Sarge install erdekessegek

 ( Fifi | 2004. szeptember 6., hétfő - 13:12 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sziasztok!

Felbuzdulva a
http://www.hup.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=6574
http://xtronics.com/reference/SATA-RAID-Debian.htm
http://www.linuxsa.org.au/mailing-list/2003-07/1270.html oldalakon
olvasottakon beruhaztam merevlemezekbe, hogy jelelegi debianom
atkoltoztessem RAID + LVM parosra.

Jelenlegi egy PATA disk melle vettem meg egy ugyanolyan PATA disket es 2
db SATA-t. Gondoltam a hasznalatban levo disket nem bantom, csinalok
degraded raid, aztan ha mukodik, akkor azt is hozzaadom a raid tombhoz.
tehat ez volt a terv:
- 1 db PATA disk degraded RAID1
- 2 db SATA disk RAID1
- A ket RAID1-et meg RAID0-ba fogva, melyre LVM-et raknek XFS filerendszerrel.

Az alaplap egy Asus P4C800 Deluxe, melynek az alaplapi Intel ICH5-jehez kapcsoltam
a SATA diskeket es jelenlegi 2.6.8.1-es kernelem latja is oket.

Mivel van ADSL kapcsolatom, gondoltam nem szedem le az osszes cd-t,
eleg lesz a netinst vagy a businesscard, a tobbit meg majd az
internetrol huzom le.

1.) Mindket iso-t (2004.09.04-i) cd-re irtam es egyik telepitoje se
talalta meg a diskeket :( Sem a PATA-kat, sem a SATA-kat nem lattak.
Mondom ilyen nincs, mar a woody 3.0 r0 telepitokeszletevel installaltam
a jelenlegi rendszert es akkor meg ment. Eloveszem a woody 3.0r0 1
cd-t. Bootolok, bf24 es latja a 2 db PATA disket, tudom particionalni
stb.

2.) A sarge telepitokben nem talaltam lehetoseget a pppoe beuzemelesere,
csak DHCP vagy fix IP beallitasat leltem. Aki nem halozaton csatlakozik,
hanem kozvetlenul az internetre, az nem is tud telepites kozben az
internetrol tolteni csomagokat?

Szoval most ott tartok, hogy beszereltem plusz 440 GB disket es nem
tudom hogy alljak neki a fenti RAID0 + LVM beuzemelesenek :(

Probaltam, hogy a letoltott iso-kban kicserelem a kernelt, az altalam
hasznaltra, mely latja a SATA diskeket is, de persze nem jott ossze :(
Elso irom a diskekkel egyutt most jott, igy ebben is kezdo vagyok.

Otlet, tampont, hogy merre induljak el?

Bye, Fifi

expert módban mintha rémlene a ppp

Nekem is meglepetést okozott, hogy nem lehet pppoe-t választanai. KItöltöttem kézzel /csak hogy továbbengedjen/, majd amikor befejezte a telepítést elindítottam a pppoeconf-ot.

en a kovetkezot tennem a helyedben, bar igaz, hogy a leiras feltetelez egy mar meglevo rendszert.

valahol a vincsiden (amelyiken a mukodo os fut), csinalsz egy konyvtarat, mondjuk /new_sys, aztan felrakod a debootstrap nevu csomagot.

majd:
debootstrap testing http://debian.inf.elte.hu/debian /new_sys

ez letolti az alaprendszert. ha bejezte:
mount -t proc none /new_sys/proc ;
chroot /new_sys

itt:
base-config
ami vegigvezet a telepites utani beallitasokon. ha keszen vagy tedd fel a szukseges programokat, forditsd kernelt, ami tutira mukodik az uj hardware kornyezeteddel.
ne felets el lilo.conf-ot, fstab-ot generalni elso lepesben.
ha kesz, kilepsz a normal rendszerbe, ahol nfs-sel kiexportalod a filerendszer related reszet.

az uj gepbe betolsz egy KNOPPIX-ot, es athuzod ra a fentebb elkeszitett image, majd run lilo, es ha mindent jol csinaltal, akkor mar bootol is a gep.
tudom, hogy nem a legegyszerubb megoldas, de szerintem mukodik.

amit irtam nyilvan nem fed le minden lepest (elkepzelheto. hogy valamit kihagytam, sot ;) ), de segit elindulni.

irj, hogy ment.

frank

[quote:6bd9bdbcfe="Fifi"]1.) Mindket iso-t (2004.09.04-i) cd-re irtam es egyik telepitoje se
talalta meg a diskeket :( Sem a PATA-kat, sem a SATA-kat nem lattak.
Mondom ilyen nincs, mar a woody 3.0 r0 telepitokeszletevel installaltam
a jelenlegi rendszert es akkor meg ment. Eloveszem a woody 3.0r0 1
cd-t. Bootolok, bf24 es latja a 2 db PATA disket, tudom particionalni
stb.[/quote:6bd9bdbcfe]

a debian-installer jelenleg broken, bár ezt nem nagyon hangoztatják, de ide-*.udeb modulokat nem tudja betölteni, mert kicsit átvariálták: az installer az ide-generic, ide-cdrom stb-t keresi a mirrorokon pedig ide-core-modules, ide-modules elérhető, persze lehet hogy tegnap óta megy, de nem hinném - kb múlt hét kedd-szerda óta van ez a bug...

múlt héten megxívtam én is: ~20 gépet feltelepítettem netboot-al egyet meg hátrahagytam hogy majd holnap - persze mirror meg frissült - úgyhogy kotorhattam elő a régebbi cd-ket...
ha jól rémlik beta4-el, vagy rc1-el telepítettem aztán upgrade...

[quote:ac122c12c5="x-daemon"]expert módban mintha rémlene a ppp[/quote:ac122c12c5]

expert26 modban bootoltam a CD-t, de nem talaltam ppp lehetoseget :(

Bye, Fifi

[quote:fa03db970d="tso"]
a debian-installer jelenleg broken, bár ezt nem nagyon hangoztatják, de ide-*.udeb modulokat nem tudja betölteni, mert kicsit átvariálták: az installer az ide-generic, ide-cdrom stb-t keresi a mirrorokon pedig ide-core-modules, ide-modules elérhető, persze lehet hogy tegnap óta megy, de nem hinném - kb múlt hét kedd-szerda óta van ez a bug...[/quote:fa03db970d]

Atvaltottam a 2. konzolra es probaltam manualisan modulokat betolteni, de a modulnevekben a - helyett _ tett es nem talalta a modulokat.

[quote:fa03db970d="tso"]
múlt héten megxívtam én is: ~20 gépet feltelepítettem netboot-al egyet meg hátrahagytam hogy majd holnap - persze mirror meg frissült - úgyhogy kotorhattam elő a régebbi cd-ket...
ha jól rémlik beta4-el, vagy rc1-el telepítettem aztán upgrade...[/quote:fa03db970d]

Elerhetove tudod tenni valahol ezeket az isokat?
A lenyeg az lenne, hogy menjen a SATA + RAID + LVM + pppoe

Bye, Fifi

[quote:b69c4119e4="Fifi"]
[quote:b69c4119e4="tso"]
múlt héten megxívtam én is: ~20 gépet feltelepítettem netboot-al egyet meg hátrahagytam hogy majd holnap - persze mirror meg frissült - úgyhogy kotorhattam elő a régebbi cd-ket...
ha jól rémlik beta4-el, vagy rc1-el telepítettem aztán upgrade...[/quote:b69c4119e4]
Elerhetove tudod tenni valahol ezeket az isokat?
A lenyeg az lenne, hogy menjen a SATA + RAID + LVM + pppoe
[/quote:b69c4119e4]
Most latom, hogy ezek kint is vannak a http://cdimage.debian.org/pub/cdimage-testing/sarge_d-i/i386/ cimen, most toltom le a netinst beta4-et es az rc1-et is.

Bye, Fifi

[quote:af9378b2ee="Fifi"]
Most latom, hogy ezek kint is vannak a http://cdimage.debian.org/pub/cdimage-testing/sarge_d-i/i386/ cimen, most toltom le a netinst beta4-et es az rc1-et is.
[/quote:af9378b2ee]

Na az rc1-el látja a telepítő mind a PATA, mind a SATA diskeket, de pppoe az itt sincs :(
Ezt a problémát már úgy érzem, hogy könnyebb lesz áthidalnom.

Bye, Fifi

Ma nekem is volt szerencsem szenvedni azzal, hogy folyton arra panaszkodott, hogy nincs particionalhato terulet.
De ha jol lattam i2o -san (remelem nem irok nagy hulyeseget) megtalalta a lemezeket azaz amikor a cfdisk /dev/ide/.... parancsot kiadtam szepen behozta a lemezt.

[quote:71e8d4244a="Ysolt"]cfdisk /dev/ide/.... parancsot kiadtam szepen behozta a lemezt.[/quote:71e8d4244a]

Nekem nagyon nem jon be ez a telepitosdi :(
A particios menu vagy megzavarodott, vagy en voltam zavarba ...

Atvaltottam konzolra, ott eljotottam eddig:
1 PATA disk degraded RAID1 : /dev/md/0
2 SATA disk RAID1 : /dev/md/1
m0 es md1 alkot egy RAID0 : /dev/md/3

cat /proc/mdstat jo

pvcreate /dev/md/3
Physical volume"/dev/md/3" successfully created.

pvdisplay viszont mar azt mondja, hogy a PV Name /dev/md/0, viszont a PV Size az pont az md0 es md1 stripe-ja.
Meg olyanokat ir, hogy Found duplicate ittsokbetukisesnagy: using /dev/md/3 not /dev/md/0.

Gondoltam nem baj, haladjunk: vgcreate vg0 /dev/md/3. Eredmeny successfully.
lvcreate -n rootfs -L 300M vg0. Eredmeny nincs vg0 :(

Nos innen hogyan tovabb? Tehat a RAID10-ra szeretnek LVM-et, de hogyan kell?

Bye, Fifi