5.5/2.5 mm DC csatlakozó

 ( fejesjoco | 2013. május 20., hétfő - 10:52 )

A D945GSEJT alaplapomban 5.5/2.5 mm-es DC csatlakozó van. Úgy néz ki, hogy az MW7H50GS típusú univerzális tápom 3.5 év után meghalt. Kellene egy másik táp az adott csatlakozóval, 12V DC, 3-5A. Az eddigi tápon olyan csatlakozó volt, mint a ezen a képen bal oldalon. Van pár kiszemelt táp, de azokon meg olyan csatlakozó van, mint ezen a képen, látszik rajta két kis bemélyedés. A kérdés, hogy dugott-e már ilyet össze valaki, és meg tud-e győzni arról, hogy ezek kompatibilisek? (Egyébként a PicoPSU-hoz árult tápot néztem ki, de elvileg az Acer laptopok töltője is ilyen. Gondolom, az mindegy, hogy tápnak vagy laptop töltőnek hívják őket, ugyanolyan DC jön ki belőlük, nem?)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Első körben a polaritás számít: belső a pozitív ág, köpeny GND, másodikban meg a várt feszültség, ami 12V egyenáram, ergo az Acer nótós tápja a maga 19V-os kimenetével nagyon nem nyerő erre a célra. A tech.speckó 31-32. táblázata alapján a 60W (5A) táp picit túl van méretezve, én összeszedném, hogy mit kell elhajtania, az mekkora teljesítményfelvétellel jár - lehet, hogy elég egy 3A-es (36W) terhelhetőségű cucc is.

http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/D945GSEJT/sb/CS-030300.htm

Nem is láttam még olyat, ahol ne a belső pöcök lenne a pozitív. Az Acer töltő feszültsége nem tűnt fel, habár ment már a lap 18 V-tal rövid ideig gond nélkül, valóban nem jó ötlet. Tapasztalataim szerint 2 A gyakorlatilag a maximum, amit kihajtok belőle, ezért minimum 3 A táp kellene. Ha többet is tudna, az szerintem nem baj, talán még egy kicsit hatékonyabban is tud működni.

--

Itt van két ilyesmi táp:
http://www.adapter.hu/webaruhaz/product_info.php?cPath=105_119_138&products_id=383
http://www.adapter.hu/webaruhaz/product_info.php?cPath=105_119_138&products_id=244

Nem is láttam még olyat, ahol ne a belső pöcök lenne a pozitív.

Pedig van olyan, amin a negatív van belül, vigyázni kell.

talán még egy kicsit hatékonyabban is tud működni.

Ne gondold, hogy részterhelésen üzemeltetve egy táp hatékonyabb. Szerintem ha max. 2A-t használsz, akkor értelmetlen 3A-esnél nagyobbat venni.

+1, a kapcsolóüzemű tápok energiahatékonysági szempontból szeretik, ha a a névleges teljesítményük közelében vannak terhelve.

Szerintem ez azért ritkán fordul elő, az IT nagyon sok területén olyanok a gépek, hogy dinamikusan változik a fogyasztás, és ott nem járathatod folyamatosan nagy teljesítményen a tápot, muszáj túlméretezni. Szereti vagy nem szereti, nagyobb tápom lesz :).

--

Heh, éppen ilyen cipőben járok én is... Kinéztem egy univerzális töltőt, merthogy a laptopomhoz is olyan van, és azzal működik, viszont a meglévő 12-20V outputjához képest az új, ugyanazzal a modellszámmal, csak 15-19V-ot tud.

Tök más cipőben jársz, mert engem a csatlakozó kompatibilitása érdekel :). De szerintem a 12 helyett 15 és a 20 helyett 19 sem fog gondot okozni.

--

Nem, ugyanaz, mert ugyanúgy új tápra van szükségem, ugyanolyan alaplaphoz :)

A microatx-nek én inkább nem adnék 15-öt, a laptopot meg nem viszi el a 19, kipróbálva

Ja értem, azt hittem, laptophoz keresel. Én a feszkó miatt nem is aggódtam, kb. 3 komponensből lehet 12+X->12 V átalakítót építeni, DC-nél nem gáz, levegőben összeforrasztom. Amúgy a PicoPSU-hoz árult tápot rendeltem meg a Wireless boltból, majd beszámolok róla, hogy működik-e. Arra jutottam, hogy a csatlakozó jó lesz, csak ott belül nem teljes felülettel érintkezik, hanem ilyen ruganyos pöckökkel, és ez utóbbiak miatt van az a kis bevágás.

Jól emlékeztem, tényleg 3 komponens: http://dawn.singlespoon.org.au/7805.gif . De szerintem a lapon meg minden értelmes elektronikai eszközön belül is van szabályozó vagy védelem, tehát kb. mindegy. Mint mondtam, nekem elment a lap 18-cal is.

--

Azért az a 60W (5A) sok lenne repülő szereléssel bármelyik 78...-as stabIC-nek. Egy LT1083-12 viszont jó lehet -- megfelelő hűtéssel.

Mire van szüksége a notebooknak?