Alaplapok

Alaplap vagy proci memória vezérlő hiba lehet?

Fórumok

Üdv mindenkinek!

Adott egy Asrock ASRock > H81M-DGS R2.0 alaplap, benne egy samsung 2 GB DDR 3 rammal és egy Crucial 4gb DRR3 rammal, 6 évig mentek dualban szó nélkü, a proci egy régi Pentium G3220 proccal.

Tegnap egyszer csak kaptam egy váratlan rendszerleállást, Memory management hibával,  majd váratlan restart és ki be kapcsolt a gép 4-5 ször.

Ezután sikerült elindulnia de UEFI állandóan Channel A memory hibát írt. Próbálgattam cserélni a 4 és 2 GB t B csatornába hibátlan mind a két ram. Ha A memória foglalatba rakom nem hajlandó elindulni a gép. 4 sípolás és fekete képernyő num lock és társai se villanak fel. Ma szétszedtem az egész gépet kitakarítottam, alaplapot , memória foglalatot, de ugyanaz a hiba sajnos. Bios resetet is próbáltam nem segített.

LGA 1150 ben elvileg alaplapon nincs már memória vezérlő, nézegetve is minden memória vezető a pcb nyákon a procihoz van vezetve.

Szerintetek alaplap csere vagy cpu? Sajnos a környéken nem tudok senkit akinek lenne LGA 1150 procija 2 perc tesztre :(

Low power alaplap [Megoldás alatt]

Fórumok

Szükség lenne egy nagyon kis fogyasztású házi szerverre. Intel J4125, illetve N5030 vonalon indultam el, de úgy tűnik ezeket nem lehet kapni.
Az egyetlen értékelhető találat az Amazonon az AsRock J4125B-ITX alaplap volt, ami egy butított változat és a célnak épp nem felel meg.

Tudtok valami alternatívát, ami elkerülte a figyelmem és olyan 10W TDP körüli gép építhető belőle (s jelenleg is beszerezhető)?

Az elsődleges szempont az alacsony fogyasztás. Kis forgalmú email és webszerver lenne rajta, a mentés ütemezetten történne róla más gépre.

UPDATE (2021-10-24)

Amit elfelejtettem, hogy virtualizációra képesnek kell lennie. A Proxmox mail gateway bejött, így azt a gépnek tudnia kell futtatnia. RPI és társai ezért kiesnek, mert Proxmox nincs ARM alapon.
(Vagy ha van valami ezzel összemérhető tudású, nem konfigurációigényes (pilótavizsgás) spamfilter, akkor szóljatok! Esetleg F1 Scrollout?)

UPDATE (2021-10-25)
Egyelőre az a felállás kezd kialakulni, hogy a 3 "gép" lesz.
1. RPI 4GB, amire a PVE7 felmegy és azon csak a PMG megy. 
2. ODROID-HC4-OLED, amin az egyéb szükséges 24/7-es szolgáltatások. Itt 2x1TB Samsung Evo 870-es HDD Raid 1-ben szolgálja ki az igényeket, amelyek ennek a gépnek az esetében a levelezés/webszerver funkciók.
3. ODROID-HC4-OLED, amin az időnként szükséges fájlok kerülnek tárolásra 2xIronWolf 4TB-on, RAID1-el. Ez a másik Odroid alá lesz NFS-sel becsatolva, lévén az Odoridnak 1 db USB2-es portja van, ami valószínű jelentős bottleneck lenne a rendszerben. 

A rendszer backupját egy RPI 1-es végzi el, USB-SATA átalakítóra kötött IronWolf lemezekre, amelyek csak a backup idejére kerülnek felpörgetésre. A backup maga naponta 1x cron-ból, rsyncen keresztül történik. 

Az ODROIDok és az RPI4-es is nagyjából 4W-ot fogyaszt idle módban, így a teljes rendszer fogyasztása (a hálózati elemeket nem számítva) olyan 14-15 W körül lesz (az SSDk plusz HDDk idle fogyasztása esetén). Storage használata esetén 26W körülre emelkedik az érték. Természetesen ezt később megmérem.

Ezzel a felállással évente 1.4 MEGAWATTÓRA energia takarítható meg a jelenlegi szerverhez képest. 

 

[Megoldva] CPU is not detected or fail - merre tovább?

Fórumok

Akasztják a hóhért. Összeraktam egy gépet alkatrészekből, nem indul. Az alaplap egy MSI B550M-A PRO, a CPU egy AMD Ryzen™ 7 5700G, meg valami 32 GiB RAM, de annak egyelőre semmi jelentősége. Bekapcsolást követően világít a CPU is not detected or fail debug LED az alaplapon. Az összerakásnál figyeltem arra, hogy azonos potenciálon legyek a gép házával, meg aztán a CPU 1-es lába jó irányban van, de szerintem nem is lehetne rosszul betenni. Hűtőt leszereltem, CPU-t kivettem, nem láttam sérült, elgyűrt lábat. Visszatettem, kallantyút rázártam, hűtőt visszatettem, a jelenség ugyanaz. Alaplap megkapja a rendes tápot meg a külön 12 V-ot is. Nem mértem, csak be van dugva csatlakozó, ami kell.

Nagyon szomorú vagyok. :( Egy ilyen CPU közel 130 ezer forint.

Nincs másik AM4-es CPU-m, így nem tudom azzal megnézni az alaplapot. Mit tennétek a felélesztése érdekében?

Megoldás: BIOS frissítés.

Gigabyte Aorus B550i Pro AX - nincs kep a HDMI porton

Fórumok

Sziasztok!

 

Vettem egy Gigabyte Aorus B550i Pro AX alplapot, amely nem ad ki kepet az alaplapra integralt HDMI portok egyiken sem, sot, meg a BIOS-ban sem talaltam semmilyen arra vonatkozo utalast, hogy lenne rajta integralt VGA kartya.

A BIOS-ba is csak ugy sikerult bejutni, hogy beledugtam egy kulon PCI Express-es VGA kartyat.

Eddig csak olyan leirasokat talaltam, ahol a memorianak adott feszultseget allitgattak, ilyesmi.

Valakinek van esetleg tapasztalata az adott alaplap tipussal?

Link: https://www.gigabyte.com/Motherboard/B550I-AORUS-PRO-AX-rev-10

 

Elore is koszonom!

Se kép, se hang

Fórumok

Ilyen nincs. Múltkor az ech0raix, most meg egy gép nyiffant ki. Vagyis nem kapcsol be.

Se kép, se hang, se bios screen, semmi. 

Ping-re se válaszol, szerintem nem is bootol.

A procin a ventilátor pörög.

Először a tápra gyanakodtam, ma rákötöttem egy másikat, ugyanaz.

Ha videókártyát, memória modulokat kiszedem, ugyanaz.

Már csak az alaplap (valami gigabyte) vagy a processzor (amd Fx 800) lehet a ludas.

Hogyan találhatnám ki, hogy vajon melyik a ludas?

Mire idáig eljutottam, észrevettem, hogy a hálótati csatlakozónál sem villognak a kis ledek, szóval valószínű az alaplap lesz az...

Gép kikapcs/hibernálás után újraindul

Fórumok

Sziasztok,

 

GIGABYTE GA-Z270-Gaming K3 Alaplap, egy relatíve régi házban, rajta Linux.

Kb 1 éve raktam össze, azóta minden ok - jellemzően hibernálom a gépet, ritkán van restart.

 

Hétfőn két áramszünet is volt, és bár elsőre nem vettem észre semmi hibát, este tűnt fel, hogy hibernálás után újraindult a gép - mármint leállt, és pár mp. után ismét elindult.

Tegnap leállítottam a rendszert, áramtalanítottam, de továbbra is ezt csinálja.

A POWER gomb szerintem nem hibás, mivel ha ilyenkor 5mp-ig nyomom, akkor leáll a gép, és úgy marad.

 

 

Mi lehet gond, merre nézzek körül?

ház ráz?

Fórumok

Nem találtam kimondottan táp topikot. A PC ott figyel az asztal alatt olyan helyen, hogy néha rászoktam tenni rá a jobb lábam (vádlim). Most meleg van tehát nincs rajtam hosszú nadrág. S azt vettem észre hogy némely esetben szúró, kellemetlen érzést tapasztalok. Ha kézzel megfogom, akkor nem érzek semmit. Földelt aljzatba van bedugva. Bár igaz hogy "házi földelt". A radiátor csőhöz lett kötve a földelés, mert a panel lakásokban a szobákba sehol nincs földelt dugalj. Mi lehet ez? A földelési megoldás le lett ellenőrizve és jónak mondták.

gep kikapcsol - memtest megall

Fórumok

Üdv!

 

Van egy gép linux mint OS-sel, ami időről időre kikapcsol. Log-ban semmilyen információ nincs, memtest pedig az alábbi ponton, néhány másodperc után megáll:

 

https://kepkuldes.com/image/9qFLU3

 

.

 

Mit tudok tenni, megnézni, hogy mi lehet a hiba? Mivel a log-ban nincs semmi, gyanítom, hogy inkább HW.

 

Mit jelent az, hogy ezen a ponton áll meg? Memtestnél meg lehet nézni valahogy?

 

 

 

Köszönöm a válaszokat.

Bekapcsoltam , elment az áram , Mi lehet a táppal ?

Fórumok

Sziasztok,

Most szereltem össze életem első gépét , a gond csak az hogy nem indul el. Tudom sok tutorial van a neten , de szerintem minden helyesen csináltam mégis valami gond van. Amikor bekapcsolom akkor elkezd világítani a billentyűzet , az egér , a processzor hütő is, a tápban lévő propeller viszont nem. (850w)

https://ibb.co/28XF9rX
https://ibb.co/cT35wG5
https://ibb.co/Qn0wnfn

Csatoltam a képeket hogy hogy néz ki a dolog. Az alaplap egy számítógépház oldalán csücsül . a négy csücske pedig alá van támasztva egy egy csavarral , tehát az alaplap alsó pinjei nem érintkeznek a földel. 

24 pin alaplap-táp

8pin-8 pin processzor mellé

6 pin sata ssd-be

ram pontosan a helyén

processzor hűtő alaplapon

 

Tehát amikor bekapcsolom nem kapcsol ki be ki be mintha valamelyik eszköz nem lenne jól bedugva , szimplán minden elkezd világítani pörögni , kivéve a tápban lévő propeller , és képet sem kapok a monitorokra , se hdmi-n se vga-n.

Összeérintem a 2 pin power sw így indul el. 

Az alkatrészek mind kompatibilisek egymással ez tuti.

Az elején még nem vettem észre hogy nem pörög a táp ezért párszor indikáltam a bekapcsolást , akkor ment el az áram. Lehet valahol vezeti az áramot vagy mi lehet a gond ? Lehet jó az egész csak addig nem pörög az fel a táp amíg nem érzi hogy kellene ? De akkor miért nem kapok képet?

Ha bárki tudna segíteni nagyon hálás lennék.

5pin power sw to 2pin power sw? Ez így működhet?

Fórumok

Sziasztok,

Vettem egy alaplapot de nincs hozzá bekapcsoló gomb, és Magyarországon nem is igazán találtam elérhetőt. Van egy régi gépem amit nem használok , ezért abból kiszedtem ezt a modult viszont ez 5 pin-es. Nekem ebből csak a 2 pin bekapcsolóra van szükséges (új alaplapon 9 pines változat van) , ezért arra gondoltam hogy akár működhet is a csatolt képen megjelenített példa. Arról nincs tudásom hogy hova kell földelés , mivan ha összes összeér , mi süti ki stb , ezért lenne szükségem egy picit a segítségetekre.

Láttam olyan megoldást is hogy csavarhúzót tesznek oda , és így összeér. Ebből akadhat probléma ? Mondjuk mi történne ha mind a 9 pin érinti egyszerre ? Az alaplapnak lehet baja ettől ? Választ előre is köszönöm.

https://ibb.co/3MWDg9S

5pin to 2 pin