GNU-Darwin csomagok Linuxra

Címkék

A GNU Darwin project nekiállt néhány BSD-stílusú csomagot portolni Linuxra. Ezek közül néhányat már elérhetővé, letölthetővé is tettek. A project szerint készen állnak arra, hogy nagy mennyiségű csomag kollekciót portoljanak Linux csomag formára.

Sokakban bizonyára felmerül a kérdés, hogy mi az a GNU-Darwin, és mire is jó ez az egész? Hát lássuk:

A GNU-Darwin az Apple Darwin projectjének a folytatása, forkja amelynek célja egy Darwin alapú Unix rendszer készítése. A projectnek két fő célja van, az egyik hogy felhívja a figyelmet a Darwin/Mach egyedülálló képességeire, és hogy segítse az Apple szoftver felhasználókat az open source feeling megismerésében.

Az Apple Darwin rendszere egy BSD UNIX operációs rendszer, amely fejlett hálózatos képességekkel bír, tartalmazza az Apache webszervert, és támogatja a Macintosh és UNIX filerendszereket.A rendszer eredendően 1999. márciusában jelent meg. A Darwin jelenleg PowerPC-alapú Macintosh számítógépeken fut, de megkezdődött a portolása Intel processzor-alapú és azzal kompatibilis rendszerekere is. A portolást a Darwin közösség végzi.A Darwin az alapja a Mac OS X-nek. Az összes olyan szoftver amit Darwin-re fejlesztettek, az módosítás nélkül fut Mac OS X-en.Egy meglehetősen jó Darwin FAQ-t találsz itt.

A GNU_Darwin project honlapját megtalálod itt.A másik kérdés: Hogy mire jó az, hogy a GNU-Darwin project csomagjait Linuxra portolja? Ezt döntse el mindenki maga :-)