Helyi hálózatra köthető külső TV tuner (+PVR)

Fórumok

Sziasztok!

Egy olyan eszközt keresek, amivel tudom fogni koax kábelen jövő DVB-C TV adásokat és helyi hálózatra tudom kötni (pl UTP-vel vagy wifi). Interentről szeretném nézni a TV adásokat.
Rendelkezik beépített webszerverrel (+ webes kezelőfelülettel), ahol tudom a csatornákat váltani és nézni a TV adást.
Láttam ilyesmit neten, ami több tunerrel rendelkezik, de az egyrészt nagy (nekem nem kell rá kijelző, és nem kell több tuner sem), másrészt nagyon drága (800EUR körül). Max 50ezer forintot szánnék rá.
Az sem hátrány, ha az adásokat rögzíteni is tudja SD kártyára vagy külső USB-s eszközre.

Esetleg Raspberry Pi + TV Tuner is jó lenne (vagy talán mégjobb, mivel azt más célra is tudom használni), ha egyszerűen üzembe helyezhető. Nem szeretnék szívni bonyolult driver probálgatásokkal, telepítésekkel.

Tehát ha esetleg valaki ilyet már csinált raspberryvel (és működik is nála:)), az lenne a legjobb, ha tudna segíteni, hogy pontosan milyen tunert vegyek, és miket, hogyan kell telepíteni. - Kompletten összerakott ilyen rendszert is vennék.

Köszi.

Hozzászólások

A HTS TVHeadEnd-et nagyon könnyű beállítani, ugyanakkor valamiért DVB-C tuner nem nagyon van tudtommal.
Ráadásul nem mindegy, milyen DVB-C. Ha még kódkártya is van hozzá, akkor lényegesen nagyobb szívás belőni egy PC alapú megoldást. Ha hozzá van a kártya rendelve a set top boxhoz, akkor lehetetlen.

Avermedia -nak vagy egy csomó ilyen cucca, például ez.
A SimpleTV most jelentette be ezt.
Elképzelni nem tudom, hogy 800EUR árban mit találhattál...

Hm. Megnéztem Amazon-t is, DVB-C tunert kb csak kártyán árulnak (talán a Tivo USB tunerét leszámítva)
Lejatszo.hu is csak ezt mondta, arra hivatkozva, hogy a kábelszolgáltatók saját digitális STB-t szoktak adni.

ps: arról nem volt szó, hogy csak Magyarországon kapható dobozok jöhetnek szóba. A másik, hogy a Simple.TV mint termék kb 1 hónapja létezik USA-ban... egyébként mi tart vissza az online rendeléstől?

Nekem megy egy RBPI + DVB-C tuner + TVHeadEnd megoldás otthon..
Belső hálózaton tökéletesen működik.
Amire számíts:
- Egyszerre csak egy multiplexen (kb. frekvencián) lévő csatornákat tudsz egyszerre több helyről nézni.
- Ha az internet felől akarod nézni az adást, akkor szinte biztos, hogy át kell kódolnod, hogy az upload sávszélességed bírja. Na ez az, amire a RBPI teljesítménye nem elég. :(

Az alábbi tunert Magyarországon vettem kb. 25e Ft-ért.
- TechnoTrend CT-3650 CI DVB-C + T USB 2.0 CI integrált

Győr, Vidanet, minden csatorna kódolt.
A doboz maga rém egyszerű: táp, antenna, USB, PC kártya (leánykorinevén PCMCIA) lyuk.
Ha kódolt az adás, akkor kell a kártyát beledugni (Mint a mostani lapos TV-knél).
A szükséges kernel modul illetve firmware jogállását (GPL, zárt forrás, ...) nem ismerem, de Ubuntu és raspbmc rögtön megismerte és használta.

UPC sat-ból nekem cryptoworks-ös kátyám van az előfizetésben, ami hivatalosan sincs összepárosítva az STB-vel. Én eddig odáig jutottam, hogy a Kaffeine -nel lehet nézni a lokális gépen a kódolt csatornákat. Tvheadend-del a kódoltakat nem sikerült megjelenítenem. Mythtv backend a következő jelölt, ha az működik, akkor a NAS-on az lesz a kártyával és a HTPC-n futó XBMC-vel szeretném nézni és vezérelni. Nem tudom, mi a különbség a CI és CI+ között, valószínű elég a sima.

Az nem gond, hogy egy multiplexen lévő csatornákat tudok csak egyszerre nézni, mert összesen csak 1-et szeretnék egyszerre, viszont a második már nagyobb gond.
Wikipedian azt olvastam, hogy SD adások MPEG-2-vel tipikusan 3,5mbit/secesek, HD+MPEG4 pedig 8-15mbit/s
Neked más tapasztalatod van?

December eleje óta próbálom beszerezni ezt a TechnoTrend CT-3650-et. Pár napja végre felkerült egy bolt árlistájára, meg is rendeltem gyorsan (2 hetes szállítási idő volt megadva), erre pár nappal később írtak egy levelet, hogy "az általunk ígért teljesítési határidő sajnálatosan változik". Konkrét dátumot nem adtak.
Mért ilyen nehéz manapság beszerezni egy boltnak egy bármilyen eszközt?

A raspberrypi-t már egy ideje beszereztem.
Eseteleg valaki másnak másféle (Magyarországon is kapható) DVB-C tunerrel + Raspberry Pi-vel van tapasztalata?

Dvb-c tunerhez még nem volt szerencsém, de a friss raspbmc (és valsz raspbian is) jól kezeli a dvb-t tunereket. Megszűnt néhány probléma az újabb kernellel (3.6.11), ami a korábbi (3.2.19+) kerneles változatoknál akadályozó tényező volt. Ha forrásból kellene fordítani drivert, akkor hasznát veheted a a raspbian alá írt kis scriptemnek, ami a rendszeredhez való kernel forrást és konfigokat összeszedi: https://github.com/azbesthu/raspberrypi .

Az 512MB-os raspi érzésre gördülékenyebben futtatja az xbmc-t. Ami probléma, hogy a jelenlegi raspbmc alá elérhető buildekben a hd adás helyett fekete képet mutat hang nélkül. Az sd adásoknál pedig 1:1 képarányt állít és kézzel kell kiválasztani a megfelelő (4:3, 16:9) módot. Egyébként a pi 3-4 sd adás streamelését elbírja úgy hogy közben mutat is egyet. Ekkor azért mér fogja a gui-t. A legfrisebb tv-headendben, valamit elmókodltak és nem hangolja a dvb-t csatornákat a raspin. A jan5-ös hash jól megy. https://github.com/tvheadend

Régebbi tvheadend alapból rajta van a raspbmc rendszeren, csak ki kell pipálni a menüjében a használatát, meg aktiválni a live menüt.

Nekem egy régi DreamBoxom van otthon ami még nem HD-s és az enigma 1-es, linux alapú rendszer fut rajta (van rá E2-is, de stabilabb az enyémen a régi) és itt is simán működik az, hogy böngészőben tudom nézni a tv adást és váltani a csatornák közt, vagy akár VLC-ben nézem mint stream.
Erre amit linkeltem van Enigma 2-es szoftver ami nem hiszem hogy butább lenne mint a régi (de persze hiszen linux, szinte bármit barkácsolhatsz is rá)

A Dreamboxomat én nem érzem melegnek, mondjuk nincs is elzárva. Az Amiko-t nem ismerem, de ez volt az az eszköz, ami még belefért az általad megadott keretbe és Enigmát is képes futtatni. Egy új Dreambox 800HD az 3x ennyibe kerül és az még csak 1 tunert tud kezelni, míg ebbe eleve 3 db van. Egy DM8000-es meg már 300 eFt körül mozog. Esetleg lehet még Kínából DremaBox klónt hozatni, ami jóval olcsóbb mint az eredeti, de igen széles palettán mozog a minősége is úgy hallottam.

Update:

Közben gondolkodtam és ha nem ragaszkodsz új eszközhöz, akkor még a kábeles DBOX2-es vevőket is megnézheted. Ezekre is van Enigmás image és lehet nézni böngészőből a csatornákat, vagy akár lehet több PC-re is streamelni az adást. 3000 ft-tól már lehet találni ilyet (igaz az hibás előlapi kijelzős, és távirányító nélküli, de ha be van állítva, akkor neked úgysem kell a távirányító). Amit nem tudok viszont biztossan, mivel se DBOX2-m, sem pedig digi kábelem, hogy a tuner kompatibilis-e vele. Pl. lehet a DBOX2 tunerje csak mpeg2-s dvb-c-t tud míg a digi mpeg4-ben nyomul. (de egyikről sem tudom hogy igaz-e)

vmi hasonlo, csak analog kabelre?

Tvheadend-del nincs igazan tapasztalatom, illetve bbandinak igazat adva, ha nem mezei tv tunert választasz, hanem ami tud egyből mpg2-be menteni, azzal csak jobban járhatsz. Korábbi modellek közül ami nekem volt/van ilyen az a Hauppauge win-tv pvr-150/250-es kártyák. Én ezeket használtam régebben t-kábelen mythtv-vel.

Sziasztok, nem akartam emiatt új topikot nyitni. A szolgáltatómnál (comunique.hu) megrendeltem a kábeles digitális adást, amihez egy cam modult fognak adni, set-top boxot nem tőlük kértem, veszek magamnak valami jobbat.

Ami nem világos, hogy azokkal a dvb-c vevőkkel, amikben 1db dvb-c tuner van (pl. alien 2, optibox gekko, synaps 3100), vajon milyen kábeles csatornákat tudnék nézni+felvenni egyszerre, lehet hogy nem mindet?
Van ez a vevő, hogy amiko 8840, dual dvb-c tunerrel. Ezzel gondolom menne bármelyik 2 adás egyszerre, viszont jó lenne tudni, hogy tényleg szükségem van-e dual tunerre, mert amúgy pl. az alien 2 talán a legszimpibb egység, jó lenne kihasználni az extra szoftveres képességeit (pl. pc-n web böngészőből irányítás) amiben viszont ha jól látom csak 1db c tuner van.

2 tuner esetében 1-et nézel, egyet rögzítesz vagy 2-őt rögzítesz.

Ha csak egy tunered van és jó a szoftwer az stb-ben akkor 1-et nézhetsz és még egyet rögzíthetsz, de csak azt ami azonos mux-on van!

Általában azt csinálják, hogy azt veszi amit nézel, illetve felvétel alatt nem lehet csatornát váltani.