Web újság alá milyen CMS-t?

 ( Cozi | 2013. július 1., hétfő - 23:35 )

Sziasztok!

Úgy hozta a sors, hogy egy web újság szerkesztésébe vágunk bele. Ehhez keresek olyan portál motort, ami:

* kellőképpen modulárisan bővíthető
* a külalak változtatásához nem kell pilótavizsga
* van közösségi támogatása, akár magyar nyelven is
* könnyű legyen saját fejlesztést alá tenni (új tartalomtípus, például)

Amire használnánk:

* blogok, mint témakörök
* esetenként hosszabb élettartamú cikkek főoldalon tartása
* média tár (kép, videó, hang-stream)
* kb negyedévente kisebb-nagyobb arculati alakítás, különböző eseményekhez igazodva

Amivel egy darabig együtt éltünk, az a Joomla. Szép is, jó is, de hátha akad nála jobb is. Hallottam a Wordpress-ről és a Drupal-ról, elsődlegesen e kettő merült föl. Ha közülük kell választani, akkor melyik legyen?

Bármilyen ötletre, tippre nyitott vagyok!

Cözi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

drupal

+1, ezt bizony a drupal mind tudja

Esetleg nezde meg a spec. webes ujsagra osszerakott valtozatait, ott meg egyszerubb. Pl.: http://openpublishapp.com/

Drupal 7 + Views, Openpublish :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

[dupla]

wordpress

UjPéternek, TechCrunchnak jó volt, neked is jó lesz.

+1

Egyébként meg próbáld ki mindkettöt, és amelyik szimpatikus.
Mindegyikkel meg lehet valósítani szerintem mindent amire gondolsz, a kérdés az, hogy neked melyik mennyi munkát fog okozni.
Kiegészítők sokasága érhetö el Drupal-hoz és Wordpress-hez is, így ilyen téren valószínü nem lesz probléma, mindkettövel el tudod érni ugyanazt a funkcionalitást, csak legfeljebb belefektetett idöben lesz különbség.

NEWSCOOP - mi kipróbáltuk és elég jól használható.

http://www.sourcefabric.org/en/newscoop/
http://www.sourcefabric.org/en/newscoop/whosusing/

Én is úgy gondoltam, hogy Drupal 7 lenne a legjobb megoldás. Nagyon sokmindent tud alapból, viszonylag kevés 3rd party modul telepítése nélkül is.

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Olyan sokan istenítették itt a hupon a drupált, hogy kipróbáltuk pár "kisebb" munkához.
Nekünk pedig pont az a tapasztalatunk, hogy az alap motor (Drupal 7) ugyan jó, de keveset tud pl egy Joomla 3.x-hez képest, ami szintén jó.
A drupalhoz a külső fejlesztések 99% csapnivaló. Bár ez nagyjából minden hasonló cms-hez igaz.

A cikk szerint, ha az alap motort nézzük, a Drupal a legbiztonságosabb. Azt is írja, hogy gyakorlatilag mindegyik biztonságosnak mondható (abban a környezetben, amire ki vannak találva), ha megfelelő kezekben van, és nem egy sima install jelenti a beüzemelést.
Viszont a Drupal rögtön elveszti ezt az előnyt, ha azt nézzük, hogy több külső fejlesztést kell hozzá telepíteni (saját tapasztalat alapján ez így van).
De ez nyilván oldal függő. A hup pl. nagyon jól megvan az alap motoron, gyakorlatilag külső fejlesztések nélkül. A képek külső szolgáltatónál vannak, nincsen igény reklámok/hirdetések (komolyabb) kezelésére,...

A Wordpressen viszont csodálkozok, hogy az alap motor ilyen rossz eredményt kapott. Nagyon tetszik az egyszerűsége, gyorsasága, tényleg lehet a szöveges tartalomra koncentrálni, és Marika néni is könnyen megtanítható a használatára.

Nyilván nem a „jóskapista” által összebarmolt modulokat kell használni, hanem megvannak itt is a komoly, nagy cégek által garantált minőségű termékek.
Másrészt pedig a Joomla-nál a „minden benne van” sokszor átok is, különösen ha inkább más megoldást (vagy máshogy működő megoldást) szeretnél a benne található helyett. Legalábbis nekem ez a tapasztalom.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Te ezer éve használod, lehet nincsen gondod vele, de én azt láttam, hogy kevés modulból van release, azaz sok fejlesztői, tesztelői fázisban van. (lehet javult a helyzet, mi fél éve nagyon kerüljük a Drupált). Ezeknek a nem release modulokonak a frissítése se mindig két kattintás, mert uninstall, megmaradt fájlok törlése, majd újratelepítés és beállítása. Elkerülni viszont sokszor csak komolyabb saját fejlesztéssel lehet. Pl ilyen gondunk volt a menük kezelésével. A kategóriákat kellett menüként megjeleníteni (amik változnak, csak az aktuális kategória alkategóriái látszódjanak, ...), és ehhez kellettek olyan modulok, amiknek a frissítésével a mai napig szívunk. Nem én csinálom, ettől részletesebben pedig nem emlékszem, de az anyázás emléke megmaradt, hogy mennyire körülményes megcsinálni. És nem "Jóskapista" csinálta.

Kis túlzással a Drupál alap telepítés része a Views, Ctools, Token, Pathauto,... modulok telepítése is.

Szerintem az nagy könnyebbség, hogy a Joomla alapból is tud egy csomó olyat, ami ma már alapnak számít. Na de ott is vannak problémák a külső modulokkal :(
Az új Joomla további előnye pl, hogy alapból támogatja a responzive dizájnt is. Általánosságba nézve azt látom, hogy van rá igény.

Vannak jó Drupal alapú oldalak, azaz biztosan neked is igazad van. A saját tapasztalataim alapján viszont jobbnak gondolom a Wordpresst egyszerű oldalaknál, ahol az kevés, ott viszont a Joomlát ajánlom.

Mikor megyünk újra barlangászni? ;)

Nem ismerem a pontos helyzetet nálatok, de szerintem sokat segített volna, ha rászánjátok az erőforrást a Drupal használatának, a fejlesztési elveinek és közösségének a megismerésére.

A „jóskapistához” csak ennyit, más helyen írtam:

„tapasztalatom szerint gyakran a „natúr PHP”-sek szokták a legcsúnyább kódokat összerakni, mert nem ismerik a rendszer lehetőségeit és szemléletmódját”

„javítok egy modult, amit egy elég jó PHP-s fejlesztő cég készített, komoly referenciákkal. Csak sajnos nem ismerték a Drupalt és így nem ismerték a Form API-t sem: leprogramozták…”

A barlangászatot még nem tudom, de írj üzenetet, legalább azt is tudni fogom, hogy kivel beszélek. :)

(Amúgy dolgozom most Joomlaval is és nem vagyok boldog tőle.)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

"A cikk szerint, ha az alap motort nézzük, a Drupal a legbiztonságosabb."
Kétszer elolvastam a cikket, de nem látom, hogy ez hol van benne.
A pdf-et csak átpörgettem, lehet, hogy ott vannak számok is.

Utalásszerűség van inkább.

"For WordPress, for example, 20 per cent of all bugs were found in the actual CMS, while 80 per cent were in the add-ons. The ratio is even more extreme for Drupal, at five (core) to 95 per cent (extensions)."

A bugoknak 5%-a van a Drupal core-ban, 95% a modulokban. A Wordpress-nél ez az arány 20%, 80%. A többinél feltételezem rosszabb, mert nem jelezték.

--
trey @ gépház

Naja de ez megoszlás. Nem derül ki, hogy hány darab hiba, milyen súlyos és mennyi idő alatt lett javítva. Illetve a pdf-ben láttam ilyesmit, de lusta voltam átbogarászni az egészet.

Köszi, erre akartam kilyukadni.

Ha gyorsan kell akkor wordpress, ha nem is lesz minden ingyen, de párdolláros áron be lehet szerezni hozzá mindent.
Ha van idő mókolni vele akkor drupal, mert a drupal sokkal "legósabb" kevésbé van kattintásra készen, jobban meg kell tervezni mindent az első kattintás előtt.

Mindkettőre igaz, hogy marhára oda kell figyelni, hogy _most_ olyan plugineket, modulokat válasszatok amik egyrészt megfelelő minőségűek (én a nagyszerű indiai kóderek munkája miatt szívtam anno), másrészt pedig a fejlesztésük nem marad abba fél év után. Ezért is ér(het)i meg kifizetni párezer forintot most, és nem migrálóscripteket írni egy év múlva.

PHP Nuke mar senkinek sem kell? :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Pedig az az igazi kihívás! :))

De ha jót akar az ember, akkor e107-el együtt párhuzamosan használja :)

Nos, most a Wordpress a választottunk. Egyből egy kérdés:

Egyre több helyen látok olyan oldalt, ahol a felső részben egy lapozható képterület található. A képek egyrészt valamelyik cikkre mutatnak, másrészt lapozhatóak, képes újság a jellege. Például: http://www.bme.hu/

Létezik ilyen modul Wordpress-hez, vagy ez valamilyen saját fejlesztés?

(Ha már itt tartunk: ki milyen plugin-t használ Wordpress-hez?)

Üdv, Cözi

Szinte biztos, hogy 3rd party a cucc. Az ilyenek a legtöbb cms esetében nem az alapmotorban vannak.
pl: http://wordpress.org/plugins/header-slideshow/screenshots/
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Én pl. ezt: http://wordpress.org/plugins/soliloquy-lite/ egyike a számtalan slider/carousel pluginnak.

Az, hogy ki mit használ nem feltétlen jó megközelítést, a drupal is, wordpress is (és gondolom a többi hasonló cucc) legbiztosabban a pluginekkel teletömve tehető tönkre. Inkább az a kérdés, hogy a te adott problémádhoz ki mit javasol.

+1
Én Joomlát használok, és még a gyári kiegészítőket is eltávolítom, ha nem kell (pl. sablonok). Ha valamit kipróbálok, és nem jön be, akkor repül.
--
PtY - www.onlinedemo.hu