[MD-RAID] RAID particio meretcsokkentese

Na ilyet se csinaltam meg. Szerencsere a neten van hozza egy csomo tutorial, kar, hogy egyik sem igazan up-to-date. Ez se lesz az, de legalabb majdnem.

Szoval, a targybeli muveletnek ket sarkalatos pontja van:
- A fajlrendszer
- Maga a RAID

A fajlrendszer legyen az egyszeruseg kedveert valami olyasmi, amit konnyu atmeretezni, esetunkben Ext3/4.

Annyi csavar van a dologban, hogy a particio GPT-s, vagyis kedvenc cfdisk-unk nem tud segiteni, a GPT-s alternativaja (cgfdisk) meg kisse erdekes felepitesu. A gdisk viszont jo lesz nekunk

1) resize2fs /dev/md2 [a kivant meret KB-ban / 4] # A resize2fs 4K-s blokkokban gondolkodik
2) mdadm --grow /dev/md2 -z [a kivant meret KB-ban]
3) Na itt jon a trukkos resz. Elvben ha valaki jo matekos, akkor rogton a jo meretet irja be a gdisknek a kovetkezokben. En nem voltam jo matekos, ugyhogy recoveryztem minden RAID membert. Mivel egyesevel haladtam, es egy member kieseset a RAID0-t kiveve minden RAID megoldasnak el kell tudnia viselni, igy a kovetkezok minden ilyen RAID tombnel jol hasznalhatoak.

A leirasok szerint a RAID particio meretet ugy kell megallapitani, hogy a chunk size (ez mirroringnal nincs, vagyis 1) egesz szamu tobbszorose legyen plusz 128 KB. Na ez a szamolas nekem nem jott ossze, ugyhogy en inkabb azt mondtam, hogy hagyjunk ra plusz egy gigabyte-t, az annyira nem szamit, es biztos nincs gond. Cserebe recoveryzni kell memberenkent.


$ mdadm /dev/md2 --fail /dev/sdb4 --remove /dev/sdb4
$ gdisk /dev/sdb
d
4
n
4
[ENTER]
+[a fent szamolt meret]
FD00
p
w

Itt jon az, hogy ha jol szamoltuk ki a meretet, akkor siman hozza lehet adni a tombhoz a disket, nem fog anyazni. Ha anyazik, akkor elboktuk a particiomeretet, ilyenkor mdadm --zero-superblock /dev/sdb4, es lehet hozzaadni - cserebe beindul a recovery.

A 3-as ponttal vegig kell menni az osszes RAID memberen, majd a vegen egy nagy fsck-val megunnepelni a dolgot.

Hozzászólások

2001 called, and they want their technology back! ;-)