Amikor nem éri meg szolgáltatni

Fórumok

Sziasztok!

Kötelezhet egy szolgáltató csomagváltásra egy ügyfelet azért, mert "nem éri meg" neki az adott áron szolgáltatni?

EzIT-es időkben előfizettem VPS szolgáltatásra, amely később átkerült a VPS Platform Kft.-hez (tudom, szerencsétlenebbnél szerencsétlenebb vonalak). Mivel sok kimaradás volt és gyakorlatilag a screen feleslegessé vált a szerveren, kedvezményt kaptam a szolgáltatásra. Kb. 1600 Ft-ot fizettem 2 magért, 512MB RAMért, 10G tárért és a gigabites kapcsolatért. Így megérte nekem, még ha kuka is, legalább pár dologra jó volt (nem, nem torrentre). VPS Platform gondolt egyet, váltott egy komolyabb (?) infrastruktúrára, átköltöztek az invitelhez és ezután már a Versanus csapata üzemelteti a dolgokat (azt hiszem eddig is ez volt). Na mindegy.

Ezután pár nappal jelezték, hogy mivel peakben néhány percig 800Mbit/s-et falok fel (http://goo.gl/4MG2T), figyelmeztetnek:

"Sajnos észrevettünk pár problémát az Ön VPS felhasználásval kapcsolatban:

- több száz mbites forgalmat bonyolít le
- valószínűleg torrentet használ

Az utóbbi nagy probléma, az előbbi pedig feláras szolgáltatás."

Amikor kötöttem a szerződést, nyoma sem volt a felárnak. Ráadásul a honlapjukon sem található semmi. Lásd: http://goo.gl/Lo5Z5 Nem torrenteztem, a szerver HTTP-n szolgálja ki egy weboldal lejátszóját flv és mp4 fájlokkal. Ha érdekes a tartalom, rengetegen megnézik, ami pár percig súrolja a gigabitet, majd lecsendesül 20-60Mbit/s-re.

Vnstat:

day rx | tx | total | avg. rate
------------------------+-------------+-------------+---------------

11/13/12 901.91 MiB | 237.57 GiB | 238.46 GiB | 23.15 Mbit/s
11/14/12 300.20 MiB | 107.00 GiB | 107.29 GiB | 10.42 Mbit/s
11/15/12 434.58 MiB | 142.34 GiB | 142.76 GiB | 13.86 Mbit/s
11/16/12 336.08 MiB | 89.33 GiB | 89.66 GiB | 8.71 Mbit/s
11/17/12 221.77 MiB | 43.97 GiB | 44.18 GiB | 4.29 Mbit/s
11/18/12 1.77 GiB | 37.41 GiB | 39.18 GiB | 3.80 Mbit/s
11/19/12 519.10 MiB | 25.57 GiB | 26.08 GiB | 2.53 Mbit/s
11/20/12 114.84 MiB | 25.77 GiB | 25.88 GiB | 2.51 Mbit/s
11/21/12 261.24 MiB | 71.42 GiB | 71.67 GiB | 6.96 Mbit/s
11/22/12 287.51 MiB | 102.64 GiB | 102.92 GiB | 9.99 Mbit/s
11/23/12 1.00 GiB | 91.79 GiB | 92.79 GiB | 9.70 Mbit/s

Az első három nap ütötte ki a biztosítékot a szolgáltatónál. Tájékoztattak, hogy további hardveres beruházást igényel az, ha nekem tovább szolgáltatnak, így az extra forgalomtól csak úgy tudnak eltekinteni, ha listaáron veszem igénybe a Versanus csomagját, ami 4.400 HUF + áfa. Próbáltam magyarázni, hogy többet nem akarok a cuccosért fizetni, de továbbra is indokolták, hogy nem éri meg nekik, mert az elmúlt időben sokat költöttek beruházásra és ilyen infrastruktúra mellett egyénként is kegyetlen olcsón venném igénybe a szolgáltatásukat. Következő levélben tájékoztattak, hogy amennyiben nem fogadom el, hogy közös megállapodással megszüntetjük, azon esetben 20.-án kiállítják a számlát december hónapra az újonnan kiajánlott konfigurációra és árakkal.

Szóval megszűnt a szerződésem ott, december elsejétől új szolgáltató lesz (lenne).

A trollkodást és a flame-t megelőzve meghagynám, hogy kedves volt az úr a levelében, és hogy pofátlan olcsón használtam a szolgáltatásaikat, de valami azért nekem fura ebben az egészben. Lehet ilyet csinálni az ügyféllel?

Mellesleg: ha valaki tudna nekem hasonló (korábbi) feltételek mellett ajánlani VPS szolgáltatást, megköszönném!

Hozzászólások

Nyilván van vmi szerződés erről. Abban nézd meg, hogy milyen feltételek mellett lehet felmondani a szolgáltatást.

Az jelenleg érvényes szerződés szerint kell eljárni. Azaz a legutolsó hivatalos alapján, ami ezek szerint az Ezit-es. Ami abban le van írva, az a mérvadó. És valószínűleg nem kötelezhet, de felmondhatja a számára előnytelenné vált szerződést a megfelelő felmondási idővel. Ahogy ez a jogod neked is megvan.

Tüneti kezelésnek, mivel http-ről van szó, érdemes elé tenni egy cloudflare-t. Persze meg kell nézni, hogy annak milyen feltételei vannak.

Megnéztem most ezt az oldalt:
http://vpsplatform.hu/megrendeles
Az itt szereplő szerződésben (http://vpsplatform.hu/szerzodes.doc) szerepel a következő:
"Az Előfizető által átlagosan kitölthető sávszélesség az előfizetett dedikált sávszélesség 100%-a."

Namármost, egyértelműen szerepel a szerződésben, hogy az 1000 Mbit/sec elérhető sávszélesség esetén is 10Mbit/sec a dedikált sávszélesség.

Persze ezek a jelenlegi szerződési feltételek, amennyiben a posztoló eredetileg is ilyen szerződést kötött, akkor bizony megszegte/nem olvasta el azt.

Valamit nem értek az írásodban. Ha ő 10 Mbit/s-es VPS előfizető, akkor, hogyan a lótúróban tudtak tőle gigabittel tölteni? Ez nem az ő hibája. A VPS szerverek olyan csilli-villi grafikus felületen konfigurálhatók, amit a szolgáltató paraméterez, hogy egy könnyed mozdulattal fixálhatja a felhasználó által igénybe vehető "szeleteket". Az, hogy a szolgáltató hanyag módon járt el, nem róható fel az előfizető számlájára, pláne, ha nem szándékosan követett el valamit, ami a rendszerbeállításokat módosította.

Az elérhető maximum 1000 Mbit, de 10Mbit a dedikált sávszélessége, azaz ami csak számára van allokálva, és mindig elérhető. De természetesen amennyiben a többi, vele párhuzamosan létező VPS nem használja ki a saját 10 Mbit-ét, és így az elérhető 1000 Mbit nincs telítve, mehet efölé is, de átlagosan nem lehet a felhasználása nagyobb, mint a dedikált sávszél.
Magyarán: 100 VPS-re jut 1000 Mbit sávszél összesen, mindenkire 10Mbit dedikálva. Átlagosan nem mehetsz 10Mbit felé, de egy-egy rövid időre igen.

Ez amúgy teljesen normális, senki ne gondolja, hogy a VPS szolgáltatónak nincs költsége, ha dedikált 1000 Mbitet szeretne valaki, az bizony eléggé drága. Mondjuk nézze meg mindenki a BIX-csatlakozás díjait, egy darabig 1 gigabites port havi költsége 110 E forint (B kategória) plusz 330E ft egyszeri költség. De a B kategóriához RIPE tagság kell az egyszerűsített BIX-tagsághoz, amúgy egyedi elbírálás. Enélkül (A kategória) havi 220E forint egy gigabites port.

http://www.bix.hu/?lang=hu&page=charter

De, az átlag pontosan ezt jelenti.

Mondjuk a szerződésben nem szerepel, hogy mekkora időszakra kell tekinteni az átlagot (nap, egy hét, bármely 7 egymást követő nap, 1 hónap stb.), így ezt még tisztázni lehet a szolgáltatóval. Kiszámoltam, a fenti táblázat alapján a napokra összesítve még 8 Mbit/s körül van az átlagos sávszélesség, így ezen teljes időszak alatt nem érte el a dedikált sávszélességet. Viszont valóban igaz, hogy az első három napon ezt túllépte, és a szolgáltató pont emiatt emelt panaszt az ügyfélnél.

Elso korben veluk beszeld meg, ne itt.
Elkepzelheto, h egyszeru adminisztracios gebaszrol van szo, miszerint nem vettek eszre, h te egy masik szerzodessel levo ugyfel vagy.

Ettol fuggetlenul a level stilusa elegge alja, magukrol allitanak ki bizonyitvanyt.

Viszont a temahoz hozzatartozik az is, hogy valoban nagy forgalmat generalsz, ami eseten a tisztesseg megkivanna a felarat.

tompos

Kb. 1600 Ft-ot fizettem 2 magért, 512MB RAMért, 10G tárért és a gigabites kapcsolatért. [...] ha valaki tudna nekem hasonló (korábbi) feltételek mellett ajánlani VPS szolgáltatást, megköszönném!

ennyiert tan meg en is vennek egy ilyet, LOL :-)

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Én is épp azt nézem, hogy ilyen paraméterekkel ilyen sávszél ingásokkal szerintem már kezdetektől fogva veszteséges voltál mindhárom szolgáltatónak :) Főleg, ha ez a forgalom külföld felé ment.

"Lehet ilyet csinálni az ügyféllel?"

Elküldeni a sutyerákba, ha visszaéll a nyomott áron adott erőforrásokkal? Szerintem simán. Sok helyen nincs limit vagy nem olyan kemény, direkt azért, mert minek menjen a gép kb üresjáratban egész nap? Ha van erőforrás, használják, elvégre azért van, de hol az egyik, hol a másik, így kijön egy jó átlag. Az viszont nem túl jó, ha egy VPS teszi ki a forgalom és terhelés tetemes részét. Kb, mintha kidedikálná magának az egyébként dinamikus erőforrásokat. Azért a grafikon alapján elég jól megrángattad a gigabitet, független attól, hogy a látogatóid generálták. Mondjuk szolgáltatói oldalról ilyenkor ésszerű volna valami limitet berakni hozzád, ami eleve lehetővé sem teszi ezt..ha már ilyen sávszél "szokásaid" vannak :)

bele kell írni a szerződésbe, hogy ezért a pénzért átlagosan 10mbit-et kap az Ügyfél.
Ha az Ügyfél 20mbit-et használ átlagosan, akkor majd többet fizet (automatikusan szintet lép).
Amennyiben az Ügyfél nem akar automatikusan szintet lépni, majd megoldja magának a figyelést és/vagy korlátozást.

Ha jól tudom vannak olyan Tier-1 providerek is akik sávszélesség-használat alapján számláznak.

+1
Az ilyen szolgáltatások pont azért vannak nyomott áron, mert többen osztoznak az adott erőforráson. Ha valaki irreálisan használja a többiek kárára, ki kell rakni.
Ha valaki masszív erőforrást akar zabálni, vegyen/béreljen rá szervert és senkinek nem lesz baja vele.

én ebben az egészben azt nem értem, hogy ha a szolgáltatónak nem éri meg, hogy a dedikált sávszélesség fölött szolgáltasson, akkor miért nem tanulja meg az alapvető QoS beállítások konfigurálását...

Otthagyni oket surgosen, egy ilyen hangvetelu level eleg amator szolgaltatoi bandat feltetelez.

Szerintem, azaz érzésem szerint :), ÁTLAGOS sávszélről lehetett szó, amiből 10Mbit olyan 3TB/hónap forgalom. Az valszin világos, hogy ráfizetés nem éri meg a szolgáltatónak, ezért jelzi, hogy ezt így ebben a formában nem tudja adni. Különösen nem, ha külföldi irányú is a forgalmad, mert az már roppant akciósan is (tehát ha 100-asával veszed...) 4EUR/hó/Mbit-en számolódik.

Én személy szerint kiváncsian várom, hogy 1600Ft/hóért hol van gbites sávszél, ahol legalább 3TB el is forgalmazható.

Jelentem sikerült partneremre akadnom! :)