Mennyire kell "inteligensnek" lennie egy programna

Mennyire kell "inteligensnek" lennie egy programna

Hozzászólások

Talaltam egy erdekes cikket az http://agent.aitia.hu portalon.
Azt boncolgatja, hogy milyen stilusban kell(ene) valaaszolni a programoknak, hogy afelhasznalok boldogabbak legyene ugyanannal a "esemenynel".
http://agent.aitia.hu/main.php?folderID=129&articleID=1162&ctag=articlelist&iid=1

Szerintem az igazi megoldas egy ELIZA beepitese lenne, akinek a felhasznalo elpanaszolhatja, hogy mi a baja. a panaszok nagyreszere _tokeletes_ megoldast nyujtana.
Szerintetek?

Micsoda hülyeség!
Dicsérjük csak a lámát, vigasztaljuk, nem baj ha fingja sincs semmiről. A végén majd elhiszi magáról, hogy ő a legokosabb.
Az M$-nek ez a stílus persze bejön: etessük a népeket mindenféle zagyvasággal, aztán szépen lassan láncba verjük őket, úgy, hogy közben még mosolyognak is...

Laci

[quote:449961aca9="anr"]Szerintem az igazi megoldas egy ELIZA beepitese lenne, akinek a felhasznalo elpanaszolhatja, hogy mi a baja. a panaszok nagyreszere _tokeletes_ megoldast nyujtana.
Szerintetek?

Többnyire. De ne felejtsük el, hogy tökéletes program nincs, hibák mindenhol előfordulnak, és ezekre többnyire az bukkan rá, aki 'nem rendeltetésszerűen' használja a programot. A cikk éppen arról szólna, hogy lehet kezelni a programhiba által okozott bizonytalanságot a felhasználónál, aki nem biztos hogy tudja, hogy most ő rontott el valamit, vagy a program hibás.

A topik címére válaszolva pedig: maximálisan, és azon is túl.

Tudom picit régi a topik, de akkor is eléggé elöl van ezen a fórumrészen.
Szerintem azzal, hogy a hibákat intelligencia dolgozza fel a felhasználónak, fölösleges. Bőven elég, ha nem száraz hibaüzenetet hibaüzenetet (Pl: $1234:6543 memórián $-@&#> művelet nem végrehajtható) helyett valami barátságosabb üzenet fogadja a rábukkanót. Sokat kezdeni vele nem tud, és egy hibafájl az üzenet szövegétől függetlenül generálható, amit be lehet kérni. Talán az jobbüzenet, hogy "Most hiba miatt kilépek, de légyszi az éppen végzett feladatomat írd meg légszi a fejlesztő@pogramok.hu-ra, és csatold levélbe a /tmp/hibaüzenet fájlt. Köszi."
A felhasználó nem azt igényli, hogy Elizával társalogjon, hanem hogy felhasználóbarát legyen hiba esetén is. Persze ha mindenképen egy olyan progi kéne, ami a hibát intelligensen dolgozza fel, akkor egy BugBuggy-hoz hasonló frogram legyen, így legalább csak egy nagyon komplex program hibás intelligenciáját kell javítani (mert ugye hibátlan program nincs). Ebben a progiban nem csak a felhasználóval történő beszélgetést emelném ki, hanem a bugok javítására, felismerésére történő intelligencia-fejlesztést.