoltál, mivel jár ezt az éles szervert sarge-ra frissíteni? Örömteli, elárulom ;)

frimen, bar asszem nagyjabol egy velemenyen vagyunk, nade megis.
[quote:e402aa620b="Frimen"]
A csomagok száma lényegtelen, mert összeségében abból ha 2-10 éles szolgáltatást futtat az ember. [/quote:e402aa620b]
valoban nem az a lenyeg, hogy huszonharmincezer-haromezer-tapodtattiz-ketto cd-n jelenjen meg egy disztribucio, nade azert nem mindegy, hogy milyen es mennyi szoftver erheto el hozza (nem tarballban, mert az nem erdekel, nem szeretek 10-20-30 gepen forrasbol pakolaszni). woodyval pont az a bajom (es szerintem sokunknak itt), hogy nincs official STABLE (ugyebar) apache2, php 4.3.x (netalan 5.x, es ketlem, hogy az uj techologiak hasznalata az minden esetben verziob_u_z_izast jelentene), 7.4-es postgres, 4-es mysql - a sor vegtelen. nem gondolom tehat, hogy a CSOMAGBAN elerheto szoftverek mennyisege indifferens lenne egy disztribucio kivalasztasakor, de ugyanakkor nekem sem szimpatikus, hogy az egyik leggyakrabban hangoztatott erv a debian mellett az (a stabilitast ki nem felejtve, persze), hogy "mer itt 200000000 csomag van, tesokam". igen, ami a 2-3 eves release-ciklusban szepen elevul, keves kiveteltol eltekintve. es akkor itt most itt most vissza oda, hogy "BACKPORTOLJAL BASZKIKAM". ja, meg hasznaljunk 2004-ben 2.4.18-at es hackeljunk hozza grsec2-t, mert az vicces, meg stabil is.

[quote:e402aa620b="frimen"]
Az architektura.. ne röhögtess: manapság már 90 százalék intelen ügyködik.
[/quote:e402aa620b]
es? akkor ne is legyen tamogatva mas? (es ebben a megkozelitesben intel == minden, ami nem x86-kompatibilis?) en peldaul uvoltve toporzekolnek, ha nem lenne sparcos debian, mert az otthoni netramra mast aligha tudnek rakni - gentoot barmennyire is kedvelem, eszembe nem jutna.
fejleszteni pedig sok mindent azon szoktam, azonkivul szeretem azt az architekturat.

az ingyenesseg szerintem (legalabbis NAGYvallalati kornyezetben) inkabb hatrany, mint elony (ld. support esatobbi).

Tegyek fel postfixet? oke, feltettem, mibaj van vele? evek ota hasznalok postfixet es ha barmi problemam adodott meg sose az volt a baj hogy mi van alatta...
Es pontosan miert is veszitenem el a "debian lenyeget" azzal hogy leforgatok egy apachet meg egy phpt pl (tobbekkozott)?
Meg annak a kifejtet verziojara is kivancsi lennek hogy miert is hasznalhatatlan serverre... ez felkeltette az erdekodesem, minden serveremen woody az alap, es arra vannak teve plusz forgatott cuccok, teljsen jol mukodik minden.