Licence - license

 ( Benjamin.Breeg | 2012. november 29., csütörtök - 22:39 )

Sziasztok,

jobb híján ebbe a topicba tettem, holott, ha jól gondolom nem igazán ide tartozna..., de mivel C++-ban csinálom ezért ide került.

A lényegre térve: fejlesztek egy alkalmazást, amit szeretnék kiadni nyílt forráskóddal, de nem szabadon felhasználhatóan. A célom az, hogy free felhasználásra ingyenes legyen, "pénzes", tehát amiből haszna származik a felhasználónak, az nem ingyenes. Erre létezik a dual license dolog.

Viszont nem vagyok jogász és soha életemben nem csináltam még ilyesmit. A kérdésem az lenne igazából, hogy mit gondoltok, kihez lenne célszerű fordulnom ? Van idehaza olyan ügyvéd, aki ilyen témában járatos ? Akiket ismerek, azok egy válást vagy adásvételt csuklóból elintéznek (kitöltve a world templatet), de ilyen témában nem bízok bennük, hiába is mondanák azt, hogy persze, megírjuk, stb. stb. ennek worldwide kellene érvényesnek lennie, megfelelő szövegezéssel, megfelelő tapasztalattal, ellenőrizhető és számonkérhető módon.

Köszi!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Keress a neten egy hasonló terjesztésű programot és nézd meg a licence szövegét.
Gondolom a licence szövege szabadon másolható, nem védi copyright.

Dual licencu program keves van, talan a Qt ilyen. De erdemes akkor is szoftver jogasszal konzultalni, mert specifikusabb kerdeseket tud feltenni a licencre vonatkozoan, es nem kell egy $RANDOM program keszitoinek a szandekaival kompromisszumot kotni. A "hasonlo" ilyen esetekben nem mindig eleg.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Ez nem duál licencia.

Ez egy licencia, amiben két felhasználói csoportot különböztetsz meg.

[gn]
latin licentia -> magyar licencia (kikopott)
latin licentia -> ófrancia licence -> angol license -> magyar licensz
latin licentia -> ófrancia licence -> angol license -> US licence
Bár a szavak jelentése is erőst változott.
[/gn]

> latin licentia -> ófrancia licence -> angol license -> magyar licensz

az utolso szot veletlenül elirtad, helyesen licenc

license American English

licence British English

licenc magyar

engedély

licencia magyar iparjog

--
ulysses.co.hu

Ez nem lenne szabad szoftver. A szabad szoftvert bárki bármire felhasználhatja, korlátozás nélkül. Ha korlátozni szeretnéd a felhasználást, akkor azt szabad licenc használatával nem tudod megtenni.
___
Arany János: Grammatika versben

"bárki bármire felhasználhatja, korlátozás nélkül"
Akkor a GPL sem szabad szoftver, hiszen nem adhatom ki pénzért, forrás nélkül, köt a GPL, korlátoz abban, hogy megmondja, mit KELL tennem a forrással. Az igazi szabad licenc a public domain ilyen értelemben.
"•A jogot arra, hogy tökéletesítsék a programot, és a tökéletesített változatot közzétegyék, hogy az egész közösség élvezhesse annak előnyeit."
Pont a Debian SSL bug világított rá, hogy ez egy nem működő dolog minden esetben, egyszerűen vannak olyan témák, ahol szakértőnek kell lenni, és egy cég nem fogja a saját nimbuszát azzal csökkenteni, hogy kiad egy terméket, amit XYZ kóderpistike szétgányol, majd tovább terjeszt.

"Akkor a GPL sem szabad szoftver, hiszen nem adhatom ki pénzért, forrás nélkül"

Ez igy nem igaz. Eladhatod penzert. Kiadhatod forras nelkul is. De ha valakinek megvan LEGALISAN a programod, akkor az kerheti a forrast es te koteles vagy odaadni neki GPL licensz alatt. Vagyis ha klienseid nem hozzak nyilvanossagra a forrast, akkor senki masnak nincs joga azt kovetelni toled. (persze nem vagyok jogasz)

Legyen mondjuk:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/deed.en_US

De osszekattintgathatsz magadnak itt egy megfelelot:
http://creativecommons.org/choose/

A fenti lenne a nyilt forras resze. Mivel dual licensz-t szeretnel, a zart forras reszet olyan feltetelekkel adod, amilyennel akarod, egy halom zart forrasu szoftver licenszeit nezegetheted, pl MS Windows, MS Office, Adobe *, Autodesk *, stb.

Sziasztok !

No igen, sok vélemény elhangzott és ezek javarészét osztom is, ez az, ami miatt elkezdtem tanakodni magamban. Az alkalmazás wxWidgets-et használ, aminek dual licence van, de átolvasva azt, nekem az kínai - nem tudom *pontosan* értelemzni, hogy mihez van nekem és mihez van joga másnak.

Amit szeretnék, hogy kiadom az alkalmazást, a forráskód letölthető, de nem akarom megengedni, hogy fizetség nélkül használja valaki, haszonszerzésre és azt sem szeretném, ha forkolná és onnantól kezdve teljesen szabadon elérhetővé tegye. Szóval ez valamiféle open source, de nem free software akarna lenni (elnézést, ha a free és open szavakat nem megfelelően használom). Teljesen nem akarom zárttá tenni, de védeni szeretném a szellemi termékemet.

Írta valaki, hogy szoftverjogász kellene ehhez: igen, de ki az ma idehaza, jogász, aki ebben a témában otthon van ?

Miért nem adod ki egyszerűen closed-source-ként?
Ha kiteszed a forrást onnantól nehéz kontrollálni, hogy ki hogyan módosítja és mire használja...

Igen, ez egy jó kérdés :)
Talán azért mert nekem ez a closed source olyan rideg. Szeretnék jó kapcsolatot kialalkítani a jövőbeni felhasználókkal, nem akarok fellépni agresszívan. Bízok abban, hogy ha egyértelműen kikötök feltételeket, akkor azt betartják, de nem is akarom tárva hagyni a kapukat, mivel azt gondolom, hogy a lopkodást nem tudom kivédeni, de nem is akarom legálissá tenni. Szóval kábé, mint a trial period védelme: az csak a normális embereknek szóljon, ha törni akarja valaki, úgyis megtöri. Ergo nem érdemes sok energiát áldozni arra.

Szerintem ennek a koncepciódnak semmi értelme nincsen.
Ha a szoftveredért szeretnél pénzt kapni, akkor ne publikáld a forrását. Aki fizet, az általában rettentően nem kiváncsi a forrásra, ellenben kőkeményen elvárja, hogy Te oldjad meg, hogy menjen és jól menjen a szoftver. Ezeknél a felhasználóknál az égvilágon semmilyen pluszt nem fogsz ezzel elérni, ellenben aki le akar belőle másolni majd valamit, az simán meg fogja tenni, és ha tényleg annyira szuperjó valami van benne, akkor még át is fogja írni, hogy egy szavad se lehessen, ha már ilyen "barátságos" a licensz...
Ha viszont az a célod, hogy a szoftveredhez más is hozzászóljon, közösség alakuljon a fejlesztése köré a nemfizetős felhasználókból, ötletekkel, kóddal segítsék, akkor viszont ez a megoldási javaslatod ehhez kevés lesz.

Köszi, azt hiszem hajlok arra, amit írsz.

Másik megoldás, amit egyre több cég követ, hogy kiad egy community verziót, s kiad egy enterprice-t. A community verzió forrása nyílt, használható, módosítható, az enterprise forrása nem nyílt, pénzért kapja + support (ilyenkor jó esélyed van rá, hogy a community verzióba vissza is fognak juttatni fejlesztést, főleg, ha lehetővé teszed azt).
A kérdés csupán az, hogy tudsz-e olyan pluszt tenni az enterprise-ba, amiért érdemes a supporton kívül fizetni.