Rendszeróra, bolondóra :(

Fórumok

Rendszeróra, bolondóra :(

Hozzászólások

Sziasztok! :roll:

Pár hete, vagy lehet pár hónapja is, hogy észrevettem: hol késik, hol siet a gépemben az óra. Beállítottam, de ismét elállt. Annak tulajdonítottam, hogy kipróbálni feltettem több Linux disztribúciót is, pl. SuSE, Mandrake stb. és ezek valamelyikénél a rendszeróra vagy 2 órás eltéréssel járt, nomeg volt amit Live CD-n próbáltam ki és ott sem volt pontos az időbeállítás.

Igenám, de teltek a napok és egyre vadabbul elkezdett mindenféle dátumot mutatni az óra. Hol 2001 volt, hogy 2008 és különféle hónapok és időpontok kerültek elő. Ekkor megelégeltem és vettem egy 2032-es típusú Líthium battery-t az alaplapba és ki is cseréltem.

A gondom csak az, hogy a hiba nem szünt meg!
Állítottam a BIOS-ban, beállítottam a KDE alatt mindhiába és utóbb a
hwclock --set --date="08/04/04 22:33:00" paranccsal is, de nem maradt meg fixen a dátumbeállítás csak egy időre. Sokszor elég volt egy sima reboot és a KDE órája (nomeg a date parancs) is egészen eltérő évet, hónapot, napot és órát mutatott mint az aktuális. (és mindíg mást)
A dologban az a legérdekfeszítőbb, hogy van amikor megőrzi a beállítások aktuálisságát akár 5-8-10 órán keresztül is, és volt olyan, hogy 10 percre ki volt kapcsolva és már 2007 szeptember 21 volt rajta és valamilyen egész más óra érték.

Erre várok ötleteket. Mert én még csak nem is hallottam ilyenről. Már - már arra is gondoltam, hogy valaki bejött a gépemre míg én letöltöttem egy programot és átvariált valamit "ügyesen". Igaz, hogy nincs tűzfal a gépen, de a wigwam.sztaki.hu tűzfaltesztje szerint: minden port zárva.

Előre is köszönök minden ötletet és tippet. Vagy ha van az alaplapcserén kívül megoldás.

Üdv. Imre

[quote:e5e9c0ef6d="Lakosimi"]A dologban az a legérdekfeszítőbb, hogy van amikor megőrzi a beállítások aktuálisságát akár 5-8-10 órán keresztül is, és volt olyan, hogy 10 percre ki volt kapcsolva és már 2007 szeptember 21 volt rajta és valamilyen egész más óra érték.
...
Erre várok ötleteket. Mert én még csak nem is hallottam ilyenről. Már - már arra is gondoltam, hogy valaki bejött a gépemre míg én letöltöttem egy programot és átvariált valamit "ügyesen". Igaz, hogy nincs tűzfal a gépen, de a wigwam.sztaki.hu tűzfaltesztje szerint: minden port zárva.

az idő változásából erre gondolni...hm...

két megoldás jutott eszembe - több szerintemnincs is:
1. cseréld ki az alaplapon az elemet
2. cron-ba, vagy egy szkriptbe tedd be: rdate time.kfki.hu
magyarán időszakonként pl óránként, vagy rendszerindításonként szinkronizáljon a time.kfki.hu-val

Meghibásodott az alaplap (lehet, hogy kontakt-hiba)!
CSERÉLD KI!!!

Ha folyamatos internetkapcsolatod van, akkor az ntpd telepítése is megoldás lehet. Ez az elején szinkronizál rdate-tel (így kell megírni az init-szkriptjét), és utána is pontosan tartja az időt (hozzászinkronizál a kiválasztott atomórához, pl. time.kfki.hu).
De ez csak ideiglenes megoldás, ha az elem a rossz, akkor előbb-utóbb a cmos-beállításokat is el fogja néha felejteni a gép. Egy elemcsere viszont megoldja a problémát.
Az ntpd viszont utána is nyugodtan maradhat, jó dolog az, ha pontos a gép órája.

Üdv,
L. Á.

Az NTP telleg franko dolog, de miert irjatok hogy csereljen elemet!? Leirta, hogy mar probalta. (Vagy csak szerkesztette azota?)

Nem lehet, hogy az elem amit vettel rossz?

[quote:429c35970d="BandiG"]Az NTP telleg franko dolog, de miert irjatok hogy csereljen elemet!? Leirta, hogy mar probalta. (Vagy csak szerkesztette azota?)

Nem lehet, hogy az elem amit vettel rossz?

hm most vettem észre hogy írta, akkor az 1. részemről sztornó persze meglehet próbálni lehet hogy tényleg rossz amit vett ;)

Sziasztok! :roll:

[quote:4ae8b061d9="BandiG"]Az NTP telleg franko dolog, de miert irjatok hogy csereljen elemet!? Leirta, hogy mar probalta. (Vagy csak szerkesztette azota?)

Nem lehet, hogy az elem amit vettel rossz?

Jó az elem annyi bizonyos és már nem csak az elem jó :P

Röviden:

Úgy néz ki, hogy végre rájöttem, hogy mi állította el a rendszerórámat. Még
jó, hogy egy másik HDD-n megvolt egy régebbi rendszermásolat a SuSE Linuxról amit használok (már 39 hónapja :).
Azon kipróbáltam több újraindítással és ki-be kapcsolással a gépet és azzal
kifogástalanul működött a rendszeróra. A gyanúm az volt ami be is
igazolódott, hogy valamilyen okból a Linux állítja el még kikapcsolás előtt a BIOS óráját és be is jött, ugyanis "rebootonként" kb. fél órát tólta előbbre a BIOS óra idejét. Viszont a "másolat SuSE" teljesen jó volt. Emellett a napi használatban lévő SuSE mindíg megált a boot folymat alatt a "Setting up CMOS clock" kiírásnál kb. másfél percre "pihenni" (ekkor nem tudni mit csinált ennyi ideig), míg a régebben lementett rendszer nem.
Ezek mellett még a 'hwclock --show' parancs és a 'date' parancs órája között közel 30 perc eltérés volt.
Most már másodpercre egyezik. A megoldást a /etc és a /sbin könyvtárak a régi rendszerről való átmásolása hozta!

Még jó, hogy volt mivel összehasonlítani!
Másképp nem jöttem volna rá.

Köszi a tippeket. Egyébbként modemmel nem igazán lehet szinkronizálni rendszeresen, de mostmár remélhetően nem is kell...

Üdv :roll:

[quote:0313504f61="Lakosimi"]Egyébbként modemmel nem igazán lehet szinkronizálni rendszeresen, de mostmár remélhetően nem is kell...

Sztem egy masodpercen beluli pontossagra biztos lehet.

[quote:c9ea70120f="Lakosimi"]Most már másodpercre egyezik. A megoldást a /etc és a /sbin könyvtárak a régi rendszerről való átmásolása hozta!

Még jó, hogy volt mivel összehasonlítani!
Másképp nem jöttem volna rá.

Köszi a tippeket. Egyébbként modemmel nem igazán lehet szinkronizálni rendszeresen, de mostmár remélhetően nem is kell...

hm ezért aztán felesleges volt /sbin-t meg /etc-t másolni ezek szerint csak be kellett volna állítani rendesen az időzónát, meg hogy utc vagy gmt legyen tárolva a biosban.

"és ezek valamelyikénél a rendszeróra vagy 2 órás eltéréssel járt" itt erre gondoltam, én is aztán megváltozott a véleményem ;)
"egészen eltérő évet, hónapot, napot és órát mutatott mint az aktuális" ez viszont nem szokott jellemző lenni (max óra különbség, időzónáktól függően), valamit nagyon el állíthattál ezek szerint, és szerintem ezért gondolt mindenki az elemre :D

[quote:250014657b="Lakosimi"]Most már másodpercre egyezik. A megoldást a /etc és a /sbin könyvtárak a régi rendszerről való átmásolása hozta!

Még jó, hogy volt mivel összehasonlítani!
Másképp nem jöttem volna rá.

Köszi a tippeket. Egyébbként modemmel nem igazán lehet szinkronizálni rendszeresen, de mostmár remélhetően nem is kell...

A rendszeres szinkronizálás modemmel úgy értendő, hogy ugybár nem folyamatos az elérésem, ami van, mert 90-95%-ban ki van kapcsolva a modem. És van, hogy ezért, azért bekapcsolom a gépet...
Alkalmanként fél órát ment előre az idő és csak ezért betárcsázni..., akkor már ettől jobb lenne az, ha a
hwclock --set --date="07/07/04 20:55:00" paranccsal beállítanám, ami egyszerűbb is és nem kell Matáv vonal ehhez....

[quote:250014657b="tso"]
valamit nagyon el állíthattál ezek szerint, és szerintem ezért gondolt mindenki az elemre :D

No, ehhez képest meglepő dolgot írok!
Semmit! NEM állítottam el.
Mindemellett ez a telepítés már 2001 májusa, tehát közel majd 40 hónapja fentvan és kifogástalnul üzemelt eddíg.
Az alaplap azonban már 2 és fél éves, ezért gondotam egyből elemcserére amikor magától elkezdett össze-vissza menni az óra.
A kisérletképpen kipróbálni feltett rendszereket másik HDD-kre tettem fel a Mobil keretben...
Amikor azok alatt más időt mutatott az óra, akkor visszatéve a "napi rendszerességgel használt Linuxot" annál folyamatosan volt az idő és a naptár.
Mindaddíg így volt mígnem magától elkezdett "bolondozni"

Csak a pontos érthetőség kedvéért: n_e_m állítottam el s_e_m_m_i_t

Üdv. :roll: :lol:

akkor nekem mért is mutat 2 órával kevesebbet a debianom? ha beallitok, akkor a windowsom kesik ket orat. Gondolom alaplapot piszkalja. Van rá egyszerű megoldás?

[quote:04cfe950cc="Sun"]akkor nekem mért is mutat 2 órával kevesebbet a debianom? ha beallitok, akkor a windowsom kesik ket orat. Gondolom alaplapot piszkalja. Van rá egyszerű megoldás?

Gondolom, telepítéskor azt mondtad neki, hogy az alaplapi óra GMT szerint megy.
Átállítás: /etc/default/rcS-ben UTC=no