Nano színes (kiemelt) config paraméterekkel

 ( kalmarr | 2013. december 8., vasárnap - 12:22 )

Sziasztok,

szeretném beállítani, hogy ha megnyitok Debian alatt valamilyen config file-t (kiterjesztés nélküli file), akkor a paraméterei, színesek legyenek. Ha jól értem a nano a kiterjesztésből következtet a megfelelő színekre, de sajnos a conf file-ok legtöbb esetében nincs ilyen kiterjesztése. Így nem színesen jelennek meg.
Kérdésem, hogy ezt hogyan lehet beállítani, mivel rengeteg oldalt találtam, ami ezzel foglalkozik, de azok csak az "egyértelmű" kiterjesztéseket kezelik (*.php, *.html, stb..), amik persze nekem is színes kiemeléssel jelennek meg.

Köszi előre is!

KALMI

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem "kiterjesztés", hanem a konfigban a filenévre beállított regexp alapján dől el, hogy mit és miként színez. (Példa erre a Debian alatt a sources.list, ezt a csomagban lévő konfigban megtalálod, továbbá vannak példák is. Ezen kívül man nanorc.).

Igen találtam egy jó beállítást hozzá.

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=133595

A működése pedig, ha valamilyen file-t akarok "kiemelni", akkor így kell elindítani:

# nano -Y conf szerkesztendő_file

Kérdésem, van-e ennél jobb megoldás is, pl: ami automatikusan emeli ki (ne kelljen elé írni "nano -Y conf" vagy alias-sal megoldani)?

Esetleg van-e ennél részletesebb kiemelési beállítás, amit érdemes még megnézni?

KALMI

Miért akarod ilyen furcsa módon indítani? A man is említi, és az általad linkelt leírás is úgy fogalmaz: "The first code line in the snippet includes a regular expression that defines for which file names this syntax highlighting should be used. Whenever you encounter a config file that is not matched by this, but you would still like to open it with syntax highlighting, ..."

Ott van a /etc/nanorc, vagy a saját home-odban a ~/.nanorc, felesleges külön file-t gyártani hozzá, és azt -Y után megadni. És ugye ezeket induláskor alapértelmezetten olvassa.

Lehet, hogy nem értem pontosan mit szerettél volna írni..., de ha jól értem arról írtál, hogy automatikusan felismeri a nano.
Pont ez a bajom, hogy nem olvassa alapértelmezetten a kiemeléseket.
pl: nano /etc/denyhosts.conf file nem emeli ki semmit. Viszont, ha a fent leírtakat csinálom, akkor igen. Ezrét kérdeztem, hogy van-e egyszerűbb eljárás vagy szebb egyedi kiemelésre, vagy tegyem be alias-ba és kész....

"ha jól értem arról írtál, hogy automatikusan felismeri a nano"
A nano a konfigjában megadottak szerint színez. Az első hozzászólásomban írtam, hogy nézd meg a sources.list színezését, abból a man oldalon írtakat alátámasztva látni is fogod, hogy nem "kiterjesztés", hanem a filenevek regexp alapján vannak meghatározva.

man nanorc:

syntax str ["fileregex" ... ]
Defines a syntax named str which can be activated via the -Y/--syntax command line option, or will be automatically activated if the current filename matches the extended regular expression fileregex. All following color and icolor statements will apply to syntax until a new syntax is defined.

"Pont ez a bajom, hogy nem olvassa alapértelmezetten a kiemeléseket."
Jól adtad meg a színezni kívánt filenév alapján a regexpet? Pontosan mit írtál a nanorc-be?

Ehhez a témához kapcsolódóan szeretném a tűzfal szabályokat kiemeltetni a nano-val:
# nano /etc/network/ip6tables.up.rules
de nem színezi ki a nano. Kérdésem, erre van valami ötlet?

A jelzett .conf-se, mert ha a "nano -Y conf /etc/network/ip6tables.up.rules" módon indítanám, akkor se színeződik semmi :(

Amit nem igazán még értek, hogy a "kiterjesztést" figyeli a nano, vagy valami mást?

Köszi előre is!

"Amit nem igazán még értek, hogy a "kiterjesztést" figyeli a nano, vagy valami mást?"
Ezt a kérdést ugyanebben a topikban tetted fel két évvel ezelőtt, akkor válaszoltam rá.

"szeretném a tűzfal szabályokat kiemeltetni a nano-val"; "de nem színezi ki a nano. Kérdésem, erre van valami ötlet?"
Az előzőek fényében az a kérdés, hogy megírtad-e hozzá a megfelelő rcfile részleteket? Lásd még a másik fenti hozzászólást.

Látszólag végtelen a türelmed, tisztellek érte!
------------------------
{0} ok boto
boto ?