Mennyi a normál hőmérséklete egy CPU-nak (i5)?

Fórumok

Eddig mindenféle leírást találtam, de mindegyik csak a maximális hömérsékletröl ír.

Vettem egy új ultrabook-ot egy Core i5 3317U processzor van benne. Kubuntuval (KDE 4.10) normál netezés, szövegszerkesztés mellett plusz külső monitor 65-67 °C-on megy.

Ez normális? Nem meleg ez egy kicsit? Ha igen, akkor hogyan lehetne ezt lejjebb vinni?

Kiegészítés:
A gyár által megadott maximális értékek:
- magas 87 °C felett
- kritikus 105 °C felett

Kiegészítés 2:
http://hup.hu/node/122085#comment-1578426

Hozzászólások

Nyilván a maximum az érdekes, hiszen minden normális, ami az alatt van. A gépem AMD Phenom II X4 955 CPU-jának hőmérséklete jelenleg éppen 32 °C, néha 33 °C, de nincs is sok dolga most, hogy ezt a hozzászólást írom. A másik apróság, hogy ez egy midi házban lévő gép, nyilván egy belül zsúfolt notebook egészen más. Energiagazdálkodáshoz nincs valamilyen daemon? A gépem CPU-ja tud 3.2 GHz-en járni, de többnyire 3 mag 800 MHz-en jár, s a negyedik, amelyiknek épp dolga van, kicsit gyorsabban.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Írtam:

de nincs is sok dolga most, hogy ezt a hozzászólást írom

Nagyobb részt idle state-ben, valamint a magok 800 MHz-ről járatva voltak épp. A 125 W disszipációhoz az kell, hogy vehemensen csináljon mind a 4 mag valamit 3.2 GHz-en. Akkor, amikor például virtuális gépben 3 magon live Linuxot csinálok - egyet teljes egészében megtartok a host-nak -, s az ext4 snapshot image file-t squashfs image-be tömörítem, akkor például sehogy, a ventilátor magas fordulaton pörögve nagyjából 55 - 56 °C-on fogja meg a hőmérsékletet. Amikor 32 °C, akkor szerintem alig néhány, vagy néhány 10 W-ot disszipál a CPU.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A conky most is megy, e percben épp 41 °C a nyerő szám ugyanezen a CPU-n. Hm, ezek szerint már több, mint 3 éve gyötröm szegényt. Az egész gép amúgy 8 éves. :) CPU-t cseréltem - régebben sima Phenom X4 volt, utána lett a mostani Phenom II X4 -, RAM-ot raktam bele - most 8 GiB -, meg SSD-t, ami 120 GB, bár egy része adat, egy része root fs, a /home és /var nagyobb része HDD-n van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A legkönnyebben azzal szabályozhatod a gép hőmérsékletét, hogy mire teszed: ágyon, abroszon sül meg a legkönnyebben, ehhez képest egy íróasztal egész jó környezet... én speciel rendszeresítettem egy lemeztálcát, pótolandó a hűtés hiányosságait.

Feltételezve, hogy nem poros/koszos felületre rakod le, szerintem teljesen mindegy, hogy hol szív: oldalról vagy alulról is pont ugyanazt a levegőt szívja (pl egy íróasztalon). Az alulról szívásnak inkább csak az a hátránya, hogy nagyon nem mindegy hova/hogy rakod le, mert könnyű alul eltakarni a friss levegű útját, akár csak ölbe véve is.

Gyarto oldalan megtalalod a termek datasheet-jeben.

Megpróbálhatod a Jupiter energiakezelőt, lehet bejön:
http://www.webupd8.org/2012/03/jupiter-applet-officially-switches-to.ht…

A laptopokban más a helyzet hőmérséklet szempontjából:
míg egy asztali gépnél a 45 °C már nagyon gyanús, a 60 °C meg végzetes, addig egy laptopban a 40 - 60 °C a normál körülmény kb, a 85 °C a gyanúsan magas, és a 100 °C a végzetes.
Általánosított véleményemet olvashatták, szerintem.

Az en laptopom (samsung rf711, core i7 2630qm) alapjaraton (800mhz mind a 4 mag) jar 69 fokon, ez alatt meg nemvolt. Ha forditok akkor 80 fokra ugrik es felmelegszik 100fokra, amikor kikapcsol. Kikapcsolt HT-vel es turboval, 94-95foknal megall, es lekorlatozza magat 1.4GHz-re. Mar volt szervizben, szerintuk ez normalis. Amugy mar fel eve hasznalom igy, minden nap sokszor megy 90 fok felett, de meg nem doglott meg.

Ezért nem volna szabad laptopba i7-et rakni (jó persze, akkor nem lehetne legombolni annyi pénzt a vásárlóktól a beígért teljesítmény illúziójáért). Azt a teljesítményt amit a gyártó megadott max-nak, kb. 5 percig hozza, utána a leolvadás elkerülése miatt úgyis visszaveszi a minimumra az órajelet h. hűlni bírjon. Akkor meg már egy i3 szintjén ketyeg, szóval pont "tökjó" h. i3 teljesítmény van benne i7 áron.
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Jó nagy hülyeség ezt így kijelenteni.

Az i7 ugyanis önmagában semmit se árul el se a teljesítményről, se a fogyasztásról, csak egy kategóriát jelöl a különböző sorozatok és típusai között.

Van szép számmal 15W TDP-vel rendelkező i7 változat, amelyek ráadásul leszabályozhatók akár 7.5W TDP-re is és akad jónéhány 35-37W TDP-vel rendelkező i3 mobil CPU is...

Nálam a laptopban i7-4702MQ (37 Watt TDP) + GT 740M van és alapesetben - böngészés, libreoffice, stb. - 40-50 fok körül van 22-25 fokos külső hőmérséklet mellett. Ha elkezdek Linux alatt játszani Eurotruck2-t (Steam-es verzió), akkor felugrik 70-80 fok közötti hőmérsékletre.
Azt még sose vettem észre, hogy szaggatott volna (visszavette volna az órajelet), azaz kb. ezt a hőfokot még valószínűleg bírja. Illetve volt már, hogy 85 fok fölé ment rövid időre, de akkor kifújtam a porcicákat a hűtőbordából.

Szerk.: az Intel szerint ez a processzor max. 100 fokig bírja. (Az más kérdés, hogy mennyi ideig.)

Nemrég tettem egy i7-3720qm-et az i5-3320m helyére egy Lenovo T430-ban. Ha csak netezgetek, akkor 54 fokos (nem klimatizált szobában). Ha dolgozom, akkor 90 alatt marad. Ha intel stressz tesztet indítok, akkor felszalad 100-ra és throttlingolni kezd, hogy ne emelkedjen tovább. De nem kapcsol ki.

Mert notebookba valami specialis sziliciumbol csinaljak a CPU-t vagy mi? Honnan ez a hulyeseg, hogy 45 fok mar gyanus? Nem gyanus az, csak altalaban asztali gepet egyszerubb huteni.

Egyebkent is: ma mar mindenben van vedelem, tulmelegedes eseten minden visszavesz a sebessegebol vagy lekapcsol.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Normális. Milyen Kubid van? Próbáld meg vezérelni valahogy a ventilátorokat, hátha szimpatikusabb értéket kapsz.

Szerintem marhára nem normális, főleg, hogy U-s proci, azaz csökkentett feszültséges. Valami szar a hűtésben. Persze az is lehet, hogy az ultrabook gyártója spórolta el a normál hűtést, ez esetben visszavinném és vennék valami mást.
Nekem a Core i3-as Sandy Bridge, nem U-s procit igencsak meg kell izzasszam, hogy ilyen meleg legyen, mondjuk figyelni szoktam rá, hogy ne takarjam el a szellőző rostélyokat.

Utána olvastam egy kicsit a témának. Úgy néz ki, hogy az Ultrabookoknál a 40-65 °C az alap hőmérséklet. Az alábbi linkelt képen látható értékek megegyeznek az általam mért értékekkel.
A pozitívum az az, hogy eddig még nem tudtam 75 °C fölé hajtani. Ettől függetlenül engem azért meglep, hogy ezek a procik ilyen melegek.

http://www.notebookcheck.net/typo3temp/pics/673f40a93b.png
---

A nyárra viszont nem árthat felkészülni:
- hűtőpad (vedd figyelembe a laptopod testnyílásait)
- két szék, melyek segedelmével a levegőben lebeg a laptop, alatta meg egy szobaventilátor, ami direktbe rá fújja a levegőt

A linkelt képeden pont nem látni semmit élesen. ;(

Melegnek meleg, de sok baja nem lesz. 100 fok fölött úgyis auto leveszi az órajelet és a feszültséget a terheléstől függetlenül.

Nyilván ha a szellőzés és a pasztázás rendben van, az sokat javíthat a helyzeten. Megfőzni viszont nem fogja magát. Esetleg az aksinak nem tesz jót a tartósan magas hőmérséklet.

Esetleg valami lightos ablakozóval is tesztehetnéd. top -S, mi használja "bekeidoben" a procít.

A gyár által megadott maximális értékek:
- magas 87 °C felett
- kritikus 105 °C felett
---

Szerintem korán aggódsz. A környezeti hőmérséklet - gondolom fűtött helyiségben - 20-22°C az évszaknak megfelelően :) Ahogy melegedni fog - mondjuk >30°C fölé fog emelkedni, a hőleadás is javul - a hőleadás annál jobb minél kisebb a különbség - így mondjuk 35°C környezeti hőmérséklet mellett elérheted a 70°C. Egy közönséges P4 northwood 3,0GHz simán eléri a 80°C és köszöni szépen jól van - ez a szilícium szépsége.
Persze, ha eltömöd a levegő útját, ha telemegy porral, ha a por lerakódik (rásül) a hűtőbordára akkor gáz van - határon vagy.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nem teljesen ertem amit mondasz - bar fizikabol harmas voltam.

" >30°C fölé fog emelkedni, a hőleadás is javul - a hőleadás annál jobb minél kisebb a különbség -"

Minel nagyobb a kornyezet homerseklete, annal rosszabb a CPU-nak, mert NEM tudja leadni a hot. Tehat ha -70C-fokos kornyezetbe teszed a gepet, akkor talan meg hutoborda sem kell. Ha +30C-fok felett pedig nemcsak borda de gyors huto venti is h gyorsabban elszallitsa a keletkezett hot.

Az is igaz amit te írtál, de nem arról szól amiről én beszélek. Arról van szó, hogy egy tárgy (mondjuk a CPU) a környezet felé irányuló hőleadása akkor a legjobb ha a környezet és a tárgy közötti hőmérséklet különbség kicsi - te statikus állapotról beszélsz, én pedig a dinamikáról.
Még másképpen fogalmazva, egységnyi idő alatt több hőt tud leadni ha a hőmérséklet különbség kisebb.
Még másképpen, ha a környezet hőmérséklete 1°C fokkal nő, a cpu hőmérséklete nem 1°C fokkal fog nőni - nem egyenesen arányos.
(Egyébként ez a fűtésre is igaz)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ifjúkoromban történt, hogy a társaság egy fülledt nyári este egy rétsági cimbora napokra szülőmentessé vált lakásában kötött ki.
Több ember, mint szék lévén az egyik lány a konvektorra ült. Kis fészkelődés után megkérdezte a házigazdát, hogy "ti ilyenkor is fűteni szoktatok?"
Hogy egy korábbi házibuli alkalmával kapcsolta be valaki a konvektort, vagy a téli szezon óta tekert alapon, az nem derült ki.

"Arról van szó, hogy egy tárgy (mondjuk a CPU) a környezet felé irányuló hőleadása akkor a legjobb ha a környezet és a tárgy közötti hőmérséklet különbség kicsi"

A bennem felébredő olykor józan parasztot visszaküldtem aludni, és - tkp. a valószínűtlen igazadat alátámasztandó - inkább elővettem a 20+ éve tartalékos állományban lévő Négyjegyű függvénytáblázatokat.

Másolom:
Hőátadás - Az A felületről az időegység alatt a környezetnek átadott hőmennyiség:
Φ = Q/t = α*A*Δt (α a hőátadási tényező)
itt nincs jel, ami a kis hőmérsékletkülönbség előnyeire utalna.

Hősugárzás:
Φ = Q/t = CA[(T1/100)^4 - (T2/100)^4] (C a hősugárzási tényező)
T1 a melegebb, T2 a hidegebb test hőmérséklete

Itt van jel a hőmérséklet hatására de ez meg hatványozottan az alvó józan paraszt ki sem mondott véleményét támogatja,

Mi az, amit nem veszek észre, és ami elméleti alapul szolgál a kicsi deltaté hőátadási előnyeihez?

No igen, azok a fránya tényezők. Valószínűleg az okok csak a képlet differenciál formájából lehetne levezetni. Valószínűsítem, hogy normál, átlagos körülmények között ezek a dolgok elhanyagolhatóak.
A kérdés az, hogy a mi esetünkben ezt mondhatjuk-e normál, átlag esetnek figyelembe véve, hogy az elektronikai berendezések által termelt hő mennyiség nem azonos.
Ráadásul, magfa a közeg sem olyan egyszerű mint a képlet - ugyan az a levegő közeg, más ha a doboz oldalát leveszed vagy épp felszereled, mennyi a hűtőbordán(ban) megült por. A képlet olyan mint a rádióhullámok terjedésére vonatkozó képlet - valójában csak a vákuumra igaz. Jó megközelítés amivel már lehet kalkulálni, de a valós körülmények rácáfolnak.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nem cáfol rá. Egész egyszerűen felesleges bonyolítani, s mindent beleteszünk egyetlen szorzóba. Amit alant írtam, az is igaz. Ott a termikus ellenállás az, ami függ attól, milyen gyorsan pörög a ventilátor, mennyi por van a bordán, milyen alakú a borda, fenn van-e a gép házának oldala.

Adott pillanatban adott körülmények között végezzük a vizsgálatot, erre jellemző lesz valamekkora termikus ellenállás, s ezzel számolhatunk. Egy másik körülményre más termikus ellenállással számolunk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Értem, mire gondolsz, csak mást sugallsz, s ez félreértést okozott. A chip hőmérséklete valahogy így alakul:

Tj=Tamb+RthjaPD, ahol

Tj [K] a chip hőmérséklete,
Tamb [K] a környezeti hőmérséklet,
Rthja [K/W] a termikus ellenállás a chip és a környezet között,
PD [W] a chip által disszipált teljesítmény.

Te azt állítod - fogalmam sincs, hogy ez igaz-e, vagy sem-, hogy a termikus ellenállás nem konstans a hőlépcső függvényében, hanem az Rthja=f(Tj-Tamb) függvénykapcsolat nagyobb hőlépcsőhöz nagyobb termikus ellenállást rendel.

Lehet, hogy igaz - mondom, ezt nem tudom -, s a termikus ellenállás kisebb, ha a hőmérsékletkülönbség kicsi, ugyanakkor a chip hőmérséklete a környezeti hőmérséklet, plusz a hőáram által létrehozott hőlépcső összege, így továbbra is az az igaz, hogy alacsonyabb környezeti hőmérséklethez alacsonyabb chiphőmérséklet tartozik majd. Legfeljebb úgy állhat a dolog, hogy azonos disszipáció mellett 10 °C környezeti hőmérséklet csökkenés nem okoz, csak mondjuk 9 °C chip hőmérséklet csökkenést.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem C2D Penryn, Arch Gnome3-on, 55 fok. 56-nál ráokád a venti egy rövidet, aztán megint percekig 53-55. Nem mondom, hogy hideg a ház, nem fogdosnám, de bill+egér megoldással nem is érdekel. És ez már öreg, koszos, izé.

HP noti (nem ultrabook), Core i5 alapjaraton 45 C, terhelve kb 65C.
A videovezerlo melegitheti a gepet ha a driver nem tudja az energiatakarekos funkciokat.

További infók ha valaki valami hasonlóba futna bele. Az én HP-mben hibrid videokártya van. Integrált Intel és ATI Radeon. Alapon az ubuntu bekapcsolja mind a kettőt, ami nálam zavart nem okozott, és jó teljesítmény nyújtott. De a hőmérséklet 60°C körüli és akkuról max 2 órát bírt. Megoldás az, hogy valahogy váltani kellene a kártyák között. Nekem ez a megoldás jött be http://asusm51ta-with-linux.blogspot.de/ (az infó innen van https://help.ubuntu.com/community/HybridGraphics)
Ez a magoldás (állítólag) csak az open source driverekkel működik. Mivel nálam az ATI hivatalos drivere nem igazán működött rendesen, így ez nekem nem probléma.

Ha az integrált kártyát kapcsolom csak be a hőmérséklet 42-52 °C között van. Az ATI-val 50-60 °C. Akku idő 5-6 óra. 95 %-ban az integrált kártyával megy.

Hivatalos HP szupport szerint 80 °C-ig amúgy se kell aggódnom.

---

A hardver szenzor szerint az első generációs i5-ösöm alapjáraton 27 és 36 fok között ingadozik. Rossz a szenzor? :) A szar nvidia meg 65 fokos alapjáraton, de könnyen fel szokott kúszni 75-re. 85 foknál már nagyon pörög a ventilátor, ennél nagyobb hőmérsékletet még semmivel sem tudtam kisajtolni belőle, de sajnos hamar felmegy 75 fölé is. Ez normális? A vas Dell Latitude E6510 és nem nagyon porosodik.

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

Intel Core 2 Quad Q9400 : 40 °C

És ez játék közben sem sokat megy fel. Az 50-et el sem éri.

i7-6700HQ normál használat (böngészés):
Core 0: +40.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1: +42.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 2: +38.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 3: +41.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)

Ugyanez maximális terhelés alatt:
Core 0: +82.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1: +82.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 2: +72.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
Core 3: +78.0°C (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)

Ez egy ASUS N752vx laptop, nem ultrabook. erősen gondolkodtam egy UX501vx ZenBook laptopon, de a tesztek szerint nagy terhelésen annak 50 fok fölé emelkedik a házhőmérséklete, az N752 pedig éppen eléri a 30 fokot, sokkal jobb a hűtése...

[off]Minden nélkül tényleg melegedett eléggé, aztán ez volt itthon. Alját kicsit karcsúsítottam egy fűrész segítségével. Elvan az asztal szélén. It dzsaszt vorksz, szímleszli.
ui.: volt olyan is, hogy forgott rajta a venti is poénból, mert miért ne. Na, a túlzás az volt. :D
[/off]