via epia-m

Fórumok

via epia-m

Hozzászólások

Sziasztok.

Csendes PC-re vágyok. Egy 800-as Duron-om van, amiben már csak 4 db ventilátor van, de ez is halálra idegesít. A gép teljesítményével egyébként teljesen elégedett vagyok, mindenre elég, amire használom (valóban, nem fejlesztek java-ban).

A via epia-m felkeltette az érdeklődésemet, méghozzá EDEN (fanless) procival (ami nem egy erőmű, de mondom, nekem már elég, ha a jelenleginél egy picivel jobb). Találtam valahol a neten egy epia howto-t, de az elég siralmas képet festett: 2.4-ről szó sincs benne (2.6-ra majd akkor térek át, ha a patchlevel 20 fölé megy), ráadásul az összes feature-höz csak bináris driver létezik. Van valakinek tapasztalata? Nem játékra kell, csak a normális otthoni dolgozgatásra, netezésre, filmnézésre. Az sem zavar, hogy minden rá van hegesztve a lapra. (Legalább nincs mit vacakolni vele azon túl, hogy rádugok egy csendes diszket.)

Kösz

lacos

én is régóta szeretnék egyet, de sajnos a hazai disztribútor annyira rugalmatlan, hogy 3 hónap alatt még mindig nem sikerült velük 1 nyomorult partneri szerződést összehozni, pedig csak az alap papirok kellenek hozzá...

Én egyébként OpenBSD-t akarok rá rakni, állítólag jól fut rajta és frankón kihasználja az OpenSSL a hardveres véletlenszám-generátort meg az AES-t. ;)

Ha jól tudom a VIA PLE133 chipset van rajta... ha nem, bocs, lényeg hogy az asszonynak a gépében is ilyen chipset van ráépített hang, vga és egy 850-es celeronnal DVD-zik, DivX, SVCD stb.-t néz. 3D gyorsítás nincs, de a mortalszombat és a supertux kielégíti. Egyébként Debian SID fut rajta. Ja 128MB rammal. Amit utoljára próbáltam EPIA lapokat az egyik egy 500-as volt, azon a DVD kicsit gáz volt de a többi (lásd fönt) cucc jó volt. Hasonlóan ventillátor nélküli 800-as testvére már a DVD-t is vitte.

Nekem nagyon jó tapasztalatom van az EPIA M-10000 sorozattal. Az olvasott tesztek alapján egy Pentium III professzor teljesítményének felel meg. Ezen már CLE266 chipset van és egy ventillátor a procin... de nem hangos. Ha kell küldök majd bogomips szamot, valami viszonyitasi alapkent a proci teljesítményére. A DirectFB CVS verziója maximálisan támogatja az integrált videó kályhát + MPEG2 gyorsító csipeszt. Szerintem XDirectFB alatt is menne. Plusz van teljesen OHCI kompatibilis IEEE1394, USB 2.0.

Ez a nagyker árul ilyen alaplapokat - nincs hozzájuk közöm, csak hungernek mondom. Ha nem lehetsz viszonteladó, akkor szólj és veszek neked tőlük - linzi@c-p.hu. De lehetsz, hogy jobban járnátok, ha külföldről rendelitek meg. Nagyobb a választék, itthon még csak ATX-s alaplapokat, és 4 emeletes toronyházakat lehet kapni :?

Szerintem ez az egyik legösszeszedettebb oldal az ITX témában: Mini-ITX

Én egy ME6000-st használok tűzfalnak, és bluetooth access pointnak, és (lekopogom) nagyon meg vagyok vele elégedve. Hálózat, USB jól működik és a cucc abszolút stabil (csak akkor kapcsolom ki, ha hosszabb időre elmegyek otthonról és még soha nem nyekkent meg). Mivel ezek a tevékenységek nem túl processzorigényesek, így sebességről nem tudok nyilatkozni. A beszerzés persze nem volt túl egyszerű (nagykerből), de egy ismerősöm pl. külföldről (http://www.linitx.com) is meg tudta rendelni, és úgy sem volt rajta sok extra sáp...

Na igen, és mivel a házban 1db 4cm-es ventillátor van, az is 5V-on, és a hdd-t egy 128MB-s CF kártyára cseréltem, nagyon csendes az egész. Konkrétan SEMMI hangja nincsen...

A sebességéről én sem tudok sajnos nyilatkozni, mert nem volt mivel összehasonlítani, de egy barátomnál egy *6000-rest (a pontos típust nem tudom) raktam össze, a gyerekeinek X terminálnak. Hálózatról bootol, NFS-en át éri el a nagyobb gépet és apróbb (font) problémáktól eltekintve minden szépen és gyorsan működik rajta.

A dolog egyetlen "hátulütője", hogy az alaplapon nincsen ventillátor, a tápban lévő 80-as pedig annyira halk, hogy az asztal alatt elhelyezett gépről - ha nem látod a LED-et az elején és lekapcsolja az LCD monitort - képtelenség megállapítani, hogy éppen be van-e kapcsolva. :)

Ja, az lemaradt, hogy a gépen, amiről bootol, 9.0-ás SuSE van és az LTSP site-járól letöltött cuccokkal élesztettem föl a gépet.

A geexbox.org fórumain volt szó arról, hogy bugzik a bios és nem lehet CD-ről bootolni, ha az ide-n nincs hdd. Nem tudom, mely széria érintett és h. kijavították-e már a hibát vagy sem. Mindenesetre a support tud róla.