Mikor elég hangos?

Fórumok

Sziasztok!

Hangoskönyvfélét készítek egy ismerősömnek de az a bajom, hogy nem értek az ilyesmihez. Audacityvel vettem fel a fejezeteket és ha gépről hallgatom, akkor tudom úgy hangosítani, hogy jó legyen. Ezzel szemben pl a tabletem max-ra állítva is halk. (Valószínűleg Ipod-ról/CD lejátszóüról lesz lejátszva).

Hogyan érhetném el azt, hogy jól hallható legyen a felmondott szöveg?
Hogyan mérhetem ezt Audacityben?

Köszönöm. :)

Hozzászólások

Elsokent probald meg a hangot normalizalni 95 vagy 98%-ra. Ha ez nem segit, akkor nezd meg, hogy vannak-e egyes kiallo reszek (pl. beleszuszogtal a mikrofonba), azokat lokalisan le kell halkitanod majd utana normalizalnod. Ha ez sem segit, akkor mar advancedebb technikak kellenek es azokhoz en sem ertek.

Az Audacityben van kivezérlés jelző. Állítsd át, hogy dB-ben mutassa az értékeket, ha esetleg nem abban volna alapból.

A hangot úgy kell beállítani, hogy a legnagyobb kivezérlés esetén se lépje túl a 0 dB-t. Ha a dinamika tartomány túl nagy (tehát aránytalanul nagy hangerő-különbségek vannak a leghalkabb és leghangosabb részek között) akkor próbálkozhatsz dinamika kompresszorral, van rá plugin.

Mindenképp kompresszáld a hangot. Ha hangoskönyv, akkor kompresszálás után a max hangerőt -6dB re lődd be.

részletesen:

150Hz alatt és 15kHz felett mindent vágj ki, felesleges frekvenciák.
4-500 Hz nél egy nagyon kicsit vágj.
12kHz nál picit emelj.

kompresszió:
thereshold legyen kicsivel alatta, mint a leghangosabb rész
arány: 4:1
attack kb 10ms vagy alatta

utána normalizálj -6dB re

A hangossagerzet es a szovegerthetoseg annál jobb, minél jobban közelít a hanganyag lehető legnagyobb része a digitális 0dB-hez. Ehhez a rögzített hanganyagot először zajszurni kell (ha nincs megfelelő minőségű studiotechnika a felvetelhez), majd kompresszalni (átlag min. 8-12dB-t), aztán normalizalni 0dB-re.
--
zsebHUP-ot használok!