Raspberry pi és mérleg vezérlése. Merre induljak?

 ( john_silver | 2013. február 3., vasárnap - 20:45 )

Van egy az alábbi linken látható mérlegem, ennek szeretném felhasználni a mérő részét a saját elektronikája nélkül.

http://imageshack.us/g/1/9997419/

Amennyiben megoldható raspberry pi-vel szeretném vezérelni a mérleget, a mérőfejből (nem tudom mi a hivatalos neve) négy vezeték megy az elektronikához.

A célom az lenne, hogy a mérleg naponta kétszer küldje el SMS-ben, hogy éppen mennyi a rajta lévő súly.

Az egész berendezés akkumulátorról működne, lehetőleg minél hosszabb ideig, az SMS-t egy mobilnet stick küldené.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Valami szabványos interfacet kéne rajta keresni. Fénykép helyett egy tipusszámot és gyártót kéne rajta keresni, és ezek alapján egy specifikációt...

Köszönöm, ez nekem is eszembe jutott, de csak miután hazaértem, holnap meg fogom nézni, bár nem fűzök hozzá sok reményt, mert ez egy olcsó kínai mérleg.

Udv,

nincs esetleg soros port kiemenete a merlegnek(akar belul a panelon)? Az egyszerusitene a dolgon. Anelkul eleg maceras megoldani a dolgot.
Ha ezt nem lehet soros portrol vezerelni, akkor lehetseges beszerezni egy soros portrol kiolvashato merleget, vagy mindenkepp ebbol kell gazdalkodni?

Kívül nincs soros port, szét eddig még nem szedtem, és nem is nagyon szeretném.

A mérleg saját elektronikája nélkül szeretném megoldani.
Igen ebből kell gazdálkodnom, egy raspberry pi-t így is úgyis veszek a mérleg meg adott.

Hat akkor ki kell talalni, hogy a merleg erzekeloje hogyan kommunikal az elektronikaval, es hogy lehet feldolgozni, ez lehet akar valamilyen soros kommunikacio, vagy csak szimplan az analog jel megy fel a panelra, tovabbi feldolgozas celjabol. Igazabol mindket esetben en inkabb valamilyen mikorvezerlovel + egy soros porti GSM modemmel oldanam meg a dolgot, pedig engem igazan nem lehet azzal vadolni hogy a beagyazott Linux ellenes lennek :)
Ha pedig akkus taplalas van, akkor plane a uC-es megoldast javasolnam. Persze ha hobbi jellegu (is) a motivaciod, akkor nem szoltam :)

Hosszú távon valóban a mikrovezérlő lenne a megoldás, de ahhoz egyáltalán nem értek.
Egy linux beállítása talán menni fog, aztán majd meglátjuk, hogy mi sül ki belőle.

Ertem, de a kivant funkcio belefer egy Arduinoba is, azzal meg nemi C/C++ tudassal elboldogulsz mindenfele mikrovezerlos eloismeret nelkul. Mondjuk ha analog jelet kell feldolgoznod, kerdes, hogy eleg lesz-e a benne levo AD konverter felbontasa.
Persze ne ertsd felre, nem lebeszelni akarlak a Raspberry Pi-rol, ha jatszani akarsz vele, csak erre a feladatra szerintem agyuval verebre.
De vissza a fo kerdeshez: probalj meg talalni valmi tipusjelzest a szenzoron, aztan abbol hatha el lehet indulni, hogy hogyan adja ki magabol a mert erteket.

Amit eddig én láttam, azok nyúlás mérő bélyegeket tartalmaztak, így elég neki tényleg a 4 vezeték. Ezek jelét egy precíz mérő erősítő szokta fogadni, majd digitalizálni. Amennyiben nem szeretnéd a gyári elektronikát használni, azt javaslom mielőtt végleg eldobod, nézd meg melyik vezetéken mi van.
Az én véleményem szerint híd kapcsolásban van 4 ellenállás, de tudni kell melyik a táp és melyik a jel vezetéke, illetve mekkora a tápfesz., illetve mekkora feszültség van a két jelvezeték között teljes terhelésnél, illetve hogy lineáris-e! Pár referencia súly nem ártana.
Az I2C interface-re vagy az SPI-ra lehet tenni precíz AD-kat, külső referenciával, de ezt jóra megépíteni elsőre, hát nem akarlak elkeseríteni, de jó ha saccoló lesz belőle. Milyen pontosságot vársz el majd az egésztől?

Úgy tűnik, hogy nem fogom megúszni a mérleg elektronikájának szétszedését:)

10 dkg-os felbontás szerintem elég lenne.

Mekkora súlyt akarsz mérni?

Olyan 150 kg-ig kellene mérni.

Ha nem akarsz elektronikát építeni, és nincs semmiféle kimenet a cuccon, akkor a leg egyszerűbb a kijelzőről levenni az adatokat. Ott is kell forrasztgatni, de talán az a legegyszerűbb út. A kijelző csak beazonosítható :)

Én is ilyet láttam erőmérő cellánál, nyúlásmérő bélyeg hídba kötve. Egy-két próbamérést megérne.

Nekem a stick raspberry-n kb 3-5 naponta lehalt :(. Restarttal gyógyítható.
Ugyanígy sms küldésre volt, egyszer aztán csak már nem jöttek az sms-ek.

Gyenge táp nem okozhatta?

Egy kb 5W -os tápról megy így nem hiszem. Szerintem az eszköznek lesz elege, mert RPI megy jól csak az eszköz eltűnik a hubról.

USB-s saját tápos winyót nekem is eldobálja rendszeresen. A PI tápja meg a lappal együtt lett rendelve.

Véletlenül nem méhésznek csinálod? Hasonlót építettem kaptár alá. A mérlegben lévő "soros" LCD vezetékről olvasom le az értéket.

Ez engem erdekelne konkretan en is kaptar ala szeretnem hasznalni :)

Ez engem is érdekelne, én megtoldanám rádiós kapcsolattal, és gyűjteném központilag az adatokat. Akár szabad ég alatt is. Én is el fogok indulni ezen a vonalon, bár magától az érzékelőtől sem riadok vissza, szét kell szedni. Találtam jó pár leírást, termesztésben, tenyésztésben igen jó hasznát lehet venni szerintem, és nem is drága. Ha van ötleted, vagy kész projected és megosztanád, szívesen venném! Ha sikerülne megtoldanom, arról pedig én számolnék be!

De. Magunknak szeretném megépíteni.

Szia!

Én is informatikus méhész vagyok :) és engemet is nagyon érdekel ez a téma. A te megoldásod mennyibe kerül és meddig bírja az akksi?

Én ilyen vagy hasonló "ANALÓG TÁVADÓ EGYSÉG" közbeiktatására gondoltam, mert ez már egy "szabványos" jelet ad a kimenetén.
http://www.emalog.hu/hun/termekek/reszegysegek.html

Üdvözlettel

Kárász Attila

Az IP66 dobozon kívűl mi az amiért nem egy sajátot érdemes összerakni pl. ezzel: http://www.tme.eu/hu/details/adg412bnz/analog-multiplexerek-es-kapcsolok/analog-devices/#

Sajnos a tudás hiánya. :) Én nem vagyok egy "Barkács Miki" a kaptáraimat magam készítem, de egy mérleg elektronika építése már túl nyúlik a lehetőségeimen/tudásomon. Ott kezdődik, hogy nem tudok semmit a mérő cellákról. Lineáris az ellenállás változás a kimeneten, de ránézésre az elektronika sem tűnik olyan egyszerűnek (egy IC, pár ellenállás). És a legszűkebb erőforrásom az idő, három gyerek, munka és 50 kaptár méh mellet nem nagyon jut időm semmire. De egy jó távmérleg hamar visszahozhatja az árát annál aki nagyobb állománnyal vándorol. És persze fontos a megbízható, "időjárásálló" működés, mert ha bedöglik nem ugrálhat oda javítgatni az ember ilyen benzin áraknál.
Egy nem túl régi méhész újságba autó belsőből csináltak kaptármérleget, vízzel feltöltve. Nem tudom, hogy nyomást egyszerűbb-e mérni, bár lehet, hogy elég kicsi lenne a nyomásváltozás.
Reméltem, hogy jobban kibontakozik ez a fórum és talán olvasok nekem is hasznosítható ötleteket. :(

google: gsm kaptármérleg

Hát azért az vonzó, hogy egy tízen néhány ezer forintos mérleget alakítson át és ne költsön az ember több mint 100eft-egy más által összerakott cuccra.

Hátha valaki tud valamit kezdeni ezzel a linkkel, amit találtam.
http://cerulean.dk/words/?page_id=42
Üdvözlettel

Kárász Attila

Ezt a "mérleget" én is olvastam, régen, szükségből használták (meg leleményességből), de nem megbízható, a hőmérséklet jelentősen befolyásolja.
--
Pepa

Kíváncsi lennék, hogy hogyan áll a projekt :)

Évek óta a fejemben van egy komplex ötlet, csak nekem az elektronikai ismeretek hiányoznak (programozó volnék).
Én ilyen szenzort néztem: https://www.sparkfun.com/products/10245
Nálunk fontos lenne az alacsony profil is, mert konténerbe kellene beépíteni. Jó lenne, ha még több szenzort (hőmérséklet, mozgás, elmozdulás, eső) rá lehetne kötni, esetleg igény esetén kameraképet is rögzíthetne, küldene.

Csinálnak mások is ilyet:
http://kapved.kaptarvedelem.hu/kaptarved.html
http://kaptarmerleg.info/?page_id=25

A sajátnak az lenne az előnye, hogy (mivel ismerjük a működését) könnyebb átszerelni, javítani, lehet reprodukálni, bővíteni, stb.
És nem utolsó sorban egy érdekes feladat, lehet vele játszadozni is :)
--
Pepa

Jelenleg ott tart, hogy a szenzoron lévő kínai jelek alapján sikerült kiderítenem, hogy erről lenne szó http://www.xfwa-cn.com/products/show.asp?i=371. Ennél ugyan nincs leírva, hogy melyik madzag micsoda http://ykxf.en.alibaba.com/product/235321858-202083017/Load_cell.html?tracelog=cgsotherproduct1 ennél viszont le van írva.
Egyelőre sajnos csak ennyi, lassú a haladás, mert minden fölös időmet inkább a lányommal töltöm, hét hónapos és minden napra jut valami újdonság.