Windows szerver (át)telepítése

 ( pischta | 2013. január 3., csütörtök - 12:52 )

Sziasztok!

Jelenleg van egy Windows 2003 szerverünk XEN alatt. WSUS és Kaspersky Security Center fut rajta. Van egy új szerverünk, ezen szeretnék ezután Windows szervert (is) futtatni. Két lehetőség merült fel: továbbra is 2003-as szervert használjunk, vagy inkább 2008-ast. Ha nem nyújt annyival többet a 2008-as, és a 2003-ast át lehet mozgatni az új szerverre (szintén XEN-ben futna), akkor számomra egyszerűbb lenne ez, mert kevés időm van ezzel foglalkozni.
Tehát a kérdések:
-van-e döntő érv, mely indokolja a 2008-ra váltást? Ismerkedés szintjén egyszer már telepítettem 2008-as szervert. Elég rendesen átszabták, de, ha kell be tudom állítani. Jelenleg a 2003-as szervernek 2GB RAM-ot tudtam kiosztani. Kevés neki a Kaspersky Sec. Center adatbázisa miatt (WSUS lefogta az MS SQL adatbázist, ezért a KSC-nek MySQL adatbázisa van, amit annak ajánlása alapján állítottam be, így viszont memóriazabáló). Az új szerveren 4,5GB RAM-ot tudok szánni a Windowsnak. Elég lesz ez a 2008-asnak? Ha meg tudnám oldani, hogy MS SQL szerver szolgálja ki mindkét alkalmazást, az jó lenne (úgy, hogy a jelenlegi MySQL adatbázisban tárolt adatokat átviszem az újba).
-Ha nem muszáj a 2008-as, akkor még mindig két irány van. Átvihető-e a jelenlegi 2003-as az új szerverre? Ha nem, akkor marad az új telepítés.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egy dolog tuti, esetedben a jelenlegi szervert minden további gond nélkül át tudod imagelni az új gépre.

Köszönöm, ez egy nagyon fontos infó. Mivel virtualizált, és PV eszközöket lát mindkét szerveren, Én is ebben bíztam.

Szia!

Összefoglaló az újdonságokról:
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Server_2008
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Server_2008_R2

Gondolom 2008 alatt a 2008 R2-t érted.

Én mindenképp váltanék, ha értesz a 2003-hoz, nem kérdés, hogy jobb neked a 2008 R2.

Segítség az upgradehez a Techneten:
http://technet.microsoft.com/en-us/library/ff968983(v=ws.10).aspx

EDIT:
Arra mindenképp figyelj, hogy a 2008 R2 csak 64-bites változatban létezik, ha van olyan alkalmazásod, ami 32 bites, illetve a 2003-asod is 32 bites, akkor nem lehetséges az in-place upgrade, át kell telepíteni mindent egy újonnan felhúzott 2008 R2-re. Erről is ír a fenti Technet cikk.

x64-es a 2003-asom. Mivel nagyon el vagyok havazva, úgy döntöttem, egyenlőre migrálom a régit. Az upgrade ugyan gyorsabb megoldásnak tűnik, de szívesebben csinálnék egy tiszta telepítést. Ha időm engedi, csinálok egy ilyent, megnézem, hogy tudok-e faragni a memóriahasználaton. A Core változaton elmosolyodtam: ahogy jöttek ki az újabb Windows verziók, egyre több dolgot meg lehetett oldani parancssorból. Eljutottak közel oda, ahogyan Én a Linux szervereket használom :). Sajnos ez a változat itt nem biztos, hogy elég lesz.

miért nem opció a 2012? ha már újat kell tanulni lehet jól jön később az a tudás

Élesben nem használok M$-tól semmilyen SP1 előtti terméket. Ahogy a dolgok állnak, még lehet, hogy mire használni kezdem, akár lehet is ilyen verzió belőle.

Valami olyasmiről volt szó, h innentől már nem lesznek service packok...