Chrome és Windows 8

Az utóbbi években, amióta megjelent a Chrome (kb. 5 éve) Chrome-ot használok, előtte Firefox felhasználó voltam.

Nemrégen azt vettem észre, hogy a Chrome lassabb, egyre többször akadt baja unclean shutdown-nal, és hasonlók.

Kipróbáltam a Firefoxot. Gyors, egyelőre meggyőzött.

Ami hiányzik: Google Accountomban tárolt bookmarkok importálása és szinkronizálása.
Kicsit bonyolult a Sync beállítása.

Ami még hiányzik: az Omnibar sokkal jobb, mint az Awesome bar, főleg a keresési találatok kiegészítése miatt, addon kell hozzá.

A felhasználói felülete a Chrome-nak jobb, bár a 26-os verziótól kezdve a nem natív menüelemek használata nálam is kiverte a biztosítékot. Nem jó ez a mindenhol webes megjelenés.

Egyelőre pár napig marad az FF. Ha sikerül megszoknom, akkor hosszabb távon is.

Hozzászólások

Azért vicces, hogy megjelentek a chrome -> ff migrálások, lesz ff -> ie is? :D

Két dolog miatt váltottam vissza firefoxra pár hónapja:
1) noisy flash és html5 videók youtube-on
2) memóriafogyasztás. 2 éve nagy intenzitással nagyongyorsan 2hónap alatt összedobtunk egy EXT-GWT-s appot, akkor 2G memória volt a gépemben, azért működött a devmode. Azóta eltelt két év, chrome-ból tizenöt verzióval arrébb járunk, nekem meg már 4G memórám van. Hát hiába a "fejlődés", a devmode chrome-mal alig döcögött, nem volt ritka a 2,5G-s memóriahasználat sem. Aztán nézegettem sztandard használat mellett is, és be kellett látnom magamnak, hogy sajnos a Chrome összeségében a külön kis tab processzeiben, több memóriát is eszik. Ránéztem ide: http://arewefastyet.com/ És adtam egy próbát neki. Én is azt éreztem mint persicsb: lehet, hogy egy-két századdal elmarad a JS motor laboratóriumi tesztjeiben, "érzésre" fürgébb (még úgyis, ha egy háttér tabon betöltődés miatt néha megakad az éppen olvasott tab, ez ugye chrome-nál nem fordul elő)

en is egy fel eve megleptem ezt a valtast, pont a memoria-foglalas miatt. ugyanis a chrome memoriaehsege sajnos nincs pariban a firefox "brutalis" ehsegevel: kb. 2-3x annyit is kepes megzabalni a chrome. plusz nincs tab-group, nincs olyan hogy csak akkor tölti be a lapot ha rakattintok, satöbbi. (persze extensionökkel minden lehetseges, de azokkal nem fogok baszodni.)

Jó tudni, hogy a Chrome még rosszabb ezen a téren. Amúgy félreérthető voltam: én valójában sose használtam Chrome-ot, jelenleg egy Firefox->IE váltást fontolgatok. Még 1-2 évvel ezelőtt nem hittem volna, hogy ez is el fog jönni, de az IE már sok tekintetben a többi előtt jár, már csak a GUI tart vissza, az nem túl szimpatikus.

Mi az, hogy brutális? Ma, amikor egy normális gépben van 8-16G ram, a 4-500M az "brutális"?

Vegyük már észre, minden szart áttolunk a webre, aztán csodálkozunk, hogy az, ami eddig desktopon belül ette a ramot, most egy böngészőn belül eszi.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Akkor legyen az brutális, hogy mindent áttoltunk webre.

Vannak emberek (pl. én is), akik nem szívesen vesznek új, 8-16G ramos gépet, a régit pedig nem tudják tovább bővíteni. Hiába lenne újra pénzem, hiába picit kopottak már a billentyűk, a T61-em már 5 éves és nagyon jó szolgálatot tett. Mondjuk én 4G rammal még nem is szólok.

De pont múlthéten kellett egy barátom régi gépét "megszerelni" (WinXP-t újrarakni). 512M memória van benne. Amikor vette a gépet, ennyivel adták, azóta sem akrarná másra, többre használni a gépét, mégsem tudja, mert FF vagy Chrome nem működik rajta. Qupzillát telepítettem neki (gecko alapú lightweightebb böngésző), és ebayről rendeltem még 1G ramot hozzá.

Hangsúlyozom, ugyanarra szeretné használni a gépét, mint eddig, de már nem tudja. Lehetőség lenne még egy 1.5-ös FF keresése, de a Quipzilla pédája is mutatja, hogy mai tartalmakat is meg lehet jeleníteni egy nem elavult böngészőben.

Viszont többször is jelzett a Sync, hogy nem tud szinkronizálni. Na, ez nagyon nem okés.

Tegnap akadozott a sync nekem is. BTW. mi volt benne a bonyolult? :-) Én örültem, ogy nem kell mindenhol az SMS-es uthentikáció miatt plusz köröket futni, csak beírtam 12 darab számot.

Nekem amúgy pont a Google sync szokott gondot okozni, Androidon. Még nem tudtam belemennni az Accounts&Sync beállításokba úgy, hogy a Googlenél ne piros ikonom legyen...

Mi volt benne a bonyolult?
Kért egy user passot bent, a céges gépnél. Beállítottam a Syncet.

Otthon (mivel a céges gép és a kulcs sem volt nálam) nem tudtam szinkronizálni, törölte a meglévő adatokat, és csak azután töltött fel újakat.

Google esetén ilyen nem fordul elő, mert az az entitás, amivel azonosít engem, az mindig nálam van.

Valamit nem értek.

Szinkronizáltam az otthoni laptopomat, és a cégessel is meg akartam ezt tenni: szeretem egy helyen látni a bookmarkjaimat és extensionöket.
Beírtam a (Dropboxban tárolt) recovery keyt, hiszen a két eszköz fizikailag távol van egymástól.
De vagy az otthoni gépen nem működik a Sync, vagy a cégesen, mert nem látom a normális bookmarkjaimat.

Valaki elmagyarázná, hogyan is kéne használni ezt a funkciót? kmARC, ezért nehézkes a Sync. Nem egyértelmű, hogyan kell használni. Google Chrome alatt egyértelmű.

Szerintem itt komoly usability probléma van.

És nem, nem elég az xmarks, a böngészőm teljes állapotát (elmentett jelszavak, extensionök, beállítások, szóval mindent) szeretném szinkronban tartani.