Raid alatt vinyócsere mikor?

Fórumok

Hi!

A mondás szerint, "ami működik azt ne bántsuk", de azért megkérdezném a nagyérdeműt, hogy kinek mi a standard eljárása egy 5 éve 7x24-be működő gép hdd kapcsán?

Lészen ugyanis 4 mezei, kommersz gép, amiből 3 átjárót "játszik" VLAN-ok vannak rajta illetve transparent proxy, a negyediken Xen és 3 virt gép szintén átjárónak. Szerverszobába, légkondival, szünetmentes táppal megtámogatva, mindegyik gépbe kisebb-nagyobb hdd, raid1-be kötve, hibát nem jeleznek sehol.

Felmerült bennem, hogy mentek ezek a hdd-k eleget, meg úgyis váltani kellene már wheezy-re, nagy hdd nem is kellene, így az ár sem lenne húzós. Szóval új hdd teszt, majd csere és telepítés lesz igencsak az ünnepi menü, viszont érdekelne, hogy hibátlan hdd esetén szokás -e cserélni merevlemezt "csak" azért, mert már 5-6 éve folyamatosan megy?
Vagy mindenki megvárja, hogy valami megdögöljön? ;-)

Hozzászólások

Csak azért mert régi a jelen esetben nem cserélném. De mivel úgyis telepítve lesz a cucc, a régieket kivenném, a polcra jól eltenném, hogy ha bármi nyomor van, akkor vissza lehessen tenni, és új diskekre telepítenék.

Alapvetően nem törvényszerű, hogy meghal 3 év után, de én azért még otthon is cserélem 3 évente. Cégnél is. Persze, ez vinyó függő, ha pl WD RE, azok elvileg erre vannak tervezve, de sok helyen sima desktop vinyókat nyúznak nostop...

ha nem huzos kiadas, en cserelnem siman.
velem mindig ugy esik, hogy ha hiba van, akkor nagy hiba van, es nem csak egy lemez hal meg, hanem 1-2-3-4-stb. napon belul szep sorban mind :)
viszont az erem masik oldala, hogy ezek a lemezek mukodnek, jok, de az ujak is jok lesznek?
zsir uj SAS lemezekkel (ami ugye nem desktop kategoria) jartam ugy nemreg, hogy 4 darabbol az egyik 2 nap mulva tonkrement.
tehat lehet,h ogy beteszed az uj lemezeidet, orulsz, azan egy heten belul megadjak magukat.
nehez kerdes, menj biztosra, backupolj, cserelj lemezt, de a regieket is tartsd meg, hatha gikszer lesz.

Ezért szoktam azt csinálni, hogy a hot spare-t nem rakom be az elején, hanem mondjuk fél évvel később, bízva abban, hogy az új vinyók legalább fél évet elmennek hiba nélkül, amikor meg szükség van a tartalék lemezre, akkor az fiatalabb, várhatóan nem fog egy éles lemez halála után 2 nappap megállni.

Meg nem árt a kapacitásnál kisebb tömböt csinálni, hátha a csere hdd 1 MB-tal kisebb lesz, így nem tud szinkronizálni.

Szóval lehet vicceseket szívni egy raid-del. :)

Igen, a régieket Én is elteszem egy időre. Bár hogy később mi lesz velük az megint egy jó kérdés....
Új _gyári_ masinánál pont ezért rinyálok néha, hogy nehogy egy időpontba gyártott hdd-ket rakjanak bele, de ugye ezt nem lehet tudni...
Egyébként egy ideje új hdd-k esetén is rászáno azt a 16-28 órát, amig a badblock lefut, legalább a 2 napig megy dolog jó esetben nem jön elő, mert már 1 napig terhelten ment ;-)

Meg azt se felejtsük ki a dologból, hogy addig jó, amíg forog, de nem biztos, hogy egy leállítás után lesz kedve elindulni újra.

En 3 labu RAID1-et szoktam csinalni, mert ha kettobol kiesik az egyik es csereled, akkor a szinkronizalas alatti extra terheles miatt a masik elhullasa is realis veszely. Hasonlo okokbol a harom labbol lagalabb egy eltero gyarto/eletkor/szeria, mert a parhuzamos uzemben eloregedo ugyanolyan HDD-k potencialisan egyszerre kezdenek hibazni, netalantan egyik sem indul el egy szerver aramtalanitas utan.

Ugyhogy esetedben egyszeru a megoldas, en siman betennek egy friss harmadik labat mindenhova es hasznalnam tovabb. Meg arra sincs garancia, hogy a friss lemez birja tovabb...

Nem cserelnem. Mast sem.
HA megy ES kiszolgal, eleg mindenre az eroforras, akkor maradjon. Ez legalabb bizonyitott es mukodik, ha kicsereled, ki tudja, mit raksz bele...

--
http://www.micros~1