Debian release policy

 ( LiRul | 2004. szeptember 14., kedd - 19:55 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ennek a freeze-nek van valami köze ahhoz, hogy kb. 3 napja (pontosabbat nem tudok mondani) nem frissül semmi a sarge-omon az ftp.(hu|at|cz).debian.org szerverekről? Vagy csak 3 napja minden olyan überremek, hogy nem kellett frissíteni? Vagy csak olyan kevés csomag van fenn nálam, hogy pont azokat nem kellett frissíteni? Ja és új csomag sincs, pedig eddig szinte mindennap volt.

Mielott kiadtak a woodyt stabilkent, elotte hosszu-hosszu idon keresztul freezing time volt, vagyis uj csomagok nem kerultek be, csak security es egyeb fixek. Epp ezert jogos amit sokan mondanak, hogy mire kijon az uj stable mar reges reg' elavult.
Elvileg holnap kijon a sarge mint stable (nem latok ra realis eselyt persze), kerdem en, hol van most a freezing time? Mai napig folyamatosan valtozik es kerulnek be uj csomagok. Nehany napja frissitettem egy nem regi testinget s 4.0.18-rol 4.0.20-ra valtozott a mysql peldaul. Ezt nem neveznem kis fixnek. :-)

Tehat mit nem latok jol? Thx.

Nem ismerem pontosan a $SUBJ-t, csak azt tudom mondani, hogy éles rendszerben stable Debian, amit használnom kell, a tűzfalam azért woody, hogy ne kelljen mindent élesben kipróbálni, a desktopom pedig régóta sarge. Minden reggel bekapcsolás után négy taszkot nyitok: egyikben bekéri a flash-en tárolt privát kulcs jelszavát, és nekiáll a saját cvsup szkriptem végrehajtásához (hogy naprakészek legyenek a cuccok, amiken dolgozom), másikon csinálok egy frissítést, harmadik az evolution, a negyedik pedig a firefox, amiben ugyan a HUP a kezdőlap (úgyis itt tűnne fel először, ha stable lenne a sarge), de utána az első dolgom a következő átvizsgálása (amit aztán a nap folyamán többször is megteszek): [url=http://bugs.debian.org/release-critical/]Release-critical bugs status[/url]

Közben meg egyre inkább hiszek azoknak, akik szerint a testing a használható, a stable az elavult, az unstable pedig a bleeding edge.

Egyebet nem tudok mondani. Kérem kapcsolja ki. (C)

[quote:25bdd3710e="boobaa"][url=http://bugs.debian.org/release-critical/]Release-critical bugs status[/url][/quote:25bdd3710e]
Akkor lesz relese, ha ezek szama nullara csokken?

[quote:25bdd3710e="boobaa"]Közben meg egyre inkább hiszek azoknak, akik szerint a testing a használható, a stable az elavult, az unstable pedig a bleeding edge.[/quote:25bdd3710e]
testinggel az a baj, hogy a security bejelenteseket argus szemekkel kell nezni, es ha kijon a fixalt csomag a sid-ben, akkor kezzel frissiteni sargeban, mivel amugy oda csak hetek mulva kerulne at. Persze valamit valamiert...

[quote:7473caf42e="LiRul"]Mielott kiadtak a woodyt stabilkent, elotte hosszu-hosszu idon keresztul freeze time volt, vagyis uj csomagok nem kerultek be, csak security es egyeb fixek. Epp ezert jogos amit sokan mondanak, hogy mire kijon az uj stable mar reges reg' elavult.
Elvileg holnap kijon a sarge mint stable (nem latok ra realis eselyt persze), kerdem en, hol van most a freeze time? Mai napig folyamatosan valtozik es kerulnek be uj csomagok. Nehany napja frissitettem egy nem regi testinget s 4.0.18-rol 4.0.20-ra valtozott a mysql peldaul. Ezt nem neveznem kis fixnek. :-)

Tehat mit nem latok jol? Thx.[/quote:7473caf42e]

En sem hiszem, hogy holnapra kijon, de:
Nem lehetseges, hogy az apt sourceban testing van neked beirva?
Lehetsegesnek tartom, hogy a sarge mar nem teljesen felel meg a testingnek.
Ugyebar azert mert kijon a sarge (azaz a mostani testing) stabilkent, attol meg lesz
ugyanugy testing csak mondjuk mas lesz a neve, mondjuk a het torpebol valamelyik megint. :)
Aki az uj stabil debiant akarja hasznalni az sargeot ir, aki tovabbra is eros izgalmi allapotba jon, ha testing csomagokat hasznalhat, akkor apt sourceba testinget ir, akkor sosem lesz stable a debianja. Szintugy sid eseten.

Tehat en igy latom a helyzetet, persze majd kijavit valaki, ha nem igy van es okosabbak leszunk:

testing = testing (meglepo, nem?)
sarge = testing ("frozen testing", azaz egy ideje mar nem frissulnek a csomagok es elvileg mar security tamogatas is van, lasd azt a levelet mikor bejelentettek hogy szept 15 a hatarido...)

Remelem nem tepitek ki a nem letezo hajamat az elmeleteim miatt. :)

deta

[quote:196490c2b7="deta"]Nem lehetseges, hogy az apt sourceban testing van neked beirva?[/quote:196490c2b7]
Az okfejtes jo, en is erre tippeltem, de nem. Most megneztem direkt, a kovetkezo ket sor van mindossze a sources.conf-ban:
[code:1:196490c2b7]
deb http://debian.inf.elte.hu/debian/ sarge main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ sarge/updates main contrib non-free
[/code:1:196490c2b7]

[quote:196490c2b7="deta"]Aki az uj stabil debiant akarja hasznalni az sargeot ir, aki tovabbra is eros izgalmi allapotba jon, ha testing csomagokat hasznalhat, akkor apt sourceba testinget ir, akkor sosem lesz stable a debianja. Szintugy sid eseten.[/quote:196490c2b7]
Csakhogy akkor a ,,valodi'' testing ami nem fagyasztott, kapnia kellett volna egy nevet a Toy Storybol, tudtommal ez nem tortent meg.

[quote:eed75b3662="LiRul"]Csakhogy akkor a ,,valodi'' testing ami nem fagyasztott, kapnia kellett volna egy nevet a Toy Storybol, tudtommal ez nem tortent meg.[/quote:eed75b3662]
Ha jól értem a dolgokat, tévedsz: etch az új kódnév, legalábbis egy-két listán már találkozni vele, másrészt meg [url=http://www.debian.org/doc/FAQ/ch-ftparchives.html#s-sourceforcodenames]itt[/url] is olvasható már. (De azt meg nem találom sehol, hogy a SID still in development-et is jelent, nemcsak a szomszéd killer srácot...)

Még egy dolog: etch nem túl régóta (legalábbis Debian lépték szerint nem túl régóta) ismert, 2004. február 11-én [url=http://web.archive.org/web/20040211103240/http://www.debian.org/doc/FAQ/ch-ftparchives.html]még nem volt fent[/url], újabb adatot viszont nem tudok mondani, csak az oldal alján található CVS dátumot, ami viszont mai.

[quote:37e172f274="boobaa"]Ha jól értem a dolgokat, tévedsz: etch az új kódnév, legalábbis egy-két listán már találkozni vele[/quote:37e172f274]
Telleg most hogy mondod. De ha megnezem az ftp.debian.org /dists konyvtarat ott meg egyertelmuen az latszik, hogy testing -> sarge.

[quote:509c996691="LiRul"]Mai napig folyamatosan valtozik es kerulnek be uj csomagok. Nehany napja frissitettem egy nem regi testinget s 4.0.18-rol 4.0.20-ra valtozott a mysql peldaul. Ezt nem neveznem kis fixnek. :-)

Tehat mit nem latok jol? Thx.[/quote:509c996691]

Es akkor meg ott van a "sarge-proposed-updates" folyamatos frissitesekkel.
pl a KDE itt mar teljes egeszeben 3.2.3 -as verzioval van

sot meg bash, debconf, base-config frissitesek is vannak itt...

Nem ugy nez ki, hogy ma kijonne. ;) lasd DWN.

deta

[quote:ec58239eba="LiRul"]Elvileg holnap kijon a sarge mint stable (nem latok ra realis eselyt persze), kerdem en, hol van most a freezing time? Mai napig folyamatosan valtozik es kerulnek be uj csomagok. Nehany napja frissitettem egy nem regi testinget s 4.0.18-rol 4.0.20-ra valtozott a mysql peldaul. Ezt nem neveznem kis fixnek. :-)

Tehat mit nem latok jol? Thx.[/quote:ec58239eba]

Standard + base frozen, a tobbi nem (valoszinuleg nem is lesz). Jelenleg a releaset az tartja vissza, hogy mips/mipsel -en a gcc bugos, valamint az arm buildd nem stabil, igy security updateket eleg macera lenne meg sargehoz csinalni. Ha ezek megvannak, rogton kozelebb lesz a release. Meg az is lehet, hogy novemberre meglesz :)

Ami nem standard vagy base, az tovabbra is bekerulhet sargeba, a szokasos testingbe keruleses modszerrel (magyarul az uj verzionak <= RC bugja van, mint a testingben levonek, kb).

Végre egy hozzászólás egy hozzáértő billentyűjéből... Köszönjük!

Kedves algernon, el tudnád nekünk mondani röviden, hogy mi kell egy release-hoz? Mennyi az RC bugok max. száma, hogy kijöjjön? Mely csomagok azok, melyeknek mindenképpen RC-mentesnek kell lenniük? Vagy egyáltalán, mitől függ egy release?

[quote:6caed36e79="boobaa"]Végre egy hozzászólás egy hozzáértő billentyűjéből... Köszönjük!

Kedves algernon, el tudnád nekünk mondani röviden, hogy mi kell egy release-hoz? Mennyi az RC bugok max. száma, hogy kijöjjön? Mely csomagok azok, melyeknek mindenképpen RC-mentesnek kell lenniük? Vagy egyáltalán, mitől függ egy release?[/quote:6caed36e79]

Rendkivul egyszeru :) RC bugok szama == 0 (ez nem csak ugy oldhato meg hogy mindent fixaljak, hanem parat degradalnak releaseig, ezek az un sarge-ignore taggal rendelkezok; woodynal is volt mar ilyen), tovabba a buildd halozatnak mukodnie kell, hogy lehessen security updateket csinalni sargehoz, valamint az alap dolgoknak, ugymint kernel, gcc, meg ugy altalaban ami base es standardban van, azoknak tenyleg jol kell menniuk. Ami standard folott van (optional, extra), az a release szempontjabol kevesbe szamit. Ha RC bugot kell degradalni, akkor azt valoszinuleg ezen csomagok bugjai kozul teszik. Tovabba mukodo installer sem hatrany :)

Meg volt meg 1-2 cel, amit meg kellett csinalni (gnutls11, libtiff-transition, stb), amik mar megtortentek.

Ja! Es release elott valamelyik debian gep biztos bedoglik (ez eddig mindig megvolt :), ugyhogy meg az is kell :) Mondjuk alioth eleg rosszul erzi magat, szoval lehet hogy kozel van mar az a release... >;]

Köszi!

[quote:f6747da6fd="algernon"]Ja! Es release elott valamelyik debian gep biztos bedoglik (ez eddig mindig megvolt :), ugyhogy meg az is kell :) Mondjuk alioth eleg rosszul erzi magat, szoval lehet hogy kozel van mar az a release... >;][/quote:f6747da6fd]
LOL (mert ugye babonásak nem vagyunk, a bit az vagy 1, vagy 0, vagy valami egészen más... :-) )

Ha mar itt tartunk, egy jo summazat a release statuszrol: http://release.debian.org/sarge.html

[quote:f6a7160e5b="algernon"]Ha mar itt tartunk, egy jo summazat a release statuszrol: http://release.debian.org/sarge.html[/quote:f6a7160e5b]

Koszi algernon a korrekt valaszt. Meg csak annyit: ez woody releasenel nem igy volt, ugye?

[quote:5a87b010e5="boobaa"]Ennek a freeze-nek van valami köze ahhoz, hogy kb. 3 napja (pontosabbat nem tudok mondani) nem frissül semmi a sarge-omon az ftp.(hu|at|cz).debian.org szerverekről? Vagy csak 3 napja minden olyan überremek, hogy nem kellett frissíteni? Vagy csak olyan kevés csomag van fenn nálam, hogy pont azokat nem kellett frissíteni? Ja és új csomag sincs, pedig eddig szinte mindennap volt.[/quote:5a87b010e5]

Nincs. Az egy bug volt az egyik testing scriptben. (Legalabbis IRC-en ezt hallottam, szerintem authentikus forrasbol)

[quote:8dd0ff874f="LiRul"][quote:8dd0ff874f="algernon"]Ha mar itt tartunk, egy jo summazat a release statuszrol: http://release.debian.org/sarge.html[/quote:8dd0ff874f]

Koszi algernon a korrekt valaszt. Meg csak annyit: ez woody releasenel nem igy volt, ugye?[/quote:8dd0ff874f]

Hasonloan volt tervezve, csak a freeze az hosszabbra nyult (es full freeze lett, iirc). Meg ott a fo gond az volt, hogy az installer kozel sem volt kesz idore. Sarge installer mar tok jol all, nem az tartja fel a releaset, hanem konnyebben megoldhato dolgok.

(Ofcourse, mindez amit itt eddig irtam, lehet hibas, nem vagyok a release team tagja, csak a levlistakat meg irc-t kovetem O:)

[quote:0a73c49f20="algernon"][quote:0a73c49f20="LiRul"]Koszi algernon a korrekt valaszt. Meg csak annyit: ez woody releasenel nem igy volt, ugye?[/quote:0a73c49f20]

Hasonloan volt tervezve, csak a freeze az hosszabbra nyult (es full freeze lett, iirc).[/quote:0a73c49f20]
Thx en is igy emlekeztem, azert volt furcsa, hogy most nincs full freeze.

[quote:0a73c49f20="algernon"](Ofcourse, mindez amit itt eddig irtam, lehet hibas, nem vagyok a release team tagja, csak a levlistakat meg irc-t kovetem O:)[/quote:0a73c49f20]
Sokunk kozott meg mindig leginkabb te allsz legkozelebb a ,,tuzhoz''... :-)

[quote:e2158d6b2c="LiRul"]Sokunk kozott meg mindig leginkabb te allsz legkozelebb a ,,tuzhoz''... :-)[/quote:e2158d6b2c]
Na igen... Vagyunk mi, földi halandók, van algernon, meg van a release-team... Kihagytam valakit?

[quote:7b846301bc="boobaa"][quote:7b846301bc="LiRul"]Sokunk kozott meg mindig leginkabb te allsz legkozelebb a ,,tuzhoz''... :-)[/quote:7b846301bc]
Na igen... Vagyunk mi, földi halandók, van algernon, meg van a release-team... Kihagytam valakit?[/quote:7b846301bc]

Megjegyzem, #linux.hu@IRCNet ?? harmadisten -el ellenteben algernon is foldi halando, csak (tul) sok levlistat kovet :)