Okostelefon max 100 ezerért?

Fórumok

Utoljára több, mint 10 éve vettem telefont, fogalmam sincs a mai kínálatról, viszont hallottam ismerősöktől, hogy némelyik (pl. iPhone) gyakran lefagy, persze az is már 5 éve volt. Szempontok:

- Lehessen számokat letiltani, vagy beállítani, h ne csörögjön (esetleg számrészeket is, vagy országkódokat, pl. pakisztáni számokat).
- Menjen rajta vmilyen térkép.
- GPS lehetőleg kikapcsolható legyen, vagy ne legyen.
- Ne fagyjon le sose, és ne kelljen újraindítani. Ne kelljen hetente többször tölteni (nem nagyon használom), az akkumulátor min. 10 évet bírjon. (szerk.: Úgy látszik, ez túl magas léc a mai telefonoknak, szóval ezt a pontot nem kell szó szerint venni :D, de azért az jó lenne, ha 1-2 év után nem kéne kidobni az egész telefont.)
- Lehessen hangfelvételt, fényképet készíteni vele.

Mire lehet még használni ezeket manapság?

Ha van ezekhez a szempontokhoz közel álló telefonnal kapcsolatos tapasztalatotok, kiváncsi lennék rá.

Off: Utálom az okostelefon szót!!! :D

Ebbe a fórumba írtam (tőlem át is rakhatjátok bárhova), mert a telefonosok közül ez volt a leginkább aktív; nem ismerem az androidot.

Hozzászólások

"Ne fagyjon le sose, és ne kelljen újraindítani"

Akkor Androidot ne vegyél...

Hát ennek semmi köze az androidhoz. Hanem inkább a telefongyártóknak. Ugyanis Ők előszeretettel piszkálnak bele, az androidba, aztán olyan lesz amilyen. Akinek tisztán android van nexus széria nem panaszkodott sose. Nekem annó a CM is atom stabil volt, valamint a jelenlegi moto G-m is. igaz ebben is van 1-2 motorola cucc de eddig nem okozott gondot.

Egy jó telefon + minnél tisztább android sw. nem touchwiz meg a franc tudja milyen UI tákolmány.

Fedora 20, Thinkpad x220

Inkabb:
Okostelefont ne vegyel, aminek a kodja nem fer bele (hasrautes) 2mb-ba.

Amugy, tanacs.

Ne vegyen okostelefont.
Vegyen minosegi butafont, es ha megis kellene neki a okos-resz, vegyen tabletet.
Ugyanis, en azt gondolom, hogy a okostelefon egy pda, ami internetkepes, meg minden. Es veletlenul lehet vele telefonalni.

Masreszt, ha minnel telefonabb okostelefont akar, akkor iphone. Mert egyszeru, mint a faek (valojaban nem, de ugy nez ki ranezesre, ami szerintem egy hatalmas elony) es megis telefon és okos. (Szemben a androidos telefonokkal, amik okosak és telefonok)
imho

Szerintem ez nem jó tanács. Van okostelóm, van tabletem is. Az okosteló egy igásló, amit mindig magaddal cipelsz, és elég jól megoldja a feladatokat. Nem tökéletesen,
mert egy navigációs készülék jobb navigációra, egy fényképezőgép jobb fényképezésre, egy tablet jobb internetezésre, de elég jól elnavigál, számodra elfogadható
minőségű képet csinál, és amennyit netezni kell rajta, arra éppen elég, illetve lehet vele telefonálni is. Az okostelefon egy kompromisszum, azért, hogy ne kelljen
10 eszközt magammal cipelni.

IPhone-nal kapcsolatban vegyesek az érzéseim, több ismerősömnél láttam, hogy lecserélték az iphone-jukat egy magasabb kategóriás androidra, mert hogy az jobb.

Én fordítva csináltam, igaz nem a szoftver stabilitása volt az elsődleges ok, hanem pont az, hogy 1-1.5 évente úgy nézett ki a telefonom, mintha lehányták volna (a festett műanyag) és egy rohadt update nem érkezett egyikhez sem. Amikor meg gondoltam rászánok 50-60 papír helyett egy kicsit többet, akkor kiderült, hogy továbbra is műanyagok a droidos telefonok és kb. abban az árban vannak, amiért már egy iphone-t is kapok normális anyagokból. Amúgy ugyan annyi idő volt megtanulni (és esetenként megkerülni) az ios hülyeségeit, mint a droidét.
Most laptopommal nyűglődök lassan ugyan ezért. Miért nem lehet igényes anyagból egy középkategóriás gépet csinálni? A laposom 3 éves és már egy ideje szégyellem ügyfél előtt elővenni. Pedig 2 generációs i3, 8gb ram, 256g ssd még egy ideig nekem elég lenne. Az aksim most így 3 évesen is 4 órát tud alaphasználat mellett. De ha kinyitom, a touchpad és a billentyűzet melletti műanyag, csak festett és úgy néz ki a kopások miatt, mintha valami putriból szedtem volna elő. Itt is azon gondolkozom már egy ideje, hogy veszek egy macbook-ot aztán teszek rá egy normális linuxot.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Vannak szinte teljesen fémburkolatú laptopok is (persze nem földelt dugasszal zavaró), pl. Dell xps l701x (már nem gyártják), persze betonon húzva biztos megkarcolódna, de amúgy fémtálcákat, tányérokat és mindenféle cuccot pakolok rá, kb. 5 év után sincs rajta egy karcolás se, pont úgy néz ki, mint amikor megvettem.

Telefonból nem tudom, hogy van-e fémburkolatú, nekem is úgy néznek ki pár év után, mintha kukázás közben találtam volna, amikor pedig átlátszó "védőtokot" használtam, maga a tok koptatta szét a kijelző burkolatát 1-2 év alatt.

Egy vízálló tokon és alá rakott vékony védőfólián gondolkozom. Próbáltátok már?

Két milibit? Az micsoda? Ha 2MB-ra godnoltál, akkor idézném Vili bácsi híres mondását: 640kB-nak elégnek kell lennie mindenre :)

A hájpfón valóban faék egyszerű, és mellé k. drága, amellett, hogy erősen korlátozott a tudása, a lehetőségei - a primitíven együgyű UI-ról nem is beszélve.

Nekem még soha nem fagyott le Android. Tényleg. Nem is raktam fel semmit a Play Áruházból csak ezeket: Google Naptár, GTasks.
További, gagyi játékok és dolgok nem fordultak meg rajta. Pont mint a Nokia 3310-esre sem raktam semmit.
Így nem volt fagyás...

--------------------------------
last project: www.ekaer-feladas.hu

Nokia Asha 503 talán. Nagyon pici, occó.
Az aksira vonatkozó óhajodnál hasal el gyakorlatilag minden.

hasonló elvárásaim miatt lett nekem galaxy note II (aksi). Ugyanakkor az elvárásaidhoz képest 0. Az kb scifi... de talán megközelíthető ha mindent energiatakarékosra állítasz, letiltod az összes wireless szolgáltatást...

neked nem inkább egy emporia kellene? meg mellé egy tablet ...

neked szerintem nem okostelefon kell, hanem egy térképszolgáltatásos nagy akkus sima mobil...

- a navigáció zabálja az aksit, érdemes lenne külön naviban gondolkodnod és teljesíthetőek lennének az elvárásaid... (gps chip fogyasztás, hozzá tartozó folyamatok, térkép megjelenítés útvonaltervezés...)
- okostelefon akkor kell neked ha mindenféle "egyedi" programokat akarsz telepíteni a telefonodra, ld ios app store, android play store. Itt jellemzően a szép nagy színes képernyő az ami elviszi a fogyasztást és az akkut, valamint az, hogy az akkukímélet még csak most van terjedőben ezen a téren... sokat kell az energiafelhasználási beállításokat tweakelni ahhoz, hogy elfogadható legyen, és pár dolgot be kell áldozni... pl az én note II-m is lehetne sokkal hatékonyabb ha nem emaileznék róla és a képernyőt is kíméletesebben használnám.. lehet ezt meg a szemem sínylené meg... van sok app is ami nem túl energiahatékonyan van megírva... ezekben az appstoreokban van minden mint a trágyadombon, de nem árt ha óvatosan telepítgeti az ember őket, jobb esetben csak kevéssé energiahatékony, rosszabban malware :)
- ha meg mégis okostelefon kell és kellenek az appok, akkor használni is fogod őket, visszaértünk az akkuhoz...

szerintem egy emporia+ egy gps-es nexus tablet, erre lehet ubi touchot is tenni és az android update is ütemesebb ha annál maradsz... tudsz vele navigálni, appozni és nem a telefonod aksiját ölöd... még a büdzsébe is belefér...

Igazából az akksival kapcsolatos elvárást abban a reményben írtam, hogy a mai telefonok tudnak legalább annyit, mint a 10-11 éves, de ha nem, akkor ez van. Nem nagyon szoktam appokat használni, elég ha navigációra jó, de nem használnám állandóan, csak ha muszáj, ezért lenne jó, ha ki-be lehetne kapcsolni a GPS-t.

Én még ma is a régi Garmin nüvi PNA-mat használom. 2006-os, de (sajnos) kenterbe veri szinte az összes okostelefonra ma létező navigációs megoldást. Egyetlen kivétel az iGo, de nem látom értelmét, hogy előfizessek rá, ha van PNA ami jobb. És ugye a PNA-val navigálás nem a telefon meríti.
Esetemben egyébként a Galaxy Ace2 telefonomat annyira nem használtam ki, hogy épp a héten passzoltam le az asszonynak. Navira ugye maradt a PNA, a Nokia 113 amire váltok napi 2-3 telefon mellett ~10 naponkénti töltést igényel. Médiafogyasztásra és utazásokra meg vettem egy családi használatú Galaxy tab3-at, mert én telefonon képtelen vagyok médiát fogyasztani.
Érdekesség: Asszony okostelefonjával külföldön egy esés után nem lehetett hívást intézni. Épp egy olyan szituációban voltunk, hogy különváltunk és telefonon egyeztettünk volna, hogy hol találkozunk. Azóta külföldön 1-1 Nokia 113 van nálunk.

GH 197-es Ericson óta volt már pár telefonom az elmúlt 22 évben. Ha meg kéne becsülnöm, akkor azt mondanám, hogy a butatelefonjaim esetében 200-300 esésenként volt csere vagy javítás. Okostelefonoknál eddig 10-15 esésenként volt screen csere vagy kuka. És ja, egy eset elég amikor otthagy a szószban, utána nem támaszkodsz rá. Lehet persze másképp is csinálni, csak azt már úgy hívják, hogy vakhit, meg úgy hívják, hogy wishfull_thinking.
A Nokiámat már három gyerekem végigrágta, a nyálözönön kívül esett, repült, aszfalton szánkózott, nyaraláskor 2 hétre a 80 fokos kocsiban főtt többször és még mindig megy. Én úgy vélem, hogy számomra jobban bizonyított, mint egy érintőképernyős.

Én csak annyit jegyeznék meg, hogy manapság ilyent telefont sem a Nokia sem más nem gyárt. A Nokia 5110-6310 sajnos a régmúlt része, nem a jelené.

Azt kellene mindenkinek megérteni, hogy a gyártóknak nem az az érdekük, hogy 10 évig kifogástalanul működő, mindent tudó és mindent kibíró készülékeket dobjanak piacra. Az Ő érdekük az, hogy sok készüléket adjanak el. De ha mindent tud és sohasem romlik el, akkor miért is venne bárki újat? Ergo ez a állapot nem maradhatott fenn.

Szóval az csak ábránd, hogy olyant telefont vesz bárki, mint 10 éve. Pláne ábránd az OP-ben szereplő specifikáció...
Mondjuk ez igaz minden műszaki (és nem műszaki) cikkre. A most 25 éves autók még működnek, miközben a most 5 évesekkel több baj van, mint az előbb emléített még működő 25 évesekkel. Igaz, nem ugyanazt nyújtják, de ha csak a meghibásodásokat nézzük, akkor sokat romlott a helyzet (azaz a gyártók fennmaradásának-nyereségének érdekében változott, így talán pontosabb).

"Én csak annyit jegyeznék meg, hogy manapság ilyent telefont sem a Nokia sem más nem gyárt."
De, hiszed vagy sem, gyárt: http://mobilarena.hu/teszt/nokia_113_minimalista/bevezeto.html
Először csak poénból vette meg egy kollégám, de aztán a komplett IT részleg rászokott nálunk. Telefonálásra is képes elemlámpának becézzük. :)

A kocsi kis elkanyarodás a témától, de: 25 éves autókon 20 éves kortól sokminden cserés az anyagfáradás miatt, bár jellemzően motorikusan nem problémásak. Ettől még az anyagfáradásban elhulló alkatrész kulcsfontosságú is tud lenni: hűtőkör, hőgombák, radiátor, hűtő, fűtéskapcsoló, stb. Az 5 éves kocsi meg... egyfelől van utascellája légzsákja, övfeszítője, menettartó elektronikája, ami a 25 évesnek nincs. Másfelől számtalan motorikus elektronikai probléma abból ered, hogy EU környezetvédelmi direktívák miatt a motorok lehetőségeinek korlátját feszegetik a gyártók. Muszáj nekik, mert az emberek 5-10 millió forintért nem 40 lóerős kocsikat akarnak venni. Plusz: Arról nem is ejtenék szót, hogy ha előző tulaj olajcsereperiódus leszarásával hazavágta a motort, turbót, akkor persze, hogy sok a panasz, hogy a mindenféle szenzor elromlott. De ez meg ugye nem az elektronika hibája, hanem user error. Családban az új autók az első 6 év alatt mindig csak kötelező szervízen jártak, probléma nem volt velük a kopó alkatrészek normális cseréjén túl.

Nekem régen volt egy m35-ös siemens telefonom. Az egyszer esett komolyabban, egyszer emeletes ágyról linóleumra, kijelzőcsere lett a vége. Egyszer meg kiesett a 4. emeletről betonra, széthullott darabjaira, de összerakva simán működött még pár évet.

Szóval az a telefon mennyire volt esésre érzékeny? :)

huawei discovery
Valami ilyesmit vettem apámnak, a hasonló követelményei miatt, a pontos típusra nem emlékszem... a kórházban egy hét alatt a felére esett a töltöttségi szint.
Mindenesetre én végül a rugged/outdoor/trekking telefonok környékén keresgéltem mivel ott követelmény, hogy nem tudsz minden nap a töltőhöz futni, és ott tisztességes offline (folyamatos adatkapcsolat nélküli) navigáció is követelmény.
Ha érdekel pontos típus, meg tudom nézni..., de abban nincs turn by turn navigáció emlékeim szerint, bár csak 2 percig volt a kezemben.

http://www.youtube.com/watch?v=ClNYLBvj-Bs
Az akkuidő csodálatos, mint látom viszont csak a-GPS van benne, úgyhogy illik neki adni hálózatot is navigáláskor. (anno hűség hosszabbításkor nagyon olcsó volt és az akkuidőt csodálatosan hozta valamint a vészhelyzeti navigációt, ma már viszont valami mást kell venni... de irányadónak hasznos lehet...)
a-gps-nél ha már van a telefonon adatcsomag (mert kell hozzá) akkor meg érdemes használni :) visszajutottunk az akkuhoz :)

apropó okostelefon: amit még érdemes figyelembe venni, hogy mivel ezek fullos operációs rendszerek, a maguk kis vírus és malware ökoszisztémájával, a gyártók egy idő után abbahagyják a biztonsági patchelést amikor szerintük a termékciklus véget ért. Ez nem a 10 évhez konvergál... onnantól ha nem akarod lecserélni akkor patchelned kell neked, pl cyanogenmod, ubuntu touch, egyéb... a telefon stabilitása azon fog múlni, hogy miket telepítesz rá és mennyire gondosan... - én ezért gondolom, hogy neked nem smartphone kellene, ha mégis, ezekkel számolj. (nem muszáj patchelni... de ahogy windows xp-t sem egészséges már futtatni...)

sokan panaszkodnak de az én note II-m nem fagy.. gyári... cyanogenmod majd ha leállnak a frissítésekkel.
Ha nem felejted rajta az adatkapcsolatot, gpst és egyéb fogyasztókat akkor egész tűrhető akkuidőt lehet elérni, de nem annyit amennyit te szeretnél. A szép nagy kijelzők eszik az akkut. Ha sokat játszol a beállításokkal egész jó időt lehet futni velük. Ha viszont nagyon belejössz az okostelefonbütykölésbe akkor belefuthatsz abba amire sokan panaszkodik, hogy instabil meg fagyik.. mer széthekkelték, vagy olyan appokat telepítettek amik megtették ezt nekik.
Hidd el többet fogod használni a netet ezután :)
Ha van mac a családban akkor ios, ha munkahelyeden tudod használni akkor winphone, egyébként android.. de ha tartós szoftvert akarsz akkor lehet érdemes kivárni a linuxos telefonokat... ubuntu.. talán... Android alá sok az ingyenes app, ios alá meg a jó, de fizetős (általában csak pár dollár). winphone tapasztalatom nincs...
mindenesetre úgy látom kezded elfogadni, hogy okostelefonéknál más az akku és termékélettartam. Ha elfogadod, akkor nosza, sok új dolgot fogsz kapni azért a kis áldozatért, ma még talán el sem tudod képzelni mi mindenre jó egy okostelefon... majd ha az elsőt használod :)

én miért note2:
- kizártam a kínai gyártókat
- legfrissebb android akkor, még némi gyártói update reménnyel
- nagy akku
- van ubuntu touch rá
- nekem kellett bele fm rádió, jó fényképező, nagy kijelző, agps és nfc
+ egyből vettem hozzá tartalék csereakkut, mert én használom és van hogy kell

no igen ez nagy telcsi lett...

Akkor olyan nagy bajod nem lenne az akkuidővel sem.
Nekem a céges Vodafone Smart 4 elmegy 4-5 napot is úgy, hogy csak telefonálok rajta. Nincsenek rajta appok (2-3 telepített, plusz a gyáriak), nem kap mobilnetet és wifi-t sem, GPS is ki van kapcsolva. A saját Nexusom a rengeteg appal, futó szolgáltatással, mobilnettel meg a nap végéig sem jut el általában.

Meg az sem mindegy, hogy a készülékbe milyen tudású GPS-modul kerül bele - és itt nem csak arról va szó, hogy GLONAS, vagy csillió műholdat tud-e egyszerre használni, hanem arról is, hogy a GPS-modulból kijövő adatok mennyire vannak megdolgozva a modulon belül, mennyire gyors és pontos maga a modulba épített matek, milyen vételi képességei vannak, etc.

"Az aksira vonatkozó óhajodnál hasal el gyakorlatilag minden."

Samsung Galaxy Ace 2 használok, keveset használom(bár mindennap telefonálok vele), 4-7 naponta kell tölteni. Kivéve ha nyitva felejtek valami app-ot, akkor egy nap alatt lenyalja az akksit. Ha figyelek rá, hogy ne maradjon nyitva semmi, akkor a 4 nap a minimum az én szokásaim mellett.

Manapság a telefonok sem gyártó hanem szériafüggők, mindkét nagyobb "felkapottabb" gyártónak vannak jó és rossz telefonjai is. Az újraindításokat elkerülheted valszeg ha nem Androidosat veszel, azonban olyan telefont ami sokáig bírja mindkét oldalon csak atomextra óriási aksival biztosíthatod manapság, alapból mindegyik normális használat mellett 1-2 nap és tölteni kell. De ém pl. kocsiban arról hallgatok zenét, ergo mindig megy a szivartöltőre és így a napi elektronyosság adag is mindig meg van adva neki.

Normális használat nálam azt jelenti, hogy nem használom, csak be van kapcsolva. Ez az 1-2 nap furcsa, mert nekem a nokia 6060 10-11 éves akksival kb. 1 hétig bírja, persze én nem hallgatok zenét róla meg nem nyomkodom éjjel-nappal, mint a legtöbb ember.

Mondjuk kocsi nélkül amúgy sem mozdulok ki, szóval ha szivargyújtóról is lehet tölteni, akkor túl lehet élni.

Azért hülyeség ez a használati idő, mert nagyon attól függ, mire használja az ember. Simán lehet, hogy alapban nem használod (mint ahogy én is csak telefonálásra) viszont
egy nyaralásnál meg ott egy peak (gps, térkép, appok, fotózás, neten megnézni infókat) aztán nem mindegy, hogy nap közben lemerül, vagy kibírja.

Én aszondanám hogy inkább tervezd meg és gyártsd le magadnak, mint hogy beérd gagyi gyártók túlárazott vackaival..

God bless you, Captain Hindsight..

A készülék sem sem fog 10 évet
kibírni, nem, hogy az akku...
Ezeket kb. 2 évre gyártják.
Funkciókat tekintve ezt
az én "butatelefonom" is tudja.:

-Nincs GPS (De térképet lehet tenni rá)
-Hívás tiltás (fekete/fehérlista)
-Hang/fényképfelvétel
("Van olyan" kategória. 2mp fix kamera,
egérmozi videóval, a hangrögzítő beszédre alkalmas.)

Átlagban heti 2x kell tölteni.

Ezen kívül:
Wifi, J2ME, zene lejátszó, FM rádió
fészbuk-twitter, opera mini... Mi kell még?

Erről van szó: (Egy éve vettem, kb.)
http://www.alcatelonetouch.com/global-en/products/featurephones/one_tou…

"Ne kelljen hetente többször tölteni (nem nagyon használom), az akkumulátor min. 10 évet bírjon."
Ezzel igen-igen leszűkitetted a kört. Nokia feature phone-ok vannak 10k körül.

--
arch,xubuntu,debian,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

én Nokia Lumia 925-t ajánlom (nekem is ez van), de a 1020 is nagyon jó, csak picivel drágább

Az új telefonokba a régi SIM kártya jó (ami a nokia 6060-asomban van) szerintetek?

Viszont portage még nem volt okos teló tulaj. És ha nem jön be neki visszatérni rendes simre micro simről csak ilyen megoldással lehet szerintem: http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--tq8X5M92--/c_fit,fl…
Vagy 5e forint cserélni a simkártyát.
Szóval ez is lehet szempont.

erösen facepalm jelleget ölt a temaindito hsz

THL 5000. A szám az akku kapacitására utal. :)
Samsungot semmiképp ne vegyél, ott a gyári romot teleb@ssza a gyártó mindenféle bloatware vacakkal.

Viszont ha jobban megnézed az MTK 8 magos procija kevesebbet fogyaszt mint a 4 magosa. Családban van Cubot X6 és 3 nap normál használat mellett (sok telefon, gmail + némi internet) 3 nap után még 20% tötöttségű a 2200mAh-s akksi. A THL 5000 mAh-s telefonját valószínű csak hetente kell tölteni. (ha nem folyamatosan játék vagy videó megy rajta). Az én CHUWI VX3-amat is csak 4-5 naponta töltöm. (nem tettem bele SIM-et, Android 4.4- 3000mAh) Árban nagyon jók a kínaiak: 4X.000 Ft (+ÁFA ha megfogja a VÁM) és a 8 mag azért igen szépen dolgozik. Már nincs messze, hogy újra csak hetente kelljen tölteni a telefonokat... meg keresni a töltőt, mert már nem emlékszel hova tetted :)

Valamelyik kínai telefonokat áruló webboltnak a mottója: amelyik telefon nem kínai, az hamisítvány:-) Amúgy a lecsupaszított Android-nak ezek felelnek meg leginkább, csak nehéz rájuk CM-et felrakni. Mondjuk nem márkás, meg nem valószínű, hogy érkezik rá frissítés. De lehet jobb lenne megvárnád az új Androidot, az állítólag sokat fog dobni az energiatakarékosságon.

A THL elég mocsok abból a szempontból, hogy
- nem frissítenek ROM-ot, tehát az összes talált bug, sechole, stb. benne marad.
- az amúgy GPL alatt kiadott kernelhez (bár a módosítások is GPL alatt vannak, legalábbis nem tainted a kernelem) nem adják ki a forrást, ilyen irányú kéréseket ignorálják (been there, done that :-) ).

Szia,

én a hónap elején vettem egy LG optimus F6-ot, cserélve a régi Samsungomat. Teljesen meg vagyok vele elégedve, ha csak telefonálásra, meg napi 10 perc wifizésre használom, akkor 4-5 napot simán elmegy, most jöttünk meg a nyaralásból, intenzív használattal (térkép alkalmazás, GPS, 100-200 fotó készítése) is kibírt egy teljes napot, csak este kellett töltőre raknom, de még úgyis volt 20% töltöttségem. Lefagyni még nem fagyott, nagyon stabilan működik. Akkumlátor cserélhető (nem is értem a felételt, nagyon sok telefonban cserélhető az akkumlátor). Ez egy olcsó telefon volt, de én meg vagyok vele elégedve. Ha többet szánsz rá, és nagyobb a kezed, akkor G2 mini, L90, vagy G3-at tudnám ajánlani (azt nem írtad, hogy kártyafüggetlen kell-e, vagy előfizetéses)

Érdemes megfogdosni a telefonokat, nekem az volt a szempont, hogy jórészet egy kézzel is tudjam használni, és a saját tenyérméretemet tekintve úgy a 4.5 col volt az a
határ, ami ennek megfelelt. Egy nagyobb kijelző (és nagyobb felbontás) alapvetően hasznos, főleg ha térképet kell nézni, viszont a tenyér mérete meg korlátozó tényező.
Erre is azt mondanám, hogy élőben kell kipróbálni, megfogdosni, annyit még számíts rá, hogy ha veszel egy gumis tokot, akkor az egy picikét nagyobb lesz.

A keresgélés közben 1-2 linuxos, wifis felderítő drón is felbukkant a telefon ajánlatok között. Ha napokig bírná az akksijuk, elküldenék párat össze-vissza a világba. :D

iPhone 4S ? Úgy nézem a tré mobilnál előfizetés nélkül (de szolgáltatófüggően) 80e forint.
3 éve használom, még legalább 1 évig biztosan támogatott lesz (hiszen jön rá ios 8), aksi érzésre olyan mint újkorában volt.
Ezt a gyakran lefagyós dolgot cáfolni tudom.

Google nexus 5?
Gondolom mindent tud amire szükséged van és stock android van rajta nem valami retek agyonmaszírozott vacak.
http://www.arukereso.hu/mobiltelefon-c3277/lg/nexus-5-d821-16gb-p200919…

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Én nem látok a fenti listában ekkora árkülönbségeket, a legolcsóbb 88e Ft, a legdrágább 149e.
Persze ez sem kevés, és az oka, hogy a legolcsóbbak (88-110e Ft között) valószínűleg sufniGSM-es nullperces használt (0% áfa, már ha egyáltalán van számla), kintről behozott darabok, bolti garanciával (hivatalos EU/Magyar garancia nuku) esetleg tetézve azzal, hogy doboz és tartozékok nélkül adják.

Es van olyan bolt, amelyik az arukereso fele nyomott arat mutat, es amikor a helyszinen rakerdezel, hogy mi a turoert a +30%, akkor az a valasz, hogy:
"- Az arainkat naponta tobbszor is frissitjuk."

Kerdezem, hogy megis miert, erre az arfolyam, hebeges, meg a naprakesz hozzaallas a valasz a folyamatos beszerzesi arakhoz valo igazodas:)

Az arukeresot, meg az argepet nagyon rossznak tartom egyebkent.
A google keresesi talalatokat osszeszemetelik, nem lehet egy ertelmes tesztet elolvasni.
A regi jol bevalt oldalakat (pl. depo.hu, mar vagy 4 eve rajuk se neztem) pedig befullasztottak.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezért kell felhívni a tetves boltosát mielőtt átbumszlizik az ember a fél városon, h. tényleg van-é olyan portékája, és tényleg annyiér-e amennyit én hiszek. Sufnigsm-ből én nem szívesen vennék még üres papírlapot sem, sajnos van azonban úgy h. az ember letolja a gatyát 1 olcsó(nak tűnő) telefonért.

Szia!

Én nézelődnék boltban, hogy melyik milyen érzésre (árcédulára). Nem tudom van-e esetleg valamelyik rendszer ios/android/wp elhajlásod, de ezzel érdemes egy kicsit foglalkozni.

Szubjektíven, csak utálatos szó kategóriában :)

Apple - zárt rendszer (= nem annyira testreszabható mint az android, cserébe stabilabb!), drágább kategória, ha kijön egy frissítés, és te a régebbi rendszert vissza szeretnéd tenni, mert gyorsabb volt, nem lehetséges! (iPhone 3-am volt, az "új" négyes rendszeren tetű lassú lett, az iPhone négyesekről is azt hallottam egy almás szervizt üzemeltető barátomtól, hogy ugyanígy jártak. Akksival nem volt gond.)

Android - konkrétan Sony Xperia P: testreszabható, nekem ez kellett, még ha ára is van. Kevesebbet kísérletezek már vele, gyári ROM visszakerült rá, de a LLama nevű appot imádom (idő, hely, stb. függvényében konfigurálja a telefon beállításait minden téren, így nem kell állandóan némába/3g on-off/wifi on-off/fényerő raknom és vissza). Sajnos a Sonyt nem tudom ajánlani, gyakran hoz ki új telefont, de a szoftverét keveset frissíti, nem optimalizálja jól (csak legyen kint, hogy kiírhassák, meddig frissítettek), és képes hibásan is ott hagyni a felhasználót vele. Ez az én esetemben azt jelenti, hogy a legújabb rendszeren idegőrlő telefonálni, mert felveszem, kettő még cseng, meg rezeg, meg bénázik, és úgy átlag 3-8 másodperc múlva tudok is beszélni.... De legalább a régi rendszert vissza tudom rá tenni. Mivel a bootloadere a telefonnak unlock-olható, mert független, így tudok rá bámilyen romot tenni, nem csak gyárit, ez hatalmas előny, ehhez a tulajdonsághoz bármilyen jövőbeni telefonnál tagaszkodnék! Akksival nem volt gond.

WP - csak ismerősnél láttam. Nekem nem annyira tetsző a felület, kinek mi. Stabilitására még nem hallottam panaszt.

Vásárlás előtt mobilarena-n szétnéznék mindenképp, egyfelől megkeresném a telefonhoz a tesztet, de ami még fontosabb, az ottani fórumot elolvasnám. Lehet, hogy elmegy vele kettő vagy lelkesedés függvényében több órád, de megéri, ha hosszú távra veszel telefont. Azért fontos, mert sokszor a dolgok később jönnek ki, és ott lehet róluk olvasni.

ui: Ha Androidot vennél, és túráznál, térképnek a Locust ajánlom. Kocsival a Navigon jött be.

Na, én pont így voltam a Samsung telefonommal. Állandóan reszelni kellett, hogy egyáltalán menjen, frissítés semmi, ami nem lenne baj, ha nem egy bughalom sw-rel hozták
volna ki. Na, ehhez képest az LG maga a csoda, nem is nagyon vannak hozzá custom rom-ok, mert ez egyszerűen jól megy.

A nyomkodással egyetértek, érdemes bemenni egy Mediamarkt-ba, ott végignyomkodni mindent, aztán egy T/Telenor/Voda bemutatószalonba, ahol ugyancsak végignyomni mindent,
mert Android és Android között is óriási különbség van.

"Lehet, hogy elmegy vele kettő vagy lelkesedés függvényében több órád,"

Inkább 1 v. 2 HÉT lesz az. Mivel -nagy fájdalmamra- nincsenek az 1. hozzászólásban summázva időről-időre az átbeszélt témák, az eddig felfedezett szériahibák, stb. és pl. a Nokia 920-as topik 19 EZER hozzászólásnál jár. Azt még gyors átfutással se úszod meg 1 hét alatt, ha éjjel-nappal azt dolgoznád fel.

Ha csak felületesen futod át a témát, olyan mintha adtál volna a halottnak 1 beöntést, semmit nem ér. Sok fórumozó 1x éves okostojás jön azzal mikor sorolom a WP8 hibáit/hiányosságait, hogy miért nem tájékozódtam mielőtt megvettem. Ilyen hülye reakción csak röhögni lehet: egy ennyire komplex rendszert mint amilyenek a smartphone-k, nem ismerhető ki vásárlási döntést befolyásoló bizonyossággal csak azért mert 1-2 -amúgyis totálisan szubjektív- értékelést elolvasott az ember valakinek a tollából, aki használta 1-2 napig, jobb esetben 1 hétig. A hiányzó fícsörök és értelmetlen korlátozások csak lakva ismerszenek meg, a pénztárgépnél csengetés után 1-2 hónappal. Nekem is annyi idő volt rádöbbeni mennyi gagyi volt még 1 éve a WP8. Szerencsére 1,5 év alatt rengeteget fejlődött, most már csak 2-3 bosszantó fassága van, amiket a következő update v. javít, v. soha nem lesz jó, meg kell hasonulni v. végső esetben más rendszerre továbblépni.

Sajnos ma nincs olyan Magyarországon (de sztem a világon máshol sem) olyan szolgáltatás, hogy tudsz venni telefont 2-3 hónapra próbából. Ha megtetszett, beszámítják a 2-3 hónap bérleti díjat a teljes árba, ha meg nem tetszik, visszaadod és csak a 2-3 hónap bérleti díjat buktad, ami szimpatikus árképzéssel közel nem lenne annyi mint 1 rossz döntés alapján megvett telefon ára.

Igazából tudatosan kellene ilyen drága terméket vásárolni, reálisan átgondolva, hogy mennyi pénzt költhetünk valamire, és mely terméktulajdonságok fontosak, és melyek érdektelenek számunkra. El kellene olvasni a pénzügyileg felérhető jelöltekről a meghatározó terméktesztelők véleményét, és súlyozni a saját szempontjaink szerint - és ez alapján választani.
El lehet ezzel pepecselni, és a többségnek kevés idő/ész áll rendelkezésre.

Nagyon jó a BB10, több ismerősömnek is van. Igazából ha nem lennék megrögzött androidos, akkor biztos BB-t vennék. A készülékek minőségiek, a rendszer maga nagyon jó (megkockáztatom: a legjobb mobil OS, ami ötvözi a többi mobil OS kb minden jó tulajdonságát, de a korlátjaik és negatívumaik nélkül). És egy Z10-et vagy Q5-öt (utóbbit fizikai billentyűzet fanoknak) szinte bagóért meg lehet venni.

kevesebb a bug benne mint akármelyik androidban, és azóta csak jobb lett. nem akarok kampányolni, nekem a telefon már évek óta a bb, minden mástól hátast dobok. ha pedig az a szempont, hogy app kell, akkor android.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"fú, két évnyi BB + BES support után ezt nagyon erősnek érzem :(
(számomra nehéz volt megtanulni a kezelését, kevés app, érdekes bugok az BBOS-ben)
De a hardver maga tényleg best buy lenne."

Az a baj, hogy sok embernek így maradt meg a fejében, ahogy te is írod, pedig a mai BB-k (BB10 - QNX) már egész mások és nem kell hozzájuk BIS/BES. Ugyanúgy lehet őket használni, mint a többi okostelefont, belerakod a simed és kész. A BB10-es rendszer is ég és föld a régihez képest és sokmindenben jobb, mint a konkurens OS-ek. Pl a multitaskingja szerintem ver mindenkit a mezőnyben. Pl nézd meg ezeket: http://www.youtube.com/watch?v=2lYiNHsJKIE
http://www.youtube.com/watch?v=ZGVi60jqKVE
http://www.youtube.com/watch?v=Hk_IyXTDLxQ

A sebességük is nagyon jó. A nexus5-öm mellé bátran oda lehet tenni a Z10-et, hardverben gyengébb, mégis ugyanolyan gyors és gördülékeny.

Ráadásul a BB10-en van egy komplett Android (talán 4.3-nál tartanak) stack, az androidos appok jó része is futtatható rajta (az androidos appok ikonja ugyanúgy bekerül a programok közé, mint a natív appok, észre sem venni, hogy androidos appot indítasz).

Mondom, én androidos vagyok, imádom a nexusom, de amit eddig láttam -és próbálgattam- BB10-es telefonokon az elég meggyőző.

Lásd itt feljebb a hozzászólásom.

Az új BB10 rendszernek és telefonoknak _semmi_ köze, ahhoz, amiről te beszélsz. Ez már más világ. Nem kell hozzá BES/BIS, pont úgy használhatod, ahogy egy iPhone-t vagy más okostelefont.

A BB-nek leginkább 2 baja van:
1) sokan így emlékeznek rá, ahogy te is
2) bénák marketingben

"1) sokan így emlékeznek rá, ahogy te is"
Eladtak nekem 250€ áron egy telefont azzal, hogy az alap dolgok menni fognak rajta BIS/BES nélkül is, ne aggódjak. Ezt részletesen átbeszéltem velük vásárlás előtt. Erre vásárlás után, használat közben kiderült, hogy azért nincs WIFI teljesértékűen, meg GPS, mert nincs BES. Szóval fizessek be BES kiegészítést(azzal ment is, de csak azzal!). Teljesen olcsó, 20€/hó, két évre potom 480€, ha csak havonta fizetem, hogy bármikor felmondhassam, akkor még több. Tehát a telefon teljes értékű működése 730€ lett volna összesen két évre, cserébe megkaptam volna azt a funkcionalitást amit egy 100€-s kínai Android is tud. Mikor megírtam a BB-nek, hogy nem erről tájékoztattak és hogy némileg etikátlannak érzem az üzleti partnerük hozzáállását, kiábrándító volt a reakció. Szóval felőlem menjenek csődbe nyugodtan, akkor se veszek már tőlük semmit, ha 120%-osan működik.

"Eladtak nekem 250€ áron egy telefont azzal, hogy az alap dolgok menni fognak rajta BIS/BES nélkül is, ne aggódjak. Ezt részletesen átbeszéltem velük vásárlás előtt. "

A régi rendszer olyan volt, amilyen. Az egész a BIS/BES szolgáltatásokra és üzleti felhasználásra volt kihegyezve (zárójelben: sokan szerették úgy is). Az, hogy téged a _szolgáltatód_ félretájékoztatott és rádsózott egy telefont, ami a fenti -fizetős- szolgáltatások nélkül gyakorlatilag használhatatlan, az szerintem nem a BB hibája. Nem tisztem őket védeni, de nem értem miért őket szidod. A hülye szolgáltatódat miért nem hagytad ott? Miért nem mondtad fel az egészet, mivel az elején nem tájékoztattak megfelelően, hogy plusz szolgáltatásokra kell előfizetni, hogy használni tudd a telefont? Most tényleg a BB a hülye ebben a történetben, mert olyan eszközöket forgalmaztak, ami neked nem felelt meg és mert a szolgáltatód rábeszélt egy ilyen készülékre?

Egyébként akkor én sem vettem volna BB-t. Sem a készülékek, sem ez a BIS/BES móka nem tetszett. De azóta ők is továbbléptek.

A Blackberry saját supportvonallal rendelkezik, a szolgáltatótól függetlenül. Saját bevallásuk szerint a Curve kiadásával az volt a cél, hogy a vállalati rétegen kívül az átlaguserek is megvegyék a márkát. Az egész PR kampány is erről szólt, amivel a telefont a BB elsózta. Éppencsak az a szándék nem született meg, hogy BIS/BES független legyen az eszköz. Ezt lehetett volna részükről úgy kezelni, hogy ne érezzem lehúzva magam. Ők ezt nem akarták úgy kezelni.
"De azóta ők is továbbléptek." Ja, én is továbbléptem, soha többet BB telefont. :)

megy az BIS-sel is, fillérekért kapsz rá. BES-nél pedig a policy kérdése, ha a cég nem engedélyezi, akkor bizony nincs, és ez így van jól. külön supportvonal van a bb-khez, úgyhogy nem értem a problémát.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Lehet mondani, évekig vártam, olvastam a tapasztalatokat a mégújabb "okosokkal" kapcsolatban. A hozzászólások sokáig csak arról győztek meg, a fejlesztésekre van még mit várni. Nem bánom, hogy a "butákkal" kitoltam az "okosokkal" történő ismerkedés időpontját. Az elmúlt néhány "okosmobilos" év, csak BETA-tesztek kedvelőinek szólt. Gyakorlatilag ma már a vevők pénzén fejlesztik utólag a hardvert és szoftvert is. (és még-már egyáltalán nem, - esetleg soha, - nem ér véget ez a dolog!?)

Azért az Android 4.4 már kiforrottabbnak tekinthető, mint a korábbi verziók, mint ahogyan a WP 8.1 következő generációs készülékei is. A kiugróan drága telefonok fórumos panaszai alapján akár szerencsésnek mondhatod magad, hogy csak most kerül sor a tervezett "befektetésre". (Jó ég..., miket olvastam az elmúlt években Samsung-os telefonok fórumain a csúcstelefonok, (Galaxy SII, III, IV) hibáit illetően. Nem is értem, hogy az alapján, hogyan vágott bele mégis az évente, másfél évente, 100 ezer forintokat felemésztő kütyü-vásárlásokba? (Az a régi vicc jut eszembe erről minduntalan, aminek a poénja a "...nem vak ez, csak vakmerő..." volt.) Na de több százmillió "Galaxy" felhasználó?

Amit érdemes megfontolni, ha nem a fiatal "sasszeműek" csapatát erősíted, nem érdemes a nagy felbontást, - ("RETINA") - és az 5" feletti kijelzőket választani. Ti. az ugyanis a szokásos "okosnak" mondott feladatokra úgyis kicsi lesz. Az akkumulátort viszont rendesebben "eszi". Számomra az ideális megoldás, a viszonylag olcsóbb, megbízható, zárt rendszerű, (iOS, WP8.1) max. 4.5"-os telefon, és a viszonylag nagyobb erőforrásokkal szerelt, drágább, 8-10"-os "droidos" tablett, amin kiélheti az ember a "barkácsösztöneit". Telefonon a kommunikáció érzékeny adatok tárolását vagy valakivel való közlést, esetenként "gázos" (politikai) nézetek kinyilvánítását, beszélgetéseket jelent. "Okosmobilon" mindezt jó pár újabb típusú kommunikációs formával kibővitve. Esetleg bankkártya helyettesítő, fizetési megoldásokkal "spékelve". - Én nem tenném ki nyitott, folyamatosan gyúrt, alapvetően "adathalász" célokkal fejlesztett rendszernek ezeket a funkciókat.

Hogy mások mégis megteszik? - Vannak a világon dolgok, - az emberi viselkedést tekintve, - amelyek számomra örök rejtélyt jelentenek, és már nem is reménykedem a megfejtésben. :-)

Több ismerősömnek is van Samsung Galaxy S3, úgy tűnik, elégedettek. Már 80 alatt is találsz, a maradék 20-ból etethedted akksival, ha úgy van. :)

Előnyei továbbá az "olcsóságon" kívül, hogy népszerű készülék (volt), valószínűleg még sokáig lesz hozzá minden (akksi, "főzött" rom).

Csak azt ne vegyen!

Nekem is az van, hát, ha azt mondom, hogy nem egy szélvész, akkor még finom voltam. Akad, laggol, lassú. A Samsung vagy ad rá ki frissítést, vagy nem (4.3 most az utolsó, de erre is kellett várni vagy fél évet). Ha hetente nem indítom újra, használhatatlanságig lassul, pedig néha kiölöm az appokat.

Hát nemtom, az enyémet nem kell újraindítgatni, max. havonta egyszer indul újra, akkor is azért mert teljesen lemerítem. A szemszáng app-okat pedig célszerű lecserélni (nova launcher, anysoft keyboard, camera360, a contact/tárcsázó témának még nem mentem neki), úgy elég jól használható.

"Akad, laggol, lassú."

Én biztos ráraknék egy aktuális CM11 buildet (mondjuk én olyan hülye vagyok, hogy nexuson is CM-et használok). Ha jól látom az S3 támogatott részükről. Ez már eleve 4.4.4 (eleve jobban bánik az erőforrásokkal, mint a 4.3 és már bekapcsolható az ART is), bloatware és táccswiz mentes.

kamera mindenhol gagyi.

Kieg, este szar, egyebkent homalyosokat csinal (ha nem tud mire autofokuszalni, akkor default makrora teszi), egyszeruen szar.

Egy normalis messzi tajfotot nem lehet vele csinalni.

A CM alatti kamera az inkabb csicsas, mint hasznalhato, ez igaz. De fokuszt egyiken se lehet allitani, igy megette a fene az egeszet.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Most hogy olvasom eszembe jutott hogy volt kollégám is rendelt egy zopot, elégedett volt vele.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Nekem Moto G van, a dualsim-es valtozat. Meg vagyok elegedve vele. Szerintem egyik legjobb telefon az alacsony arkategoriaban.

--
FeZo

A csaladban es ismerosi korben _barki_ vett barmilyen telefon helyett iphone-t, azota senki sem akar masfelet. Ebben van fejleszto, uzletember, mama, gyerek, es mindenki igenyet kielegiti.

Az elvarasaid jogosak, de jelenleg ilyen telefon nincs, csak olyan, ami megkozeliteni probalja. Ebben pedig 4 nokia es 3 kulonbozo gyartoju (lg,htc,samsung) androidos telefonos tapasztalatom is erosit. Iphone ota nincs fagyas (kiveve az ios7 bevezetese utan), nincs instabilitas es undorito grafika, stb stb stb.
Cserebe vannak kotottsegek. Valamit valamiert.

Nekem pont fordított a tapasztalatom, aki az ismeretségi körömben iOS eszközt vett (mert sokan dicsérik és ráadásul az a menőbb), az mind váltott azóta másra.

Szerintem aki "szűz" okostelefonos OS téren, annak mindegy, hogy melyiket tanulja meg. De csak azért iOS-t vagy Androidot venni, mert valaki szerint az a jobb... Mindkettő ugyanazt tudja, nagyjából hasonló sebességgel, nagyjából hasonló hibaaránnyal.

Nexus 5
A fenti áron elérhető
Android KitKat:
- Számok tiltása megy
- Számos térkép (navi) elérhető (Google map, Waze, Locus)
- GPS: a helymeghatározás kapcsolható, használja e a GPS-t
- A sose szó nem értelmezhető, meg a fagyni sem, de tegyük fel hogy értem: nem jellemző rá a hibás működés
Mondod hogy nem használnád, nos:
Standby time: 300 hours
Talk time: 17 hours
Meglátjuk mennyire nem használod.
- Hangfelvétel, fénykép egyértelmű.

Disclaimer:
Nem használom az eszközt mivel más igényeim vannak, a te feltételeidnek ez felel meg. Elégedett leszel vele.

+1

Nekem Nexus 5 van (sok "régi" Nokia és pár Android-os készülék után), és nagyon meg vagyok vele elégedve.

Azt nem tudom, mennyire strapabíró mechanikusan, mert azért "vigyázok rá" (nem babusgatom, csak odafigyelek, hová teszem és igyekszem nem leejteni). Szilikon tok és képernyő fólia van rajta, tokot levéve így olyan, mint új korában. Zsebben még pont elfér, baja nem lesz tőle (ha nincs fémpénz és/vagy kulcs mellette).

Az akku 1 napot akármilyen használat mellet kibír, az pedig nem érdekel, az után mi van (az okostelefon használni van, nem fogyasztási bajnokságra). Ugyanis annyira civilizált helyen élek, hogy naponta legalább egyszer 220V-os csatlakozó közelébe kerülök... Egyébként vettem 6000 HUF-ért vezeték nélküli töltőt alá, így csak rárakom, mikor hazaérek, nem kell dróttal-dugóval bajlódni.

A tudásbeli elvárásokat mind bőven megugorja, arról kár is beszélni.

Lefagyás még nem volt (8 hónapja vettem), újraindítani nem muszáj, anélkül sem lassul be - én azért pár hetente újraindítom megszokásból, mert a Nokia E51-et is újra kellett ilyen időközzel anno...

Blackberry Z10. Nem android, de elég sok androidos dolog elfut rajta. Sosem szerettem a bb-t, de amióta megvan, imádom. Van rá ingyen gps, ami elég jó (Navfree), egy csomó dolog ami nincs bb-re, androidra viszont van probléma nélkül megy (kamerás megfigyelő szoftverek, teamviewer...), most kb 55 körül van kártyafüggetlenül, 2 év gyártói garival. Van rá BBM (azonnali üzenet küldő szolgáltatás (hang,videó, szöveg)kb ennél még nem találtam jobbat) Az akksija nálam kibír több napot is, mondjuk én kézzel szinkronizálom a mailjeimet. Nincsenek gombok (csak bekapcs és hangerő), gesztus vezérlés van, 2 nap alatt meg lehet szokni és az is nagyon jó. Ja és a lényeg: 3 hete volt restart egy frissítés miatt, előtte passz mikor, 1,5-2 hónapja talán... nincs döcögés, mert sok a RAM (2 GB), belső tárhely 16 GB (ebből olyan 10 a felhasználható), kezeli a 64 GB memkarit (ha sok pornót akarsz tárolni rajta, kötelező). És mivel a BlackBerry halott, ezért az elmúlt kb 5 hónapban csak 3 frissítés jött rá, de sokáig lesz támogatva a régi BB-k supportjából kiindulva. Sokat lehetne még mesélni róla, de nézz utána neten (ott van több vélemény is).

Mondjuk a BBM-nek egy hátránya van, hogy igazán jól csak BB-n megy, ahol ugye ráadásul szépen integrálódik a HUB-ba. BB-s ismerősök kedvéért egy darabig használtam az androidos verziót, de nekem sok bajom volt vele:

- Az androidos kliensre is ráerőltették a BB10 UI stílusát, ami teljesen rendszeridegen és béna androidon. Pl minek van alul a böszme nagy vissza gomb, mikor androidokon eleve van -mindig látható- vissza gomb (akár hardveres, akár szoftveres).

- Az üzenetek sokszor késtek, ha a státusz ikont kikapcsoltam (ez bele is van írva a beállításokban figyelmeztetésként, csak azt nem értem, hogy mások -whatsapp pl- hogy tudják megcsinálni, hogy állandó fix értesítés ikon nélkül is rendesen fussanak a háttérben és ne késsenek az üzenetek)

- Nem lehet az értesítéseket rendesen testre szabni. Én pl be szerettem volna állítani, hogy ha valaki üzen, akkor kapjak értesítést, a group chateknél viszont _ne_, mert az nem fontos annyira, hogy állandóan villogjon miatta a led. Nem lehetett beállítani. Vagy vannak értesítések (mindenre) vagy nincsenek (semmire), on-off.

Mondjuk ez fél éve volt kb, azóta pár dolgot biztos javítottak.

De ez csak az androidos kliens nyűgje. Ettől független maga a BB10 rendszer és maguk a telefonok is nagyon jók, ha valaki nem google függő -vagy pláne ha direkt kerüli-, annak tökéletes választás.

Persze, minden meg tud fagyni, a bb10re nem jelemző tapasztalataim szerint.

Köszönöm szépen mindenkinek a tanácsokat, végül egy tányér méretű lg g pro 2-t vettem.

Szerintetek nem gond a telefon akksijának, ha állandóan bedugom a notebookba (usb-be)? A notebookom nem támogatja az 5G wifit, ezért csak a telefonon keresztül tudok csatlakozni (a többi hálózat pedig lassabb), de így mindig elkezdi tölteni is. Nem tudom hol lehet kikapcsolni az automatikus töltést.

Én naponta töltögetem az okosktelómat mert zenét hallgatok róla kocsiban a szivargyújtóra dugva. Semmi gondot nem okozott eddig, meg mindenütt azt mondják ezeknek az aksiknak már ez nem árt. Bár havonta kéthavonta egyszer lemerítem és feltöltöm teljesen de azt mondják már ezt sem kellene.

Életem első mobilja ilyen gumitégla volt tizenévesen.. :D Nekem a gumi lehámlott róla, undorító volt az egész, mire egy bringás baleset véget vetett életének.. :D De egy nyári tábort kibírt töltő nélkül!

"Utálom az okostelefon szót!"
És a smartphone-t? :D

Velem kevesen fognak egyetérteni, viszont én is kb ilyesmit valósítottam meg, amit te szeretnél. Nem mondom, hogy amit csináltam az jó, csak azt, hogy számomra ez így a TÖKÉLETES. A lényeg a használat, ha nem akarod szívatni magadat és megbízható telefont akarsz sok évre, ami nekem sikerült, elsőre, kellő tervezés után.

Hogy MEGBÍZHATÓ legyen a telefon, minimalizálnod kell a futó alkalmazásokat, le kell telepítened a nem szükséges szolgálatatásokat, hogy ne figyeljenek a memóriában a részei feleslegesen, persze tudjál mindent, ami kell.

Megveszed a telefont, lefrissíted az Androidot, már ha van hozzá patch, felrakod a szükséges appokat, lehetőleg minél kevesebbet, majd az összes olyat letelepíted, akár utánajárással, vagy app freeze használattal (nem törölhető az app, de nem is fog futni, így is jó). Mindenféle csili-vili animációt, mozgó hátteret, mindent kikapcsoltam. Tök felesleges számomra. Az összes Android animated* ki van kapcsolva, így gyorsabb, nem kell várnom amíg valami szépen mozog, hanem egyből ott van. Eddig a szép mozgó háttér nélkül is bírom.

Nekem van Viber, Skype, Google Drive, Google Maps, Google Translate, Google Hangouts (chat), ébresztő, stopper, Sports Tracker, navigáció, Opera és Firefox, Adv. Task killer app (felesleges alkalmazások kitakarítása), App freeze/backup-oló cucc, DroidWall (tűzfal), zene+film lejátszó, zseblámpa :-). Ennyi.
(ez jóval kevesebb, mint amit gyárilag ráraknak, még ha soknak is tűnik. Maradt pár olyan app, amit soha nem indítottam el, de ha leszedném a telefonkönyv nem működik.)

Nem rakok rá kétes eredetű programokat, nem telepítek rá minden szemetet, mindent legyomláltam róla. Sőt, a frissítéseket sem sietem el, csak ha valami nem működne. De érdekes, minden működik.
Ezen kívül mindent ami a memóriában figyelt, és nem kell a működéshez, azt kiiktattam (ez többször pár óra volt megvételkor, de azóta sem kell ezzel foglalkoznom).
A telefon stabil, megbízható. (Ezt kevesen mondhatják el.)

Alapból 3G helyett 2G-n használom, ha kell komolyabban a net, akkor 3G-re átkapcsolom egy gyors 2G/3G váltó ikonnal. Chatelni, a 2G is elég. A telefon rendelkezésre állás a 3G nekem olyan 30%-kal csökkenti. Nekem nem éri meg non-stop 3G-n lenni számomra. Telefonálni is elég a 2G nekem.

Alapból soha nem indul el a Skype. Elindítom ha kell, használata után meg inkább aznap valamikor újra indítom, hogy ne is legyen a memóriában, mert ha már 1x elindul, nem lehet a memóriából kiszedni, visszaindítja magát. Viber régen "megette" a telefont, akár aznap teljesen lemerítette, csak úgy, hogy a memóriában volt, azóta ezt kijavították.
Továbbá a tűzfalon csak annak az app-nak adok netet, aminek úgy gondolom, hogy tényleg indokolt. Nem annak, ami kér.

Havonta csinálok teljes mentést a telefonról, és UTÁNA frissítem le a pár app-ot ami fent van. Vagy akkor sem, csak pár havonta. De már erről is leszoktam mostanában, inkább csak negyedévente frissítek. A frissítések sokszor elrontják a megbízhatóságot, és rontanak a működésen, megbízhatóságon. A Skype-nak is volt olyan frissítése, hogy lemerítette a telefont, ha elindult a Skype, a rendelkezésre állás miatt... Vicc... Aztán most épp jó.

Mikor megvettem a telefont esténként tölteni kellett, a gyári beállításokkal. Ha nem használtam, maximum másfél nap.

Az optimalizálás után, ugyanazt a telefont 2-4-5 (!) naponta töltöm. Úgy, hogy általában napi 1+ órát beszélek + chat.
Általában 30% körül töltök rá, kivéve ha indokolt és tudom, hogy nem lesz lehetőségem akkor tölteni amikor 30% körül lesz.
Reggeli 40% esetén este lesz 15-20%, hogy használom, még soha nem hagyott cserben, hogy lemerült volna. Ha reggel 100%, este 80% vagy 90%, sok telefonálással is. Ha 3G-n lennék, akkor este maximum 60-70% a 90% helyett, a számomra semmiért.

Semmi sem tökéletes: azzal tudom kifagyasztani a telefont, ha konferenciahívás (egyidejű 2 hívás) közben pont akkor szakad meg az egyik fél, amikor bekapcsolom a hívásba, esetleg 2 egyidejű beszélgetés közben a harmadik bekapcsolásakor kiesik az egyik fél. Ilyenkor az aksit is le kell venni, hogy újra bekapcsolható legyen. Eddig 3x fordult elő ilyen, mióta megvan lassan 3 éve (ez nem olyan rossz, de a 8 évig használt 6210 egyszer sem fagyott ki, semmilyen formában sem! Mai napig működik). Ha nem használnám a konferenciahívást, nem lett volna kifagyásom 1 darab sem, de nekem kell ez a funkció. Pedig ez csak egy egyszerű Androdidos telefon, mégis megbízható!
2-3-4 hetente újraindítom, ahogy hangulatom van. Ezen kívül teljesen megbízható, minden működik. Az üzemideje sem csökkent érezhetően még, számomra is meglepő módon.

Én az okostelefonon 75-95% telefonálok, 10-15% chat/sms/viber, 5-10% web böngésző, 5% GPS és 5% egyéb. Se Facebook, se Tumblr, se Twitter, se Youtube, stb... Az összes ilyet leirtottam a telefonról (azok is ott frissítenék magukat a háttérben... köszi, de NEM). Így minden megbízhatóan működik, szerintem ebből ennyit lehet kihozni.

Amit én vennék most magamnak, ha bármi lenne az enyémmel, sorrendben, de még átgondolnám a sorrendet vásárlás előtt:

- Galaxy S3
- Galaxy S2 Plus (Nem, nem elírás. Sok mindenre ez is sok, a többi meg még inkább sok...)
- Galaxy S3 Mini
- Galaxy S4 mini

Ezek mind 100e alatt vannak elvileg.

A kiválasztott fenti telefonok győztesét a fentebb említett módon letakarítanám, keményen lecsupaszítanám, majd elérném újra a közel 1 hetes üzemidőt és a megbízhatóságot. Tudom, nem használnám ki a telefon funkcióit, viszont amit tudna, azt megbízhatóan és gyorsan tudna. Nekem erre való a telefon. Tudom, kilógok a sorból és nem vagyok trendi.

Sakk-matt,
KaTT :)

Ui.: Tudom, az okostelefon arra való, hogy futás közben GPS alapon tárolja az útvonalat, közben szól a zene, megállsz, egy kis szelfi sorozat, ami megy a közösségi oldalakra egyből 4G-n, majd veszel fel egy rövid kisfilmet, amit a háttérben töltesz fel miközben lájkolod a haverok új postjait, majd futás utáni pihenés gyanánt játszol valami 3D-s játékkal, utána valami multiplayer játék, majd letöltöd a hét 30 legújabb app-ját és a hónap 10 legjobb új játékát, és így már van 500+ alkalmazásod a 16 GB-os belső memórián és a 32 GB-os mini SDHC-n. De vannak, akik tényleg főként csak telefonálni akarnak az okosTELEFONNAL és csak néha-néha kihasználni az okos lehetőségeket, amik alapvetően nagyon hasznosak és jók.

Köszi az ötleteket. Nos, én legtöbbször még csak telefonálásra se használom. Közben egyébként egy lg g pro 2-t vettem. Igazából nem tudom, hogy a g3 miben jobb, szerintem rosszabb, mert kisebb és kevesebb ramja van, ráadásul drágább. Az animációkat én is kikapcsoltam, de a háttérben újabban állandóan elindulnak a frissítések, ha wifire csatlakozok, pedig elvileg ezt a funkciót kikapcsoltam. Szerencsére kaptam unlimited data-t egy hónapra, és azon nem akar frissíteni, úgyhogy erre a problémára még van idő.

Zseblámpaként én nem használom már, mert pár napja a TV hátulján akartam megnézni vmit, és a szűk hely miatt az egyébként teljesen puha, szőnyegezett szobában egy kis fémdarabra leesett, és 3 felé repült. Lett rajta egy kis megnyomódás az élén, de csak kb. 10 cm-ről látható. :D Legnagyobb hátránya, hogy ebben a méretben nagyon nehéz tokot vagy autós tartót (nem szélvédőre) kapni, a webáruházak pedig majd valamikor hozzák (azaz hoznák, ha megrendelném), addig nyugodtan szögeljem magam az ajtóra, nyilván más dolgom úgysincs. Azóta némi kísérletezgetés után (szerencsére még időben megláttam, hogy kanyarodik a szalagkorlát) rájöttem, hogy vannak gyárilag is stabil pozíciók a kocsiban. :D

Az LG G szériát azért nem ajánlottam, mert komolyabban nem teszteltem még, de elméletben jónak tűnik, én is nézegettem azokat.

Ha felrakod a Droidwall nevű programot, azzal tudod szabályozni az összes alkalmazásnak, hogy lássa-e az internetet. Kell hozzá root-olt telefon a DroidWall-hoz.
Ha tudod mit csinálsz, megéri root-olni, de nem beszéllek rá... Számomra elképzelhetetlen lenne root jog nélkül, mert több fontos alkalmazásnak kell kötelezően.

A Droidwall attól nem véd, hogy a program a memóriában figyel-e és X percenként próbál-e csinálni bármit is, tehát simán merítik a memóriában lévő programok a telefont, ha nem megfelelően csinálták meg azokat.

Jól kifogtad a zseblámpázást, de hát ez benne van... :) Használati tárgy.

Sakk-matt,
KaTT :)

Én Samsung Galaxy-t használok, minden stim abból amit írtál, de hetente többször kell tölteni...
ÉN is használok GPS-t ami kikapcsolható, ha nem használod

Azt nem tudjátok véletlenül, hogy microSD-ből melyik való egy lg g pro 2-be (pl. microSDHC vagy microSDXC), vagy általában honnan lehet tudni? A wiki szerint több szabvány van, és nem mindegyik kompatibilis mindegyikkel.

Működik, viszont frissítettem android 5-re, és ez a verzió minden programnak csak bizonyos könyvtárat enged módosítani. Eddig a botsync-et használtam, hogy ssh-n keresztül leszedjek fájlokat, de annak nincs saját könyvtára, vagyis nem tud az sdxc-re írni android 5 alatt. Van egy beépített file manager (talán az lg-jé), amivel lehet másolgatni, viszont így nincs mit, hisz le se tudom tölteni. Tudtok rsync-hez hasonló progit, ami ssh-n keresztül szed le fájlokat, és folytatja a félbeszakatt letöltéseket? Lehetőleg saját könyvtárral az stbstb/Android/data alatt, hogy esetleg még használni is lehessen valamire.

Gondolkodtam a rootoláson is, viszont a mobile banking azonnal letilt, ha meglátja a su-t (ha véletlenül elfelejtem átnevezni), és elég körülményes újból regisztrálni. Vicc lenne, ha rootolás nélkül nem tudnám ráírni az sdxc-re azt, amit akarok...

Nemrég vette én is mobil, Sony E3-at és nagyon elégedett vagyok vele. Nem fagyott még sose, GPS-e jó stb