Bricked successfully

Mivel még sosem láttunk UEFI-re telepített Windows-t gyakorlatban, ezért kollégával gondoltunk egyet, és a legutolsó szállítmányban érkezett, kupacnyi HP650 laposból kicsomagoltunk egyet, és megpróbáltunk rá telepíteni...

BIOS-ba belép, BIOS-t UEFI-re átállít, Windows 7 x64 telepítő lemezt berak, aztán tűz. A telepítő elindul, de félúton csontra fagy. Na jó, akkor próbáljuk ki Windows 8 RC-vel (az volt kéznél) El sem kezd bootolni, egyet villan a DVD olvasó, aztán marad a nagy feketeség, semmire sem reagál.

Notebook kikapcs, visszakapcs, és semmi életjel, csak villog a Caps Lock LED, ami a doksi szerint azt jelenti, hogy UEFI firmware corrupted.

Azt mondja a HP support, hogy nyertünk egy alaplapcserét, a nyereményünk átvételéhez fáradjunk be a legközelebbi márkaszervízbe.

Fsck!

Hozzászólások

"nyertünk egy alaplapcserét"
Tehát egy "jól átgondolt" és a gyártók felé "részletesen dokumentált" dolog, mitöbb a biztonságot növelő tényező ez az UEFI.

"Markos elvtárs, értjük mi a viccet, csak tetszik tudni nem szeretjük..."

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

> Nem ez maradt ki?
>
> "4. Press F12 to choose to boot from the DVD and choose the UEFI boot option
> for the DVD Note the UEFI option for the DVD under UEFI boot"

Nem. Ez az egyszeri opció arra, hogy a DVD boot UEFI módban történjen. A BIOS Setup-ban be lehet állítani, hogy mindig UEFI módban bootoljon. Én ez utóbbit választottam.

mekkora jól átgondolt / megtervezett dolog ez az UEFI.

ja nem..

Engem egy korábbi topikban meggyőztek, hogy gyártódnak majd olyan alaplapok is, amelyeknél az UEFI kikapcsolható, neadj' isten már alaphelyzetben disabled állapotot mutatnak neki a gyárban.
Ha ez így lesz, akkor neked sem kell aggódni eme túlbiztonságos szar miatt :)
Ha meg nem, akkor vásárlás előtt célirányos inputgyűjtés, majd mielőtt telepítenél, 23szor megnézed hogy ezt a szart sikerült-e kikapcsolni vagy sem.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

Összekeveri.

Az UEFI boot ott válik különösen érdekessé, hogy a Windows csak UEFI boot esetén enged GPT partíciós táblára telepíteni. (Adat diszknek használhatsz GPT-s diszket, UEFI nélkül is)

Ez egy értelmetlen hülye limit, mert a GPT-nek kb. semmi köze ahhoz, hogy bootolsz-e róla, vagy sem. Más oprendszerek alatt remekül lehet használni GPT-s diszket hagyományos BIOS-szal. Nyilván a boot loadert fel kell készíteni rá, de ha az ember faék egyszerűségű boot loadert használ, akkor még azt se, mert az diszk offsetre ugrik, függetlenül attól, hogy milyen partícióstábla van használatban.

Bocsánat, ez így igaz. Kikapcsolhatóság terén valóban kevertem a kettőt.
(pedig olvastam valamit uefi mentesség ügyében is)
Esetleg még az UEFI-s és UEFI mentes lapokkal (mint opció) tévesztettem a "kikapcsolhatóságot". Ettől még szar és átgondolatlan az UEFI, legalábbis a jelenlegi formájukban.
Tipikusan elkapkodott kutyaszar.

--
compaq n610c
"...és micsoda zajt csapott!"

> Ettől még szar és átgondolatlan az UEFI, legalábbis a jelenlegi formájukban.

Szerintem legalább 10 éve használok UEFI-t és még sosem volt ilyen problémám vele. 2 apróság: nem asztali/laptop gépen, és nyilván nekem volt irgalmatlanul hudenagy mázlim. Tartom magam a szokásoshoz. Amíg nem olvastam el a specifikációt, addig csak azt mondanám, a jelenlegi PC-s *megvalósítások* szar és átgondolatlan *megvalósításnak* *tűnnek*.

hmm nem ennél a típusnál van az, hogy power gomb + f2 és engedi alaphelyzetbe tenni firmwaret?
No rainbow, no sugar

Kipróbáltátok a többivel is? Hátha az egyikkel megy.