Manjaro tapasztalataim

 ( zslaszlo | 2014. szeptember 28., vasárnap - 19:22 )

Először is köszönet KKatának, mert ő javasolta ezt az oprendszert. Megígértem neki, hogy blogolok egyet a Manjaro tapasztalataimról. Hát íme:
Sietek leszögezni, hogy eddig csak a legjobbat mondhatom el róla. Ajánlotta KKata a netbook edition-t is. Elindítottam, de nekem a klasszikus start menü-s arch-os kinézet sokkal inkább bejön és főleg kézre áll, mint az oldalsávos menüs. Értem én, hogy helyet spórolnak de én nem kérek belőle. Jobb szeretem az xrandr-el játszva kiterjeszteni az asztalt. Van is rá egy kis shell szkriptem megírva, azt beteszem autorunba, oszt csókolom...
Első kellemetlen élmény a frissítéskezelő volt talán. Frissítés végén hibával leállt. Mondjuk nem estem kétségbe egy csöppet sem, Debian után a parancssor nem rémít meg. Úgyhogy onnan próbáltam frissíteni, (sudo pacman Syyu) ám nem sikerült. És itt jön a kellemes tapasztalat: nagyon-nagyon jól dokumentált rendszer az arch. Nemcsak angolul, de magyarul is gyorsan találtam megoldást; és néhány parancs begépelése után rendet tettem a tárolók között és hiba nélkül lement a frissítés (600 csomag felett volt...). Most épp a bash frissült.
Szóval tetszetős a rendszer kinézetre is. A régi megszokott Debianom tényleg fapados ehhez képest. A gép 1.6 procival és 1G rammal egész gyorsan indul és jó felhasználói élménnyel használható. Kompromisszumos a gép, ehhez az egyik legjobb megoldás volt a Manjaro.
Jelenleg 3 oprendszer van a gépen. 40 gigán lakik a win7 (ez a skype mikrofonja miatt kellett, ha megoldódna a mikrofonproblémám, le is túrnám rögvest...) a maradék 40-en osztozik a Debian és a Manjaro.
Csomagok telepítése a csomagkezelővel is kényelmes, vagy a parancssorból is kézreáll. Most nem apt-get install-t kell írnom, hanem pacman-t.
A video, webcam, hang, minden ment oob. Leszámítva a mikrofont, amit sajnos nem tudtam itt sem működésre bírni. Pontosabban valami halk hangot felvesz, de akkor sem jó. De ennek inkább nyitok egy fórumtémát, mert nem blogba való.
Ha megoldódik a kérdés, akkor úgy döntöttem, hogy a 40G particióra Fedora fog költözni a win helyére.
A szoftverválaszték bőséges és minden benne van, ami kell, talán csak a Google Chrome-ot hiányolom. Bár talán yaourt-tal lehetne azt is telepíteni, de jó nekem a chromium is.
Egyelőre talán ennyi.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Most épp a bash frissült. "
Na ezen nem csodálkozom :D

Jaja. Olvastam én is frissiben a biztonsági likról. Kedvencem a 444-en volt azt hiszem: az Apache is ezt (mármint a bash-t) használja... Na ezen be.artam. :)))

Mikrofon problémáról van már fórum topic? Nem találtam, ha van, dobj linket.

Itt a kapcsolódó fórumszál: http://hup.hu/node/135574
Köszönöm a segítséget.

Igazán köszönöm a megemlékezést :) Örülök, hogy többnyire jók voltak a tapasztalataid. Igen, a grafikus csomagkezelője néha tehetetlen, ha valamilyen gubancosabb frissítés van, én is inkább az Arch-ban megszokott pacman-parancsokat használom.

Látom, tudod, hogy mit akarsz, és hogyan akarod elérni, úgyhogy nekem már csak az marad, hogy sok sikert és kellemes Linux-használatot kívánjak :)

Én arch-on apper-t (is) használok, az nagyon szépen teszi a dolgát, manjaro-ra nem elérhető? Packagekit-re épül, KDE-be szépen integrálódik, csak néha akad fenn olyasmiken, hogy érkezik új csomag valamiből, ami átkerült a repóban pl extrából, vagy épp extrába. Az ilyen eseteket meg a pacman szépen lekezeli.

Megnézem, köszi. Amúgy is KDE-t használok Manjaroval.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Köszönöm!