Mount pointra immutable flag

Már másodszor fordult elő az utóbbi másfél hónapban, hogy a még meg sem jelent Fedora 21 valamiért nem csatolta fel a /home és /var alá a megfelelő LVM kötetet. Ilyenkor konzolig eljut, be tudok jelentkezni root-ként, tudok logot nézni, amiből kiderül mi a baj, az mondjuk már nem, hogy miért. Viszont az oprendszer egyes alrendszerei az értelemszerűen üres /var alá létrehoznak alapértelmezetten alkönyvtárakat, már, ha nem találják. Igen ám, csak ezzel baj lesz a legközelebbi indításkor, mert nem üres alkönyvtárra kellene mount-olni.

Ilyenkor live-ról boot-olva kitakarítottam a nem üres /var-t. Viszont, hogy ez legközelebb ne fordulhasson elő, feltettem rá az immutable flag-et:

chattr +i home var

Persze teszteltem, ettől még csatolni lehet hozzá filerendszert, viszont esélye sem lesz magába a könyvtárba szemetelni, ha valamiért megint nem sikerülne induláskor a mount.

Hozzászólások

Hm. Könyvjelző

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Értelemszerűen az immutable flag-et úgy tettem fel, hogy live alól az eredeti rootfs-t felcsatoltam egy üres alkönyvtár alá, majd töröltem a mountpoint/var alól a szemetet, s ezt követően az üres var, home, boot-ra feltettem az immutable flag-et. Ezzel megakadályozom, hogy az eredeti rendszer indulásakor sikertelen mount esetén ezekbe szemét kerüljön.

A kernel egyébként ügyesen kezeli ezt. Amikor felcsatoljuk az immutable flaggel ellátott alkönyvtárhoz az illető filerendszert, akkor lsattr paranccsal nézve már nem látszik az immutable flag. És valóban logikus, hiszen most már írhatok a /var, /home, /boot-ba, de az nem az eredeti filerendszerre, hanem a hozzá csatolt filerendszer gyökerébe kerül majd. Az meg írható.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

nekem nem rémlik, hogy nem üres könyvtárra ne lehetne mountolni...

Nem tudom, egyáltalán az specifikált állapot? Mi történik? Olyan dolog érdekel, ami a kernel fejlesztői szerint specifikáltan és a valóságban is történik, nem az, hogy kipróbálom és meglátom, mert ez utóbbi lehet veszélyes.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE