AMD E-350 (Fusion) + Ubuntu 12.04 + XVBA + FGLRX -> Hardveres Videógyorsítás

 ( peachman | 2012. szeptember 27., csütörtök - 13:40 )

Van egy AMD E-350-el szerelt gépem, amit HTPC-nek használok. Egyéb szolgáltatások miatt a mostani Win7 alapról át szeretnék térni a Linux-ra.
Többször futottam neki a dolognak, de a lejátszás folyton problémába ütközik a hardveres videogyorsítás miatt.

A Probléma:
Killa sample lejátszása közben a kép akadozik, remeg. XBMC-ben megy a gyorsítás, mert kikapcsolva nézhetetlenül lassú és eszi a CPU-t.
Alcor DTV Duo tunert használva és a műsort megtekintve ugyanez a helyzet. Eddig azt hittem a TVHeadend nem működik megfelelően, de a sample lejátszása után, már elképzelhető, hogy a gyorsítás itt is a gond.
Többször telepítettem rendszert a HTPC számára. Ubuntu Desktop 12.04, Ubuntu Minimal 12.04 x64, tükörről elérhető fglrx csomaggal, de próbáltam Catalyst 12.8 és 12.9 zárt driverrel is.
Az itt található leírás alapján is összeraktam már, de nem lett tökéletes.

Mi lenne a megoldás a tökéletes gyorsításra? Win7 alatt a killa sample és a DVB-T műsor is kifogástalanul megy, de Linux-on szeretném használni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

na megsincs itt a Linux eve

Egyebkent trefat felreteve subscribe. Nekem is E350em van es ugyanugy HTPCnek. Win7el mukodik szepen. Viszont kivancsi lennek mi az ami miatt valtani szeretnel.
------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k

Win7 alatt csak a MediaPortal tud TV backend-ként az XBMC alá dolgozni. Abban lassú a csatornaváltás és nem lehet kikapcsolni a timeshift-et.
Másik ok a terminal lehetősége. És unom már a Wint :)

1)Terminálra ott a power shell.
2)dvb-t nézel vele? csak azért kérdezem mert nálam mux váltáskor lassú, egyébként pörögnek a csatornák, de annyira nem zavar, hogy másik antennát tegyek a másik mux miatt.
3)unalmadra nem tudok mit mondani, próbálj írni rendes drivert linux alá a karidhoz az lefoglal egy jó darabig :D

Mivel nézed a DVB-t? XBMC v. más program? Saját programjával gyors a váltás, de backend-et használva lassú és zavar a folyamatos timeshift is.

Jaja, gondoltam is rá, hogy összedobok egy drivert. Mi az nekem? :D

vlc, de próbáltam az xbmct,virtuális ubunturól tvheadend(ennél jobban már nem tudtam bonyolítani :D ), homesyst, stb.(még vagy két program volt, de valamiért mind kiesett sorba.) a homesys egész sokáig maradt ez úgy rémlik jó volt, de csak fullscreenbe tud futni ezért maradt végül vlc, mert azt át tudom méretezni, meg a háttérben is elvan így tudok mellette netezni vagy bármi.
Egyébként tényleg botrány a linux vga driverek témakör, mondjuk nem tudom nvidiánál vagy intelnél mennyivel jobb a helyzet, hátha valaki majd megmondja.

Jó ötletet adtál a VM Linuxhoz. Lehet kipróbálom, hogy mi van akkor, ha úgy fut a szerver.
NVidia állítólag jól használja a gyorsítást. Intelről nem tudok nyilatkozni.

hajrá, milyen kártyád van? usb dvbt kártyát egyszerű átadni a guest rendszernek vmware alatt.

Ilyen kártyám van. Simán bejelöltem az USB-s eszközök közt és átadta. Inkább az a kérdésem, hogy a vendég Linux rendszeren futó TV Server-t hogyan tudom elérni a gazda gépről? NAT a hálózati beállítás. Viszont ugyebár a gazda win gépen a 127.0.0.1 a saját localhost-ot jelenti.

hát ez függ attól, hogy mit akarsz. én bridged módban használtam, mintha egy külön gép lenne, kap saját belső hálós ipcímet, innentől már egyértelmű kell legyen.

Ezzel próbáltam én is, de valamiért lassú lett a net a gazdarendszeren annak ellenére, hogy a vendégrendszer nem használta. NAT-al nem lehet valahogy megoldani?

ugyan úgy ipcím alapján találod meg a virtuális gépet is, de csak a gazdagépről.
Ennek a bridge vs nat-nak akkor van jelentősége ha router mögött vagy, mert így bridge módba a hálózat összes eszköze láthatja a virtuális gépedet mintha a gazdagéptől különálló fizikai gép lenne a gazdagéptől eltérő ipcímmel, nat módban alapból csak a gazdagép látja a virtuális gépedet, látványosan nem szabadna belassulnia a gazdagép netjének ha nem is forgalmazol a virtuális gépen, ott valami gubanc van.

Mind az Nvidia, mint az Intel működnek rendesen, nvidia-nak a gyári zárt driver kell. Va-api-t simán implementálja mindkettő, de pl. XBMC az nvidia-nak a vdpau interfészét használja, ha elérhető.
Intel is simán megy, dekódol mindenfélét, csak a minősége kérdéses. Vannak videók, ahol néha bekockáz, ott, ahol a szoftver dekóder simán szép képet mutat. NVidiával meg folyton a vsync a bajom. Ennél komolyabb gondjaim nem voltak velük (Geforce 8500 illetve Intel HD 3000)