APC alternatívák SOHO kategóriában?

 ( wlaszi | 2013. október 9., szerda - 10:50 )

Sziasztok!

Otthoni, 6-8 éves, kukázott APC-imben megadták magukat az akksik. Az akku csere ára összevethető egy _olcsóbb_ mai ups árával (~12 vs ~18e Ft).
Mégiscsak fejlődött a technológia ennyi idő alatt: alacsonyabb a fogyasztás, jobb teljesítmény, driver support, garancia, stb...még ha nem is olyan veretes az embléma rajta.

Nézegettem egy PannonPower M1000-est. Van valakinek tapasztalta a céggel/termékkel?

Esetleg más márka/típusajánlást is szívesen fogadok....

Előre is köszönöm a véleményeket!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ha az akksi csere ára összevethető egy újabb UPS árával, elgondolkodnék azon, hogy az újban
lévő akksi is van-e olyan minőségű... (vagy rossz helyen nézed az akksi árát)

+1

Mi beszívtuk. Az olcsó akku túlmelegedett (kb 45-50 fokos lehetett mikor kivettem), kifoly, valószínű hogy egy belső rövidzár hatására. Eredeti akkuval ilyet én legalábbis nem láttam.

Ez már velem is megesett, viszont én nem nagyon tudom eldönteni, hogy az akkuk közül melyik a jó meg a rossz minőségű. Van erről valahol valami teszt vagy statisztika?

---
Science for fun...

Nem tudom, de ezt két teljesen más UPS-ban (egyik APC Smart a másik Microdowell BBox). Az akkuk Effekta brandingesek voltak.

Ha az aksira rá van írva, hogy APC, akkor az legalább ötször annyiba kerül, mint ha csak egy normál akkumulátor márka lenne ráírva. Én legutóbb egy biztonságtechnikai cégnél szeretem be néhány ezer Ft-ért aksikat APC szünetmentesekbe és jól működnek már több mint egy éve.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ez nem igaz. Az apc replacement aksijai és aksicsomagjai valóbban drágábbak, nagyságrendileg a velük megegyező minőségű akku ára fölött 40-70%-al vannak, semmiképp nem kerül 5* annyiba. Az árak ilyen eltérése általában az osztályzási rendszeren kívüli akku és a jó minőségű, strapabíró aksik közt fedezhető fel, bár ötszörös árat még nem láttam.
Simán lehet venni a szünetmentesbe rosszabb minőségű akkut, annak hátulütője az lesz, hogy jóval hamarabb megy tönkre. Ha sikerül normál minőségű családot találni, és a csere online történhet, és nincs hozzárendelve extra költség (nagy az aksicsomag, több emberes munka, utazni kell hozzá) a lecserélésre érdemesebb lehet olcsóbb akkut venni. Az akku fizikai méretére és terminállására, valamint a hőtűrő képességére, és töltőfeszültségre kell nagy figyelmet fordítani. Ha erre nincs megfelelő szaktudás _és_ tapasztalat, akkor érdemes a forgalmazótól tanácsot kérni (profi forgalmazótól két példa: apcsmart, sosups).
Ellensúlyozva az apc címkézett akkucsomagjainak dicséretéve aminek elvileg jónak kell lennie, sajnos többször találtam olyan csomagot amely a címkézés ellenére is gyatra minőségű volt.

Valami olyasmit is olvastam, hogy meghosszabbítja az UPS garanciáját is. Mondjuk valószínű hogy nem a 15 évesekre, meg azt sem tudom hogy érvényes e felénk, de ezzel is érdemes számolni.

Ha beviszed az UPS-t (pl az SOS-hez) akkor átvizsgálják, akkut cserélnek, jól beállítják a töltőfeszt (?). Valamint - a fenti karbantartás után - garanciát is vállalnak rá. így ha van egy komolyabb UPS-ed (mondjuk 2-3kVA v feletti) érdemes lehet ezt velük csináltatni.
A kisebbeket el szoktam vinni hozzájuk, a nagyobbakhoz (2 és 3kVA - akkupakkal - valamint 16kVA) évente ki szoktam hívni megvizsgáltatni. Mivel a garancia így érvényes, ha elromlott (volt már ilyen) nem kellett érte külön fizetnem. (ami mondjuk egy 8 éves 16 Symmetra esetén bizonyára 'olcsó' lett volna)

Hehe, én jártam úgy, hogy az akksipakk úgy bedagadt, eldeformálódott, hogy csak a keret szegecseinek lefúrásával lehetett kifeszegetni a helyéről. Az olcsó akksi paraméterei nem feltétlen azonosak a gyári akksik paramétereivel.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Maradj az APC-nél.

lehet, h. kapsz rá egy-két év garanciát

De véleményem szerint egy Smart ups esetén jobban jársz akku / akku csomag cserével mintsem venni egy újabb "noname" eszközt.

Mi is csak APC szünetmentest használunk a legidősebb már túl van a 10 életévén 2,2kW terheléssel elgurul majd háromnegyed órát :) (ezalatt 2 akku csomagot evett meg) és még most is teszi a dolgát.

szóval sos ups -->> új akku, de ha beviszed 2500Ft pluszért beteszik kalibrálják az akkut és 2 év garanciát kapsz az egészre.
ha csak megveszed náluk az akkut akkor egy évet adnak rá.

Véleményem szerint lelkiismeretesen dolgoznak, legalábbis eddig amit odavittünk azokkal azóta minden rendben van.

------------------------

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

2,2kW -> ez nem a soho kategória sztem :)

Ezek öreg cuccok, APC Back széria meg egy Best Fortress
--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

+1

Én is az SOS UPS-hez viszek mindent, náluk tényleg él a garancia. Amiben akkut cseréltek, és másfél év múlva gond lett vele, szó nélkül elvitték, megcsinálták, visszahozták - teljesen a garancia keretében.

Régi szünetmentesekre kértünk részleges elektronikai felújítást is, azokkal sincs semmi gond azóta.

Eatont és APC-t is újítottak már fel nálunk, mindkettő évek óta jól megy.

A jelenleg (~2 éve) kapható APC-k köszönőviszonyban sincsenek az 5 évvel ezelőtti változatokkal. Igazi, kínai, olcsó vacak. A benne levő APC feliratos akkuk és az elektronika is. Egy 3000VA rack változat konkrétan felrobbant. De sok "smart" UPS-ből is kijött a működtető füst (mert ügye ezek is füsttel működnek).
Venni kell valami valódi szinuszos bármit, "oszt' jónapot".

" Venni kell valami valódi szinuszos bármit, "oszt' jónapot". " - első körben talán tényleg ezt érdemes körüljárni: kell-e a (kvázi)szinuszos jelforma? Az otthoni informatikai készülékek számára szerintem felesleges - és emiatt feleslegesen drága is.
Mindemellett én is maradnék az APC-nél.
SU750i van idehaza (tudom, szinuszos), a két akku valami 5-6e között volt bele, szerintem az bőven a "belefér" kategória. Figyelek arra, hogy azon berendezések, melyek akkor is üzemelnek - amikor nem vagyok otthon, vagy alszok - olyan helyre kerüljenek, ahol ha ki is gyullad, akkor sem fog tüzet mellette semmi. Így bár nem volt APC jelölés az említett akkukon, valamint eleve egy fémdobozban üzemelnek, ha fel is robbannának, nagy kárt nem csinálnának. Remélhetőleg.

Ha egy kicsit is rendes tápot veszel, akkor a használati utasítás minden oldalán: "DANGER!!! WARNING!!! NOTICE!!!" stb. nagy piros felkiáltójel: nem használhatód kváziszínuszos UPS-sel, csakis valódi szinuszossal, mert a táp meghibásodását okozhatja. Poénból tesztelgettem kicsit, de a táp nem halt meg egy alkalommal sem, viszont sokkal-sokkal nagyobb teljesítményű UPS kellett az indokoltnál. No meg persze volt, hogy a táp hangja sem volt túl "üzemi" :)
Amit meg UPS-sel kell védeni, azokba a gépekbe ritkán tesz az ember fia Vargáné és Tsa. vagy Golden Power tápot...

Vargáné és Tsa. :)

jó pár évvel ezelőtt találkoztam vele, akkor 3-ból 2 az első bekapcsoláskor meghalt......

Annak mindegy, az úgy sz@r, ahogy van, fesz. alá helyezés nélkül is :-)

Konkrétan a passzív PFC-s sokkal jobban fog melegedni tőle, és ezt nem feltétlenül viseli el az áramkör.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

+1 összes apc amelyik meghibásodott, valamilyen elektronikai hiba miatt szállt el. Füst jelek, 0 perc áthidalási idő stb. Azóta eaton-t veszek, árban hasonló, de sokkal megbízhatóbb, eddig.

+ sok.

20 éves smart apc-k működnek, a pár évesek meg kuka, illetve azt mondják, nem lehet őket javítani. O.K. De akkor mire a 'felár' ?

Maradj szerintem az akku cserénél, 3-4eft/db. Az újakra ráírják a nagy számokat, és van benne 1db akku, míg a régi apc-mben is van 2, nagyobb áthidalás. Azt mondjuk a cirkónak szánom, télre, h ha nem lesz vellany, akkor még legyen meleg. :)

Pannon Power-ből használok több helyen is nagyobbat. Nagyjából ilyesmit: http://www.iparielektronikai.hu/webaruhaz/1000-3000va-9338/pannon-power-hp9103s-m/155642/
Pontos típust nem tudom.
De 3000VA, online, SNMP modul nincs sehol, van az egyik helyen + akkupakk is. Természetesen RACK-es kivitelben.
Teljesen elégedett vagyok vele.
Kezdetben az egyik elfüstölt 2 nap alatt, és csörgött benne valami. Lehet egy csavar kilazult és az okozhatott rövidzárlatot. Azonnal cserélték, korrektül. Azóta azt sem tudom, hogy vannak. De ezek mind online, kettős-konverziósak.

A monitorozás hogyan megy a Pannon Powerek esetében Linux alól?
A forgalmazó csak annyit tudott mondani, hogy soros/USB port van rajtuk, CD-n valamilyen szoftver amivel elvileg nézegethetők, de ők csak Windows alatt használják.
A NUT elboldogul vele esetleg?

Felejtsd el. Azon a cd-n linuxra a "driver" egy kb. 2001-ből való forrás, még valami 2.4 kerrnelhez van hozzá leírás ha jól emlékszek, amit esélyed sincs egy mai rendszeren lefordítani.
Semmi értelmes standard nyelvet nem beszél sem soroson, sem usb-n, se nut, se apcaccess nem tudja kezelni.
Egy másik, már nem tudom milyen, de hasonló "nagy" márkához is van egy remek monitorozó szoftver, az is valami 2007-es talán, de legalább bináris. Csak /etc-be települve működik (igen, ott a bináris, és oda írja a logját is, hogy kerek legyen a dolog), systemd scriptet nem bírtam hozzá írni, mert olyan hülyén indul, hogy forkolja magát, kiírja hogy "Start running!", de a promp-ot mégsem adja vissza, csak egy Enter után, így a systemd-nek sem a fork, sem a simple mód nem jó hozzá. Így kézzel kell indítani. Ráadásul 4-5 naponta bezombizza a saját szálait (nagios zombi process figyelőbe látjuk ilyenkor), ekkor be kell lépni sshn, kézzel nyomni egy stop-ot, majd egy start-ot. Ezt is próbáltam már automatizálni cron-ból... Nem, onnan se megy.
Soha többet semmit, csak ami apc protokollt beszél. Már annyi szart vettünk, hogy hihetetlen. Komolyan, néha legszívesebben egy öreg APC-t vennék vateráról vagy akárhonnan, kell bele 2/4 akksi, és megy, semmi baja ezeknek. Örök élet + 1 nap. Csak ha ügyfélnek kell, szar elmondani, hogy "miért nem új", meg miért nincs róla számla...
--
"Sose a gép a hülye."

utóbbi miatt ne izgulj. SOS UPS-től tudsz venni felújított UPS-t (APC-t is) 2-3 év garanciával!!!
Amit felújítanak, arra is garanciát vállalnak.
Természetesen számlával.

Nyilván nem vaterás ár, viszont olcsóbb mint a nagykerben egy új. talán ~30-40%-al is.

Hmm, köszi, legközelebb meg fogom nézni.
--
"Sose a gép a hülye."

Én megcsináltam NUT-al.
Ha valakit erdekel megirom a reszleteket,
de nem tabletrol

Természetesen érdekel, akár privátban is.
A CD-n egy bináris csoda van ami a futáshoz X-et igényel.. összehegesztettem szabadság előtt, de azért ez így elég kókány.

"Soha többet semmit, csak ami apc protokollt beszél. Már annyi szart vettünk, hogy hihetetlen.
Komolyan, néha legszívesebben egy öreg APC-t vennék vateráról vagy akárhonnan, kell bele 2/4 akksi, és megy, semmi baja ezeknek.
Örök élet + 1 nap."

++++1

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Nagyon +1. Főni is jön állandóan, hogy miért apc, mert kb az a legdrágább, és occsóbban is van. Most a linuxos pöccre működésen felül, ha bedugod egy windowsos gépbe az usb adat kábelt, akkor kb kész is vagy, mert elintéz mindent. Patent.

Nehogy eredeti APC akksit tegyél bele!
Van más gyártótól közel negyedannyiért...
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Ez eléggé szakmaiatlan így hivatkozás nélkül...

Miért is?
Évek óta veszek APC-kbe nem gyári akksit, és ugyanaddig bírja, mint az eredeti.
Sőt, az asztalom alatt lévő 750 smart-ba még nagyobb kapacitású is került, 7A helyett 9A.

Eredeti kit (2db akksi) ~28 ezer
Replacement battery (1db) ~4500

De olyan, mint azeredeti (7A-es) olcsóbban is van (3-4 ezer között) - és az már majdnem a negyede...
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Mármint az hogy kiválasztasz egy battery cartridge-t (kit) és egy battery-t. Azaz egy összeszerelt, az adott típus csatlakozójával ellátott (esetenként biztosítékkal szerelt) és ragasztott azonnal cserélhető modult 27700 Ft.ért majd egy akkumulátort ismeretlen akkuosztályból 4350Ft-ért. Mondjuk ha egy megfelelő típusra cseréled (és nem veszed meg azt a szemetet amit linkeltél) akkor kb. ott vagy hogy 23000 körül van nettó az rbc48 és egy átlagos agm 7.2Ah olyan nettó 4900/db azaz 23 vs 9.9 van a kit-en ami nem csak 2db akku. Persze ez az akkuméret amivel nem eléggé érdemes foglalkozni kategória így nem is hiszem hogy lenne HR -es változata... de ha igen az kb 7500 körül lenne Azaz 14k lenne a korrekt csere a 23k helyett, ami koránt sem az 1/4-e (de még a 10k sem az)

Nincs rajta biztosíték, és semmi extra. Ami rajta van (a két akksit összekötő kábel), az átszerelhető a másik kettőre, a ragasztó meg hadd ne legyen szempont.
A mérete azonos.
És amit belinkeltem, azt használom, és volt már nem egy áramszünet, teszteltem is. @Home használatra hadd ne sz*rjam már le szép parabolaívben, hogy milyen fícsörök vannak az APC gyári akksiaihoz. És igen, ha nem 9A-s akksit veszek bele, hanem 7A-sat, akkor kb. 1500 Ft-ot spórolok, és kb. 7500-ból megvan a két akksi (igen, brittó ár) vs. 28k HUF. És pontosan azt írtam, hogy közel negyedáron.
Igen, vállalati környezetben nem használnám, de otthoniban nevetve - és rohadtul nem érdekel, hogy mi pluszt nyújt az APC akksija, ami 4x drágább.
Ár/érték viszonylatban irreális.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Majd ha szétfeszíti az ups-ed, esetleg kifolyik akkor majd szomorkodsz. Ez persze a te választásod.

Azt a gyári is megteszi. Ha nagyon akarod, lefotózok Neked egyet. Az speciel 1000-esben volt, alig lehetett kiapplikálni a házból.
De inkább arra válaszolj, hogy ha lenne otthon egy Smart 700 körüli UPS-ed, ami battery cserére szorul, vennél-e bele gyárit?
Nem, nem úgy, hogy szerzel a beker-csatornán, hanem úgy, hogy bemész egy viszonteladóhoz, és kipengeted kiskeráron, áfástól.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Nem, de a gyárival megegyező vagy jobb tulajdonságút veszek. Ha a "szomszéd Józsika" kérdez, akkor neki az eredetit ajánlom, vagy azt vigye be egy szakszervizbe ahol cserélik. Amit ajánlanék helyette pedig nem az 1/4-ébe kerül, még az 1/3-ába sem viszont 2 szett esetleg jó eséllyel kijönne belőle.

Mit értünk gyárival azonos vagy jobb tulajdonságún? Link...
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Ez így erős csúsztatás.
A más gyártót nem ártana specifikálni.
Rittar v. Yuasa? Nem mindegy :) Meg árban sem.
Egyébként az "utángyártott" akksi a legjobb megoldás, de minőséget kell venni és akkor nem szívod meg.

sub
--

:)