EFI boot - valaki elmondaná, hogyan kell?

Fórumok

Szóval sok mindent olvastam össze és egy kicsit már meg vagyok kavarodva. 64 bites Linux telepítők rendszeresen EFI-s GRUB-ot akarnak felpakolni a gépemre. Mivel azoknak szükségük van egy boot partícióra, ezért a telepítés után általában mindig GRUB heggesztéssel kell töltenem az időmet.
Elmondanátok, vagy útba igazítanátok ezzel a témával kapcsolatban? Mi az a boot partíció? Mekkora legyen? Milyen fájlrendszerrel? Mit kell rárakni? Logikai/elsődleges? Flaget kell rakni rá? Dual bootnál milyen változtatások kellenek?

Köszönöm! :D

Hozzászólások

1M, és EF02 (aka BIOS Boot) a típusa.
Formázni felesleges
Pl. gdisk-kel tudod létrehozni.

Javaslom a GPT típusú paticiónálást. Sok érv szól mellette. Nem kell vacakolnod az extended és logikai particiókkal. Átméretezhetó, másolható, stb. A Win7 is ismeri.

1,) Tegyél ez elejére egy 100MB fat16 particiót. Ez az EFI -nek kell.
2,) Tégy egy boot particiót, ha van kedved... de szerintem ez manapság felesleges. { Én azért tettem... }
3,) Izlés szerint SWAP...
4,) Majd az össze többi... ...izlé szerint.
Példa:

Number Start End Size File system Name Flags
1 1049kB 211MB 210MB fat16 EFI System Partition boot
2 211MB 735MB 524MB ext2
3 735MB 10,0GB 9265MB linux-swap(v1) primary
4 10,0GB 100GB 90,0GB primary

A csatolási pontok valami ilyesmit fognak mutatni:

/dev/sda4 6G 84G 369M 20% /
/dev/sda2 485M 91M 369M 20% /boot
/dev/sda1 200M 9,4M 191M 5% /boot/efi

CSAK TIPP: Előtte egy LiveCD -ről partíciónáld meg a GParted programmal

Kicsit off a téma, de ha már a GPT és a Win7 szóba került.

A Win7-tel ma szívtam egyik barátomnál. Állítólag feltelepített egy Win7-est a full SSD-re, majd átméretezte a partíciót a win7 belső szoftverével, mivel rájött, hogy egy Ubuntut is szeretne. Ezt azonban tudta telepíteni, mert nem látja a partíciókat. Hát megnéztem.

Ubuntu install menüs "kézi" partíciónálója: partícionálatlannak látja a diszket. Pedig láttam, hogy windows bootolt előtte.

Parancssor: fdisk -l /dev/sdb
Warning !! GPT fejléces partíció. Ugyanakkor extended bejegyzés is van. De az fdisk rinyál.

gdisk + libjeit átrántottam nc-vel.
gdisk: warning !! GPT partíció, de CRC hibás

Javítottam, a partíciók jók lettek (felcsatolhatóak, Grub adja a Windows menüt), de a Win7 bootja már a legelején fekete alapú szűkszavú képernyőn leáll, nem bootolt be. Vélhetőleg, mert a gdisk ténylegesen GPT-re alakította a GPT fejléces de mégsem GPT partícióstáblát.

Találkozott valaki ilyesmivel? Hogyan kell(ett volna) az ilyet javítani?

2,1 TB alatt megvan a választási lehetőséged. Felette GPT.
Se gyorsabb, se lassabb nem lesz a diszk kezelésed GPT esetén (** kivéve ha 4K szektorméretű a diszked és erre hibásan allokált MBR-ed van. Lásd alább.). Még logikai partíció esetén sem lesz kezelési sebesség különbség.

A legfontosabb dolog, ami életre hívta a GPT-t: 2,1 TB-os MBR korlát.
És ha már kell változtatni, akkor
* 2 példányban írják a diszkre (ha egyik megsérülne, van backup)
* CRC-zett formában, így a hibás GPT kiszűrhető, a helyes CRC-s használható.
* tuti biztos a 4K allokáció, nincs 63. (8-cal nem osztható) 512 byte-os szektornál való kezdés. Fontos, mert időközben áttértünk a 4K-s fizikai szektorméretre. Régebbi fdisk-nél (MBR) figyelni kell erre, GPT-nél nem.
* mindegyik elsődleges bejegyzés, nincs kettécsapva a diszk kezelése, ezért technikailag könnyebben átméretezhető az összes partíció.
* és ha már változtattak, partíciótípusok mellett jelzik a célját is.
--> az ext2/3/4 MBR-nél 0x83 volt egységesen
--> GPT 8300 Linux filesystem, 8301 Linux reserved, 8302 Linux /home, stb. (fdisk helyett gdisk)
* eddig nemhivatalosan be volt paszírozva az MBR után a GRUB fejléce, a többi pedig a fájlrendszeren volt nem mozgatható formában. GPT esetén EF02 (BIOS boot partition) azonosítójú önálló partícióra rakandó, azaz a fájlrendszerbe nem keveredik nem elmozdítható boot blokk.
* jövő egységes partíciós tábla formátuma. Végülis az MBR megélt 30+ évet, még a számítástechnika első felében született.
* témában említett UEFI boot.

Lásd még: http://en.wikipedia.org/wiki/GUID_Partition_Table

Egyik tegnapi kérdésemre a válasz: Some, including OS X and Microsoft Windows, only support booting from GPT partitions on systems with EFI firmware, but FreeBSD and most Linux distributions can boot from GPT partitions on systems with either legacy BIOS firmware interface or EFI.
Kérdés, hogy a GRUB esetén sem képes GPT-ről indulni?

Továbbra is keresem a tegnap feltett kérdéseimre a választ.
* miért került CRC hibás GPT fejléc a nem GPT-s diszkre? Csak Win7 volt az előélete és a belső partícióátméretezőjével lett átméretezve.
* GRUB annak ellenére hogy megtalálta és ráadta a bootot a Win7-re, a Windows hibaüzenettel közölte, hogy nem fog bootolni. Miért?
* hogyan kell (legközelebb) megoldani ilyen esetet, hogy a Win7 is bootolni tudjon és a partíciós tábla is helyes legyen?

Nekem egyebkent pont forditott a bajom, a Hackintosh bootloadere csak MBR particiorol tud bootolni, GPT-rol nem (mondjuk ahol Hackintosh van, ott nem EFI BIOS-om van, nem tudom, ez szamit-e valamit).

Egyebkent koszonom az infokat, jo cuccnak tunik, egyelore meg fazok tole, mert eleg sokat szivtam GPT particios tablaval, az MBR-t meg jobban ismerem.

Ami a CRC-t illeti: a particios tabla kezelheto marad akkor is, ha a CRC nem stimmel? Nyilvan, ertem en, ha a CRC nem stimmel, akkor jo esellyel serult a particios tabla, de ez nem implikalja azt, hogy a teljes benne tarolt informacio hibas, foleg mert ha az oprendszer nem ismeri fel a fajlrendszert, akkor nem piszkalja a szamara olvashatatlan diszket (marmint, ha hibas helyre mutat a GPT-s info).
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Szívtam ezzel annó. BIOS-os rendszeren áttértem GPT-re, különösebb indok nélkül, inkább csak a kísérletezés miatt. Linux-Windows dualboot volt, utóbbi miatt kellett a GPT-nek az MBR kompatibilitási kiegészítője, de így meg a linux betöltésen hasalt el elég gyakran a grub (elég véletlenszerű volt, nem jöttem rá a közvetlen okra). Mostmár UEFI-s gépem van, ezzel gond nélkül megy a GPT/EFI boot.
Én azon a véleményen vagyok, hogy UEFI-hez GPT, BIOS-hoz MBR. A BIOS-os rendszerek tudtommal szintén nem tudják kezelni a 2.1TB-os limitet, szóval ehhez se lenne sok értelme.

Elég jó doksi.
Az alaplapommal (P8H77-M) valami szívás van, mert mikor utoljára néztem, linux alól nem tudtam szerkeszteni a boot menüt, csak az EFI konzolból.
Bootloadernek meg ajánlom figyelmedbe a rEFInd-et. Lényegesen egyszerűbb a grub-nál, csak EFI-s rendszereket tud bootolni, és 100%-ban az EFI rendszerpartíción van. Nekem legalábbis szimpatkus az ilyen egyszerű megközelítés.

Sziasztok!
Hugom gépe EFI-s, van rajta Win10 és most telepítettem ubuntu 16.04 et.
A gond az , hogy nincs grub bootkor csak az f9 efi file-ről tudom indítani az ubit, a win10-et meg sehogy.
Szeretném a grubot visszakapni, hogyan telepítsem fel?

Ha ez egy hp akkor, a biosban kiválasztod a boot beállításokat ott pedig, hogy a customized boot legyen az első, annak pedig add meg, hogy /EFI/ubuntu/grubx64.efi, mentés és reboot. A windows-nak az ubuntu grubjában kellene lennie. Ha nincs akkor próbáld meg az ubuntuban: update-grub. Remélhetőleg felismeri.

sub

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
Fedora twentythree

Jó tanács:

Van egy rEFInd nevű kis live boot manager, ha meg találna bolondulni az EFI boot akkor azzal még mindig el tudod indínai a rendszert!

Itt találod:
http://www.rodsbooks.com/refind/

Oykawa